Te afli încă la începutul acestui drum de 40 de săptămâni, însă este posibil să simți deja, din plin, ce înseamnă să fii însărcinată. Deși burtica nu a crescut încă, schimbările hormonale te fac să te simți ca într-un carusel de stări și emoții. Tot din cauza hormonilor, corpul tău începe să se modifice și e posibil ca, pe lângă grețuri, să experimentezi diverse dureri și alte stări de disconfort.
Sutienul parcă începe să te strângă, grețurile s-au instalat deja de mult, te simți copleșită și foarte obosită. Partea bună este că mai ai puțin până treci în al doilea trimestru de sarcină, iar din acel moment te vei simți cu siguranță mai bine.
Hormonii care influențează sarcina
În ultimele săptămâni, hormonii de sarcină aproape și-au triplat cantitatea, iar acest lucru îți poate da bătăi de cap. Consolează-te însă cu gândul că micuțului tău îi este bine. Nivelul hormonilor scade în trimestrul al doilea de sarcină, însă va crește din nou, considerabil, în trimestrul al treilea.
Iată care sunt, de fapt, principalii hormoni responsabili de schimbările fizice și psihice care au loc în sarcină:
- HCG (Gonadotropina corionică umană) este hormonul care anunță sarcina, acesta regăsindu-se în cantitate mare în urină și în sânge imediat după instalarea sarcinii. Senzația de greață, care ajunge la apogeu în săptămânile 9-10 de sarcină, este tot un efect al acestui hormon. Pe măsură de cantitatea de hCG se reduce, lucru care se întâmplă spre finalul primului trimestru, și stările de greață se estompează. Oboseala, dificultatea de a te concentra, plânsul din senin și restul schimbărilor de dispoziție sunt provocate în mare măsură de acest hormon.
- Estrogenul: este hormonul sexual feminin care sprijină dezvoltarea uterului și a mucoasei uterine, reglează producerea celorlalți hormoni și are rol esențial în susținerea fluxului sangvin. Durerile de cap din timpul sarcinii au mare legătură cu creșterea cantității de estrogen. În săptămâna 9 de sarcină, când cantitatea de hormoni este atât de mare și volumul de sânge ridicat, durerile de cap ar putea fi mai mari decât în restul sarcinii.
- Progesteronul este hormonul responsabil de funcționarea optimă a placentei. Pentru că are efect de relaxare a musculaturii netede, acesta face ca și esofagul să se înmoaie, iar acest lucru îți va da arsuri și reflux. Toate modificările la nivel gastro- intestinal (constipație, balonare, indigestie) sunt provocate de acest hormon. Efectul de relaxare duce și la înmuierea articulațiilor, a ligamentelor, iar în felul acesta se explică diverse dureri pe care le ai, mai ales în ultima parte a sarcinii. Acneea și transpirația intensă sunt cauzate tot de cantitatea mare de progesteron.
- Relaxina este un hormon care, alături de progesteron, determină relaxarea mușchilor, a ligamentelor și a articulațiilor. Existența acestui hormon face ca, pe perioada sarcinii, să nu te simți foarte stabilă pe propriile picioare și să te deplasezi cu greutate, mai ales în ultima perioadă a sarcinii.
Stările de greață și remediile
Dacă te lupți încă cu stările de greață, încearcă să mănânci puțin și des, iar gustările pe care le iei să fie din categoria celor sănătoase. În felul acesta, nivelul de zahăr din organism rămâne constant, iar acest lucru reduce senzația de greață.
Documentează-te și pregătește-te pentru a fi o mămică informată și relaxată! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început
de drum”. Detalii AICI.
Există câteva tratamente naturale pentru grețuri în sarcină, alege ceea ce ți se potrivește și ce simți că funcționează în cazul tău. S-ar putea ca apa rece cu lămâie să fie cel mai bun remediu pentru tine, la fel de bine cum ceaiul de ghimbir poate fi soluția. Important este să încerci, prin testare, mai multe remedii.
În cazul în care senzațiile de rău și episoadele de vomat durează mult, ia legătura cu medicul, pentru a exclude varianta sarcinii toxice. Dacă este totuși vorba despre așa ceva, s-ar putea să ai nevoie de spitalizare, pentru a preveni deshidratarea cu ajutorul perfuziilor. Simptomele sarcinii toxice se intalează, de obicei, până în săptămâna 7 de sarcină și, chiar dacă se ameliorează, pot dura toată sarcina.
Pe lângă stările de vomă și instabilitatea emoțională, în această perioadă este posibil să te mai confrunți cu următoarele simptome:
- gust metalic în gură
- sâni umflați
- dureri de cap
- pofte ciudate
- mirosul foarte fin
- secreții vaginale
- crampe
- pete maronii pe față
- păr subțire și strălucitor
- balonare
- constipație
Sportul, permis în această perioadă a sarcinii
Dacă ești o persoană sportivă, nu e nevoie să îți întrerupi exercițiile fizice, dacă medicul nu a recomandat acest lucru, ci doar să le adaptezi (scade intensitatea și durata). Ca o regulă generală, sportul este interzis femeilor care au gemeni sau tripleți, celor cu probleme cu inima sau plămânii, precum și celor care au cerclaj.
Iată câteva activități spotive permise în primul trimestru de sarcină (este posibil ca unele dintre ele să nu mai poată fi practicate odată ce sarcina evoluează):
- Pilates
- Yoga
- Gimnastică acvatică
- Cardio (dacă făceai și înainte de sarcină)
Cum arată copilul în săptămâna 9 de sarcină
În săptămâna 9 de sarcină, copilașul tău este în plin proces de dezvoltare. Micuțul are în jur de 22-25 de mm și este cam cât o măslină. Ochișorii lui s-au format și au deja puțină culoare, însă nu îi va deschide decât pe la 27 de săptămâni. Degetele nu sunt încă formate, dar oasele încep să se dezvolte. Și organele genitale încep să prindă formă, însă vor mai trece câteva săptâmâni până când vei afla dacă ai fetiță sau băiețel. De obicei, medicul reușește să vadă sexul copilului în al doilea trimestru de sarcină.
Află mai multe detalii despre dezvoltarea copilului în săptămâna 9 de sarcină de AICI.
Documentează-te și pregătește-te pentru a fi mămică! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început
de drum”. Detalii AICI.
Dacă ți s-a părut util acest articol despre săptămâna 9 de sarcină, îți recomandăm să citești și:
- Sarcina pe săptămâni. Cum se dezvoltă și cum arată copilul
- Dieta unei gravide în funcție de trimestrul de sarcină
- Ce trebuie să facă femeile gravide. Ghid pentru o sarcină sănătoasă
- Analize obligatorii în sarcină. Cum te poți asigura că fătul crește bine și sănătos
- Vitaminele în sarcină. Când se iau și în ce cantități