Săptămâna 41 de sarcină

  Săptămâna 41 de sarcină

  Săptămâna 41 de sarcină. Cum se dezvoltă bebelușul

  E clar că unghiile bebelușului vor avea nevoie de manichiură și pedichiură după naștere. Deja au crescut binișor.

  Inimioara fătului ar putea fi monitorizată săptămâna asta prin teste de stres, iar bătăile inimii se vor accelera la fiecare mișcare.

  Săptămâna 41 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

  În acest timp, trupul tău este mai pregătit ca niciodată să dea naștere. Până la această vârstă a sarcinii, probabil că medicul a discutat cu tine despre travaliul indus, dar asta nu înseamnă că nu vei intra în travaliu de la sine. Pur și simplu unii bebeluși nu se grăbesc. Există însă o întrebare pe care ți-o pui deseori: vei recunoaște contracțiile travaliului?

  Săptămâna 41 de sarcină. Contracțiile și travaliul

  Sunt șanse să-ți dai seama când începe travaliul. În cazul în care nu o faci, iată câteva ponturi:

  Ți se poate rupe apa (deși nu e obligatoriu) și e posibil să observi mucus (dopul gelatinos) cu puțin înainte să se declanșeze travaliul. Apoi vei simți contracțiile – valuri ritmice cauzate de faptul că uterul tău se contractă și apoi se relaxează – care pot apărea brusc, pe nepusă-masă pentru unele femei sau ușor și ferm pentru altele.

  În mod normal (dar nu obligatoriu) ele apar la distanță, iar apoi intervalul dintre ele se micșorează din ce în ce mai mult. Primele contracții sunt asemănătoare cu cele ale ciclului menstrual sau cu durerile de spate.

  De multe ori, durerea apare în spate și radiază în față. La fel de bine e posibil să le simți numai în partea din față. Cu toate astea, trebuie să știi că așa cum două sarcini nu sunt la fel, la fel și nașterile diferă.

  Multe travalii se desfășoară ca la carte, dar la fel de multe încalcă numeroase reguli. Dacă simți contracțiile, dar nu știi sigur despre ce e vorba, sună medicul și spune-i. E posibil ca el să-și poată da seama după ceea ce-i descrii dacă ai intrat în travaliu.

  Metode naturale de declanșare a travaliului

  Există câteva modalităţi naturale pentru declanşarea travaliului, prin care poţi ajuta natura să-şi urmeze cursul, fără intervenţii medicale. Şi chiar dacă multe dintre aceste metode naturale pentru declanşarea travaliului nu sunt dovedite ştiinţific, medicii fiind sceptici cu privire la acestea, foarte multe mame jură că au funcţionat.

  Dintre toate metodele naturale pentru declanşarea travaliului recomandate de alte mame, doar două au şi o oarecare susţinere ştiinţifică: sexul şi acupunctura.

  De ce funcţionează sexul pentru declanşarea travaliului? Explicaţia constă în faptul că sperma conţine prostaglandine care ajută cervixul să se matureze. În plus, sexul, stimularea sfârcurilor şi orgasmul pot duce la apariţia unor contracţii, ca urmare a eliberării de oxitocină în corp. Contracţii uneori mai slabe, insuficiente pentru declanşarea travaliului, dar alteori suficient de puternice pentru a te pune pe drumul cel bun… adică cel către maternitate.

  Se pare că şi acupunctura ajută la declanşarea contracţiilor, existând şi anumite studii în acest sens. Însă, din cauză că observaţiile au fost făcute pe un eşantion foarte mic de femei, specialiştii nu au putut emite o declaraţie certă, generală. Totuşi, acupunctura e folosită de sute de ani în Asia pentru a le ajuta pe femeile însărcinate la termen să nască natural, iar acesta este un argument în plus în favoarea acestei metode pentru declanșarea travaliului. Dacă te hotărăşti şi tu să o încerci, ai grijă ca specialistul la care mergi să aibă măcar trei ani de experienţă şi să mai fi lucrat cu gravide. În general, acupunctura nu este contraindicată în sarcină, dar există câţiva centri nervoşi care trebuie ocoliţi. De aceea, apelează întotdeauna doar la specialişti!

  Ce ar trebui să faci săptămâna asta

  În această perioadă este greu să te gândești la altceva decât la faptul că data nașterii a venit și a  trecut – în urmă cu o săptămână. Știi însă cum se spune că „în oala acoperită nu cad gunoaie”, așa că ar fi bine să faci un efort și să-ți ocupi timpul; încearcă să planifici ceva în fiecare zi (fără să ții cont de cum trece timpul!).

  Ieși din casă! Du-te la plimbare (asta ar putea ajuta chiar la declanșarea contracțiilor), fă-ți manichiura sau coafeză-te (e posibil ca după venirea bebelușului să nu mai ai timp, vezi un film sau două, plimbă-te prin mall și cumpără lucrurile pe care le-ai amânat și care-ți vor folosi când vine bebelușului, ia prânzul cu prietenii sau cina cu partenerul tău).

  Nu ar fi rău să pregătești câteva feluri de mâncare pe care să le congelezi. Încă un lucru: spune-le prietenilor să nu te mai sune în fiecare zi: nicio veste înseamnă… nicio veste.

  Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

    << Săptămâna 40                                                Săptămâna 42 >> 

   

  Îți recomandăm și

  copilul meu
  sfaturi
  ce spun studiile