Săptămâna 42 de sarcină

Din fericire, numai 10 % dintre gravide mai numără încă zilele după a 42-a săptămână de sarcină. Din acel moment, fie ai de-a face cu o sarcină peste termen, fie DPN a fost calculată greşit. Nimeni nu ştie exact de ce se întâmplă acest fenomen, însă riscul (sau şansa, depinde cum o iei) de a fi necesară o cezariană se dublează din mai multe motive.

Uneori ajută la evitarea unor complicaţii, iar alteori bebeluşul a crescut pur şi simplu prea mare pentru a mai putea să se nască natural. Vestea bună este că, spre deosebire de prematuri, „leneşii” sunt în perfectă stare de sănătate în procent de 90%.

Săptămâna 42 de sarcină. Cum se dezvoltă bebelușul

La 42 de săptămâni, copilul tău de mărimea unui pepene verde măsoară între 48 și 56 cm și cântărește între 3,2 și 4,1 kg.

Momentul zero e tot mai aproape. Ca să provoace nașterea, medicul ar putea folosi un medicament numit Oxitocină. Acesta e sigur și pentru tine, și pentru bebeluș și declanșează contracțiile.

Din moment ce există șansa ca placenta ta să nu mai asigure suficient oxigen și nutrienți pentru copil, medicul ți-ar putea recomanda inducerea travaliului. Deși există copii care o duc foarte bine în a zecea lună, medicul va continua să-l monitorizeze.

Inducerea travaliului este o procedură pe care medicii o folosesc pentru a stimula travaliul cu medicamente şi tehnici medicale. În mod ideal, travaliul este lăsat să îşi urmeze cursul natural. Cu toate acestea, în unele situaţii, este posibil să îţi fie recomandată inducerea travaliului.

Noutatea săptămânii 42

Bebelușul la 42 de săptămâni de sarcină

Deși e foarte normal ca un bebeluș să vină pe lume mai târziu decât data stabilită, tu și copilul tău veți fi ținuți sub atentă observație în această săptămână. Ca să se asigure că totul e bine, medicul va monitoriza bebelușul.

În momentul care va veni pe lume e posibil ca pielea lui să fie uscată, crăpată, ridată sau se jupoaie. Asta se întâmplă din cauză că protectorul vernix caseosa (stratul alb-cenușiu care acoperă fătul) să se fi desprins, anticipând data nașterii care a venit și a trecut.

Un copil născut după termen va avea unghii mai lungi, posibil păr mai lung și foarte puțin spre deloc lanugo (puful noului-născut).

Săptămâna 42 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

Dacă ești însărcinată în 42 de săptămâni, te afli în luna a 9-a de sarcină, trimestrul al III-lea.

În timp ce tu ai senzația că sarcina nu se mai sfârșește, studiile arată că 70% din nașterile considerate a fi după termen nu sunt deloc așa.

Frustranta așteptare vine de la calcularea greșită a momentului concepției. De cele mai multe ori asta întâmplându-se din cauza ovulației neregulate sau nesiguranța legată de data ultimei menstruații.

Chiar dacă te încadrezi în cele două procente ale mamelor care depășesc cu adevărat termenul, bebelușul tău va veni pe lume când va voi el sau când și dacă va decide medicul.

Cu siguranță te-ai săturat să te sune toată lumea și să te întrebe dacă ai născut. Ca să scapi de frustrări gândește-te că săptămâna următoare pe vremea asta, îți vei strânge copilul în brațe.

Naștere întârziată

Ei bine, data la care credeai că naște a venit și a trecut… acum două săptămâni. Încă ești mai însărcinată ca niciodată, iar bebelușul se simte confortabil în culcușul din uterul tău. Cei mai mulți bebeluși vin pe lume atunci când vor ei și. În realitate, numai 5% se nasc mai târziu de termen. Oricând ar decide să-și facă apariția îl vei primi cu brațele deschise și-l vei strânge la piept.

