Testul de stres la contracţii. Ce este și când se recomandă

Marina Rosenfeld
test gravide travaliu

Testul de stres la contracţii se recomandă în sarcinile cu risc, atunci când bebelușul nu se mișcă suficient, dacă a fost depășit termenul sau placenta are probleme. 

Ce este testul de stres la contracţii?

Acesta se mai numeşte și test la oxitocină. Scopul este de a vedea dacă bebeluşul primeşte suficient oxigen în timpul travaliului.

Pentru multe motive, stresul la contracţii nu prea mai este făcut în ziua de azi, specialiştii având metode mai sigure ca să evalueze copilul.

În timpul contracţiilor, fluxul de sânge şi oxigen spre placentă este încetinit. Dacă placenta este sănătoasă, dispune de rezerve de sânge pentru a oferi bebeluşului oxigen în timpul contracţiilor. Inima bebeluşului nu va încetini. Dar dacă placenta nu funcţionează bine, bebeluşul nu va primi sificient oxigen, iar inima va bate mai încet.

Testul de stres la contracţii este mai riscant decât alte teste, dar e posibil să fie recomandat dacă aveţi o sarcină cu risc.

În ce constă procedura ?

Vi se va spune să nu mâncaţi şi să nu beţi nimic cu 6-8 ore înainte de test, având în vedere că poate veţi avea nevoie de o cezariană de urgenţă după acest test pentru că vi se va administra oxitocină. Pe burtă se plasează senzori, unul înregistrează pulsul copilului, altul contracţiile. Ele nu ar trebui să fie mai puternice decât crampele menstruale.

Oxitocina se administrează în perfuzie şi este sintetică. Când testul s-a terminat, trebuie să rămâneţi sub supraveghere până contracţiile încetează.

Cum se interpretează rezultatele?

Dacă inima bebeluşului îşi menţine ritmul, atunci nu există probleme. Este un rezultat normal sau negativ. Variantele sunt: refaceţi testul ori alegeţi să naşteţi natural. Dacă înima bebeluşului încetineşte la mai mult de jumătate din contracţii, atunci rezultatul este pozitiv şi fie se recomandă naşterea imediată sau se optează pentru cezariană, dacă bebeluşul pare a fi în pericol iminent. Dacă cervixul e moale şi scurtat se poate induce naşterea.

Testul nu este însă prea exact, mai ales cân vine vorba de a diagnostica o problemă.

Care sunt riscurile?

Există riscul ca uterul să fie prea stimulat, iar contracţiile să fie aşa de frecvente că bebeluşul nu mai primeşte oxigen. Există riscul de a intra prea repede în travaliu dacă aveţi placenta praevia sau vreo cezariană în antecedente.

Cel mai potrivit este testul fetal non-stres  sau cardiotocograma spun specialiştii.

Medicii îl sugerează când bănuiesc probleme în sarcină. Este o metodă non invazivă de a verifica dacă bebeluşul este sănătos. Acesta înregistrează pulsul bebeluşului, mişcările şi contracţiile. Testul urmăreste pulsul când bebeluşul e liniştit, când se mişcă sau când sunt contracţii. Testul urmăreşte dacă bebe primeşte suficient oxigen.

Aceste test este unul sigur, pe burtică se plasează centuri cu senzori, una măsoară pulsul, iar alta contracţiile. Când simţiţi bebeluşul mişcând apăsaţi un buton ca medicul să stie că bebe e activ. Testul durează în jur de 20 de minute.

Cum se interpretează ?

Dacă pulsul nu se modifică, atunci bebe primeşte suficient oxigen. Dacă bebeluşul nu se prea mişcă, nu vă îngrijoraţi, multe femei cu rezultate atipice au copii sănătoşi.

Cât de des se face acest test ?

Testul se face după săptămâna 28 de sarcină, abia atunci rezultatele sunt concludente.

 Testul se recomandă :

  • Dacă bebeluşul nu se mişcă suficient
  • Aţi trecut de termen
  • Dacă există bănuiala că placenta nu funcţionează cum trebuie
  • Este vorba despre o sarcină cu risc.

Despre alte testări/analize utile în sarcină, vă invităm să citiți și în articolele de mai jos:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa