Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 42

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 42 de viață. Probabil că bebelușului îi place să se uite pe cărți și să le frunzărească paginile, deși încă nu știe să le dea una câte una. Bucură-l cu cărți cu poze colorate, cu pagini rezistente și prețuri mici care să reziste fără pagubă prea mare degețelelor neastâmpărate.

Poți căuta la librărie cele mai cerute titluri sau te poți sfătui cu părinții din parc pentru a diversifica poveștile pe care i le citești seara înainte de culcare.

Bebelușul s-a chinuit cu siguranță în ultimele luni cu anxietatea cauzată de despărțire. E natural să se întâmple așa: te iubește și e dependent de tine, așa că suferă atunci când pleci de lângă el.

Ca să atenuezi durerea lui, fă în așa fel încât despărțirea să fie scurtă și dulce. Atunci când îl duci la creșă sau îl lași cu bonă, ia-ți rămas-bun scurt și la obiect, dă-i un pupic și ieși. Nu-i prelungi agonia cu un rămas-bun prelungit. Explică-i de ce pleci și spune-i că te întorci cât poți de repede.

Îți poți ajuta copilul să devină mai independent evitând să-l cocoloșești tot timpul. Bineînțeles că încă are nevoie de tine și e dependent de tine. De exemplu, dacă se supără și se duce în camera lui, așteaptă puțin, nu te duce imediat după el. Dacă ești în altă parte a casei, strigă-l să vină la tine și nu alerga imediat cum începe să scâncească.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 42. Cum e influențată viața ta: Sărbătorește prima aniversare a copilului

Deși pare greu de crezut, ziua cea mare se apropie. Trebuie însă să ții cont de un lucru: oricât de bine ai planifica totul, trebuie să știi că el e prea mic ca să înțeleagă ce se întâmplă.

Cu toate astea, nimeni nu-i poate lua unui părinte dreptul de a sărbători un eveniment atât de important. Iată câteva idei pentru petrecere!

  • Petrecere acasă. Organizează o petrecere simplă în casă sau în curte. Bebelușul se va simți în largul lui, iar tu te vei putea descurca mai ușor cu decorațiunile, mâncarea și restul celor necesare. Invită doar câțiva copii.
  • Distracție în familie. Planifică prânzul sau cina cu familia. Bebelușului îi va plăcea să vadă atâtea chipuri cunoscute vesele, iar tu vei putea face o mulțime de fotografii pe care le vei păstra ca amintire toată viața.
  • Mergeți afară. Alege parcul din apropiere sau un loc de joacă și fă un picnic.
  • Rămâneți înăuntru. Organizează petrecerea în incinta unui loc de joacă, unde sunt asigurate o mulțime de lucruri amuzante pentru copii.
  • Fă publică ziua lui de naștere. Vorbește cu părinții din parc sau cu cei care socializezi și află dacă vreunul dintre ei sărbătorește nașterea copilului său. Puteți face o petrecere comună și împărți cheltuielile. Aveți grijă ca numărul de invitați să nu fie prea mare.
  • Imortalizează momentul. Fă-i poze copilului îmbrăcat în haine de adult. Păstrează hainele și fă aceeași poză în fiecare an. Observă cum crește copilul!

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 42. Află mai multe despre înțărcare

De unde știi că e pregătit?

Dacă încă mai alăptezi, trebuie să știi că momentul înțărcării depinde de tine și de copil. Este o decizie personală, care depinde de situația fiecăruia. Poate că micuțul dă deja semne că vrea să se înțarce (ca de exemplu, lipsa de interes în timpul alăptării). E posibil să ai sentimente amestecate în legătura cu acest moment: în unele zile te vei simți ușurată, în altele vei simți lipsa apropierii dintre voi. Multe mame continuă să-și alăpteze pruncii, tu și copilul sunteți singurii care ar trebui să decidă momentul înțărcării.

Cum ar trebui înțărcat bebelușul?

Redu gradual numărul de alăptări zilnice, înlocuindu-le cu lapte praf. Dacă micuțul respinge biberonul, îl poți înțărca cu lapte din căniță. Mulți copiii vor renunța în cele din urmă la una dintre mese. Tot în favoarea înțărcării intră și scurtarea timpului alocat fiecărei sesiuni de alăptare.

Există modalități de a face ca înțărcarea să decurgă lin?

În mod normal, acesta ar trebui să fie un proces simplu, nu unul traumatic. Iată câteva idei care merită încercate. Dacă bebelușul nu se lasă convins, mai așteaptă un timp și încearcă din nou.

  • Caută semnele care arată că e pregătit pentru înțărcare;
  • Acordă-i multă atenție ca să înlocuiești intimitatea oferită de alăptare;
  • Încearcă să-l distragi atunci când vrea să sugă și încearcă să-i oferi lapte din cană;
  • Roagă pe altcineva să-l culce, ca să nu se aștepte la alăptare la ora aceea;
  • Dacă ți se umflă sânii, folosește comprese reci și mulge laptele manual sau cu o pompă timp de câteva zile. În situații de genul acesta și ibuprofenul e de folos;

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video