Săptămâna 36 de sarcină

Deoarece bebelușul ar putea decide să sosească în orice zi, încearcă să fii deja pregătită de naștere spre finalul săptămânii 36 de săptămâni de sarcină, chiar dacă, teoretic ar mai avea 4 săptămâni de stat în burtică. Pune la punct planul de ajuns la spital și pe cel de naștere, pune-ți la curent șeful și colegii despre starea tuturor proiectelor tale de lucru, Săptămâna 36 de sarcină este, de asemenea, un moment bun pentru a te bucura de o întâlnire cu partenerul tău.

La 36 de săptămâni ești însărcinată în nouă luni! Cu doar patru săptămâni până la data la care ar trebui să naști. Nu uita că sarcina are o durată de 40 de săptămâni, ceea ce este de fapt mult decât 9 luni așa cum este considerată sarcina că ar dura în mod normal.

Săptămâna 36 de sarcină. Cum se dezvoltă bebelușul

Fătul continuă să ia în greutate – aproximativ 30 de grame pe zi. Acum cântărește în jur de 2.700 de grame și are 47 de centimetri.

Fătul la 36 de săptămâni/ Shutterstock

Trupușorul lui este acoperit de puf, dar și de vernix caseosa, o substanță ceroasă care acoperă și protejează pielea fătului în timpul celor nouă luni petrecute în lichidul amniotic.

Bebelușul înghite această substanță, împreună cu alte secreții, rezultând un amestec închis la culoare, meconiu, care reprezenta conținutul primul scaun din viața extrauterină.

Cel mai probabil, s-a întors deja cu capul în jos, dar, dacă nu e așa, medicul va apela la o procedură prin care va manipula bebelușul ca să ajungă în poziția potrivită.

Copilul este complet dezvoltat la 36 de săptămâni?

Copilul s-a dezvoltat destul de mult în interiorul tău și va fi gata să vină pe lume în curând. Cu toate acestea, bebelușul trebuie să crească puțin mai mult în săptămâna 36. Aceasta include creșterea în greutate, dar și maturizarea deplină a creierului, plămânilor, ficatului și altor organe. De aceea este ideal ca bebelușul să mai rămână în burtă încă câteva săptămâni.

La 36 de săptămâni de sarcină, ficatul și rinichii bebelușului funcționează destul de bine. Circulația și sistemul imunitar sunt în principiu bune. Acum, bebelușul este din ce în ce mai aproape de a putea respira singur. În plus, pielea fătului tău de 36 de săptămâni devine netedă și moale, iar gingiile sale sunt rigide.

Cât de mare este copilul la 36 de săptămâni?

La 36 de săptămâni de sarcină, bebelușul este la fel de mare ca un ananas, măsurând aproximativ 47- 48 cm și cântărind aproximativ 2,7 kilograme.

Săptămâna 36 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

Corpul femeii în săptămâna 36 de sarcină/ Shutterstock

Ai ajuns în săptămâna 36 de sarcină, înseamnă că ești în luna a noua, trimestrul al III-lea, mai sunt 4 săptămâni până la naștere.

Acum, că fătul ocupă atât de mult spațiu, e posibil să ai probleme și să nu poți mânca porții la fel de mari ca înainte. Ideal ar fi să mănânci puțin și des. Pe de altă parte, e posibil să fi scăpat de arsurile gastrice și să poți respira mai ușor din moment ce fătul a coborât spre zona pelviană.

Procesul are loc de obicei cu câteva săptămâni înainte de naștere dacă ești la prima sarcină (dacă ai mai născut, atunci e posibil ca acest proces să aibă loc chiar atunci când începe travaliul). Dacă fătul a coborât mult, atunci s-ar putea să simți o presiune crescută și vei urina și mai des.

Mai ai 4 săptămâni până îți vei ține bebelușul în brațe, viața ta se schimbă câte puțin în fiecare zi. Iată ce e posibil să simți săptămâna aceasta:

Respirație îmbunătățită

Pe măsură ce copilul coboară în pelvisul tău, plămânii tăi vor avea mai mult spațiu și vei putea respira mai profund. Vești grozave dacă te-ai luptat cu dificultăți de respirație în ultima vreme. 

