Săptămâna 38 de sarcină

Ajunsă cu sarcina la 38 de săptămâni, ești în luna a noua, foarte aproape de „Ziua cea mare”! Plămânii bebelușului tău sunt mai puternici și cel mic se pregătește să-și anunțe intrarea în lume. Poate veni mai devreme decât te aștepți, așa că fii atentă la contracții, dopul gelatinos și chiar la semnele care anunță travaliul.

Fătul e acum măricel. Are aproximativ 50 de centimetri și cântărește în jur de 3.000 de grame. Poate să strângă cu putere și-ți va demonstra acest lucru cu prima ocazie, după naștere, când îți va strânge degetele. Organele lui interne s-au maturizat și sunt gata pentru viața extrauterină.

Săptămâna 38 de sarcină. Cum se dezvoltă bebelușul

În săptămâna 38 de sarcină bebelușul tău măsoară între 48 și 51 de centrimetri și cântărește aproximativ 3,2 kg.

Fătul la 38 de săptămâni de sarcină

Bebelușul tău ştie să respire, să sugă şi să înghită. Dacă e băieţel, testiculele i-au ajuns în scrot, iar dacă e fetiţă – ovarele vor ajunge în poziţia finală abia după naştere. Totul este pregătit pentru naştere.

Nu numai tu te-ai săturat de aşteptare, ci şi el. E pregătit şi aşteaptă doar „stimulul” hormonal care va declanşa marele eveniment. E dornic să te cunoască! Îţi cunoaşte vocea, ştie când mănânci, când dormi sau te plimbi. Şi ce-i mai place la plimbare… se dă în leagăn în ritmul paşilor tăi. Oare din cauza asta va vrea mereu în braţe după ce se va naşte? Nici „nu-l cunoşti” şi deja îl iubeşti enorm.

Ochii

Ochii bebelușului tău sunt acum albaștri, gri sau maro, dar, odată ce vor fi expuși la lumină îți pot schimba culoarea sau nuanța. Abia aproape de prima aniversare vei ști care este culoarea lor definitivă.

Te întrebi ce culoare vor avea bebelușului? Nu-ți vei putea da seama imediat. Dacă la naștere are ochii căprui, atunci sunt toate șansele să rămână așa. Dacă în schimb îi are verzi sau de un albastru închis, atunci vor rămâne verzi sau albaștri sau se vor transforma în căprui până împlinește 9 luni.

Asta se datorează faptului că irisul copilului (partea colorată din ochi) capătă mai mult pigment după naștere, dar de cele mai multe ori nu se deschide la culoare.

Părul

Lanugo, părul fin și pufos care acoperă părul bebelușului tău pentr-i a-i ține de cald cât e în burtică care în săptămâna 38 de sarcină, semn că se pregătește să vină pe lume.

Gata de plâns!

Plămânii bebelușului tău s-au întărit, iar corzile vocale s-au dezvoltat suficient, semn că e pregătit să „comunice” prin plâns.

Săptămâna 38 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

Fiind în săptămâna 38 de sarcină ești în luna a 9-a, trimestrul al treilea.

Corpul mamei în săptămâna 38 de sarcină/ Shutterstock

Chiar dacă transformările mentale nu sunt chiar atât de evidente ca cele fizice, ele există, fără îndoială. Cu siguranţă, ai observat că nu mai priveşti lucrurile aşa cum obişnuiai să o faci înainte, observi o doză de detaşare în atitudinea ta.  Conştient sau nu, gândurile şi atenţia ta se îndreaptă din ce în ce mai des spre momentul naşterii, iar „chestii”  (restul la piaţă, programarea unor treburi casnice) îşi pierd importanţa de altădată.

Nu mai iei în greutate mare lucru, iar somnul devine un vis îndepărtat. Vrei să se termine cât mai repede şi, în acelaşi timp, travaliul te sperie.

