Săptămâna 40 de sarcină

Bebeluşul tău este gata să se nască. Dacă eşti la prima naştere, s-ar putea să mai stea puțin în burtică. Ţine minte că va veni atunci când va fi pregătit să vină. Odihneşte-te cât mai poţi, efectiv, pentru că nu se ştie când vei mai avea ocazia asta după naştere! Lichidul amniotic este tulbure. Copilul a coborât şi apasă colul, pregătit pentru aventura unică a naşterii.

Săptămâna 40 de sarcină. Cum se dezvoltă bebelușul

Bebelușul tău măsoară între 48 și 56 cm și cântărește aproximativ 3,2 – 4,1 kg.

Fătul la 40 de săptămâni de sarcină

E greu de spus cât de mare va fi bebelușul tău, dar majoritatea nou-născuților cântăresc în jur de 3,2 -4,1 kg și au în jur de 48-56 de cm.

Oasele craniului încă nu s-au alipit, ceea ce-i permite să se strecoare mai ușor prin canalul de naștere.

Acesta este și motivul pentru care copilașul tău poate avea capul ușor țuguiat după naștere. Nu-ți face griji, e normal și temporar.

Săptămâna 40 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

Dacă ești însărcinată în 40 de săptămâni, te afli în luna a 9-a de sarcină, trimestrul al III-lea.

În săptămâna 40 de sarcină este foarte probabil ca bebelușul tău să vină pe lume/ Shutterstock

Bucuriile săptămânii 40 vin „la pachet”, împreună cu o serie de neplăceri. Totul este bun şi frumos la început, însă, pe măsură ce timpul trece şi termenul se apropie, încep să apară şi varice, hemoroizi, arsuri la stomac, vergeturi, glezne şi picioare umflate şi lista poate fi completată de fiecare dintre voi cu multe altele.

Uterul se măreşte şi apasă asupra venei cave inferioare – principala „conductă” care adună sângele din jumătatea inferioară a corpului. Crescând presiunea venoasă, venele încep să se dilate şi astfel apar varicele şi hemoroizii.

Hemoroizii

Pentru a preveni apariţia hemoroizilor sau acutizarea lor, nu te forţa la toaletă şi evită pe cât posibil să fii constipată: bea multe lichide, consumă multe vegetale şi fructe (conţin multe fibre) şi nu fi sedentară (o mică plimbare pe zi poate face minuni). Dacă hemoroizii devin dureroşi, aplică gheaţă. Va calma rapid durerea şi inflamaţia. Dacă nu suporţi gheaţa, băile locale cu ceai călduţ au şi ele efect calmant. Acidul tanic din ceai reduce inflamaţia şi durerea.

Varice

Pentru a preveni apariţia varicelor, evită îmbrăcămintea şi încălţămintea strâmte, oricât de „chic” ar fi. Nu sta mult timp în picioare, nemişcată. Dacă nu ai încotro, fă-ţi un obicei din a te ridica periodic pe vârfuri, când pe un picior, când pe celălalt, pentru a contracta muşchii gambelor. Vor acţiona ca o pompă, împingând sângele ce are tendinţa să stagneze în venele de la acest nivel. Aşază-te şi ridică-ţi picioarele pe un scaun, ori de câte ori ai ocazia. În cazul în care varicele au apărut, este recomandat să porţi ciorapi elastici, pe care îi poţi procura de la farmacie.

CITEȘTE ȘI: Varicele în sarcină. Varicele vulvare și vaginale, inestetice, dar și periculoase

M-am îngrăşat 14 kg! Rămân cu toate?

Stai liniştită! Circa 9 kg din cele 14 le vei pierde rapid după naştere, ele reprezentând: greutatea însumată a copilului (aproximativ 3 kg), a uterului mărit la termen (circa 1 kg), a lichidului amniotic (1 litru), a volumului suplimentar de sânge (aproximativ 1,5 litri), a acumulării de apă în interstiţiu (1,5 litri) şi a placentei (600 grame). Restul sunt sânii măriţi (cam 1 kg) şi surplusul de grăsime pe care îl vei pierde rapid în lunile „frenetice” care te aşteaptă!

Ce înseamnă inducerea travaliului

Dacă travaliul nu se pornește spontan, medicul îl va declanșa cu ajutorul medicației speciale. Va face asta atunci când riscul prelungiri sarcinii e mai mare decât al inducerii travaliului.

Majoritatea medicilor apelează la această procedură când ai depășit termenul cu o săptămână, două. Asta pentru că placenta devine mai puțin eficientă în livrarea nutrienților când sarcina ajunge la 42 de săptămâni și pot apărea complicații grave.

Cum se induce travaliul

Sunt mai multe metode și medicul o va alege pe cea potrivită situației tale, în principiu în funcție de starea cervixului și de necesitatea urgentării inducerii travaliului.

