Săptămâna 6 de sarcină

Săptămâna 6 de sarcină – Cum se dezvoltă bebelușul

Noutatea săptămânii

Acum au loc dezvoltări majore: nasul, gura și urechile capătă formă. Dacă ai putea vedea în interiorul uterului, ai descoperi un cap supradimensionat și niște pete în locul unde încep să se formeze ochii și nările. Urechiușele sunt marcate de două mici depresiuni de fiecare parte a capului. Mâinile și picioarele sunt niște muguri.

Inimioara lui bate de 100-160 de ori pe minut – aproape de două ori mai repede decât a unui adult. Sângele începe să circule. Intestinele se dezvoltă și a apărut țesutul din care se vor forma plămânii. Glanda pituitară se formează ca și restul creierului, mușchilor și oaselor. Acum, bebelușul are aproximativ 6 milimetri.

Săptămâna 6 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

S-ar putea să descoperi că ai dedublare de personalitate. Într-o zi ești bine dispusă, ca în următoarea să nu-ți intre nimeni în voie. Deși te tulbură această situație, poți sta liniștită, pentru că e ceva normal. Starea ta e cauzată de hormoni.

Așteaptă-te însă ca viața ta să se schimbe. Cine nu ar fi emoționat?

Acum trebuie să fii atentă la petele de sânge. Descoperite pe chilot sau pe hârtia igienică după urinare, ele sunt destul de frecvente în acest stadiu al sarcinii, afectând un sfert dintre femeile gravide. Se poate să fie considerate normale într-o sarcină fără probleme, dar uneori poate fi un semn de avort spontan sau sarcină ectopică.

Pentru orice eventualitate, în cazul în care ai sângerări, anunță-ți medicul curant.

Află mai multe despre șansa de a avea gemeni

Gemenii apar în familiile care au antecedente. Mai este posibil să ai gemeni dacă ai făcut tratamente de fertilitate, deși orice femeie poate fi însărcinată cu mai mult de un copil. Tu ai putea fi una dintre ele?

Săptămâna 6 de sarcină. Care sunt șansele să ai gemeni

În general, una din 31 de nașteri (mai mult de 3%) este gemelară. Șansele ca tu să ai gemeni sunt însă mult mai mici (1 la 89) dacă ai conceput copilul pe cale naturală. Șansa să ai tripleți sau o sarcină multiplă este de 1 la 565.

Gemenii identici apar doar datorită întâmplării, iar șansele de a avea gemeni identici nu sunt influențați de istoricul familial sau de tratamentul pentru fertilizare.

Șansa ca tu sa ai gemeni identici sau monozigoți (când un ovul fertilizat se divide în jumătate) este de 1 la 250 de cazuri.

Sunt numeroși factorii care duc la apariția unei sarcini gemelare, dar cel care poate influența cel mai mult este tratamentul pentru fertilizare. În general, între 20 și 25% dintre femeile care au urmat un astfel de tratament au mai mult de un copil.

Alți factori care duc la sarcini gemelare

Odată ce ai dat naștere unei perechi de gemeni, ai foarte multe șanse să se întâmple la fel și cu sarcina următoare.

Gemenii apar în familiile cu antecedente, așa că dacă ai un geamăn sau ești rudă de gradul I cu gemeni, ai toate șansele să fii mamă de gemeni.

Cu cât ai avut mai multe sarcini, cu atât cresc șansele de a avea gemeni.

Sarcina gemelară apare mai des la femeile înalte și solide decât la cele minione.

Săptămâna 6 de sarcină. Când poți afla dacă ai sarcină gemelară

Sarcina gemelară se observă la ecograf, chiar din primul trimestru. Dacă optezi pentru o testare genetică în primul trimestru, vei face ecografie între a 11-a și a 13-a săptămână.

Dacă ai rămas însărcinată în urma unui tratament de fertilizare, probabil că vei face mai devreme această ecografie (de obicei în primele 8 săptămâni) ca să se numere embrionii care au fost implantați. Ecografia este imbatabilă în cazul sarcinilor gemelare.

Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

Învață ce mâncăruri și băuturi să eviți. Este important ca în timpul sarcinii să stai departe de alimente și băuturi care-ți fac rău sau care pot afecta bebelușul. Din păcate, sunt multe informații eronate care circulă în legătură cu acest subiect și nu ai vrea să renunți la mâncăruri care-ți plac sau să te stresezi în legătură cu dieta.

Cel mai bine ar fi să te informezi dintr-o sursă sigură și, eventual, să-și faci o lista pe care s-o lipești pe frigider.

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

copilul meu

Spatiul umplut cu lichid, care a fost in interiorul blastocistului, este acum in curs de dezvoltare in sacul amniotic – pungi lecu apa care iti vor proteja copilul pe tot parcursul sarcinii si la final se va sparge! Sistemul de circulatie al embrionului se leaga de al tau prin intermediul vilozitatilor coriale (degetelele micute care apartin celulelor din mucoasa uterului). Coloana vertebrala a copilasului incepe sa se formeze impreuna cu sistemului central nervos. Vasele de sange de asemenea incep sa se formeaze intr-un cordon ombilical – legatura vitala dintre tine si copilul tau.

Micii muguri de pe embrion sunt primele semne ale bratelor si picioarelor bebelusului. Trasaturile faciale ale copilului se formeaza in timp ce din profil se observa dezvoltarea prematura a corpului si a pieptului celui mic. Sistemul digestiv al copilului incepe si el sa se formeze incepand cu primele celule de la nivelul stomacului si intestinului. In acest moment ,copilul tau nu este mai mare decat un bob fiert de fasole: un mic bob plin de viata!

sfaturi

Sanatatea sarcinii: ai o pisica ? Evita sa golesti litiera pisicii in timpul sarcinii. Fecalele de pisica pot contine toxoplasma, un parazit care cauzeaza toxoplasmoza. Toxoplasmoza este o infectie care poate afecta copilul tau nenăscut. Daca crezi ca ai fost supusa acestui risc discuta acest lucru cu medicul tau, iar daca crezi ca suferi de toxoplasmoza, exista tratamente. Nu trebuie sa-ti faci griji, majoritatea femeilor au avut aceasta boala inainte de sarcina si au devenit imune, doar ca trebuie sa fii precauta.

ce spun studiile
  • ia acid folic
  • ai grija la ce mananci
  • ce-ai spune de o baie intr-o piscina?

Te-ar mai putea interesa