Săptămâna 39 de sarcină

Ai ajuns aproape de linia de sosire. Bebelușii născuți la 39 de săptămâni sunt considerați la termen, așa că pregătește totul pentru marele moment. Da, din punct de vedere tehnic, ai scadența la 40 de săptămâni. Dar dacă ai diabet gestațional, preeclampsie sau o altă afecțiune care te pune pe tine sau copilul în pericol, ginecologul ar putea recomanda inducerea travaliului.

Contracțiile „vedeta” săptămânii 39 de sarcină. Vei simți că burta se întărește pe parcursul zilei, mai ales când ai fost activă fizic. Dacă observi că ele devin din ce în ce mai intense și mai frecvente, este posibil să fie timpul de plecare la maternitate! Vezi dacă sunt prezente și celelalte semne ale travaliului pe care le vei descoperi mai jos.

Săptămâna 39 de sarcină – Cum se dezvoltă bebelușul

Bebelușul tău măsoară între 51 cm și cântărește aproximativ 3,2 – 3,6 kg.

La 39 de săptămâni de sarcină, bebelușul este mare cam cât un dovleac. El măsoară cam 51 de centimetri lungime și cântărește aproximativ 3,2- 3,6 kg. Și copilul continuă să crească, în ciuda faptului că este atât de aglomerat în burtica ta!

fătul la 39 de săptămâni de sarcină

Săptămâna aceasta, sarcina ajunge la termen și bebelușul așteaptă să vină pe lume din clipă în clipă. Continuă să acumuleze grăsime care să-l protejeze în viața extrauterină și să-l ajute să-și regleze temperatura, și măsoară puțin peste 50 de centimetri, având în jur de 3.300 de grame (cât un pepene).

În interiorul burticii tale ajunsă la 39 de săptămâni de sarcină, bebelușul este probabil capabil să-și flexeze membrele acum. Creierul lui se dezvoltă rapid, iar unghiile bebelușului se pot extinde dincolo de vârful degetelor.

Săptămâna 39 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

Dacă ești însărcinată în 39 de săptămâni, te afli în luna a 9-a de sarcină, trimestrul al III-lea.

În această perioadă, la fiecare control, medicul îți va măsura abdomenul și va verifica poziția fătului. E posibil să ți se facă și un examen intern ca să se verifice starea cervixului: dacă s-a întins sau dilatat.

Chiar și având aceste informații, medicul nu-ți va putea spune cu exactitate când va veni bebelușul. Dacă ai depășit termenul, vei fi programată la o ecografie după 40 de săptămâni și se va verifica dacă e bine să continui sarcina.

Sarcina în săptămâna 39/ Shutterstock

Dacă nu intri în travaliu spontan, medicul îl poate induce atunci când ai depășit termenul cu o săptămână sau două, sau mai devreme dacă este cazul.

În timp ce aștepți, continuă să urmărești mișcările fătului și anunță imediat medicul dacă observi că se răresc. Fă același lucru dacă ți se rupe apa.

Uneori este o cantitate mare de lichid, alteori sunt doar scurgeri (nu încerca să-ți pui singură diagnosticul. Ia legătura cu medicul chiar dacă suspectezi că ai o scurgere). Dacă ți se rupe apa, dar nu ai contracții, acestea vor fi induse.

Tot ce trebuie să știi despre primele zile cu bebe

Cum ți se schimbă corpul după naștere

Chiar dacă travaliul și nașterea propriu-zisă au durat puțin, va trece ceva timp până te vei simți ca înainte să rămâi însărcinată. Poate fi greu, dar amintești-ți că a durat nouă luni să ajungi așa și nu e posibil să-ți revii peste noapte.

Vei scăpa de multe kilograme

Deși nu ai cum să revii la greutatea de dinainte de sarcină, cele mai multe femei sunt mai ușoare cu aproximativ 6 kilograme imediat după naștere (fătul, plus placenta, plus lichidul amniotic).

Deși va mai dura ceva timp până când corpul tău va reveni la forma de dinainte de sarcină – burtica de gravidă va mai fi alături de tine mai mult decât ți-ai dori – până la sfârșitul primei săptămâni vei mai pierde 2 kilograme – excesul de apă acumulat.

Vei elimina lohii

După naștere, celulele de pe pereții uterului se vor dezlipi și, în următoarele săptămâni, vei sângera. La început, aceste scurgeri vor fi amestecate cu sânge, semănând cu sângerarea menstruală, după care încet-încet se decolorează, devenind albe sau gălbui.

