Timpul zboară atât de repede, nu? Acum ești deja însărcinată în 34 de săptămâni. E timpul să ai grijă ce spui, deoarece bebelușul tău îți poate auzi vocea și trage cu urechea la conversațiile tale. Glumă, glumă, iată tot ce trebuie să știi despre săptămâna 34 de sarcină.
Săptămâna 34 de sarcină. Cum se dezvoltă bebelușul
În săptămâna 34 de sarcină bebelușul cântărește aproximativ 2,3 kg și măsoară 44 cm.
În ultimele câteva săptămâni, corpul copilului tău a început să capete un țesut adipos sub piele. Aceasta este o parte foarte importantă a dezvoltării fătului, deoarece grăsimea care este stocată îl ajută pe bebeluș să-și regleze temperatura corpului după naștere.
Acum, copilul tău are dimensiunea unui dovleac. Cântărește aproximativ 2,3 kg și măsoară 44 cm. Fiecare bebeluș este diferit, așa că, dacă puiul tău are dimensiuni mai mici sau mai mari decât cele standard, acest lucru este normal.
Dezvoltarea fetală în săptămâna 34 de sarcină
- Majoritatea organelor bebelușului sunt acum complet formate și maturate, cu excepția plămânilor (se formează alveolele primitive, alveolele mature se vor dezvolta mai târziu).
- Grăsimea continuă să fie depozitată sub piele, iar bebelușul tău arată acum puțin mai plinuț și poți vedea unele dintre primele sale caracteristici faciale. Trăsăturile feței sunt foarte distincte acum.
- Copilul continuă să crească și este posibil să simți din când în când câte un sughiț – este normal!
- Sistemul nervos central s-a maturizat.
Fătul cântărește acum aproximativ 2.300 (cât un pepene mic) și măsoară cam 44 de centimetri din creștet până la călcâie. Straturile de grăsime – care îl vor ajuta să-și regleze temperatura în viața extrauterină – dau pielii un aspect neted. Sistemul nervos central se maturizează, ca și plămânii.
Dacă ți-ai făcut griji din cauza unei nașteri premature, vei fi fericită să afli că bebelușii născuți la 34-37 de săptămâni, care nu au probleme de sănătate, vor fi bine.
Poate că va fi nevoie să stea o perioadă în incubator și poate că va avea, pe termen scurt, probleme cu respirația, dar pe termen lung se va dezvolta la fel ca un bebeluș născut la termen.
- CITEȘTE MAI MULT: Nevoile emoționale din sarcină și după naștere: „Ascultați gravidele, fără judecată și acceptați-le stările”
Săptămâna 34 de sarcină. Cum se schimbă viața ta
Dacă ești însărcinată în 34 de săptămâni, ești în luna a 8-a, trimestrul al III-lea. Ești la doar șase săptămâni distanță de ziua în care vei deveni mamă.
Burta continuă să crească și să coboare mai jos în zona pelviană. Cantitatea de lichid amniotic va începe să scadă și vei simți fiecare mișcare a bebelușului tău mai pronunțată. Mâinile și picioarele tale și chiar și fața ta vor începe să se umfle.
Volumul normal de sânge este crescut și poate fi o perioadă dificilă pentru organism să gestioneze tot lichidul suplimentar. Dar, chiar dacă s-ar putea să te simți mai obosită, amintește-ți că bebelușul are nevoie de tine în fiecare zi pentru a crește și a se dezvolta corespunzător.
- CITEȘTE ȘI: Jurnal de sarcină la a treia: Saptămâna 34
Burta de gravidă în săptămâna 34 de sarcină
Acum burta ta va părea puțin mai jos decât în urmă cu câteva săptămâni. Acest lucru se datorează faptului că este posibil ca bebelușul să fi coborât mai jos în pelvis. Vei simți diferența în respirația ta, deoarece plămânii tăi au acum mai mult spațiu. Dar când bebelușul coboară, îți pune mai multă presiune asupra vezicii urinare, așa că vei avea vizite dese la toaletă.
Burta ar trebui să măsoare aproximativ 32 până la 36 cm de la partea superioară a uterului până la osul pubian. Dacă dimensiunile tale sunt puțin mai mici sau mai mari decât aceasta, înseamnă că bebelușul tău este puțin mai mare sau mai mic decât media sau că există un nivel anormal de lichid amniotic. Dacă medicul tău crede că se întâmplă ceva anormal, va recomanda o ecografie în săptămâna 34 de sarcină.
Principalele schimbări pe care le vei simți în săptămâna 34 de sarcină
Cea mai mare schimbare pe care o vei observa la 34 de săptămâni de sarcină este reducerea presiunii asupra pieptului și plămânilor. Bebelușul tău se mișcă în jos, în zona pelviană, iar plămânii tăi au acum mai mult spațiu.
Alte simptome care pot apărea în săptămâna 34 de sarcină sunt specifice sfârșitului de sarcină și includ:
Vedere încețoșată
Sarcina la 34 de săptămâni aduce și dificultăți de adormire. Combinația de hormoni și dificultățile adormire poate provoca vedere încețoșată. Este un simptom temporar al sarcinii. Dar dacă vederea încețoșată se asociază cu umflare, creștere în greutate și dureri de cap, aceasta poate fi un semn de preeclampsie severă. Dacă ai aceste semne sune-ți imediat medicul!
Constipație
Acesta este un simptom normal în săptămâna 34 de sarcină. Ești mai grea și nu-ți este chiar ușor să mergi. Încearcă să faci plimbări dese, consumă alimente bogate în fibre și nu uita să bei multă apă pentru a te menține hidratată.
