Săptămâna 9 de sarcină. Schimbările de dispoziție sunt mult mai dese

Săptămâna 9 de sarcină

Săptămâna 9 de sarcină

Săptămâna 9 de sarcină – Cum se dezvoltă bebelușul

Noutatea săptămânii.

În acest moment, micuțul are aproximativ 2,5 centimetri, cât un bob de strugure, și cântărește în jur de 2 grame. Începe să semene din ce în ce mai mult a ființă umană. Capul este încă destul de mare prin comparație cu corpul, iar organele sunt în plină formare și dezvoltare.

Inimioara lui s-a divizat în cele 4 camere, valvele încep să se formeze, ca și mugurii dentari. „Codița” embrionară a dispărut, mușchii și nervi se dezvoltă și micuțul începe să exerseze mișcările cu care te va „bombarda” în următoarele luni.

Organele genitale externe au apărut, dar poți afla cu certitudine sexul lui abia peste câteva săptămâni. Ochișorii sunt formați în totalitate, dar pleoapele nu se vor deschide decât pe la 27 de săptămâni.

Are pavilioanele urechilor, iar gurița, nasul și nările se disting mult mai bine. Acum, placenta este suficient de dezvoltată încât să preia dificila sarcină de producere a hormonilor.

Săptămâna 9 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

Poate că încă nu se vede sarcina, chiar dacă talia ți s-a îngroșat un pic, dar cu siguranță te simți însărcinată. Nu e vorba doar de grețurile matinale, balonare sau urinat frecvent, cât și despre sensibilitatea emoțională care te-a cuprins.

Schimbările de dispoziție sunt acum mai dese (e normal să fii extaziată la gândul că vei fi părinte, ca în următoarele 5 minute să fii îngrozită din aceeași cauză). Ai răbdare! Cele mai multe femei scapă de această instabilitate emoțională între 6 și 10 săptămâni de sarcină. Aceasta este mai diminuată în al doilea trimestru, dar revine în ultimul trimestru.

Când trebuie să anunți la serviciu că ești însărcinată

Unele femei fac publică vestea imediat ce s-a confirmat sarcina, în timp ce altele așteaptă să intre în al doilea trimestru, când sarcina e sigură și riscul unui avort spontan s-a diminuat semnificativ. Deci, când e cel mai bine să anunți?

Săptămâna 9 de sarcină. Iată câțiva factori de care trebuie să ții cont:

Ai complicații de orice fel?

Dacă răspunsul e da, și mergi des la medic sau ești preocupată, atunci ar trebui să-ți anunți colegii la începutul sarcinii.

Îți e rău?

Dacă ai frecvent grețuri sau verși, s-ar putea să fii nevoită să-i spui șefului tău mai devreme decât ți-ai fi dorit. Înainte de a-i spune, întrebă-te ce aștepți. Compasiune? Zile libere?

Un program de muncă flexibil până depășești această perioadă? Cere-i ce crezi că te ajută și asigură-l că cele mai multe femei se simt bine după 3 luni.

Locul tău de muncă e stresant sau potențial periculos?

De dragul copilului și al tău, vei vrea probabil să intri în concediu prenatal mai devreme. Dacă anunți din timp că ești însărcinată, vei putea discuta despre schimbările care se impun la locul de muncă.

Colegii și șeful vor fi înțelegători?

Asta depinde mult de nivelul de cultură de la locul tău de muncă, de numărul de femei însărcinate în ultimul timp și de relațiile tale cu șefii.

Dacă ești convinsă că superiorii vor primi vestea cu profesionalism, faptul că-i anunți din timp sarcina te va ajuta să scapi de stres, profitând de avantajele oferite de situația ta.

E important să te interesezi despre drepturile legale ale femeii însărcinate.

Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

Nu e deloc devreme să interacționezi cu copilașul tău. Începe un ritual zilnic  (dimineața după ce te-ai trezit sau seara înainte de culcare) și relaționează cu el. În aceste momente, stai relaxată și pune palmele pe abdomen.

Concentrează-te pe respirație și gândește-te la bebeluș (care sunt visele și speranțele legate de el, cum intenționezi să fii ca părinte etc.). Este o modalitate extraordinară de a iniția viitoarea legătură cu el, benefică și pentru tine, deoarece te ajută să realizezi ce fel de părinte ai vrea să fii.

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

copilul meu

Sacul fetal are acum dimensiunea unui ou de gaina. Fetusul inauntru este de 3 centimetri lungime. Unele din vilozitatile coriale vor disparea, lasand loc sa creasca altele si sa se formeze placenta. Ochii si urechile se dezvolta rapid in aceasta perioada si incepe sa creasca si scheltul. Inima bebelusului are 4 camere si bate de 2 ori mai repede decat inima ta. Muschii sunt in curs de dezvoltare. Programeaza o ecografie in perioada asta si poti sa-l vezi miscandu-se. Uimitor!

sfaturi

Sanatatea sarcinii: sa-ti protejezi copilul de fumul de tigara este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face. Tigarile restrictioneaza aprovizionarea cu oxigen a bebelusului, astfel ca inima lui trebuie sa bata mai tare de fiecare data cand fumezi. Pe de alta parte, fumatul in timpul sarcinii poate duce la o greutate mica la nastere a bebelusului sau poate duce chiar la moarte subita. Totodata, bebelusii ai caror parinti sunt fumatori sunt mai susceptibili de a face bronsita si pneumonie in primul an de viata. Daca nu te poti lasa de fumat cere ajutor!

ce spun studiile
  • continua sa iei acid folic
  • gata cu cocktail-urile cu alcool
  • mergi in continuare la yoga