Vei trece de la o extremă la alta

În primele săptămâni după naștere, mute femei trec prin așa numita melancolie. Poți fi indispusă sau plângăcioasă, să ai insomnii, să te simți epuizată sau anxioasă.

Și apetitul poate oscila (să vrei să mănânci mai mult sau mai puțin decât în mod normal). Vestea bună e că această stare va dispărea în două, trei săptămâni.

Ia legătura cu medicul dacă te afli într-un din următoarele situații:

Ai sângerări abdominale nefirești ca: folosirea unui tampon pe oră, cheaguri de sânge de mărimea unei mingi de ping-pong sau sângele e roșu aprins și curge mai mult de patru zile la rând. Acestea sunt semne ale unei hemoragii postnatale (cheamă Salvarea dacă intri în stare de șoc, ai amețeli, slăbiciune, tahicardii sau palpitații, agitație sau confuzie).

Ai semne de infecție ce pot include febră, dureri în abdomenul inferior sau scurgeri urât mirositoare (semne de endometrită); dificultăți în urinare, durere la urinare, urina tulbure sau închisă la culoare (semne ale unei infecții urinare); roșeață, sensibilitate sau umflături în jurul cicatricei (cezariană, epiziotomie); înroșire și durere la nivelul unui sân, febră, frisoane, durere musculare, oboseală și posibilă durere de cap (semn de mastită, infecție a sânului).

Dai semne de depresie post natală. Nu poți dormi atunci când doarme și bebelușul, te gândești să-i faci rău copilului, plângi neîncetat timp de câteva zile sau ai atacuri de panică.

Cum să-ți revii mai repede

  • Odihnește-te cât de mult poți și încearcă să dormi atunci când doarme și bebelușul. E un sfat destul de dificil de urmat, mai ales în timpul zilei, dar merită să încerci.
  • Limitează numărul vizitatorilor și timpul petrecut cu ei. Închide telefonul și chiar pune pe ușă un mesaj cu „Nu deranjați!”.
  • Adoptă o dietă echilibrată.
  • Bea suficiente lichide și evită cafeina, alcoolul și sucurile cu zahăr.
  • Acceptă ajutorul celor care se oferă să-ți gătească, să facă ordine, să aibă grijă de bebeluș sau să meargă la cumpărături. Poate îți e greu, dar familia și prietenii chiar vor să te ajute și vor fi onorați să le-o ceri. Dacă nu ai pe nimeni care să o facă dezinteresat, angajează pe cineva calificat.
  • Nu te izola. Vorbește cu prietenii, rudele și mama despre experiența prin care ai trecut și viața alături de noul-născut. Îți va fi de folos.

Săptămâna 39 de sarcină. Ce ar trebui să faci săptămâna asta

Dacă ai ajuns la 39 de săptămâni de sarcină, înseamnă că ești însărcinată în nouă luni, trimestrul al III-lea. Săptămâna viitoare, vei încheia ultima lună de sarcină și vei ajunge la data scadenței (asta, dacă nu intri în travaliu săptămâna aceasta). 

Cumpără sutien pentru alăptat. Dacă plănuiești să-ți alăptezi copilul și încă nu ai cumpărat un sutien special, e timpul să o faci. Sânii tăi sunt cu siguranță mai mari acum decât înainte de sarcină și, odată cu producerea lactației, vor mai crește cu o măsură sau două.

Dacă tot mergi la cumpărături, ia și tampoane speciale pe care să le pui în sutien ca să absoarbă excesul de lapte și o lanolină pentru sâni sensibili.

Ecografia de 39 de săptămâni

O ecografie de 39 de săptămâni de sarcină și un test non-stres ar putea fi recomandate de medicul ginecolog pentru a verifica starea generală a bebelușului, mai ales dacă ești însărcinată cu gemeni. După ce a văzut rezultatele acestor două teste, medicul ar putea spune că totul pare în regulă sau ar putea recomanda o naștere mai devreme, evelntual prin cezariană.

La 39 de săptămâni de sarcină, nu mai ai nimic de făcut decât să mergi la doctor în fiecare săptămână, să aștepți copilul și să-ți ții mintea ocupată cu mici sarcini. Dacă se termină, grozav. Dacă nu, nu mare lucru. Știm că este greu să te relaxezi, dar încearcă!

Fă-ţi somnul de frumuseţe

În ultimele saptămâni de sarcină dormi cât de mult poţi. Astfel vei fi mai rezistentă în timpul travaliului.