Disconfort pelvin

Vei simți un disconfort în zona pelviană din același motiv pentru care poți respira din nou! Copilul este tot mai jos, punând presiune pe pelvis. Atenție totuși la semne de travaliu, inclusiv contracții regulate și persistente.

Probleme cu somnul

Te trezești la 3 dimineața,  gândindu-te cum va fi în ziua cea mare, stai pe rețelele de socializare sau te apuci să reorganizezi dulapurile din casă? Caută niște modalități de relaxare, crează-ți propria rutină îaninte de culcare.

Arsuri la stomac

Copilul tău în creștere îți aglomerează sistemul digestiv, împiedicându-l să funcționeze așa cum făcea când nu erai însărcinată. Discută cu medicul tău dacă poți lua un antiacid care să te ajute în lupta cu arsurile stomacale.

Gleznele și picioarele umflate

Umflarea minoră este absolut normală la 36 de săptămâni de sarcină și este și mai probabil să o ai dacă ești însărcinată cu gemeni. Imediat după ce naști, acest disconfort va dispărea complet! Dar umflarea severă sau bruscă poate fi un semn al unei probleme grave, așa că anunțați-ți medicul cât de curând.

Modificări ale secrețiilor vaginale

La 36 de săptămâni de sarcină, secreția poate crește pe măsură ce corpul tău se pregătește pentru naștere. Dar ai grijă la scurgerile apoase (care ar putea fi lichid amniotic – și trebuie să-ți anunți imediat medicul, sânge (un semn de travaliu prematur) sau scurgeri asemănătoare mucusului sau cu tentă de sânge, care ar putea fi dopul de mucus. Pierderea dopului de mucus este un semn că travaliul este foarte aproape. Cât de aproape însă, nu putem spune!

Contractii Braxton Hicks

Probabil că simți uneori ca o strângere în abdomen care devine din ce în ce mai intensă. Unele femei chiar merg la spital când simt asta, crezând că au intrat în travaliu. Reține că, la 36 de săptămâni de sarcină,  e posbil să simți contracții Braxton Hicks. Dacă semnele sunt mai grave decât cele descrise mai sus, sună medicul.

Asigură-te că revizuiești semnele de naștere împreună cu medicul și interesează-te când ar trebui să anunți declanșarea nașterii.

Dacă ești la termen, sarcina nu are complicații și nu ți s-a rupt apa, probabil că îl vei anunța abia atunci când ai contracții care durează câte un minut fiecare, apar la cinci minute și țin deja de o oră.

Bineînțeles că va trebui să-l contactezi imediat dacă sesizezi încetarea mișcărilor fetale sau ți se rupe apa, ai sângerări vaginale, febră sau durere de cap persistentă, durere abdominală constantă sau tulburări de vedere.

Chiar dacă ai avut o sarcină fără probleme, ar fi bine să eviți călătoriile cu avionul sau cu trenul în ultima lună, pentru că oricând poți intra în travaliu.

Stadiile travaliului

La femeile care sunt la prima naștere, travaliul durează între 15 și 20 de ore (pentru cele care au mai născut vaginal, durează aproximativ opt ore). Procesul travaliului și nașterii este divizat în trei etape principale.

Stadiul 1

Acesta începe odată cu apariția contracțiilor datorită cărora se dilată cervixul (colul uterin) și ia sfârșit odată cu dilatarea totală. Poate fi dificil de sesizat stadiul incipient, deoarece în acel moment contracțiile sunt greu de deosebit de cele Braxton Hicks pe care le-ai simțit probabil în ultimul timp.

Dacă nu apar complicații, atunci medicul te va sfătui să petreci acest stadiu acasă (asigură-te însă că medicul știe că a început travaliul).

Stadiul incipient ia sfârșit atunci când cervixul s-a dilatat 4 centimetri. După acest moment, contracțiile devin mai frecvente, mai lungi și mai dureroase. Apoi, cervixul se dilată la 8-10 centimetri.

