Săptămâna 35 de sarcină

Ai ajuns în săptămâna 35 de sarcină și te simți din ce în ce mai inconfortabil. În această săptămână unele femei abia așteaptă să plece la maternitate, iar altele sunt îngrijorare în legătură cu momentul nașterii. Ambele sentimente sunt absolut normale! Deci, la ce te poți aștepta zilele astea? Citește în rândurile de mai jos!

Săptămâna 35 de sarcină. Cum se dezvoltă bebelușul

Fătul la 35 de săptămâni de sarcină

În săptămâna 35 de sarcină bebelușul tău a ajuns la 45 de centimetri și aproximativ 2 kilograme (cam cât un pepene galben).

Pentru că a crescut și va continua să facă asta în următoarele trei săptămâni, nu mai are spațiu necesar să facă mișcări ample, dar ritmicitatea loviturilor ar trebui să rămână aceeași.

Copilul tău în săptămâna 35 de sarcină se simte foarte bine în uter. Chiar dacă înainte avea mai mult spațiu pentru tumbe, lovituri și rotiri, acum mișcările sale vor fi mult mai subtile. Asta pentru că el este pe zi ce trece mai mare și are mai puțin spațiu la dispoziție pentru „gimnastică”.

Chiar dacă mai are puțin până va veni pe lume, nu înseamnă că bebe nu se mai dezvoltă. Aceste ultime săptămâni sunt foarte importante pentru că toate organele bebelușului se maturizează până în clipa nașterii.

Cât de mare este copilul tău la 35 de săptămâni de sarcină?

Dimensiunea bebelușului tău la 35 de săptămâni de sarcină seamănă cu dimensiunea unui ananas sau a unui pepene galben. Copilul tău de 35 de săptămâni de sarcină cântărește între 2,4 și 2,5 kilograme și măsoară aproximativ 45 de centimetri. De acum înainte, bebelușul tău nu va crește mult în lungime, dar va mai îngrășa câteva kilograme înainte de ziua cea mare.

Dezvoltarea fetală în săptămâna 35 de sarcină

Organele bebelușului tău sunt la locul lor de câteva săptămâni, dar asta nu înseamnă că nu se întâmplă nimic interesant în ceea ce privește dezvoltarea fătului la 35 de săptămâni de sarcină.

Bebelușul tău practică foarte mult reflexul de sugere, deoarece va trebui să se atașeze la sânul tău foarte curând. De asemenea, se poziționează foarte jos pe pelvis, în pregătirea lui pentru naștere. Dacă ai avut dificultăți de respirație, acestea ar trebui să scadă pe măsură ce copilul coboară și exercită mai puțină presiune asupra plămânilor.

Rinichii bebelușului tău sunt complet maturi acum și produc urină sterilă care se unește cu restul lichidului amniotic. Dacă ai un băiețel, testiculele lui ar trebui să coboare în săptămâna 35 de sarcină.

Cea mai mare parte a creșterii în greutate a bebelușului la 35 de săptămâni provine din țesutul adipos, care îl va ajuta să-și regleze temperatura odată ce iese din uter. Umerii bebelușului capătă, de asemenea, o cantitate semnificativă de grăsime, care va amortiza această zonă în timpul nașterii.

Săptămâna 35 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

saptamana 35 de sarcină
Corpul femeii în săptămâna 35 de sarcină

În săptămâna 35 de sarcină ești în în trimestrul 3, luna a 8-a de sarcină

Uterul tău – care înainte să rămâi însărcinată se afla în pelvis – a ajuns acum până sub cutia toracică. Dacă te-ai putea uita în interiorul lui, ai observa că bebelușul ocupă mai mult loc decât lichidul amniotic.

Uterul umflat îți presează celelalte organe interne și din această cauză urinezi mai des, ai arsuri stomacale și tulburări gastrointestinale. Dacă nu ai de-a face cu acest gen de probleme, te numeri printre norocoase.

Este normal să te simți puțin inconfortabil pe măsură ce te apropii de sfârșitul sarcinii. Te vei îngrășa în continuare în săptămâna 35 de sarcină, iar simptomele ar putea începe să indice data iminentă a nașterii.

Uterul tău a crescut de 1.000 de ori în dimensiune și acum se odihnește chiar sub cutia toracică. Probabil că vei câștiga aproximativ 230 g în fiecare săptămână în restul sarcinii.

* CITEȘTE MAI MULT: Dopul gelatinos: ce este, cum arată, anunță sau nu nașterea?