Dacă trebuie să ți se inducă travaliul, dar cervixul (colul) nu e dilatat, vei fi internată în spital. O procedură simplă este ruperea membranelor. Dacă tot nu se pornește travaliul, atunci medicul va începe administrarea intravenoasă a oxitocinei, o substanță care are ca efect apariția contracțiilor.

Cum poți ajuta la declanșarea travaliului

Nu există o metodă universal valabilă care să fie atât sigură cât și eficientă, așa că nu încerca nimic fără să te sfătuiești mai întâi cu medicul. Iată totuși câteva modalități de care se poate să fi auzit.

  • Contactul sexual. Sperma conține prostaglandine care, împreună cu orgasmul tău, îți pot induce travaliul. Unele studii indică faptul că sexul în ultima săptămână poate induce travaliul, în timp ce altele susțin că nu are niciun efect.
  • Stimularea mameloanelor. Acestă stimulare eliberează oxitocină și poate duce la declanșarea travaliului, dar poate avea ca efect prelungirea contracțiilor și afectarea copilului. Ar fi bine să nu încerci asta fără supraveghere medicală!
  • Uleiul de ricin e un laxativ puternic, iar stimularea intestinelor poate induce travaliul. Nu există dovezi concrete în acest sens și multe femei susțin că urmările nu sunt prea plăcute.
  • Se știe că anumite condimente sunt utile în inducerea travaliului. Unele sunt însă riscante, deoarece contracțiile pot deveni prea îndelungate sau prea dureroase și-i pot face rău copilului.

Săptămâna 40 de sarcină. Ce ar trebui să faci săptămâna asta

S-ar putea să faci o ecografie pentru verificarea stării fătului, a mișcărilor respiratorii (ale mușchilor pieptului și diafragmei), a tonusului muscular (dacă închide și deschide pumnul, dacă flexează membrele) ca și a cantității de lichid amniotic care-l înconjoară (este important deoarece arată cât de bine susține placenta bebelușul). Tot atunci se vor monitoriza și bătăile inimii lui.

Dacă rezultatul nu e satisfăcător – nivelul de lichid amniotic e prea scăzut, de exemplu, – ți se va induce travaliul. Dacă e mai grav, ți se va face cezariană. E posibil să ți se facă și un examen intern ca să se verifice starea cervixului (dacă s-a dilatat). Dacă nu intri în travaliu, acesta ți se va induce între săptămânile 41 și 42.

Relaxează-te!

Urmărește serialele preferate, citește o carte, stai la taclacle cu o prietenă, dormi atunci când ai ocazia. Ești pe ultima sută de metri și meriți să te răsfeți.

Gândește pozitiv

E cea mai uşoară cale de a obţine ce e mai bun din experienţa naşterii. E dovedit faptul că aşa vei face faţă mai bine travaliului. Spunându-ţi şi tu că totul va fi uşor, te relaxezi şi chiar îţi grăbeşti travaliul.

Fă-ți temele

Informează-te ! A-ţi alege din timp  metode de calmarea durerii, te face mai sigură pe tine. E dificil pentru moaşă să dea cel mai bun sfat cuiva care deja a intrat în travaliu. Înarmându-te cu informaţii şi chiar scriindu-ţi  dorinţele într-o agendă a naşterii, vei fi mai detaşată  şi concentrată pe viitorul tău copil.

Stai în picioare

Numai fiindcă există un pat în sala de naşteri nu înseamnă că trebuie să stai la orizontală. Dacă stai în picioare şi te menţii mobilă, chiar plimbându-te, eşti mai stăpână pe situaţie. Contracţiile sunt mai puţin dureroase şi poţi folosi metode de calmare simple- un masaj sau o jachetă călduroasă. Şi cel mai important: mişcă-te natural – balansează-ţi pelvisul şi ghemuieşte-te, folosind gravitaţia pentru a-ţi ajuta copilul să coboare.

Fii stăpână pe situație

E foarte important  să te simţi în siguranţă în timpul sarcinii şi când naşti – aşa poţi să conştientizezi că ai propriul copil. Ai încredere şi fii îndrăzneaţă ! Pune întrebări în timpul celor 9 luni şi te vei simţi mult mai sigură.

Învață să respiri

Respiraţia este cheia pentru controlul contracţiilor. Cu cât eşti mai relaxată, cu atât mai mult te ajută şi corpul. El permite cervixului să se deschidă, pentru a-ţi împinge bebeluşul afară. Dacă ştii să respiri încet şi adânc, oxigenezi muşchii, reduci tensiunea şi îţi distragi atenţia de la durere.

Ai încredere în moașa ta

Dacă naști cu o moașă , clădeşte o relaţie cu ea din timp. S-ar putea să petreceţi ore întregi împreună, aşa că spune-i tot ce simţi, ce ţi-ar plăcea şi vorbiţi despre orice temere de-a ta. Ea se află cu tine pentru a te ajuta să faci faţă cu bine situaţiei. Dacă lucrurile nu merg cum te-ai aştepta, ea va şti ce se întâmplă şi va propune alternative. Încrederea contează foarte mult.