Pentru multe femei, următoare luni sunt un joc al așteptării. Dacă faci parte dintre ele, folosește acest timp pentru a pregăti camera copilului, asigură-te că toate colțurile sunt izolate sau ocupă-te de tot ce ar trebui să faci și nu vei avea timp în următoarele săptămâni după naștere. Dormi la prânz, citește și petrece cât de mult timp poți alături de partenerul tău.

E normal ca în această perioadă să ți se umfle un pic picioarele și gleznele, dar ia imediat legătura cu medicul dacă observi că s-au umflat brusc. Același lucru este valabil și pentru degetele de la mâini, umflăturile în jurul ochilor sau creșterea bruscă în greutate.

La fel de important e să iei legătura cu medicul dacă ai durere de cap persistentă sau modificări de vedere (dublată sau tulbure, vezi puncte sau luminițe, ai sensibilitate la lumină sau îți pierzi temporar vederea), ai dureri abdominale intense, senzație de presiune, greață și vomă. Acestea sunt simptomele unei afecțiuni grave, numită preeclampsie.

Săptămâna 38 de sarcină. Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

Ar trebui să ajungi la zi cu instrucțiunile referitoare la aparatura pentru copii. Dacă nu ai făcut-o până acum, ar trebui să începi să te informezi și să te asiguri că toate sunt instalate și în stare de funcționare. E posibil ca în următoarele câteva săptămâni să nu mai timpul necesar la dispoziție.

Află totul despre naștere

Te întrebi dacă poţi mânca în timpul travaliului?

Bine ar fi să te rezumi doar la apa şi ceai în timpul travaliului şi expulziei. Mâncarea rămasă în stomac creşte riscul vomei (când te forţezi), vomă ce poate fi aspirată în plămâni şi cauza pneumonia „de aspiraţie”.

Cum începe travaliul?

Dacă ai contracţii dureroase la intervale regulate de 2-4 minute cu intensitate mare şi cu durată de un minut e gata! Durerile îţi vor cuprinde spatele şi abdomenul şi nu vor dispărea dacă te mişti. Fuga la camera de gardă.

Mai sunt şi alte semne care vestesc travaliul?

Da, însă nu înseamnă neapărat că a şi început! După eliminarea dopului de mucus care „sigila” colul (o scurgere vaginală gelatinoasă cu firişoare de sânge), travaliul poate începe imediat sau în câteva zile. Când se rup membranele şi se scurge lichid amniotic, trebuie să te duci la spital – travaliul apare, de obicei, cam în 48 de ore. Un alt semn poate fi diareea şi durerea de mijloc persistentă.

Te poate păcăli travaliul?

Da, că nu-l trage nimeni la răspundere! Poţi avea travaliu fals şi se caracterizează prin contracţii la intervale neregulate, a căror intensitate rămâne constantă. Vei simţi durere în abdomenul inferior, nu la nivelul spatelui. Colul nu se dilată, iar sub efectul sedativelor (sau dacă te plimbi, faci o baie caldă sau te masezi uşor), contracţiile scad în intensitate sau chiar încetează.

Cât de tare doare la naştere?

Dacă eşti norocoasă poţi să scapi de durerile facerii în câteva minute! Dacă nu-arată cam cum vezi tu la televizor că se naşte şi schimbi repede canalul de frică! Factorii care predispun la dureri mai mari în timpul travaliului sunt vârsta foarte tânără a mamei, prima naştere, folosirea oxitocinei la inducerea şi accelerarea travaliului, dismenoreea (menstrele dureroase).

Cu se poate alina durerea?

Pe lângă medicamente există şi alte metode (meloterapia – muzica liniştitoare, aromaterapia şi acupunctura), dar care nu sunt folosite la noi decât accidental. Cele mai simple sunt: schimbarea frecventă a poziţiei corpului, mersul, aplicarea locală de comprese reci sau calde şi masajul.

Se poate să naşti natural cu anestezie?

Da şi e chiar eficientă! Cea mai indicată este anestezia locoregională – rahianestezie şi anestezie epidurală. În ambele tipuri, substanţele anestezice sunt introduse în interiorul coloanei vertebrale lombare.

Dar în cazul cezarienei?

