Mituri si adevaruri despre sex in timpul sarcinii

TOTUL DESPRE MAME
sex in timpul sarcinii

Cand vine vorba despre mituri legate de sarcina, subiectul este inepuizabil. Imi aduc aminte cum, insarcinata fiind in cateva luni, am fost in vizita la matusa si la unchiul meu. Cand am plecat spre casa simteam mancarimi in crestetul capului. N-am rezistat si, cand am dat sa pun mana sa ma scarpin, am simtit ceva granulat, ca un nisip fin. Imi pusesera sare in cap ca sa afle ei primii sexul copilului.

Ei bine, nici subiectul vietii sexuale in timpul sarcinii nu e scutit de mituri.

Daca esti insarcinata nu ai voie sa faci sex.

Fals! Ai voie sa faci sex in timpul sarcinii, in cazul in care nu ai probleme cu starea ta. Medicul ginecolog Adrian Toma a vorbit despre acest subiect in emisiunea Totul despre Mame: “Nici pe departe. Activitatea sexuala este permisa in timpul sarcinii. Subliniez, in timpul unei sarcini normale. Chiar la inceputul sarcinii lucrurile decurg normal, insa trebuie sa fim extrem de atenti atunci cand este vorba de o sarcina cu risc – patologii pe care le descoperim pe parcursul evolutiei sarcinii: incepand de la banalele amenintari de avort, care in faza mai avansata se transforma in iminente de avort, pana la amenintarile de nastere prematura sau in cazul pacientelor care au necesitat un serclaj”. Asa ca, inainte sa te apuci de treaba, intreaba-ti medicul ginecolog daca totul este in regula cu sarcina ta!

 Sarcina scade libidoul.

Nu neaparat. Exista femei care manifesta o dorinta mai mare pentru sex decat in perioada anterioara sarcinii, dar si femei la care dorinta sexuala scade. In general, libidoul este oarecum diferit pe parcursul celor 9 luni. In primele 3 luni de sarcina, multe femei se confrunta cu disgravidia de prim trimestru: stari de greata matinala, voma, insomnii, aversiunea fata de anumite alimente, iar dorinta sexuala e inhibata de toate aceste schimbari cu care se confrunta viitoarea mamica.

Trimestrul doi de sarcina este cel mai bine tolerat, atat fizic cat si emotional, de catre toate gravidele. Este perioada in care si libidoul creste. In trimestrul trei, in schimb, singurul inconvenient este burtica, acum la dimensiuni mai mari, care poate deveni stanjenitoare.

Daca faci sex in timpul sarcinii, poti rani copilul.

Fals! Medicul Adrian Toma ne linisteste in aceasta privinta: “In uter, copilul este foarte bine protejat de traumatisme mult mai violente decat un simplu act sexual. Rolul lichidului amniotic este, printre altele, tocmai de protectie.”

Sexul declanseaza travaliul.

Partial adevarat. Sexul poate declansa travaliul, doar in cazul in care e practicat in ultima saptamana de sarcina sau foarte aproape de momentul nasterii. Medicii sunt de parere ca aceasta este una dintre metodele de declansare blanda a travaliului. Actul sexual favorizeaza eliberarea de ocitocina, hormonul cel mai des folosit pentru inducerea travaliului, care produce contractii la nivelul uterului. Sperma are o cantitate mare de prostaglandine, hormoni care ajuta la dilatarea colului uterin, iar orgasmul determina aparitia contractiilor.

Sex in timpul sarcinii. Dupa sex am sangerari.

Nu neaparat! Exista situatii in care pot aparea sangerari slabe. Acesta e un lucru normal, avand in vedere ca in perioada sarcinii cervixul este foarte sensibil si orice atingere poate provoca o sangerare. In cazul in care va confruntati cu o sangerare ceva mai abundenta, trebuie sa faceti o vizita la medicul ginecolog pentru a vedea despre ce este vorba. Poate fi o sangerare din peretii vaginului, deschidere a colului uterin sau leziuni ale placentei, lucruri care pot necesita spitalizare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa