Săptămâna 8 de sarcină. Vei afla despre testele care depistează anomalii

Săptămâna 8 de sarcină

Săptămâna 8 de sarcină

Săptămâna 8 de sarcină- Cum se dezvoltă bebelușul

Noutatea săptămânii.

La mânuțele și picioarele bebelușului încep să se dezvolte degete (prinse încă între ele cu o membrană subțire). Pleoapele aproape îi acoperă ochii, căile respiratorii și organele interne sunt în plină formare și „codița” aproape a dispărut.

În creier, celulele nervoase se conectează între ele, formând un sistem nervos primitiv. Abia aștepți să afli dacă ai băiat sau fetiță, dar organele genitale nu s-au dezvoltat suficient încât să dezvăluie sexul copilului. Oricum, copilul tău care are peste un centimetru lungime (cât un bob de fasole), tresare și se foiește, chiar dacă tu nu-l simți.

Cum se schimbă viața ta

Poate ai observat că sutienul te strânge. În viitorul apropiat va trebui să-ți iei unul mai mare, cu o susținere mai bună. Nivelul crescut de hormoni este vinovat de mărirea sânilor, care se pregătesc pentru lactație. Să nu te miri dacă la finalul sarcinii îți vei cumpăra sutiene cu un număr sau chiar două mai mari.

Te simți mereu obosită? Modificările hormonale – în special creșterea dramatică a progesteronului – pot fi vinovate. Greața și reprizele de vărsături îți consumă energia și se poate să ai perioade de insomnii, mai ales dacă simți des nevoia să urinezi.

Săptămâna 8 de sarcină. Informează-te despre testele necesare în primul trimestru de sarcină

Medicul îți poate recomanda o serie de teste care să determine dacă bebelușul are sau nu sindromul Down sau alte anomalii. Unele se fac cu ajutorul analizelor de sânge, în timp ce altele implică proceduri invazive.

Toate sunt opționale. Înainte să accepți orice test, cere-i medicului să-ți explice ce implică, în ce constă și ce indică rezultatul.

Multe dintre testele prenatale au doar rol de screening, nu de diagnostic. Testele de screening îți dau informații despre gradul de risc pentru anumite afecțiuni și doar testele de diagnosticare îți spun cu certitudine dacă tu sau copilul aveți o problemă.

Iată care sunt testele recomandate în primul trimestru de sarcină:

Testele screening includ analize de sânge care măsoară nivelul a două proteine și o ecografie special numită Translucența Nucală (TN). Acestea se efectuază între săptămâna 11 și sfârșitul săptămânii 13, iar testele de sânge în aceeași perioadă sau mai devreme.

Screeningul din primul trimestru îți aduce informații suplimentare despre riscul bebelușului tău de a avea anumite anomalii cromozomiale, precum sindromul Down. Deși nu are rol de diagnosticare, screeningul este non-invaziv și te poate ajuta să decizi dacă apelezi la amprenta de vilozități coriale sau la amniocenteză.

Săptămâna 8 de sarcină. Testele prenatale non-invazive.

O alternativă ar fi o analiză de sânge care poate detecta sindromul Down și alte anomalii cromozomiale la 10 săptămâni de sarcină. Aceasta poate fi făcută de orice femeie, dar este recomandată în special celor cu risc crescut de a avea un copil cu anomalii cromozomiale. Și acesta este considerat un test screening. Asta înseamnă că dacă rezultatul indică o problemă, trebuie să faci amniocenteza pentru un diagnostic.

Amprenta de vilozități coriale.

Acest test implică o colectare de celule din placentă, care apoi sunt trimise la laborator pentru analiză genetică. El poate arăta dacă bebelușul are una dintre sutele de anomalii cromozomiale sau genetice.

Se efectuează între a 10-a și a 12-a săptămână și este o alternativă la amniocenteză, care se efectuează între a 16-a și a 20-a săptămână de sarcină.

Săptămâna 8 de sarcină. Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

Bineînțeles că nu trebuie să trăiești într-o bulă, dar sarcina e o perioadă în care trebuie să fii mai precaută. Acum, sunt câteva activități care le sunt interzise viitoarelor mămici.

Unele dintre ele sunt evidente – karting, tatuaje sau băi fierbinți, – dar altele te vor surprinde: călăritul, schiatul, plimbatul cu rolele sau chiar participarea la un concert (din cauza decibelilor).

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

copilul meu

Copilul tau incepe sa arate ca un omulet. Are dimensiunile unui bob de strugure mare. Dragut! Mugurii membrelor sunt in crestere rapida si incep sa ia forma unor brate cu mici degete si a unor picioruse cu separatii micute la degete. Trasaturile fetei incep si ele sa se formeze. Narile, buzele si gura apar, iar ochii copilasului, sub piele, sunt in curs de dezvoltare.

Sistemul nervos al bebelusului tau se dezvolta rapid în acest moment, mai ales maduva spinarii si creierul. Undele creierului pot fi masurate acum, capul copilului se mareste datorita dezvoltarii creierului care creste mult mai mult in raport cu restul corpului. Toate organele au inceput sa se formeze si sunt in pozitia corecta. Inima bebelusului bate rapid. Embrionul este acum oficial un fetus.

sfaturi

Sfaturi pentru sarcina: de indata ce afli ca esti insarcinata este dificil sa nu faci aceasta minunata veste publica! Majoritatea viitorilor parinti alege sa astepte pana la saptamana 12, cand riscul de avort spontan scade. Dar acest lucru este alegerea ta. Este posibil sa doresti sa spui numai celor apropiati cu care poti discuta orice, chiar nefericitul caz al unui avort spontan.

ce spun studiile
  • tine picioarele sus cand ai ocazia
  • continua sa mergi la yoga
  • verifica daca-ti mai vin sutienele