Este de preferat ca operaţia cezariană să se facă sub anestezie locoregională – în felul acesta, se limitează cantitatea de substanţă anestezică ce ajunge în circulaţia fetală. Însă dacă situaţia o impune, medicul recurge la anestezie generală.

Care e cea mai eficientă anestezie?

Anestezia locoregională este net superioară celei generale! Avantajele ei sunt multiple: o doză mică de anestezie (fătul va fi foarte puţin afectat), tu rămâi conştientă pe parcursul operaţiei, te poţi contracta (în cazul în care naşti natural), este mai ieftină, iar efectul de diminuare a durerii poate continua şi după naştere (cateterul rămâne pe loc şi prin el se va putea injecta în continuare substanţă anestezică).

Are anestezia epidurală  efecte secundare?

Da, dar sunt relativ uşor de suportat: durerea de cap după naştere, scăderea tensiunii arteriale (care produce ameţeală) şi dificultate în respiraţie. Dar stai liniştită că medicii şi asistentele îţi vor supraveghea în permanenţă starea şi vor avea grijă să-ţi revii complet până la externare.

De ce „generala“ e mai riscantă?

În primul rând, substanţele anestezice deprimă atât sistemul nervos al mamei cât şi al fătului, întrucât trec prin placentă. De asemenea, implică riscul „pneumoniei de aspiraţie”, deoarece mama (intubată fiind pentru că nu poate respira singură) poate „aspira în plămâni” o anumită cantitate de conţinut gastric.

Când poţi face cezariană?

Există mai multe situaţii în care ginecologul poate recomanda o asemenea operaţie: dacă placenta este dezlipită sau este foarte jos inserată (placenta praevia), suferinţă fetală, prolabare a cordonului ombilical, poziţie deficitară a copilului în uter, mărimea exagerată a fătului (capul lui nu are loc să coboare prin canalul de naştere), colul „dur” al mamei nu se dilată sau anumite boli ale acesteia (preeclampsia, diabetul zaharat etc.).

Ce riscuri are operaţia cezariană?

La complicaţiile anestezice amintite se adaugă sângerarea mai mare (de două ori mai mare decât la naşterea naturală), perioada de recuperare mai îndelungată (3-5 zile, faţă de 1-3 zile după naşterea naturală), încetinirea tranzitului intestinal şi infecţii ale tractului urinar.

Pregătește-te pentru alăptare

Laptele matern este hrana cea mai naturală pentru un nou-născut. Are proporțiile perfecte și toate tipurile de proteine, carbohidrați și grăsimi, împreună cu aproape toate vitaminele și mineralele de care are nevoie bebelușul în primele șase luni de viață. O mulțime de studii au demonstrat beneficiile alăptării. Iată câteva dintre ele.

Alăptarea poate să:

  • Protejeze copilul de infecțiile căilor respiratorii și ale urechilor
  • Reducă apariția alergiilor sau a unor tipuri de cancer care apar la copii
  • Reduce nivelul stresului mamei, ca și riscul apariției cancerului de sân și ovarian.

Cum te poți pregăti pentru alăptare

Te poți informa corect. Poți citi ”Ghidul de alăptare al dr. Jack Newman”, expertul nr. 1 mondial în acest domeniu. Îl poți găsi AICI.

Iată câteva lucruri care te-ar putea ajuta:

  • Insistă să ai contact cu bebelușul imediat după naștere (doar dacă nu aveți, tu sau el, probleme medicale), ca să-l poți alăpta imediat.
  • Trebuie să știi că alăptatul nu este la fel de ușor pentru toate femeile și dacă te simți descurajată, nu te teme să ceri ajutor. Cel mai bine ar fi s-o faci cât ești încă în spital ca să te asiguri că procesul de alăptare se desfășoară normal înainte să fiți externați din spital.
  • Alăptează des copilul – de 8 până la 12 ori la fiecare 24 de ore. Pentru că în primele zile se hrănește cu colostrum, e posibil să scadă puțin în greutate.

Alăptarea e dureroasă?

