De ce este bine pentru un copil să trăiască la curte. Cele mai importante motive, explicate de psiholog

Dacă ești/ vei fi părinte și te tentează ideea unei căsuțe, iată de ce este bine pentru un copil să trăiască la curte!

Theodora Fintescu, redactor
copii in curte
Viața la curte e palpitantă, distracțiile sunt nenumărate și nu e timp de plictiseală.

Joaca liberă alături de prietenii din vecini, aerul curat respirat, activitățile în curte sunt câteva dintre avantajele pe care le are un copil care locuiește la casă. Pentru familiile cu copii mici interesate de un stil de viață sănătos, mutarea într-o căsuță care are curte poate fi punctul ideal de pornire.

Mulți dintre noi aveam amintirea propriei copilării cu vecinul care bătea în țeavă când era joaca sau petrecerea în toi, cu mersul pe vârfuri și TV-ul cu sonor redus, cu joaca în spatele blocului, printre betoane, și campionatele de gimnastică/ fotbal la bara de bătut covoare. Norocoșii cu bunici la țară își amintesc și vacanțele cu dulcele gust al libertății, cu alergat și explorat pe afară de dimineața și până seara, cu jocurile și jucăriile improvizate, cu prieteniile legate cu copiii din vecini. Aflați acum în postura de părinți/ viitori părinți, ne dorim ca și copiii noștri să de bucure de farmecul copilăriei neîngrădite, mai ales că sedentarismul și obsesia pentru ecrane sunt marile probleme ale vremurilor pe care le trăim. Viața la curte poate fi un prin pas spre acea copilărie.

„Ne dorim copii sănătoși emoțional și fizic, motiv pentru care nu trebuie să ignorăm importanța timpului petrecut în aer liber, mai ales acum când mare parte din timpul lor este dedicat dispozitivelor electronice. Încurajarea lor în această direcție include o excursie în natură, o plimbare în parc, dar în egală măsură, simplul fapt de a putea ieși din casă și a petrece timp într-o curte, în soare, la aer, are numeroase beneficii”, spune psihologul Iulia Barca.

Vacanța la bunici, la noi acasă

Pentru un copil preșcolar, un spațiu liber în care să alerge, cu un leagăn, un tobogan sau o trambulină, sunt mai importante decât orice parc de distracții. Din vară până în iarna, un copil își găsește mereu la curte ”de lucru”: bălăceala într-o piscinuță gonflabilă, fotbal sau baschet, șotronul, strânsul frunzelor, bulgăritul, construirea unui om de zăpadă- toate sunt literalmente la un pas de casă. Iar dacă micuțul. micuța are norocul de a trăi într-o comunitate cu mulți copii, distracția e fără limite.

„Dacă avem șansa de a locui la casă, vorbim despre o curte în care putem cultiva flori, respectiv o activitate în care îi putem implica și pe cei mici, oferidu-le responsabilități potrivite vârstei lor privind îngrijirea plantelor. Curtea este un spațiu în care se pot juca, pe care îl pot explora, în care pot consuma energie cu un animăluț de companie, dacă avem. Până la urmă, tradiția vacanțelor la bunici aducea acest avantaj pe care viața la bloc nu îl are: posibilitatea de a ne juca într-un spațiu deschis și de a petrece mai mult timp afară, nu în casă”, mai spune psihologul.

Casa ta în mijlocul naturii

Tot ea precizează că încurajarea timpului petrecut în afara casei duce la dezvoltarea unei atitudini sănătoase din partea copiilor privind menținerea unui stil de viață energic. Mai mult, ”joaca în aer liber îmbunătățește abilitățile motorii la copii, crește forța musculaturii, scade indicele de masă corporală, în egală măsură contribuind la dezvoltarea comportamentelor sociale și a vieții emoționale”.

Nu doar ceea ce se întâmplă în propria curte influențează buna dezvoltare a copiilor. Cum ar fi ca și atunci când ies pe poartă să se afle într-un mediu sigur, locuit de familii cu valori și educație similare, amenajat cu bun gust și cu pădurea la o aruncare de băț?

Cu gândul la nevoile pe care le au familiile cu copii interesate de traiul în apropierea naturii, s-a născut proiectul imobiliar Liziera de Lac, la 15 minute de București, pe malul lacului Tătaru, exact lângă pădure. Dezvoltatorul imobiliar a creat un spațiu în care se poate închega ușor o comunitate, cu familii care pun preț pe aerul curat, pe educația în natură, pe mișcarea în aer liber și pe respect față de mediu. Locuitorii cartierului, mari și mici, au toate motivele să petreacă timp cât mai mult plimbându-se și socializând afară: promenada în jurul lacului, pistele pentru biciclete, locurile de joacă, pădurea pentru drumeții alături, piscina, terenurile sportive, community hub-ul cu spații comerciale și spațiile de co-working integrate, cafenelele și restaurantele – toate acestea te fac să te simți ”acasă” și în afara locuinței.

Dacă ești interesat/ă să afli mai multe multe informații despre avantajele vieții într-o comunitate în care viața modernă se îmbină cu traiul sănătos, în natură, la distanță de zgomote și poluare, dar totuși aproape de oraș, intră pe site-ul dedicat proiectului: Liziera de Lac

Pentru o mai bună documentare, îți recomandăm și articolele:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa