Iată în continuare 10 dintre cele mai răspândite mituri despre sex care încă circulă.
Femeile continuă să creadă și să transmită mai departe fetelor lor o serie de mituri despre sex și idei total eronate despre sexualitate. Iată 10 minciuni pe care trebuie să încetăm să le spunem fiicelor noastre!
Sexualitatea feminină a început să fie studiată mult mai târziu decât cea masculină și a continuat să fie multă vreme un subiect de rangul doi. Chiar și celebrul studiu al lui Alfred Kinsey despre comportamentul sexual al femeilor a apărut la cinci ani după, da, ați ghicit, volumul similar dedicat bărbaților. Dar chiar și așa, datorită lui Kinsey și a altora ca el, astăzi știm infinit mai multe despre cum funcționează corpul femeii.
Și totuși, informațiile pe care noile generații le primesc par să fie desprinse din filmele anilor 1950, iar sexul continuă să fie un subiect tabu între mame și fiice. În cazul în care aceste discuții există, continuăm să transmitem fetelor noastre o serie de mituri despre sex care nu sunt numai neadevărate ci de-a dreptul dăunătoare.
10 mituri despre sex
1. Virginitatea există, ea poate fi pierdută, oferită sau furată
Virginitatea este un construct cultural pentru care nici măcar medicina nu are o definiție. Cultural, virginitatea este o stare de „puritate” dinaintea primului contact sexual (vezi moda recentelor „baluri ale purității” din Statele Unite ale Americii, unde tinere adolescente și tații lor jură să pastreze virginitatea – virginitatea fetei, desigur! – până la o eventuală căsătorie a acesteia). Dar cum definești contactul sexual? Să însemne asta că o lesbiană este virgină atâta timp cât face sex doar cu femei? Sexul anal sau oral afectează sau nu starea de virginitate/puritate a tinerei fete?
Principala problemă cu virginitatea este că ea a devenit, practic, un obiect: fetele o pot pierde sau o pot oferi cadou, iar băieții o pot primi, o pot câștiga sau o pot fura de-a dreptul.
Pe scurt, există voci care susțin că ne-ar fi mai bine dacă am renunța cu totul la acest concept învechit (și destul de patriarhal, fie vorba între noi) și am discuta despre începerea vieții sexuale ca despre un proces, nu ca despre o pierdere a ceva.
2.Mituri despre sex – Himenul este dovada virginității
Dacă prezența sau absența himenului ar fi cea care definește virginitate, știm prea bine că sunt himene care se rup de la sine, înainte oricărui contact sexual (prin gimnastică, examen ginecologic sau mers pe bicicletă), așa cum sunt himene care nu se rup la primul act sexual. În realitate, jumătate dintre femei nu sângerează la primul act sexual iar himenul lor nu este afectat. Există femei care se nasc fără himen.
Prin urmare, medicina s-a pronunțat: himenul și virginitatea nu au aproape nimic în comun.
3. Primul act sexul („pierderea virginității”) este dureros
Legenda spune că ruperea himenului este cea care produce durere femeii la primul contact sexual. Având în vedere însă că himenul nu se rupe în 50% din cazuri, se pare că durerea primului conatct sexual și uneori și sângerarea care apare se datorează unor cauze mult mai prozaice: graba partenerului și insuficienta lubrifiere, leziuni vaginale cauzate de lipsa de experiență sau uneori, din nefericire, chiar lipsa consimțământului. De multe ori, anxietatea și convingerea că „o să doară” pot contribui la îndeplinirea profeției.
Pe scurt, NU, primul actul sexual nu trebuie să doară. Dacă doare, ceva e în neregulă și poate ar fi mai bine să va opriți și să încercați o nouă abordare a situației.
4. Mituri despre sex – Prea mult sex „lărgește” vaginul
Ca și în cazul „lărgirii” vaginului post-partum, fals! La fel ca celelalte mituri menite a îngrădi și a scădea activitatea sexuală a femeii, această idee este, din punct de vedere anatomic, pur și simplu falsă.
5. Femeile își doresc sex mai puțin decât bărbații
În condițiile în care există un blam social asupra femeilor care au și, mai mult, își exprimă și trăiesc dorințele sexuale, nu este de mirarea că, aparent, femeile sunt mai puțin interesate de sex decât bărbații. Dar, din nou, studiile clinice nu arată nicio diferență între bărbați și femei în privința dorinței sexuale și a gândurilor despre sex în decursul unei zile. Stereotipurile despre căsnicie ne arată o femeie responsabilă, la limită cicălitoare, alături de un bărbat copilăros, la limită năpădit de dorințe sexuale nesatisfăcute de soție. Dar lucrurile stau mereu așa doar în comediile televizate, nu și în lumea reală unde primul pas către o viață sexuală trăită autentic ar fi să încetăm perpetuarea acestor idei preconcepute.
6. Mituri despre sex – Femeile nu își doresc sex fără implicații emoționale
Pe vremea când contracepția nu era atât de larg răspândită (în România, vă reamintesc, până în 1989 metodele contraceptive și avortul erau pus și simplu interzise), sexul era un real pericol pentru femeia care putea rămâne însărcinată oricând. Astfel, pe lângă presiunea culturală, a sexului și a virginității pe care femeia le „oferă” bărbatului, apărea și presiunea concretă a unei sarcini nedorite. În mod firesc, femeile se fereau de relații ocazionale și preferau să își consume dorințele sexuale cu parteneri stabili în care aveau încredere. Dar acest context a dispărut și în urma lui a rămas doar un mit care se confirmă pe sine: cu cât femeilor li se spune mai des că sexul este dovada dragostei, iar băieților li se spune că sexul (mult, des, fără implicație emoțională) este marca masculinității, cu atât se va dovedi că femeile nu își doresc sex fără implicații emoționale.
7. Băieții cumpără prezervativele
Este minunat ca bărbații să cumpere și să sugereze folosirea prezervativului. Dar asta nu înseamnă că fetele trebuie să aștepte această inițiativă din partea partenerului. Fetele trebuie să știe tot ce se poate ști despre protecție și contracepție și să impună folosirea prezervativului de fiecare dată. Un studiu recent efectuat în România a arătat că, deși 20% dintre tineri nu folosiseră nicio metodă contraceptivă la ultimul contact sexual, fetele erau mult mai bine informate decât băieții în privința protecției, a contacepției și a bolilor cu transmitere sexuală.
8.Mituri despre sex – Nu poți face sex în timpul menstruației
Aceasta nu poate fi mai mult decât o recomandare, pe care fiecare femeie sau fată este liberă să o adopte sau nu, în funcție de confortul ei și al partenerului. Nu există nicio contraindicație medicală pentru sex în timpul menstruației. Ce este important să le spunem fetelor noastre este că prezervativul se folosește și în timpul menstruației, căci nici BTS-urile, nici sarcina nu sunt excluse în această perioadă.
9. Sexul poate fi uneori dureros
Dacă sexul este dureros, cauzele trebuie căutate și eliminate. În niciun caz nu strângem din dinți sperând că data viitoare va fi mai bine. Ca și în cazul începerii vieții sexuale (vezi punctul 3), durerea în timpul sexului nu este normală! Cauzele pot fi contextuale, ca de pildă un preludiu mult prea scurt, anxietate, insuficientă relaxare sau anumite condiții medicale, precum vaginismul sau vulvodinia (afecțiuni recent descrise și încă insuficent diagnosticate).
10. Mituri despre sex – Toată lumea face sex
Nu, sexul este o alegere la fel ca oricare alta. Nu există o vârstă ideală pentru începerea vieții sexuale, așa cum nu există frecvențe ideale ale activității sexuale, nici în afara nici în interiorul unei relații. Spus foarte direct: nu, sexul nu este o datorie conjugală! Cei care au transformat sexul într-o datorie conjugală au făcut un deserviciu imens și femeilor și bărbaților, scoțând sexul din sfera alegerii și ducându-l în zona obligativității. Sexul este o activitate plăcută care poate conecta extraordinar doi oameni dacă, și numai dacă se întâmplă de comun acord.
Nenumărate sunt ideile preconcepute care ne-au afectat viața sexuală nouă și pe care le dăm mai departe fiicelor noastre ca pe niște daruri otrăvite. Dar veștile sunt bune: informațiile sunt astăzi la un click distanță iar cercetătorii sunt din ce în ce mai interesați de sexualitatea feminină. Eu spun că sunt încă mistere de descoperit, dar că, mai ales, fiecare femeie are dreptul să își descopere, să își cunoască și să își respecte propriul corp. Și chiar dacă uneori nu știm ce să le spunem fiicelor noastre, le putem spun măcar asta:
Nimeni nu are dreptul să îți spună ce, cum și când să faci cu corpul tău și nimeni nu știe mai bine decât tine ce îți dorești, ce simți și ce fel de femeie vrei să fii, iar asta include ce fel de sex vrei să faci!