Săptămâna 42 de sarcină. Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

Nu fii descurajată și nu te grăbi să-i anunți pe cei de la Cartea Recordurilor că ai cea mai lungă sarcină… nu încă. Poate îți va fi de folos să ții minte că data nașterii a fost doar estimată.

Și chiar dacă bebelușul pare să întârzie (conform calendarului) există posibilitatea ca data calculată de tine să fie greșită, mai ales dacă nu ai făcut o ecografie înainte de săptămâna 18.

După cum ştii deja, calcularea DPN-ului este o ştiinţă mai puţin exactă decât ne-ar plăcea să fie, de unde şi surprizele inerente. Practic, aceasta se calculează de la data ultimei menstruaţii plus 40 de săptămâni, dar o sarcină este considerată la termen şi la 38 şi la 42 de săptămâni. Aşa că nu te îngrijora dacă puiul tău e uşor nepunctual la întâlnirea cu tine. Păşeşte cu încredere şi răbdare în ceea ce unele femei numesc a zecea lună de sarcină şi fii atentă la semnele care îţi arată ce se întâmplă în fascinanta lume intrauterină.

Așadar, rezistă și continuă să fii atentă la semnalele începutului de travaliu (sau fii gata să fie provocat, dacă medicul consideră necesar).

Unul dintre semne ar putea fi o ușoară mișcare a intestinelor. Unele femei au diaree ușoară înainte de începutul travaliului. Ia asta ca pe o clismă naturală – o modalitate de a-ți goli intestinele și a face loc pe canalul de naștere.

Nu e un gând plăcut, dar e mai bine decât să faci asta pe masa de naștere (deși multe femei o fac și nu e nicio problemă).

Ce te poate îngrijora în săptămâna 42 de sarcină

În cazuri rare, copiii peste termen au nevoie de îngrijiri speciale dacă apar probleme la nivelul de zahăr din sânge, la reglarea temperaturii corporale sau la respiraţie. Ca viitoare mamă, ai datoria să fii la curent cu bune şi rele pentru ca să poţi interveni ferm, evident cu ajutorul doctorului tău. Aşa că trage aer în piept şi află punctual care sunt riscurile la care este supus un copil care insistă să stea la mai în burtică mai mult decât ar fi nevoie.

Bebeluşul riscă să nu primească nutrienţii necesari

Pe măsură ce sarcina se apropie de final, placenta îmbătrâneşte şi pierde din capacitatea de a hrăni cum se cuvine copilul. 10% dintre copiii peste termen se nasc cu o greutate sub normal, cu membre subţiri şi cu pielea uscată, ridată. Aceşti copii sunt supuşi riscului de a se îmbolnăvi şi, în cazuri limită, le este pusă în pericol însăşi viaţa. Tratamentul lor seamănă în mare măsură, oricât ar fi de surprinzător, cu cel al prematurilor.

Bebeluşul poate duce lipsă de oxigen

Placenta bătrână transportă oxigenul tot mai greu şi rinichii fătului au de suferit. Dacă aceştia nu funcţionează corect, nivelul de urină scade şi, implicit, scade şi nivelul lichidului amniotic pentru că acesta este format în mare parte din urina bebeului. Pe măsură ce lichidul se duce, cordonul ombilical poate să se comprime, mergând până la privarea completă a copilului de oxigen.

Bebeluşul ar putea avea probleme de respiraţie

Meconiul este o substanţă lipicioasă, densă, de culoare neagră sau verzuie care reprezintă, de fapt primul scaun al bebeului, mai pe româneşte primul lui caca. În mod normal, acesta se elimină după naştere şi e motiv de mare mândrie pentru proaspăta mămică. Situaţia se schimbă dacă meconiul este eliberat în lichidul amniotic pentru că poate ajunge în plămânii copilului. Din fericire, medicul îl va ajuta pe micuţ la naştere prin aspirarea urgentă a căilor respiratorii.