Aceasta este numită tranziția către stadiul doi al travaliului, care este mult mai intens decât primul, iar contracții sunt mult mai puternice, apărând la fiecare 2 minute, 2 și jumătate și durând un minut sau mai mult.

Stadiul 2

Odată cervixul dilatat complet, începe al doilea stadiu , cel de împingere, care poate dura între câteva minute și câteva ore (este posibil ca totul să se desfășoare mai repede dacă ai mai născut).

După ce apare capul bebelușului, medicul sau asistenta îi va aspira căile respiratorii (nasul și gura). Apoi i se va întoarce capul într-o parte și umerii vor ieși pe rând, unul câte unul. La următoarea contracție, vei fi instruită să împingi și copilul va veni pe lume.

În clipa aceea vei simți un amestec de emoții: euforie, mândrie, încântare și, bineînțeles, ușurare. Oricât de obosită ai fi, te vei simți plină de energie. Cel puțin pentru moment vei uita complet că-ți dorești că dormi, să te odihnești.

Stadiul 3

Etapa finală a nașterii începe imediat după naștere și se încheie cu eliminarea placentei. Contracțiile din această etapă sunt relativ ușoare. Medicul va masa abdomenul, forțând uterul să se contracte și să expulzeze placenta, asigurându-se că sângerarea este sub control.

Săptămâna 36 de sarcină. Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

Decide cum vrei să anunți sosirea pe lume a bebelușului

Îți vei suna familia și prietenii, le vei da mesaj sau vei posta un anunț pe Facebook? E mai bine să hotărăști acum ce vrei să faci, înainte să naști.

Dacă vrei ceva formal, poți anunța on-line sau trimite scrisori

Dacă însă vrei ca partenerul tău sau prietenii să se ocupe de asta, fă din timp o listă cu toți cei care vrei să fie înștiințați – cu numerele de telefon și adresele de e-mail. Trece pe această listă cel puțin un coleg de serviciu, pentru ca acesta, la rândul lui, să-i anunțe pe ceilalți.

Ecografia de 36 de săptămâni

La controlul prenatal din săptămâna 36 de sarcină, ​​medicul tău poate verifica poziția bebelușului. În acest moment, copilul ar trebui să fie deja într-o poziție cu capul în jos, nu intra în panică dacă nu este așezat așa. Există șanse ca bebelușul să se întoarcă natural.

Este posibil ca ginecologul să recomande o procedură schimbare a poziției bebelușului, care este puțin incomodă, dar are un risc scăzut și funcționează multe cazuri. În prealabil, s-ar putea să ți se administreze medicamente pentru a-ți relaxa uterul. 

Vei face o ecografie de sarcină de 36 de săptămâni, astfel încât medicul să poată vedea clar poziția bebelușului și locația placentei. În timpul procedurii vor fi folosite și ultrasunetele, iar ritmul cardiac al bebelușului va fi monitorizat înainte, după și, eventual, chiar în timpul procedurii, pentru a se asigura că totul este bine. 

De asemenea, ți se va recomanda un test Strep de grupa B în jurul săptămânii 36 de sarcină. Acesta este un test pentru a vedea dacă ai o bacterie comună numită „Strep de grup B” în organism. Chiar dacă simptomele au lipsit la tine, pentru bebeluș, această bacterie ar putea cauza probleme grave și chiar poate pune viața în pericol.

Aproximativ 10 până la 30% dintre femeile însărcinate au rezultate pozitive la acest test. Tratamentul este simplu: vei avea nevoie puțin antibiotic în timpul travaliului pentru a reduce semnificativ șansele de transmitere a bacteriilor la copil.

Dacă ești însărcinată în 36 de săptămâni cu gemeni sau ai o afecțiune cu risc ridicat, cum ar fi hipertensiune arterială, boli de rinichi sau de inimă, este posibil să ți se facă un un profil biofizic în această săptămână, pentru ca medicul care ți-a supravegheat sarcina să-și facă o imagine de ansamblu asupra starii tale generale, dar și a copilului, pentru a exclude șansele unei nașteri premature. 

