Săptămâna 7 de sarcină

Săptămâna 7 de sarcină

Săptămâna 7 de sarcină – Cum se dezvoltă bebelușul

Noutatea săptămânii

Membrele bebelușului încep să se formeze, deși în acest moment aduc mai degrabă cu niște vâsle decât cu degețelele pe care visezi să le dezmierzi. Tehnic, în acest moment, bebelușul este încă un embrion și are ceva asemănător unei cozi, care este de fapt o extensie a coloanei vertebrale.

În următoarele săptămâni, aceasta se va micșora. La această vârsta, bebelușul și-a dublat lungimea, ajungând să măsoare 12 milimetri.

Dacă ai putea vedea în interiorul uterului tău, ai observa că începe să se dezvolte cristalinul și retina. Creierul s-a mai dezvoltat și acum este transparent și neted. S-au format cavitățile și conductele necesare circulației lichidului cefalorahidian, cel care protejează creierul.

Emisferele acestuia sunt în plină dezvoltare și unii nervi cranieni sunt vizibili. Ficatul fabrică acum globule roșii până când măduva spinării se va forma și va prelua aceasta funcție. Bebelușul are si pancreas, care va produce insulină și va ajuta digestia.

Intestinele în curs de formare sunt legate de cordonul ombilical, care are acum vase distincte de sânge care cară nutrienți și oxigen în trupul minuscul.

Săptămâna 7 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

Uterul tău și-a dublat dimensiunile în ultimele cinci săptămâni. Probabil că te chinuie grețurile matinale și abia poți mânca. De asemenea, urinezi mai des din cauza volumului de sânge în continuă creștere și a lichidului în plus ce trece prin rinichii tăi. Până acum ai deja cu 10% mai mult sânge decât aveai înainte de a rămâne însărcinată, iar la sfârșitul sarcinii prin venele tale va curge cu 40-45% mai mult sânge.

Pe măsură ce uterul crește în dimensiuni, presează vezica urinară și aste te va face să mergi mai des la baie.

Aproximativ jumătate dintre femei care au grețuri matinale scapă în primul trimestru scapă de ele pe la 14 săptămâni (la celelalte mai durează o lună, două).

Controalele prenatale

Cândva în următoarele zile ar fi bine să programezi primul consult prenatal. Aceste controale vor asigura sănătatea ta și a copilului.

Cum să te pregătești pentru primul consult

Notează-ți toate întrebările pe care vrei să i le pui medicului și ia lista cu tine. Menționeză orice ți se pare important, indiferent cât de nesemnificativ pare. În plus:

  • Fă o listă cu toate medicamentele pe care le iei (prescrise sau nu de medic, inclusiv suplimentele) și sfătuiește-te cu medicul dacă e bine să le iei în continuare.
  • Notează data ultimei menstre. Aceasta îl va ajuta pe medic să calculeze data nașterii bebelușului. Poți calcula și tu AICI.
  • Gândește-te dacă vrei să efectuezi anumite teste prenatale care ar putea determina anomalii cromozomiale sau probleme genetice. Ai putea face chiar și testul care indică sindromul Down.

Săptămâna 7 de sarcină. Ce se întâmplă în timpul consultului prenatal

Medicul va începe prin a te întreba cum te simți din punct de vedere fizic și emoțional, dacă îți faci griji în legătură cu un anumit aspect și ce întrebări ai legate de sarcină. Ar putea discuta și alte probleme în funcție de fiecare caz.

Scopul controalelor prenatale este să urmărești evoluția sarcinii și să capeți cele mai sigure informații privind starea de sănătate a bebelușului. Medicul te va cântări, îți va măsura tensiunea arterială și va analiza urina, îți va măsura abdomenul, va verifica poziția fătului, îi va asculta bătăile inimii și va cere anumite teste și analize.

La finalul consultului, îți va prezenta un soi de raport și-ți va explica la ce să te aștepți până la următoarea vizită, te va avertiza asupra unor anumite semne și te consilia în legătură cu stilul de viață pe care trebuie să-l adopți (să te hrănești bine și să eviți fumatul, alcoolul și medicamentele!). Tot atunci îți va prezenta argumente pro și contra față de testele pe care vrei să le efectuezi.

Ar trebui să te însoțească partenerul?

Asta depinde doar de tine. Unele cupluri consideră benefic să meargă împreună la consultul prenatal. Conform unui sondaj, 88% dintre femei au spus că vor să fie însoție de partenerii lor la aceste consultații.

Ce ar trebui să faci săptămâna asta

Nu o să-ți vină să crezi cât de mult o să-ți crească burtica, așa că ar fi plăcut să ai o evidență a evoluției. Pentru asta fă o poză. Stai în fața oglinzii sau roagă-l pe partener sau pe o prietenă să-ți facă o poză. Ca să-ți da seama mai ușor de diferență, îmbracă-te în fiecare lună cu aceleași haine și stai în aceeași poziție. Fotografiile din profil evidențiază cel mai bine burtica, iar cele alb-negru au un farmec aparte.

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

copilul meu

Copilul tau este foarte ocupat! Inima lui incepe sa capete o forma impreuna cu primele vase de sange ale sistemului circulator. Totodata, mugurii pentru dintisori, cerul gurii si limba incep sa se formeze, in timp ce urechile se dezvolta in continuare si pleoapele incep sa acopere ochii copilasului. Aceasta perioada timpurie de dezvoltare este foarte importanta deoarece structura de baza a corpului si toate organele se formeaza in primele 12 saptamani. Aminteste-ti ca unele medicamente ar putea fi daunatoare, discuta cu medicul inainte de a-ti administra orice tratament.

sfaturi

Sfaturi pentru sarcina: consumul de ghimbir poate diminua senzatia de greata in timpul sarcinii, iata o scuza grozava pentru a avea un pachet de biscuiti cu ghimbir langa pat. Rontaie un biscuit sau doi inainte de a te scula din pat dimineata pentru ameliorarea starii de greata. Este posibil sa dureze cateva zile pana cand ghimbirul isi face efectul, asa ca tine-i aproape.

ce spun studiile
  • mergi la doctor (moasa)
  • nu uita sa iei acid folic
  • incearca o pozitie noua la yoga

Te-ar mai putea interesa