Bebeluşul poate creşte prea mare

Unii „leneşi” au norocul ca placenta să funcţioneze bine mersi, aşa că pot creşte mai mult decât e firesc în pântecul mamei, făcând practic imposibilă naşterea naturală. Şi reţine, oricât de tentantă ar părea cezariana, are şi ea preţul ei.

La ce să fii atentă

După ce ai depăşit perioada de 40 de săptămâni, e bine ca sarcina să fie atent ţinută sub supraveghere. La cel mai mic semn de suferinţă fetală este posibil să ţi se provoace naşterea sau să intri la cezariană în regim de urgenţă. Unul dintre testele obligatorii şi eficiente, pe care le poţi face şi singură, este monitorizarea mişcărilor pe care le face bebelușul. Dacă simţi că puiul iese din rutină şi „baletul” obişnuit se diminuează, ia imediat legătura cu medicul tău.

Ecografiile săptămânale sau chiar mai dese sunt şi ele obligatorii pentru ca să afli informaţii vitale despre starea şi volumul lichidului amniotic, dar şi despre coordonatele copilului (mărime, greutate aproximativă, stare de sănătate).

Testul de stres este recomandat şi el de două ori pe săptămână până la naştere. Prin măsurarea activităţii cardiace afli cum se simte puiul. Unii medici stimulează fătul producând un zgomot lângă pântecul mamei pentru a-i verifica reacţiile. În cazul în care nu se observă nici o schimbare, testul se repetă după provocarea unor contracţii uşoare care ar trebui să îl trezească pe bebeluş.

Ce trebuie să fie deja pregătit în săptămâna 42

În geamantanul de lângă uşă:

  • Nu uita  planul naşterii!
  • Cămaşa de noapte sau un tricou foarte larg pentru orele de travaliu.
  • Şosete călduroase: temperatura corpului poate varia în timpul travaliului şi imediat după aceea.
  • Câteva sandvişuri uşoare, câteva felii de pâine prăjită (în cazul că ţi se va permite să mănânci în timpul travaliului), apă plată.
  • O carte uşoară, o revistă, ca să nu te plictiseşti dacă ai mult de aşteptat.
  • Un telefon mobil (să suni şi să fii sunată) – sunt spitale în care acestea sunt interzise (interferează cu aparatura medicală), aşa că ia şi o cartelă telefonică, pentru orice eventualitate.
  • Două, trei sutiene speciale pentru alăptat
  • Bureţi pentru sâni.
  • Şase perechi de chiloţi mai largi.
  • Cămaşă de noapte – alta decât cea în care vei naşte.
  • Halat de baie.
  • Papuci.
  • Obiecte de toaletă (perie de păr, periuţă, pastă, săpun, şampon, hârtie igienică etc.).
  • Prosoape.
  • Haine pentru întors acasă – evită lucrurile prea strânse.
  • Multă vată!

Pentru copilul tău

  • Salopete/Costumaşe.
  • Păturică pentru el.
  • Scutece de schimb, pentru nou-născuți
  • O pereche de mănuşi care să îl împiedice să se scarpine.

Ce vei avea nevoie acasă

  • Scutece din belşug.
  • Pudră de talc sau ulei special pentru a preveni iritaţia de scutec.
  • Costumaşe de bumbac.
  • Cădiţă pentru îmbăiat.
  • Şampon special pentru nou-născuţi.
  • Prosopele speciale pentru ei – aşează-le la distanţă de ale voastre, în dulăpiorul lui (previi astfel transmiterea unor infecţii).
  • Perie de păr şi unghieră.

Dacă îl alăptezi

  • Sutiene speciale pentru alăptat.
  • Bureţi pentru sâni.
  • Pompiţă pentru muls laptele.
  • Biberoane.
  • Suzete.
  • Vas special pentru sterilizarea laptelui, suzetelor şi a biberoanelor.

Dacă îl hrăneşti cu lapte formulă

  • Lapte formulă – special pentru nou-născuţi (ales de medicul pediatru).
  • Biberoane.
  • Suzete.
  • Bărbiţe.
  • Un vas special pentru sterilizarea biberoanelor şi a suzetelor.