Strânge actele necesare pentru a obține concediul de maternitate

Gravidele care au lucrat timp de 12 luni în ultimii doi ani înainte de nașterea copilului beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului. Minimul acesteia este de 1340 de lei, însă poate crește în funcție de veniturile înregistrate înainte de a aduce pe lume copilul.

Ce acte sunt necesare pentru depunerea dosarului de indemnizație pentru creșterea copilului?

  • cerere tip;
  • actele de identitate ale ambilor părinți (original+copie);
  • certificatul de naștere al copiilor (original+copie);
  • certificatul de căsătorie (dacă părinții sunt căsătoriți);
  • certificatul de încadrare într-un grad de handicap copil (dacă e cazul);
  • GDPR ambii părinți;
  • Declarație solicitant;
  • Declarația celuilalt părinte, care nu a solicitat ICC;
  • Notă informare (semnată de solicitant);
  • Declarația pe proprie răspundere (se completează de solicitant, pentru dosarele depuse online);
  • Extras de cont al solicitantului (dacă dorește să se facă plata în cont bancar);
  • Adeverință eliberată de angajator (de venit)
  • Declarație solicitant
  • Declarație celălalt părinte
  • Informare GDPR (se va completa de către ambii părinți)
  • Declarație pe propria răspundere (se va completa de către ambii părinți)
  • Notă de informare GDPR

Săptămâna 36 de sarcină. Ce ar trebui să facă partenerul?

Dacă va fi o petrecere dacă în cinstea viitorului bebeluș, lasă-l să participe alături de tine!

Nu există nicio regulă care să ateste faptul că bărbații nu pot participa la petrecerea dată de tine, pentru bebeluș, cu prietenele tale. Puteți deschide cadourile împreună și participa la jocuri ca o echipă. Aceeași mentalitate o poți aborda și când ai programări la medic sau vrei să cumperi hăinuțe pentru bebe.

Să caute și să instaleze aplicații care urmăresc evoluția bebelușului care va veni în curând în viața voastră! Bărbaților le place să folosească tehnologia!

Dă-I timp de gândire dacă vrea să fie alături de tine în sala de nașteri.

Femeile care urmează să aducă pe lume un copil vor putea să aibă alături de ele în sala de nașteri o persoană pe care o aleg în prealabil. Ministerul Sănătății a trimis către direcțiile de sănătate publică județene și către Direcția de Sănătate Publică București recomandările cu privire la modul în care se va face acest lucru.

Acordă-i atenție, ca pe vremuri!

S-ar putea să nu mai ai nici timp, nici energie, dar viața ta nu se va calma, cu siguranță, după ce vine pe lume cel mic. Întreabă-l pe partenerul tău dacă nu vrea să plănuiți puțin timp petrecut împreună. Nu trebuie să fie vorba de o vacanță exotică. Poate fi o ieșire la film sau o cină romantică în oraș. În plus față de reîncărcarea bateriilor și relaxare, puteți să petreceți acest timp împreună pentru a alege un nume pentru bebe sau pentru a face planuri pentru noua familie, care se va mări în curând.

Documentează-te! Pregătește pentru alăptare! Îți recomandăm ”Ghidul pentru alăptare”, ”Cartea Bebelușului” și ”Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușului”.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

copilul meu

Copilul tau continua sa creasca in greutate si in curand nu va mai avea mult spatiu in pantecul tau. Bebelusii nascuti la saptamana 36 sunt de obicei mici, dar, in general, sanatosi, asa ca nu iti face griji daca intri in travaliu mai devreme.

sfaturi

Concentreza-te asupra…

Informatiilor despre sarcina: nu doar bebelusul a crescut in ultimele opt luni – de asemenea si uterul tau a crescut. Inaintea sarcinii acesta cantarea 40 de grame, iar acum are aproximativ 800 de grame.

ce spun studiile
  • mai fa o tura la shopping pentru cel mic
  • gandeste-te la o petrecere pentru bebelus si bucura-te de cadourile primite
  • fa exercitii Kegel pentru intarirea planseului pelvin