Fiecare naștere este diferită, iar travaliul, la fel. În unele cazuri, femeile au același tip de travaliu la prima și a doua (sau următoarele) nașteri, însă nu este o regulă, pentru că dificultatea travaliului depinde de o serie de factori.
De ce travaliul este mai scurt la a doua naștere
Există trei etape ale travaliului. Prima etapă este când colul uterin se deschide și copilul coboară prin canalul de naștere. A doua etapă este nașterea propriu-ziusă, iar a treia etapă este eliminarea placentei. Înțelegerea etapelor nașterii te poate ajuta să știi ce se întâmplă în timpul travaliului. Prima etapă începe când colul uterin începe să se înmoaie și să se deschidă, fiind completă când acesta ajunge la aproximativ 10 centimetri. În stadiile timpurii ale travaliului, colul uterin devine mai moale și subțire, iar contracțiile sunt neregulate. Simptomele pot include dureri de spate, scurgeri de mucus cu sânge, greață, diaree și ruperea apei. Pe măsură ce te apropii de sfârșitul primei etape, contracțiile devin mai intense și frecvente, la intervale de mai puțin de trei-cinci minute.
A doua etapă durează de la dilatarea completă a colului uterin până la naștere. În această etapă, contracțiile sunt mai lungi și mai puternice, cu pauze scurte între ele, iar nevoia de a împinge devine puternică. Poți încerca diverse poziții pentru a găsi confort, cum ar fi să stai în picioare, să te așezi sau să mergi. Este util să rămâi hidratată și să te relaxezi cât poți. A treia etapă începe după nașterea bebelușului și se încheie odată cu eliminarea placentei. În această etapă poți simți contracții suplimentare pentru expulzarea placentei. Moașa va trage de cordonul ombilical pentru a ajuta la eliminarea placentei și poate cere ajutorul tău pentru a împinge ușor.
Timpul petrecut în travaliu la a doua și a treia naștere se poate scurta, dar acest lucru depinde de durata fiecărei faze a travaliului. Prima etapă a travaliului, care este cea mai lungă și este considerată a începe odată cu debutul simptomelor și se termină când ai ajuns la dilatarea de 6 cm, durează de obicei între 12 și 19 ore atât pentru mamele aflate la prima naștere, cât și pentru cele care au mai născut. Dar a doua etapă a travaliului, sau faza activă a travaliului, de la 6 cm până la dilatarea completă, este de obicei mai rapidă dacă ai mai născut: timpul mediu de împingere pentru mamele aflate la prima naștere este între 60 și 90 de minute cu epidurală și între 40 și 45 de minute fără epidurală. Pentru femeile care au mai experimentat travaliul, acest timp scade la 20-25 de minute cu epidurală și 10-15 minute fără epidurală, scrie babycenter. Vârsta femeii ar putea de asemenea să ajute la un travaliu mai rapid. Femeile cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani au avut cele mai rapide travalii dacă născuseră anterior, conform unui studiu din 2014.
Desigur, nu există nicio garanție că vei avea un travaliu mai scurt la a doua sau a treia naștere, deoarece fiecare sarcină este diferită. Al doilea copil ar putea fi mai mare decât primul, crescând dificultatea și durata procesului de împingere. Iar dacă ai mai mult de un copil, s-ar putea să ai un travaliu mai scurt – un studiu arată că mamele de gemeni experimentează o primă etapă a travaliului mult mai rapidă decât cele care au un singur copil.
Travaliul la a treia naștere
Fiecare sarcină și naștere este diferită, însă femeile care au avut deja două nașteri normale ar putea să se aștepte ca și a treia să fie la fel. Uneori, la a treia naștere, poate exista o perioadă de pre-travaliu mai lungă, urmată de un travaliu mai rapid, dar aceasta nu este neaparat o regulă. Totuși, marea majoritate a femeilor care au avut două nașteri normale în trecut, vor avea și a treia naștere la fel de ușoară și normală. A doua etapă (când se naște copilul) poate fi destul de rapidă la a treia naștere, deoarece corpul tău a mai trecut prin acest proces. Acest lucru poate însemna că, odată ce ești complet dilatată, partea de împingere se poate întâmpla destul de repede și nu este neobișnuit ca această etapă să se termine în mai puțin de 20 de minute. Unele femei se simt surprinse de viteza celei de-a doua etape.
Travaliul la a treia naștere poate fi diferit de primele două nașteri, dar există unele tendințe și observații generale bazate pe experiențele mamelor și pe studii. De obicei, se spune că travaliul poate deveni mai scurt cu fiecare naștere, deoarece corpul mamei este mai experimentat și „antrenat” să treacă prin procesul de naștere. Cu toate acestea, acest lucru nu este o regulă strictă și fiecare sarcină și naștere pot fi unice.
Nu există foarte multe studii specifice doar despre travaliul la a treia naștere, dar multe cercetări generale despre nașteri multiple (adică a doua, a treia și așa mai departe) indică faptul că durata travaliului și a nașterii poate scădea după prima naștere. Un studiu realizat de National Institute for Health and Care Excellence (NICE) arată că travaliul tinde să fie mai scurt pentru mamele care au mai născut.
CITEȘTE ȘI: Totul despre travaliu. Ghid complet pentru marele moment
Este mai ușoară a doua sau a treia naștere?
Vestea bună este că a doua naștere este mult mai probabil să decurgă mai simplu decât prima. Dacă ai avut o naștere simplă data trecută, este foarte probabil să fie din nou așa. Dar adevărul este că nu poți prezice cu adevărat când vei începe travaliul, fie că este prima, a doua sau a cincea naștere. Dacă ai experimentat travaliul foarte prematur înainte, îți crește riscul unui alt travaliu prematur, spune Heather Bartos, medic ginecolog din Cross Roads, Texas, conform Thebump. Dar dacă prima ta naștere a fost la termen sau chiar cu câteva săptămâni mai devreme, nu există niciun indiciu că al doilea va veni mai devreme. De fapt, următorul bebeluș ar putea veni chiar și mai târziu. Inițierea travaliului este un proces foarte complex și nu urmează întotdeauna un tipar.