Sex după nașterea naturală. Mărturii ale mamelor

TOTUL DESPRE MAME
sexul după naștere

Sex după nașterea naturală? Cât de repede se recomandă? Nașterea naturală ne afectează viața sexuală? Știm că perineul (rețeaua musculară care susține și înconjoară organele genitale) este intens solicitat în timpul sarcinii și a nașterii naturale.

Sunt păreri care susțin că unul dintre efecte este lărgirea pe termen lung sau chiar definitivă a canalului vaginal, deci mai puțină plăcere în timpului sexului, dar există și păreri care susțin că vaginul revine la forma inițială, mai ales dacă facem exerciții pentru perineu înainte și după naștere.

O altă chestiune intens dezbătută atunci când vine vorba de perineu este epiziotomia: cât este ea de necesară, de fapt, și ce efecte are asupra sexului de după naștere? Haideți să vedem împreună ce ne spun mamele care au trecut printr-o naștere naturală și, eventual, au făcut și exerciții pentru perineu.

Sex după nașterea naturală. A fost mai bine, mai rău sau la fel?

Alina, mama a doi copii: În primele luni a fost „care viața sexuală”? Apoi, până la exercițiile de reeducare a perineului, am avut o superbă incontinență urinară în cele mai minunate momente. E drept că nu mi-am revenit cu viața sexuală la cea dinainte de naștere, dar cred că e mai degrabă de la tot ce înseamnă maternitate, nu de la nașterea naturală în sine. Iar în ceea ce privește incontinența, noroc cu exercițiile pentru perineu…

Cristina, mama unui băiețel de doi ani: Eu nu cred sincer că nașterea naturală afectează viața sexuală. Mai degrabă lipsa somnului și sperietura de a avea un mic ghemotoc de viață în brațe – în primele luni – ne inhibă cheful de sex după naștere. Cu toate astea, noi, după ce am decis să facem co-sleeping, am avut parte de o evoluție spectaculoasă pentru că găseam tot felul de locuri și poziții ingenioase.

Pe bune că a fost mai interesant! Cred că nașterea naturală nu afectează sexul de după decât la nivel mental, că știm noi că pe acolo a ieșit ceva cu diametrul de 10 cm. Ei bine, perineul e un mușchi și își revine în timp, doar noi trebuie să scăpăm de prejudecăți! Și nu, nu e nevoie ca un medic să coasă perineul mai mult decât era el înainte de epiziotomie – nu ne face ca noi, ci ne produce o nouă durere asemănătoare cu cea de la dezvirginare. Și da, exercițiile de reeducare abdo-perineală fac minuni!

Lucia, mama a două fetițe: Mie mi s-a părut la fel, chiar după epiziotomia de la prima naștere. Ba chiar am reluat sexul repede după naștere, pentru că mai voiam un bebe.

Marga, mama a doi copii: Păi pot să vă spun eu cum mi s-a desfăcut epiziotomia și cum s-a cicatrizat de la sine, mi s-a explicat că e cea mai bună soluție, perineul fiind cel mai nobil țesut din organism, care se reface singur și rapid. A durat aproape două luni vindecarea definitivă.

În prima lună îmi amintesc doar că m-a durut rău la orice mișcare. I-am și spus soțului că vom face următorul copil peste cinci-șase ani când o să-mi revin. Am exagerat, desigur. În a doua lună m-a durut mai puțin, dar nu aveam încă libertate de mișcare. În afară de această experiență deosebită, nu a fost nimic legat de naștere care să afecteze bunul mers al lucrurilor în dormitorul nostru.

Sex după naștere. A fost mai bine, mai rău sau la fel?

Irina, mamă a doi copii: După prima naștere naturală, a băiețelului meu, am crezut că nu voi mai face sex niciodată. Am avut o infecție foarte urâtă în urma epiziotomiei care s-a vindecat după luni bune, timp în care nu am avut chef de sex. Mi-a trebuit un an să mă obișnuiesc cu noile dimensiuni ale vaginului și am jurat că, dacă mai fac vreun copil, îl fac prin cezariană, ceea ce s-a și întâmplat. Pe fetița mea am adus-o pe lume prin cezariană și a fost mult mai bine în dormitor. Ne-am reluat viața sexuală după o lună și e din ce în ce mai bine. În cazul meu, cezariana mi-a salvat viața sexuală.

Cristina, mama unei fetițe: Eu nu cred că nașterea, în sine, afectează viața sexuală, ci procesele hormonale de după, când e posibil să fii mai fără chef de sex, așa. Dar nici la mine nu a avut vreun rol negativ sau pozitiv epiziotomia, am fost mai atenți un timp și gata. A trecut jena locală. Apoi a fost bine, deși ciudat, că eu voiam, dar corpul meu nu voia mereu când voiam eu, dar mereu a fost bine și așa a apărut bebelușa junioară.

Poate doar hormonii și supra-solicitarea alăptatului m-au făcut uneori să nu mai am chef de nimeni și de nimic.

Sex după nașterea naturală. 4 mituri despre nașterea naturală și sexul de după naștere

1. Vaginul tău nu va mai fi niciodată la fel!

Adevărat: Niciuna din noi nu vrea să audă asta, dar e adevărat. Nu va mai fi la fel, dar asta nu înseamnă că va fi mai rău. Vaginul e un mușchi care se mărește în timpul nașterii naturale, dar ca orice mușchi, este repliabil. În mod normal, vaginul tău își va reveni în câteva luni după naștere.

2. Sexul va durea primele dăți, dar va fi suportabil

Adevărat: Chiar dacă ai născut normal cu o traumă minimă a perineului, fără epiziotomie, specialiștii spun că e normal ca primele partide de sex să fie un pic dureroase. Totuși, ei recomandă folosirea lubrifianților speciali, eventual pe bază de substanțe naturale.

3. Sexul după naștere naturală e mai bun!

Nici adevărat, nici fals. E adevărat că multe dintre femei spun că viața sexuală li s-a îmbunătățit după nașterea naturală datorită sensibilității ridicate a vaginului (și, cu alte cuvinte, șanse mai mari pentru orgasme multiple), dar nu poate nimeni să îți garanteze că te vei încadra printre norocoase.

4. Sexu după naștere. Epiziotomia se vindecă mai ușor decât o ruptură spontană

Ei bine, cercetările arată că femeile care au suferit rupturi spontane în timpul nașterii s-au refăcut într-un timp egal sau mai scurt și au suferit mai puține complicații în comparație cu cele care au fost supuse unei epiziotomii 

Dacă ți s-a părut interesant acest articol despre sex după nașterea naturală, îți recomandăm să citești și: 

Te-ar mai putea interesa