Părinții și sexul este un subiect aproape niciodată discutat în mod deschis. Se presupune că odată ce devii părinte intimitatea și sexul trec cel puțin pe locul doi. Uneori chiar mai jos de atât.
Despre cum să rămâi tu chiar și după ce devii părinte și cât de important este acest lucru poți citi și în Parenting cu iubire – Descoperă-ți instincul de părinte
Contrastele atrag: diferența între bărbați și femei
Când unul dintre parteneri vine cu o lozinca frivolă de genul „E doar sex. Ce mare scofală?”, deja se pune de o mare problema. „O căsătorie înfometată de sex” este în relație directă cu distanțarea care apare atunci când unul dintre soți este profund nemulțumit de relația sa sexuală, iar nefericirea să este ignorată, redusă la minimum, sau respinsă. Din cauza durerii profunde pe care unul dintre parteneri o simte, cei doi ajung să petreacă mai puțin timp împreună, iar căsătoria riscă să cadă în pantă separării sau infidelitățîi.
O mulțime de probleme sexuale apar atunci când un partener vrea mai mult sex decât celălalt.
Părinții și sexul – o experiență diferită
Un bărbat de obicei urmează un anumit proces atunci când face sex. În primul rând, devine excitat sau îi crește dorința sexuală (pe baza unor gânduri și/sau fantezii). Apoi se angajează în stimularea sexuală, ajunge la orgasm sau ejaculează, și cam asta este.
O femeie este foarte diferită. Ea poate fi oricum, mai puțîn liniară. Ea nu poate începe cu gânduri sau fantezii sexuale, dar odată stimulată, îi poate fi trezită dorința. În timpul sexului, o femeie poate avea orgasme multiple și încă poate fi excitată chiar și după ce un bărbat a atins punctul culminant; astfel, se provoacă anumite discrepanțe între parteneri.
Să ne înțelegem partenera/partenerul
Un cuplu are nevoie să înțeleagă cu adevărat ce se întâmplă fizic în timpul actului sexual, astfel încât să își poată satisface unul celuilalt nevoile. Deoarece o femeie are nevoie de timp pentru a fi stimulată, un soț trebuie să fie mai răbdător cu preludiul. De asemenea, o femeie trebuie să înțeleagă nevoia soțului de a fi stimulat vizual, astfel încât poate nu ar trebui să insiste în a stinge toate luminile. Apoi, după ce un bărbat ejaculează, el trebuie să ia în considerare varianta că soția să ar putea fi încă stimulată sexual și ar putea vrea în continuare să se simtă apropiată de el. El nu ar trebui să se întoarcă imediat cu spatele și să se culce sau să se uite la televizor.
Iluminarea sexuală poate apărea odată ce partenerii învață mai multe despre modul în care celălalt simte plăcere.
Drumul spre vindecare sexuală
Nu există nici o formulă sigură pentru rezolvarea problemelor sexuale. Atunci când problema este minoră, există și alte soluții, cum ar fi sexul oral, masturbarea sau masturbarea reciprocă, care pot ajuta un cuplu.
Intimitatea și apoi sexul
Un cuplu trebuie să își hrănească intimitatea până a ajunge la sex. Caracteristicile unei intimități sănătoase sunt afecțiunea, transparență și siguranță.
O viață sexuală fericită, nu este măsurată în termeni de frecvența. Puteți avea o mulțime de sex, dar asta nu ar însemna nimic pentru căsătorie. Este calitatea sexului ceea ce contează.
Un cuplu trebuie să își evalueze toate nevoile, să vadă care sunt cele mai importante, cele care sunt îndeplinite, și cele care nu sunt. Există anumite nevoi, unele aplicabile mai mult la bărbat, altele mai mult la femeie:
- Expresii afective verbale și nonverbale, de dragoste și de îngrijire, care include pupici, cadouri și apeluri telefonice.
- Admirație
- Atracția (unui soț față de celălalt)
- Conversația (se recomandă cel puțîn 15 de ore pe săptămâna)
- Sprijin în treburile casnice
- Angajamentul de familie (timp petrecut la mese în familie, proiecte de familie, jocuri cu copiii)
- Sprijin financiar
- Onestitate și deschidere (asta înseamnă onestitate totală, nu minciunele, minciuni menite să protejeze sau cine-știe-ce omisiuni)
- Timp liber împreună (joacă împreună, angajarea într-un sport sau hobby comun)
- Sex
Un ingredient cheie al sexului este…comunicarea
Nu uită că sexul este pe lista, însă consideră-l mai mult că un soi de cireașa pe tort. Sexul trebuie să se bazeze pe o relație solidă, în care toate nevoile partenerilor sunt îndeplinite. Un ingredient cheie în acest proces este comunicarea. Un cuplu poate stă de vorba fie în intimitatea casei lor, fie la un terapeut, în funcție de problemele pe care cei doi le pot avea. Dacă nu există comunicare, orice situație se poate agrava.
În cazul în care un cuplu are probleme de comunicare, se poate oricând apela la consiliere de cuplu. Ce se poate aștepte în timpul unei sesiuni de consiliere? Descoperirea sinelui, a partenerului, precum și acceptarea unei terțe persoane care îi poate ajută pe cei doi să își recunoască unul altui problemele.
În sfârșit, este important pentru cupluri să înțeleagă că sexul nu salvează o relație. Intimitatea, însă, are acest dar. O diminuare a activitățîi sexuale este normală în orice căsătorie, dar acest lucru nu ar trebui să fie motiv de îngrijorare. Lipsa de intimitate, pe de altă parte, este un semnal de alarmă care trebuie musai tras cât mai repede posibil.
Despre cum să rămâi tu chiar și după ce devii părinte și cât de important este acest lucru poți citi și în Parenting cu iubire – Descoperă-ți instincul de părinte
Părinții și sexul – formula magică nu există
Nu există nici o formulă magică pentru intimitate. Un cuplu trebuie doar să se asigure că oferă tot ce îi stă în putere pentru a-și consolida relația: conversații lungi și transparente zilnice, îmbrățișări non-sexuale, săruturi, momente săptămânale de singurătate (așadar și fără copii), activități efectuate în cuplu, și atenție reciprocă. Sexul care rezultă dintr-o astfel de relație intimă va fi autmoat mai vesel, jucăuș, dătător de viață, și (important pentru mulți) abundent.
Prima parte o poți citi aici.