Simptomele sarcinii în săptămâna 35

Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente simptome în săptămâna 35 de sarcină:

  • Contracții Braxton-Hicks: acesta este modul în care corpul tău se antrenează înainte de marele eveniment, ceea ce este perfect normal. Dar dacă observi o creștere a duratei, frecvenței sau intensității, trebuie să te adresezi medicului tău.
  • Urinări frecvente: capul bebelușului pune multă presiune asupra vezicii urinare acum, ceea ce înseamnă că va trebui să folosești baia mult mai des.
  • Incontinența urinară: aceeași presiune te poate face să pierzi puțină urină, mai ales când strănuți, tușești sau râzi. Acest lucru este perfect normal și ar trebui să dispară după naștere.
  • Hemoroizi: venele varicoase pot apărea în alte părți ale corpului, inclusiv și hemoroizii.
  • Stângăcie: burtica în creștere te poate îngreuna să te deplasezi sau să îți menții echilibrul.
  • Secreții vaginale: acest simptom ar putea însemna că pierzi dopul de mucus, care ți-a protejat deschiderea cervicală. Acest dop iese înainte de naștere, dar pierderea lui nu înseamnă că vei începe imediat travaliul. Unele femei își pierd mucusul cu până la 2 săptămâni înainte de naștere.

Săptămâna 35 de sarcină. Ce ar trebui să faci săptămâna asta

Cândva, între acum și 37 de săptămâni, medicul îți va face un test pentru a depista (dacă e cazul) streptococul de grup B (nu trebuie să te temi de aceste teste, deoarece nu sunt dureroase și se efectuează foarte repede).

În mod normal, acest streptococ este inofensiv la adulți, dar, dacă în timpul nașterii este transmis la copil, poate duce la complicații grave ca meningita, pneumonia sau infecțiile în sânge.

Pentru că 10 până la 30% dintre femei au această bacterie și nu știu, testul este foarte important (bacteria apare și dispare după bunul plac, de aceea nu ai fost testată până acum). Dacă rezultatul e pozitiv, vei face antibiotice intravenos în timpul nașterii, care vor reduce mult riscul infectării copilului.

Această săptămână este propice pentru crearea unui plan de naștere. Ce e important de reținut în legătură cu acest plan e că te poți răzgândi oricând. Procesul nașterii este imprevizibil, așa că nu ai cum să urmezi cu sfințenie planul. Important e să stai de vorbă cu medicul, ca să te liniștești.

Ecografia din săptămâna 35 de sarcină

De acum înainte, vei avea câte un control prenatal în fiecare săptămână până când vei naște. Medicul tău ar putea efectua o ecografie pentru a verifica creșterea și poziția bebelușului.

Între săptămânile 35 și 36, vei face, cum spuneam mai sus, un test de streptococ din grupa B ca parte a screening-ului din al treilea trimestru. Streptococul din grupa B este o bacterie care de obicei nu dăunează adulților, dar poate duce la complicații la sfârșitul sarcinii sau poate afecta nou-născutul. Dacă testul este pozitiv, medicul îți va recomanda un antibiotic.

Stilul de viață și dieta în săptămâna 35 de sarcină

  • Găsește o poziție în care să poți să dormi:  Încearcă o pernă specială sau dormi într-o poziție semi-înclinată pentru a profita la maximum de ultimele tale nopți înainte de naștere!
  • Păstrează o dietă sănătoasă: ceea ce mănânci în ultimele etape ale sarcinii este foarte important pentru a te asigura că micuțul tău devine suficient de puternic pentru naștere. Bea multă apă și consumul de mese mai mici pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor precum arsuri la stomac și constipația.
  • Petrece timp de calitate cu cei dragi: acum este momentul perfect pentru a ieși la plimbare cu partenerul tău, să te vezi cu familia extinsă ori cu prietenii.

Acestea sunt câteva dintre lucrurile pe care le poți face pentru a fi pregătită când vine copilul:

Răsfață-te

În curând bebelușul tău îți va ocupa cea mai mare parte a timpului, așa că nu ezita să te răsfeți puțin. Poți merge să te tunzi, să îți faceți o manichiură sau chiar un masaj de relaxare pentru un plus de stare de bine!

Asigură-te că ai totul pregătit atunci când vine copilul

Asigură-te că ai pregătit tot ce trebuie pentru ziua în care bebe va veni acasă. Nu strică niciodată să arunci o ultimă privire în camera micuțului pentru a te asigura că totul este la locul lui. Știind că totul este gata, te va face, de asemenea, să te simți mai calmă odată ce începe travaliul.

Planifică o noapte romantică

Odată ce copilul vine, va fi greu să mai aveți timp în doi, de puțin câteva săptămâni. Chiar dacă nu ai chef să ieși – și apoi să faci pipi la fiecare 5 minute – poți găti o cină romantică acasă sau puteți sta în brațe în timp ce revedeți filmul vostru preferat.