Doar pentru că e cea mai naturală formă de hrănire a unui bebeluș, nu înseamnă că e întotdeauna ușor. Pentru multe femei, la început poate fi neplăcut sau chiar dureros. Nu suferi în tăcere! Durerea poate indica faptul că bebelușul nu suge bine.

Gurița lui trebuie să acopere o mare parte din areolă (partea colorată din jurul mamelonului), iar mamelonul trebuie să intre mult în gurița lui.

Dacă te doare imediat după ce începe să sugă, încearcă să găsești o poziție mai bună, introducând degetul mic între sân și gurița copilului. Dacă ai senzația că nu suge cum trebuie, cere sfatul unui specialist înainte să pleci din spital.

Dacă nu a reușit până acum, poate face un curs de puericultură. La cursurile de puericultură tații învață cum să îngrijească bebelușul, cum să îl îmbăieze, ce să facă dacă cel mic plânge. De obicei, sunt prezentate cronologic toate etapele de dezvoltare ale copilului în primul an de viață astfel încât tatăl să se poată implica activ, dar să se și bucure de noul său statut.

Cursurile de puericultură pot fi făcute atât fizic, cât și online, gratuit sau cu bani. Ele durează de obicei o zi. Poți să le faci în ultimele săptămâni de sarcină sau în prima lună după nașterea bebelușului. Mama poate să îl însoțească pe tată sau nu, în funcție de starea acesteia de sănătate.

Săptămâna 38 de sarcină. Ce ar trebui să facă partenerul?

  • Partenerul tău, în timp ce tu te pregătești pentru naștere, poate face multe lucruri pentru a-ți fi de ajutor. Poate începe cu finalizarea amenarării camerei bebelușului sau zonei din dormitorul vostru pe care ați alocat-o pentru cel mic: asamblarea pătuțului – durează mai mult decât crezi – aranjarea mesei de înfășat aprovizionată cu scutece, șervețele și hăinuțe de schimb. Dacă n-a zugrăvit proaspăt până acum, e timpul să pună mâna pe trafalet.
  • Să exerseze folosirea echipamentul pentru bebeluș

Ați cumpărat scaunul de mașină, căruciorul și restul echipamentului pentru bebeluș? Tot ce trebuie să mai facă este să exerseze folosirea corectă a acestora! Poate exersa cu o jucărie de plus de dimensiunea unui bebeluș nou-născut cum se utilizează fiecare în parte pentru a fi sigur că e 100% pregătit.

  • Să încerce să fixeze căruciorul în scaunul mașinii ca să fie totul pus la punct când te va scoate din maternitate.
  • Să învețe să schimbe un scutec sau să prepare un biberon. Poate urmări tutoriale pe YouTube, poate lua o lecție gratis de la un prieten care e proaspăt tătic și poate exersa acasă, tot cu o jucărie de pluș.
  • Să comunice cu tine, mai exact să te asculte, pentru că tu acum ești destul de sensibilă și de emoționată că vei deveni mamă. Să te asiguri că-ți va fi alături și că veți împărți noile responsabilități la doi.

Îți recomandăm să citești și cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

copilul meu

Vesti bune: sarcina ta este acum la aproape de final. Bebelusul este gata pentru a saluta lumea de afara si poti sa nasti in orice zi! Bebelusii sunt considerati a fi nascuti „la termen” in cazul in care se nasc intre saptamanile 38 si 40. Bebelusul tau e din ce in ce mai plinut in fiecare zi. Acest lucru se datoreaza faptului ca straturile de grasime sunt depozitate pentru a-l ajuta in reglarea temperaturii dupa ce se naste.

sfaturi

Concentreza-te asupra…

Alaptarii: in cazul in care vei intampina probleme cu alaptarea, nu intra in panica. La Leche League, organizatia mondiala de sprijin a femeilor care alapteaza, are acum reprezentati si in Romania. Nu ezita sa le ceri ajutorul.

ce spun studiile
  • treci inca o data peste toate detaliile nasterii
  • mergi la masaj
  • nu uita de exercitiile Kegel!