Sarcina la 9 săptămâni

În săptămâna 9 de sarcină bebelușului tău i s-au format toate părțile corpului. Are chiar și coate și genunchi și începe să semene din ce în ce mai bine cu un copil.

Cum se dezvoltă bebelușul

Cum arată bebelușul tău în săptămâna 9 de sarcină

În acest moment, micuțul are aproximativ 2,5 centimetri, cât un bob de strugure, și cântărește în jur de 2 grame. Începe să semene din ce în ce mai mult a ființă umană. Capul este încă destul de mare prin comparație cu corpul, iar organele sunt în plină formare și dezvoltare. Mai ai 31 de săptămâni de sarcină!

Inimioara lui s-a divizat în cele 4 camere, valvele încep să se formeze, ca și mugurii dentari. „Codița” embrionară a dispărut, mușchii și nervi se dezvoltă și micuțul începe să exerseze mișcările cu care te va „bombarda” în următoarele luni.

Organele genitale externe au apărut, dar poți afla cu certitudine sexul lui abia peste câteva săptămâni. Ochișorii sunt formați în totalitate, dar pleoapele nu se vor deschide decât pe la 27 de săptămâni.

Bebelușului încep să i se formeze dinții. Are deja gingii din care vor apărea 20 de dinți de lapte după ce acesta va împlini 6 luni de viață. Unii bebeluși se nasc cu dinți, dar acestea sunt cazuri foarte rare.

Are pavilioanele urechilor, iar gurița, nasul și nările se disting mult mai bine. Acum, placenta este suficient de dezvoltată încât să preia dificila sarcină de producere a hormonilor.

Placenta începe să preia controlul asupra dezvoltării bebelușului. Ea este responsabilă cu producerea de hormoni care ajută embrionul să crească și să se dezvolte. Până la finalul sarcinii va avea un diametru de 22 cm și o grosime de aproximativ 2 cm.

Poți auzi inima bebelușului la ecograf

Deși este mult prea devreme pentru a simți ceva, nu este prea devreme pentru a auzi ceva! La 9 săptămâni de sarcină, inima bebelușului tău este suficient de dezvoltată – și a crescut suficient de mare – pentru ca bătăile sale să fie auzite cu un Doppler, un dispozitiv cu ultrasunete portabil care amplifică sunetul pe care îl produce inima.

Dar nu îți faceți griji dacă medicul tău nu poate percepe încă sunetul bătăilor inimii copilului. Înseamnă doar că bebe se ascunde în colțul uterului sau are spatele cu fața spre afară, ceea ce face ca Dopplerul să-și găsească ținta greu. În câteva săptămâni sau la următoarea ta vizită, acel sunet miraculos va fi cu siguranță auzit spre marea ta bucurie!

Cum se schimbă viața ta

săptămâna 9 de sarcină

Sarcina la 9 săptămâni câte luni înseamnă? Dacă ești însărcinată în 9 săptămâni, te afli în luna a 3-a a sarcinii. Au mai rămas doar 6!

Poate că încă nu se vede sarcina, chiar dacă talia ți s-a îngroșat un pic, dar cu siguranță te simți însărcinată. Nu e vorba doar de grețurile matinale, balonare sau urinat frecvent, cât și despre sensibilitatea emoțională care te-a cuprins.

Schimbările de dispoziție sunt acum mai dese (e normal să fii extaziată la gândul că vei fi părinte, ca în următoarele 5 minute să fii îngrozită din aceeași cauză). Ai răbdare! Cele mai multe femei scapă de această instabilitate emoțională între 6 și 10 săptămâni de sarcină. Aceasta este mai diminuată în al doilea trimestru, dar revine în ultimul trimestru.

Te simți extenuată?

Oboseala apare pentru multe viitoare mamici când sarcina ajunge la 9 săptămâni. Motivul? Corpul tău lucrează ore suplimentare în primul trimestru pentru a dezvolta placenta , acel „colac de salvare” dintre bebeluș și propriul tău aport de sânge.

Poftele

Schimbările hormonale din timpul sarcinii au impact asupra gustului și mirosului gravidei. Unii experți spun că poftele sunt semnale pe care corpul le transmite legate de carențele nutriționale ale femeii. Alți specialiști spun că nu există explicații cu privire la motivele pentru care apar poftele la gravide. Dacă ele apar, nu ezita să le satisfaci, dar cu moderație.

Există femei pentru care poftele în sarcină se traduc prin dorința de a mânca detergent, vopsea, pământ sau alte lucruri care sunt periculoase. În acest caz, spune-i medicului pentru că este posibil să suferi de PICA.

