Săptămâna 4 de sarcină

Săptămâna 4 de sarcină

Săptămâna 4 de sarcină – Cum se dezvoltă bebelușul

Noutatea săptămânii:

Această săptămână marchează începutul perioadei embrionice. De acum, timp de 10 săptămâni, toate organele copilului încep să se dezvolte și unele dintre ele chiar să funcționeze. Ca urmare, aceasta este perioada în care fătul este cel mai vulnerabil la tot ce ar putea interveni în dezvoltarea lui. În acest moment, embrionul are dimensiunea unei semințe de mac și este format din două straturi: epiblast și hipoblast.

Și placenta primitivă este formată din două straturi în acest moment. Celulele ei formează tunele spre vasele de sânge din mucoasa uterină, formând spații prin care să curgă sângele tău, în așa fel încât atunci când este dezvoltată, placenta să poată asigura transferul de oxigen și nutrienți către copil.

La această vârstă a sarcinii, apar sacul amniotic ce va găzdui embrionul, fluidul amniotic și sacul vitelin (vezicula vitelina) ce produce celulele roșii ale sângelui și ajută la transmiterea substanțelor nutritive la bebeluș până când placenta este pregătită să îndeplinească aceasta funcție.

Săptămâna 4 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

Probabil că săptămâna aceasta ți s-ar putea confirma că ești însărcinată. Pentru rezultate concludente, așteaptă între câteva zile/o săptămâna după data la care ar fi trebuit să vină menstruația și abia apoi fă un test de sarcină.

Dacă testul e pozitiv, ia legătura cu medicul tău și programează prima consultație prenatală. Teoretic, vei fi examinată abia după opt săptămâni de sarcină dacă nu ai avut vreo problemă medicală, complicații la sarcinile anterioare sau simptome îngrijorătoare.

Dacă iei medicamente – pe bază de rețetă sau nu – întreabă-l dacă le poți lua în continuare. Asigură-te că-l întrebi tot ce te interesează. Ar trebui să iei multivitamine sau vitamine prenatale care conțin minimum 400 de micrograme de acid folic.

Următoarele șase săptămâni sunt critice pentru dezvoltarea bebelușului.

Versiunea rudimentară a placentei și a cordonului ombilical, care transportă nutrienții și oxigenul către copil, sunt acum funcționale. Prin placentă, copilul e expus la tot ce consumi tu, așa că asigură-te că te hrănești sănătos, nu bei și nu fumezi.

Dacă la această vârstă testul de sarcină a ieșit tot negativ, refă-l peste o săptămână. Unele teste nu sunt suficient de sensibile încât să detecteze sarcina la patru săptămâni.

Dacă încerci de mai bine de un an să rămâi însărcinată (sau 6 luni dacă ai peste 35 de ani), atunci cere-i medicului un set complet de analize sau, împreună cu partenerul, apelează la un specialist în fertilitate. Chiar dacă rezultatele te vor întrista, cu cât vei descoperi problema mai devreme, cu atât mai repede o poți remedia, reușind să ai un copil.

Săptămâna 4 de sarcină. Află mai multe despre testul de sarcină

Testul pe care-l faci acasă îți poate spune dacă ești însărcinată sau nu, detectând prezența gonadotropinei corionice umane (hCG) în urină. Iată ce trebuie să știi:

Când pot face un test de sarcină al cărui rezultat să fie concludent?

E bine să aștepți între câteva zile și o săptămână de la data la care trebuia să ai menstruația. Atunci, majoritatea femeilor însărcinate au suficient hCG în urină cât s-o detecteze testul.

Cum pot obține cel mai sigur rezultat?

Mai întâi verifică data la care expiră testul. Dacă l-ai păstrat într-o încăpere în care a absorbit umiditatea sau a fost expus la căldură (baie), atunci e posibil să se fi deteriorat. Aruncă-l și cumpără altul. Când ești gata să faci testul, citește cu atenție instrucțiunile, care pot fi diferite de la un producător la altul. Pentru cele mai sigure rezultate, efectuează testul dimineața, când urina este mai concentrată. Așteaptă apoi 10 minute până verifici rezultatul.

Dacă testul e negativ, dar tot nu ai avut menstruație, așteaptă câteva zile sau o săptămână și încearcă din nou. Nu te grăbi să presupui că nu ești însărcinată. Dacă menstruaţia nu se instalează la data la care te aștepți, trebuie să știi că poți fii însărcinată (evită să bei sau să fumezi până nu știi sigur).

O liniuță subțire înseamnă sarcină?

Chiar dacă liniuța e subțire, sunt șanse să fii însărcinată. Pentru ca un test efectuat acasă să indice o sarcină, trupul tău trebuie să aibă un nivel ridicat de hCG. Pentru a fi sigură, repetă testul peste 2 sau 3 zile. Dacă rezultatul pozitiv este mai pronunțat, felicitări! Dacă testul ulterior este negativ, e posibil să fi avut o pierdere de sarcină foarte precoce. Experții estimează ca 20-30% din totalul sarcinilor se termină cu o pierdere de sarcină, așa că, din nefericire, acest lucru este destul de obișnuit.

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul „La început de drum”. Detalii AICI.

copilul meu

In interiorul morulei (embrionul in etapa timpurie de dezvoltare) se formeaza un spatiu, deoarece unele celule se strang la mijloc si altele sunt impinse la margine. Morula este acum cunoscuta sub numele de blastocist. Pana acum, in stadiul de blastocist a facut drumul spre uter si este gata sa se incorporeze in endometru – sau in mucoasa uterului. In acest stadiu, nu este vizibil cu ochiul liber. Celulele trofoplastului au niste mici proiectii asemanatoare cu niste degetele micute numite vilozitati coriale. Acestea reusesc sa patrunda in endometru pentru a ajuta la procesul de formare. Blastocistul incorporat incepe acum sa produca un hormon – gonadotrofina corionica. Acesta va impiedica sa aveti ciclu si este prezent in urina. Esti insarcinata! Uraaa!

sfaturi

Concentreaza-te pe…

Relatia ta: incercarea de a avea un copil poate produce mult stres intr-un cuplu. Spontaneitatea, dragostea si buna dispozitie pot fi pierdute din vedere atunci cand va concentrati sa ramai insarcinata. Daca simti acest lucru, incearca sa fii mai iubitoare si sa dai dovada de empatie. Poate o solutie buna ar fi sa plecati intr-un scurt concediu? Cuplurile de obicei au o rata de reusita mai mare cand sunt in vacanta si sunt mai relaxate. Tot ce ramane de facut este sa… rezervi biletele!

ce spun studiile
  • fa testul de sarcina
  • ia acid folic
  • afla ce nu trebuie sa mananci

Te-ar mai putea interesa