În camera lui 

  • Pătuţ cu salteluţă.
  • Lenjerie.
  • Un dulăpior al lui, pentru prosopele, scutece, pamperşi, costumaşe.
  • Termometru.

Pentru plimbare

  • Cărucior.
  • Rucsac special cu protecţie pentru gât şi cap.
  • Geantă cu schimburi.
  • Scoică/landou.

De știut în săptămâna 42 de sarcină: Travaliul indus grăbeşte lucrurile

Dacă medicul observă suferinţa fetală, va lua imediat măsuri şi îţi va propune, cel mai probabil, inducerea travaliului printr-o doză intravenoasă de oxitocină, hormon responsabil cu declanşarea contracţiilor. De asemenea, poţi să te aştepţi să perforeze sacul amniotic printr-un examen vaginal.

Este o procedură neplăcută, ce-i drept, dar nedureroasă şi rapidă. Dacă travaliul nu se declanşează nici după aceste măsuri de urgenţă sau dacă bebeluşul e în pericol ori puu şi simplu prea mare, cezariana se impune fără discuţii. Travaliul indus este o soluţie şi în cazul în care colul a început să se dilate, însă în majoritatea cazurilor de sarcină peste termen colul nu e pregătit de naştere până când natura nu îşi spune cuvântul.

Momentul mult aşteptat

 Înarmează-te, aşadar, cu multă răbdare şi reţine că întârzierile nu depăşesc de regulă două săptămâni. Ştim că te simţi greoaie şi cumva la capătul puterilor, însă fruntea sus! Până la urmă, ca orice vedetă care se respectă, bebelușul tău întârzie puţin la întâlnire. Însă va apărea într-un final şi vei intra în rolul de mămică grijulie cât ai zice „bebe”.

Abia atunci vei realiza că aceste zile care ţi s-au părut, pe bună dreptate, o eternitate au fost, de fapt, un concediu prelungit. Nu înţelegi încă de ce? Nu-i nimic, vei înţelege în curând, poate în timp ce îl vei alăpta a treia oară pe noapte!

Ce ar trebui să facă partenerul

Învățați împreună

Poți participa cu partenerul la cursuri prenatale, precum și la cursuri de prim ajutor pentru sugari. Astfel, veți învăța să abordați procesul ca o echipă. Îi poți sugera acestuia să participe la toate programările prenatale la doctor, pentru că ultrasunetele și bătăile inimii copilului sunt o experiență unică.

Împărțiți sarcinile

S-ar putea să-ți dai seama, la un moment dat, că sunt mai multe decizii de luat decât te așteptai, așa că ai putea să le împarți cu soțul tău. Îl poți ruga să aleagă cel mai bun pat de bebeluși, scaunul de mașină pentru copil și multe altele. De asemenea, puteți asambla și vedea împreună cum funcționează scaunul auto și căruciorul, având în vedere că le veți folosi amândoi.

Vorbiți cu bebelușul

Copilul nenăscut poate auzi sunetele din exterior, inclusiv vocile părinților. Nu e niciodată prea devreme pentru a-i citi, cânta și vorbi cu cel mic. Tonalitățile joase ale partenerului vor pătrunde până la făt, existând multe motive care confirmă faptul că sugarii își aduc aminte vocile ambilor părinți după ce se nasc.

Conectați-vă

S-ar putea să nu mai ai nici timp, nici energie, dar viața ta nu se va calma, cu siguranță, după ce vine pe lume cel mic. Întreabă-l pe partenerul tău dacă nu vrea să plănuiți puțin timp petrecut împreună. Nu trebuie să fie vorba de o vacanță exotică. Poate fi o ieșire la film sau o cină romantică în oraș. În plus față de reîncărcarea bateriilor și relaxare, puteți să petreceți acest timp împreună pentru a alege un nume pentru bebe sau pentru a face planuri pentru noua familie, care se va mări în curând.

 << Săptămâna 41                                            

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

copilul meu
sfaturi
ce spun studiile