Repulsia față de anumite alimente

Vei observa că nu vei mai suporta nici măcar să simți mirosul anumitor alimente, nu doar să le consumi. De vină este nivelul crescut de estrogen.

Greață și amețeli

În săptămâna 9 de sarcină vei atinge apogeul stărilor de greață și amețeală. Motivul este că în acest fel organismul tău încearcă să protejeze fătul de posibile toxine ce ți-ar putea pătrunde în corp și, ulterior, ar putea ajunge la el. Te poți simți amețită în orice parte a zilei.

În timpul sarcinii, progesteronul crește fluxul de sânge către bebeluș, ceea ce duce la scăderea tensiunii arteriale și la scăderea fluxului sanguin la creier – dându-ți senzația de amețeală.

Pentru a opri o amețeală, întinde-te imediat, pentru a preveni căderea sau chiar leșinul, apoi ridică-te în picioare pentru a crește fluxul de sânge către creier. Dacă acest lucru nu este posibil, așează-te și apleacă-te cât de mult în față poți, punând capul între genunchi și respiră încet și profund. Dacă nu există loc unde să te întinzi sau să stai, îngenunchează aplecă-te înainte ca și cum și-ai lega șireturile, până când amețeala trece.

Arsuri la stomac

Arsurile de stomac se manifestă printr-o senzaţie intensă de arsură pe esofag (muşchiul care face legătura dintre gât şi stomac). La capătul esofagului se află un sfincter, care, în mod normal, este închis, interzicând acidului şi alimentelor nedigerate să urce înapoi pe esofag.

Ce pot face pentru a reduce incidența arsurilor în sarcină?

Există câţiva paşi simpli pe care îi poţi face pentru a ajuta la atenuarea arsurilor în sarcină:

  • Evită alimentele declanşatoare. Evită mâncărurile grase, ciocolata, cafeaua şi băuturile carbogazoase cu cofeină. Alcoolul şi ţigările ar trebui oricum evitate în timpul sarcinii, însă e bine să ştii că şi ele sunt asociate cu refluxul gastroesofagian.
  • Mănâncă moderat. Mesele bogate pot pune presiune suplimentară pe sfincterul de la intrarea în stomac.
  • Lasă gravitaţia să te ajute. poate fi destul de dificil să te simți confortabil atunci când un copil creşte în burta ta, însă încearcă să stai şi să dormi în poziţii cât mai verticale.
  • Ai grijă de greutatea ta. Păstrarea greutății în limitele recomandate de medic te va ajuta să reduci presiunea de pe tractul digestiv.

Constipația

Sunt mai predispuse către constipaţie gravidele care au greţuri severe şi îşi pierd pofta de mâncare în perioada respectivă, au sindromul colonului iritabil sau au trecut prin episoade frecvente de constipaţie şi înainte de a rămâne însărcinate. Pe lista cauzelor declanşatoare ale constipaţiei se mai numără anemia şi suplimentele cu fier luate pentru tratarea ei, prezenţa hemoroizilor, care face ca mersul la wc să fie încărcat de panică şi stres, lipsa hidratării şi a unei alimentaţii din care să lipsească fibrele.

Săptămâna 9 de sarcină. Principalele simptome

sarcina la 9 săptămâni
Sarcina la 9 săptămâni înseamnă că ești în primul trimestru de sarcină.

Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

Nu e deloc devreme să interacționezi cu copilașul tău

Începe un ritual zilnic  (dimineața după ce te-ai trezit sau seara înainte de culcare) și relaționează cu el. În aceste momente, stai relaxată și pune palmele pe abdomen. Poți începe chiar să ții un jurnal de sarcină în care să notezi ceea ce simți, cum se dezvoltă fătul.

Concentrează-te pe respirație și gândește-te la bebeluș

Gândește-te care sunt visele și speranțele legate de el, cum intenționezi să fii ca părinte etc. Este o modalitate extraordinară de a iniția viitoarea legătură cu el, benefică și pentru tine, deoarece te ajută să realizezi ce fel de părinte ai vrea să fii.

Fă mișcare

Dacă nu vrei sau nu poți să mergi la sală poți pur și simplu să mergi pe jos. Poți să te plimbi chiar și o oră, dar nu uita să folosești cremă cu factor de protecție solară și să te hidratezi.

Vaccinează-te!

Vorbește cu medicul tău despre vaccinarea antigripală (dacă prinzi perioada de început de toamnă), vaccinarea anti COVID.

Mărește aportul de fibre!

Alimentele bogate în fibre te vor ajuta să ai o digestie mult mai bună și să combați constipația. Mănâncă cereale integrale, fructe proaspete sau uscate, legume, fasole și mazăre.

Nu trebuie să te bazezi doar pe legume: un kiwi, de exemplu, are un efect laxativ puternic. Încercați să cosumi 25 până la 35 de grame de fibre în fiecare zi!

