Testul Doppler, o analiză vitală în sarcinile cu risc. Cum se face

Ramona Dinescu

Testul Doppler este o procedură non-invazivă ce detectează bătăile inimii fătului în sarcină. Această tehnologie se folosește pentru a evalua pulsul inimii fătului și pentru a evalua vasele de sânge în căutarea semnelor unor anomalii.

Probabil nu există femeie gravidă care să nu-și pună întrebări legate de sănătatea bebelușului pe care îl poartă în pântec, ca să nu mai spun că multe dintre noi trăim adesea momente de panică imaginându-ne ce este mai rău.

De-a lungul timpul, dezvoltarea ecografiei a venit ca o modalitate de a liniști viitoarele mame, deoarece îmbunătățirile acestei testări medicale și evoluția acestor aparate pare că a ajuns să stabilească din timp multe dintre diagnostice.

Astăzi, testul Doppler sau ecografia Doppler permite părinților și medicilor să se asigure că fătul ce se dezvoltă în uter este sănătos.

Ce este testul Doppler?

Medicul poate folosi ecografia Doppler pentru a observa fluxul sângelui de la placentă la făt sau din interiorul corpului bebelușului. Această procedură poate fi extrem de folositoare, susține Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, pentru a determina dacă placenta furnizează rezerve de sânge suficiente fătului în formare. De asemenea, îi ajută pe medici să se asigure că fătul este bine și să afle dacă urmează o naștere prematură sau este nevoie de alte proceduri medicale pentru a aduce pe lume un copil sănătos.

Doppler este cel mai adesea folosit la femeile  însărcinate ale căror sarcini sunt cotate cu risc mărit, femeile însărcinate cu gemeni care împart aceeași placentă, în cazul sarcinilor în care copiii pot fi afectați de anticorpi anti RH sau copii care nu se dezvoltă cum ar trebui. De exemplu, dacă bebelușul tău este identificat ca fiind prea mic, se face o scanare Doppler pentru urmărirea fluxului sanguin între placentă și copilul tău, prin cordonul ombilical.

În afară de asta, testul Doppler mai poate fi folosit în timpul unei ecografii transvaginale pentru a verifica și a diagnostica posibilele anomalii ale aparatului reproducător feminin.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa