Unele experienţe care vin cu statutul de părinte te pot face să te simţi chiar mai profund conectată de partenerul tău. Cu toate acestea, grija pentru copii poate, de asemenea, să şi tensioneze relaţia dintre voi. Comunicarea deschisă vă poate ajuta să treceţi peste dificultăţi în relația de cuplu.
Cum s-ar putea schimba relaţia de cuplu
Multe cupluri trec prin schimbări odată ce devin părinţi.
Tu şi partenerul tău vă veţi putea simţi surprinşi de sentimentul nou de iubire pe care copilul îl naşte în voi, iar aceasta vine cu un nivel nou şi diferit de conexiune. Însă, există posibilitatea să întâlniţi şi noi probleme, pe care nu le aveaţi înainte.
Mai puţin somn, mai puţin timp pentru a vorbi, mai puţin timp împreună – aceste lucruri vă pot taxa relaţia în timp ce începeţi să aveţi grijă de copil vostru.
Aceste schimbări şi tensiuni ar putea însemna că nu mai cădeţi de acord asupra lucrurilor, precum o făceaţi înainte. De asemenea, e posibil să nici nu mai aveţi energie pentru a rezolva problemele atunci când apar.
Comunicarea deschisă vă ajută să păstraţi lucrurile pe drumul cel bun și să ajungeţi la un acord vizavi de aceste schimbări. Relaţia cu partenerul se poate consolida, precum şi cele cu prietenii şi rudele.
7 sfaturi pentru părinţi
1. Ascultaţi-vă unul pe celălalt
Ascultarea este cea mai bună abilitate de comunicare. Te poate ajuta să înţelegi o problemă din punctul de vedere al partenerului şi te pune în legătură cu modul în care el se simte.
- Poţi arăta că asculţi cu adevărat oprindu-te din ceea ce faci, atunci când partenerul doreşte să îţi vorbească, şi acordându-i atenţia pe deplin.
- Încurajează-ţi partenerul să vorbiţi punându-i întrebări deschise cum ar fi „Ce părere ai despre…”. Aceste întrebări pot naşte mai multe discuţii despre o problemă şi să conducă, ulterior, la rezolvarea sa. Poţi verifica, de asemenea, dacă ai înţeles ce a spus, reformulând cu propriile tale cuvinte.
- Dacă te gândeşti la ce urmează să spui, nu asculţi cu adevărat. Încearcă să îţi concentrezi atenţia, în schimb, pe ceea ce spune partenerul tău.
2. Spune-i cum te simţi
Partenerul tău nu citeşte gânduri! Când vorbeşti despre frustrările, temerile, bucuriile şi fericirile tale, sunt mult mai uşor de înţeles decât dacă le ţii în tine.
Declaraţiile care încep cu „Eu” sunt mai uşor de ascultat decât cele care încep cu „Tu”, care adesea pot părea critici. Deci, atunci când vorbeşti, ai putea spune lucruri de genul „Mă simt un pic singură de când ne petrecem mai puţin timp împreună”. Acest lucru ar putea fi mult mai eficient decât „Tu nu îţi mai faci timp pentru noi”.
Poate fi dificil să porţi o discuţie adultă atunci când sunteţi în permanenţă de serviciu la schimbat scutece. În astfel de momente, aşteptaţi să rezolvaţi treburile şi discutaţi după aceea. Când sunteţi pregătiţi cu toate, chemaţi o bonă şi petreceţi o seară împreună, undeva unde să vă placă amândora şi unde puteţi avea puţină linişte să discutaţi.
3. Acceptă schimbările
Îţi poţi privi relaţia ca fiind într-o fază nouă, şi nu într-un punct de cotitură. Discutaţi despre ce înseamnă aceasta pentru amândoi.
Dacă aţi ajuns la concluzia că prea puţinul timpul petrecut împreună este problema, planificaţi-vă câteva momente doar pentru voi doi.
4. Învaţă să gestionezi conflictele
Divergentele de opinie vor veni pe măsură ce treceţi prin schimbări – a vorbi despre ele vă poate ajuta să înţelegeţi perspectiva celuilalt. Nu este nimic greşit dacă nu cădeţi întotdeauna de acord.
Poate ajuta la ameliorarea tensiunii dacă accepţi punctul diferit de vedere al partenerului, iar apoi îl explici şi pe al tău. Poţi folosi sfaturile de mai sus cu privire la ascultare pentru a afla ce anume vrea partenerul să îţi comunice.
Când luaţi decizii împreună, ţintiţi la cele cu care sunteţi amândoi de acord. Este important pentru relația de cuplu.
5. Staţi aproape; acum sunteţi părinţi
Lucrurile simple, cum ar fi să îţi întrebi partenerul despre ziua pe care a avut-o la serviciu, vă poate ajuta să păstraţi legătura.
Mici gesturi care îi arată partenerului tău că îţi pasă, de asemenea, pot funcţiona. Fie că îi oferi o ceaşcă de ceai sau că te oferi să stai cu copilul cât el se odihneşte, este suficient.
Vă vine sau nu să credeţi, cele mai multe cupluri îşi reglează relaţia sexuală pe parcurs. A pune mai multă energie în discuţii şi a petrece mai mult timp împreună vă apropie unul de celălalt şi contribuie la îmbunătăţirea vieţii sexuale.
Dacă te simţi prea obosită sau prea distrasă ca să te gândeşti la sex, încearcă să vorbeşti cu partenerul despre cum te simţi. La fel ca şi timpul împreună, şi sexul ar putea avea nevoie de un pic de planificare.
7. Preluarea controlului în relația de cuplu
Puteţi face acest lucru prin a discuta sincer despre schimbările care au loc în vieţile voastre. Ar putea însemna să vorbiţi despre cum vă simţiţi în rolurile noi de părinţi.
Atunci când ai copii, multe probleme pe care le-ai avut în copilărie pot ieşi de la naftalină. Discuţia cu partenerul vă poate ajuta pe amândoi să înţelegeţi ce influenţă ar putea avea (sau nu) acestea asupra voastră ca părinţi.