Află mai multe despre semnele travaliului

Acest lucru te poate ajuta să diferențiezi contracțiile Braxton-Hicks de cele reale.

Revizuiește-ți planul de naștere

Cu toate acestea, ar trebui să reții că nașterea nu decurge întotdeauna conform planului și este în regulă să fie așa. Siguranța ta și bunăstarea bebelușului tău vor fi întotdeauna cel mai important lucru.

Începeți să pregătiți provizii alimentare pentru primele zile după naștere

Tu și partenerul tău puteți face loturi de alimente și le puteți congela, ceea ce vă va ușura mult viața odată ce copilul este acasă.

Asigură-te că ai îmbrăcăminte confortabilă pregătită pentru postpartum 

Odată ce copilul vine, corpul tău va avea nevoie de ceva timp pentru a se recupera. Alege țesături fluide sau elastice care te fac să te simți confortabil. Blugii tăi skinny pot aștepta puțin mai mult! Nu uita și de sutienele de alăptare.

CITEȘTE MAI MULT: Totul despre alăptare. De la pregătire până la înțărcare

Tot ce trebuie să știi despre internarea în spital

Cum trebuie să te pregătești pentru internare

Cu câtva timp înainte să intri în travaliu, tu și partenerul tău ar trebui să alegeți drumul cel mai scurt până la spital. Interesați-vă unde puteți parca mașina și țineți cont de faptul că o veți lăsa acolo mai mult timp. Întrebați personalul medical care e intrarea către camera de gardă.

Ce trebuie să faci când ajungi la spital

Te îndrepți către Internări, având la tine cartea de identitate, carnetul de sănătate, adeverință de la serviciu, dosarul de analize efectuate în timpul sarcinii și carnetul de gravidă.

Ce se întâmplă după internare

În funcție de starea în care ești în acel moment, vei fi condusă în salon sau în sala de naștere, unde îți vor fi verificate semnele vitale, intervalul la care se produc contracțiile, dacă s-a rupt apa și dacă ai sângerări vaginale.

Apoi ți se va recolta sânge (printre altele este importantă grupa de sânge) și este posibil să ți se pună o perfuzie. În cazul în care ai fost pozitivă la streptococul de grup B, atunci vei primi intravenos și antibiotice. Apoi lucrurrile vor decurge conform cu starea actuală, dar și cu istoricul medical.

Săptămâna 35 de sarcină. Ce ar trebui să facă partenerul

Vești bune pentru partenerul tău: este perfect sigur să faceți dragoste în săptămâna 35 de sarcină (dacă totul a decurs normal până în acest moment). Vestea proastă este că în acest moment corpul tău nu-ți permite abordarea pozițiilor de odinioară. Explică-i ce e mai bine pentru tine și iubiți-vă cu tandrețe și-n siguranță.

Chiar dacă nu ai chef să faci sex, tu și partenerul tău ar trebui să profitați de aceste ultime zile înainte ca bebelușul să vină pe lume. Să ai un nou-născut poate fi dificil pentru cupluri, așa că folosește aceste zile pentru a vă bucura de puțină intimitate. Nu trebuie neapărat să faceți dragoste! Puteți să vă faceți masaj unul altuia sau să vă îmbrățișați. Romantismul are multe forme de manifestare, iar partenerul tău cu siguranță va înțelege asta!

Documentează-te! Pregătește pentru alăptare! Îți recomandăm ”Ghidul pentru alăptare”, ”Cartea Bebelușului” și ”Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușului”.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

copilul meu

Este bine si confortabil in pantecul tau acum, astfel incat este posibil sa observi ca bebelusul nu se mai misca atat de mult. Vei simti, probabil, mai repede o zmucitura decat o lovitura. Stratul de par, care acoperea corpul copilului a fost acum complet inlaturat. Grasimea inmagazinata de bebelus si pielea grasa, numita vernix, il protejeaza pe copilul tau de frig.

sfaturi

Concentreza-te asupra…

Viitorului tatic: in cazul in care partenerul tau are posibilitatea sa fie cu tine in timpul travaliului si a nasterii, ai putea sa il inveti unele tehnici de masaj. Multe femei acuza dureri de spate in timpul travaliului, asa ca un masaj ar putea ajuta la ameliorarea durerii si tensiunii – chiar daca nu doresti sa fii atinsa! Implica-ti partenerul si ajuta-l sa se pregateasca pentru travaliu.

ce spun studiile
  • e momentul sa iei o decizie legata de concediul de maternitate
  • yoga, yoga, yoga!
  • protejeaza salteaua pe care dormi