Relaxează-ţi corpul şi mintea

Dacă ai probleme cu adormitul, evită exerciţiile fizice înainte de culcare, practică yoga sau meditaţia, fă bai călduţe şi exersează tehnici de respiraţie. În cazul în care gândurile negre te ţin trează, încearcă să participi la o naştere, ca să vezi cu ochii tăi prin ce vei trece sau participă la cursurile de pregătire pentru naștere.

Ai dureri ciudate ? Te întrebi dacă acum e „marele moment”? Cronometrează-ţi contracţiile şi notează-le. Aşa poţi să constaţi ce se petrece, bazându-te nu doar pe ce crezi că ar fi.

Următoarea listă te va ajuta să afli ce se întâmplă:

  • Durerile persistă? Sau dispar dacă te întinzi pe pat sau te mişti prin cameră ?
  • Durerile vin la intervale regulate? Intervalele sunt scurte ?
  • Durerile se intensifică şi durează mai mult? Poţi avea o contracţie foarte puternică şi lungă urmată de una uşoară, par însă acestea a veni din ce în ce mai puternice şi mai rapide?
  • Ţi s-a scurs „dopul“ cervical? Mucusul care a etanşat orificiul cervical în timpul sarcinii se elimină. „Dopul” cervical apare ca o scurgere roz lipicioasă, care conţine şi firişoare de sânge.
  • Ţi s-a „rupt apa”? Este vorba de fapt de ruperea membranei care ţinea lichidul amniotic (de aici şi expresia „ruperea apei”!). La 15 % dintre sarcini, acest lucru se întâmplă înainte de a începe travaliul, dar la alte graviduţe a căror membrană s-a rupt spontan, travaliul e deja început.

Săptămâna 39 de sarcină. Ce ar trebui să facă partenerul

Înțelege-l că și el este la fel de emoționat ca și tine! Dă-i câteva sarcină de făcut, ca să simtă că-ți este de folos!

  • Să aleagă un scaun auto pentru bebeluș. Dacă nu știi cum, citiți împreună ghidul nostru complet aici.
  • Să planifice traseul către maternitatea unde vei naște. De asemenea, să se asigure că mașina are suficient combustibil!
  • Dacă veți duce copilul acasă cu transportul public, veți avea nevoie de un cărucior. Cum îl alegi pe cel mai bun? Citește aici. Roagă-l pe partenerul tău să găsescă cel mai accesibil traseu.
  • Poate face cumpărăturile de bază, în avans pentru 2 săptămâni, pentru a scuti statul inutil la cozi interminabile, de week-end, când tu ai nevoie de el acasă. Dacă nu e gata bagajul de maternitate, fă-i o listă cu ce-ți lipsește.
  • E gata camera copilului? Nu? Păi viitorul tătic trebuie să se asigure în săptămâna 39 de sarcină că totul este bine pus la punct.

Tații din România vor avea concediu paternal o perioadă mai lungă de timp începând cu 26 septembrie 2022. De asemenea, s-au extins și categoriile de lucrători care vor beneficia de acesta. Noua Ordonanță de Urgență votată de Guvern vrea să sprijine crearea unei legături mai puternice între tată și nou-născut.

Tații vor avea dreptul la 15 zile de concediu paternal plătit la nașterea fiecăruia dintre copii, nu doar pentru primul cum era până acum. 10 zile sunt date de Codul Muncii, iar alte 5 dacă tatăl urmează un curs de puericultură. În cazul tatălui care satisface serviciul militar în termen, permisia se prelungește de la 7 la 10 zile lucrătoare. Zilele de concediu paternal vor fi plătite în cuantum de 100% de către angajator.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

copilul meu

Teoretic, aceasta este ultima ta saptamana de sarcina. Dar, in realitate, sarcina ta ar putea sa dureze un pic mai mult, intrucat bebelusii au tendinta de se naste la putin peste cele 40 de saptamani. Miscarile bebelusului sunt probabil reduse la minim acum pentru ca nu mai exista spatiu suficient in pantec. Oasele craniului bebelusului tau sunt acum gata pentru nastere. Acestea se pot suprapune astfel permitand capului sa treaca prin cervix.

sfaturi

Concentreza-te asupra…

Travaliului: ceaiul de frunze de zmeura s-a dovedit a fi util in ameliorarea travaliului, ajutandu-ti muschii uterului sa se contracte. Sa bei acest ceai in lunile dinaintea travaliului (dar nu inainte de 30 saptamani) te poate ajuta la scurtarea celei de-a doua etape a travaliului. De ce sa nu incerci?

ce spun studiile
  • revizuieste planul de nastere
  • verifica daca ai tot ce trebuie in geanta pe care o vei lua la spital
  • fii sigura ca stii cine te duce la spital si ca masina e pregatita