Pe de altă parte, asigură-te că reduci consumul de: pâine albă, orezul alb și cerealele și pastele rafinate.

Mese mici și dese

Alege să ai șase mini-mese sau gustări, mai degrabă decât trei mese mari pe zi.  Iată câteva idei de gustări „inteligente”:  biscuiți sărați sau cereale integrale, ghimbir sub diferite forme (ceai, bomboane sau chiar mese mici gătite cu ghimbir proaspăt), suc de mere făcut în casă, banane, pâine integrală prăjită  și porții modeste de orez sau paste simple.

Când trebuie să anunți la serviciu că ești însărcinată

Unele femei fac publică vestea imediat ce s-a confirmat sarcina, în timp ce altele așteaptă să intre în al doilea trimestru, când sarcina e sigură și riscul unui avort spontan s-a diminuat semnificativ. Deci, când e cel mai bine să anunți?

Iată câțiva factori de care trebuie să ții cont
Ai complicații de orice fel?

Dacă răspunsul e da, și mergi des la medic sau ești preocupată, atunci ar trebui să-ți anunți colegii la începutul sarcinii.

Îți e rău?

Dacă ai frecvent grețuri sau verși, s-ar putea să fii nevoită să-i spui șefului tău mai devreme decât ți-ai fi dorit. Înainte de a-i spune, întrebă-te ce aștepți. Compasiune? Zile libere?

Un program de muncă flexibil până depășești această perioadă? Cere-i ce crezi că te ajută și asigură-l că cele mai multe femei se simt bine după 3 luni.

Locul tău de muncă e stresant sau potențial periculos?

De dragul copilului și al tău, vei vrea probabil să intri în concediu prenatal mai devreme. Dacă anunți din timp că ești însărcinată, vei putea discuta despre schimbările care se impun la locul de muncă.

Colegii și șeful vor fi înțelegători?

Asta depinde mult de nivelul de cultură de la locul tău de muncă, de numărul de femei însărcinate în ultimul timp și de relațiile tale cu șefii.

Dacă ești convinsă că superiorii vor primi vestea cu profesionalism, faptul că-i anunți din timp sarcina te va ajuta să scapi de stres, profitând de avantajele oferite de situația ta.

E important să te interesezi despre drepturile legale ale femeii însărcinate.

Ce simptome te pot trimite la urgență?

Nu este tocmai perioada în care să te simți în cea mai mare formă. Totuși, sunt semne care trădează potențiale pericole pentru sarcina ta. Iată care sunt acestea:

Relația cu partenerul în săptămâna 9 de sarcină

Dacă medicul nu vă spune altceva, în săptămâna 9 de sarcină puteți să vă continuați viața de cuplu ca înainte ca tu să rămâi însărcinată. Viața voastră sexuală se poate desfășura în mod normal. Bebelușul nu va știi nimic și nici nu va suferi pentru că mami și tati se iubesc.

Este totuși o perioadă în care partenerul trebuie să aibă foarte multă răbdare, pentru că treci printr-o mulțime de schimbări, iar starea ta generală nu este neapărat cea mai bună.

Vorbiți unul cu celălalt. Spune-i partenerului ce simți, cere-i ajutorul. Este modul lui de a se implica în sarcină și de a se obișnui cu noul său statut de tată.

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

copilul meu

Sacul fetal are acum dimensiunea unui ou de gaina. Fetusul inauntru este de 3 centimetri lungime. Unele din vilozitatile coriale vor disparea, lasand loc sa creasca altele si sa se formeze placenta. Ochii si urechile se dezvolta rapid in aceasta perioada si incepe sa creasca si scheltul. Inima bebelusului are 4 camere si bate de 2 ori mai repede decat inima ta. Muschii sunt in curs de dezvoltare. Programeaza o ecografie in perioada asta si poti sa-l vezi miscandu-se. Uimitor!

sfaturi

Sanatatea sarcinii: sa-ti protejezi copilul de fumul de tigara este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face. Tigarile restrictioneaza aprovizionarea cu oxigen a bebelusului, astfel ca inima lui trebuie sa bata mai tare de fiecare data cand fumezi. Pe de alta parte, fumatul in timpul sarcinii poate duce la o greutate mica la nastere a bebelusului sau poate duce chiar la moarte subita. Totodata, bebelusii ai caror parinti sunt fumatori sunt mai susceptibili de a face bronsita si pneumonie in primul an de viata. Daca nu te poti lasa de fumat cere ajutor!

ce spun studiile
  • continua sa iei acid folic
  • gata cu cocktail-urile cu alcool
  • mergi in continuare la yoga