Să naști în apă…

…poate fi fantastic. Apa îţi preia greutatea şi ajută organismul să elibereze endorfinele care atenuează durerile. Chiar şi-n România există unele centre medicale care practică naşterea în apă. Poţi sta în apă pentru travaliu şi înainte de naştere să ieşi. Chiar dacă te afli acasă, scufundă-te în apă caldă pentru a te relaxa înainte de a merge la maternitate.

Gândește-te la calmarea durerii

E important să afli şi metode naturale de atenuarea durerilor. Acupunctura e de preferat analgezicelor puternice. Acele sunt puse în lobul urechii în timpul travaliului şi eliberează în corp endorfinele care „omoară” durerea. Dar acupunctura nu e disponibilă oriunde, însă masajul – da.

Fii realistă

Unele femei au aşteptări prea mari: naştere fără dureri, soţ omniprezent şi un bebe minunat. Din păcate nu mereu e aşa. E important să planifici naşterea, dar fă-o realist, şi nu vei fi dezamăgită dacă lucrurile nu ies cum vrei tu.

Lasă-i corpul să vorbească

Femeile sunt  intuitive înainte de naştere, deci ia-te după ce-ţi spune propriul corp. De exemplu, unele femei pun instinctiv picior peste picior, ca şi cum ar încerca să înainteze. Asta are efect asupra înclinării pelvisului care va ajuta copilul să ajungă în poziţia de coborâre.

Ușurează-ți situația

Stai în picioare cât poţi şi nu intra în travaliu în pat. Odihneşte-te numai când eşti obosită. Stai jos sau dormi– te vei trezi gata s-o iei de la capăt.

Mănâncă pentru a avea energie

Dacă poţi mânca şi bea în timpul travaliului, fă-o. Nu în orice spital ţi se permite, dar dacă mînânci capeţi energie şi ajuţi contracţiile. Încearcă băuturi dulci şi banane.

Ce ar trebui să facă partenerul

Partenerul tău trebuie deja să știe cum stă treaba cu declararea copilului. Iată cele mai importante informații:

Înregistrarea nașterii se face de structura de stare civilă din cadrul S.P.C.L.E.P. sau, după caz, de ofițerul de stare civilă din cadrul primăriei unității administrativ-teritoriale în a cărei rază s-a produs evenimentul.

Au obligația de a face declarația de naștere oricare dintre părinți, iar dacă, din diferite motive, nu o pot face, obligația declarării revine medicului, persoanelor care au fost de față la naștere, personalului desemnat din unitatea sanitară în care a avut loc nașterea sau oricărei persoane care a luat cunoștință despre nașterea copilului.

Termenul pentru declararea și înregistrarea nașterii copilului este de:

  • 30 zile de la data nașterii, pentru copilul născut viu și aflat în viață;
  • 3 zile de la data nașterii, pentru copilul născut mort;
  • 24 de ore de la data decesului, pentru copilul născut viu care a decedat înăuntrul termenului de 30 zile;
  • 30 de zile pentru copilul cu vârsta de până la un an, găsit sau părăsit de mamă în maternitate/unități sanitare;

Documente necesare:

  • Certificatul medical constatator al nașterii;
  • Actul de identitate al mamei și/sau al declarantului, dacă nașterea nu este declarată de mamă;
  • Certificatul de căsătorie al părinților copilului, în original și în fotocopie, dacă sunt căsătoriți, iar dacă aceștia poartă nume de familie diferit, declarația scrisă cu privire la numele pe care îl va dobândi copilul;
  • Declarația de recunoaștere a copilului născut în afara căsătoriei, dată de către tată în fața ofițerului de stare civilă care înregistrează nașterea sau la notarul public, din care să rezulte și numele de familie pe care îl dobândește copilul, la care se anexează consimțământul mamei; în cazul tatălui minor acesta este asistat de reprezentantul legal;

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

copilul meu

Bebelusul tau este acum pe deplin dezvoltat si pregatit pentru lume. Dragut si grasut. Are un strat gros de grasime subcutanata pentru a-i tine de cald in primele zile de viata dupa nastere.

sfaturi

Concentreza-te asupra…

Zilei cea mare: nu uita sa verifici ca pleci la maternitate cu un aparat foto care are spatiu pe cardul de memorie. Poate ca ti se pare un fleac, dar peste cativa ani vei vrea sa te uiti la aceste fotografii zilnic si ar fi bine sa fie cat mai multe.

ce spun studiile
  • ai tot ce trebuie in geanta pe care o vei lua la spital?
  • deconecteaza-te citind un roman incitant si tine-ti picioarele ridicate cand citesti
  • nu uita de exercitiile Kegel