- CITEȘTE ȘI: Cum tratăm constipaţia în timpul sarcinii
Oboseală
Bebelușul tău crește mai repede și este foarte obositor pentru tine să porți toată greutatea în plus, mai ales dacă ești însărcinată cu gemeni. Deci nu este un lucru ciudat să fii mai tot timpul obosită. Și, din păcate, chiar și noaptea somnul nu mai e la fel de odihnitor ca odinioară.
Presiunea abdominală
Pe măsură ce copilul crește, acesta provoacă presiune asupra pelvisului. Pe măsură ce bebelușul se pregătește să iasă și să se așează mai jos, presiunea crește și vei simți nevoia de a urina frecvent.
Gleznele și picioarele umflate
Când vei observa că gleznele și picioarele tale sunt umflate, așează-te și ridică picioarele pentru câteva minute. Acest lucru te poate ajuta să reduci umflarea.
Hemoroizi
Greutatea suplimentară a bebelușului tău provoacă presiune și asupra rectului și pot apărea hemoroizi. Pentru a ușura situația, încearcă să găsești o altă poziție așezată și în picioare, unde poți reduce o parte din presiunea exercitată asupra acestei zone.
Contracții Braxton Hicks
Contracțiile și senzația de crampe sunt normale în săptămâna 34 de sarcină. Corpul tău se pregătește pentru naștere. Dar, dacă contracțiile nu se opresc după aproximativ o oră și ai sângerări vaginale și dureri de spate, sună-ți medicul sau mergi de urgență la spital. Toate acestea sunt semne de travaliu prematur.
Vergeturi
S-ar putea să ai vergeturi, mai ales dacă ești blondă natural și ai o predispoziție genetică spre vergeturi. Încearcă să ai un control asupra greutății.
Cum faci față oboselii?
Probabil că de săptămâna aceasta s-a instalat din nou oboseala, deși nu mai ai acea senzație de sfârșeală pe care ai avut-o în primul trimestru.
Oboseala este justificată acum, ținând cont de stresul fizic la care ești supusă zilnic și de faptul că nu te odihnești bine noaptea din cauză că trebuie să urinezi des și găsești destul de greu o poziție confortabilă de somn.
Acum e timpul să începi să te protejezi ca să-ți conservi energia pentru ziua nașterii și cele de după. Dacă ai stat mult timp așezată sau întinsă, nu te ridica repede. Sângele se scurge în picioare, cauzând o scădere temporară a tensiunii ateriale, ceea ce-ți poate cauza amețeală.
Probleme cu pielea
Dacă observi pe burtică pete roșii, dar nu le ai și pe coapse și fese, atunci e posibil să ai prurit gravidic (urticarie). 1% dintre femeile însărcinate se confruntă cu această afecțiune inofensivă.
Ar fi bine totuși să mergi la medic ca să te asiguri că nu e ceva mai grav. El îți va da un tratament care te va ajuta să te simți mai bine și, dacă e nevoie, te va trimite la un dermatolog.
Dacă însă ai mâncărimi pe tot corpul, chiar dacă nu ai o erupție, mergi imediat la medic: s-ar putea să ai probleme la ficat.
- CITEȘTE ȘI: Oboseala în timpul sarcinii. Cauze posibile, investigații și soluții pentru viitoarele mame
Săptămâna 34 de sarcină. Ce ar trebui să faci săptămâna asta
Ecografia din săptămâna 34 de sarcină
Dacă medicul îți va recomanda acestă investigație poți face un profil biofizic (BPP). Aceasta este o combinație între o ecografie făcută la 34 de săptămâni de sarcină și un test special nonstres. Testul special de nonstres se face pentru a măsura ritmul cardiac al bebelușului pe o perioadă de timp. Cu aceasta, medicul poate vedea dacă bebelușul reacționează bine la stres și dacă este bine dezvoltat pentru vârsta sa.
Stilul de viață și dieta în săptămâna 34 de sarcină
Dacă ai arsuri la stomac, împarte alimentele în câteva mese mai mici pe zi în loc să servești 2-3 mese copioase. Ai grijă ce mănânci în timpul sarcinii. Nu purta haine strâmte și care te fac să te simți inconfortabil, mai bine alege haine largi!
- CITEȘTE ȘI: Arsurile la stomac în sarcină
Lista de verificare din săptămâna 34 de sarcină:
- Programează-ți controlul prenatal de la 36 săptămâni de sarcină.
- Ai grijă ce mănânci
- Încearcă un masaj perineal
- Pune lucrurile pentru tine, nou-născut și pentru partenerul tău (dacă te însoțește la naștere) în bagajul de maternitate. Nu se știe niciodată!
- Fă un test de streptococ de grup B. Streptococul de grup B este o infecție bacteriană care se găsește în vaginul sau rectul unei femei însărcinate. Mama poate transmite bacteria copilului în timpul nașterii. Din acest motiv, medicul tău îți va recomanda cere să faci acest test ca parte a îngrijirii prenatale.
- Poți scrie o scrisoare de „bun venit” viitorului tău copil și să o păstrezi pentru vremea în care o va putea citi!
- Cumpără o carte despre alăptare și una despre îngrijirea bebelușului în primele luni de viață! Îți vor fi de mare folos, ai să vezi!
- Vorbește cu copilul tău!
- Începe să citești din cărțile cumpărate despre îngrijirea bebelușului.
- Vizitează magazinele cu produse pentru copii (fizice sau online) și alege obiectele necesare în primele luni de viață.
- Întâlnește-te cu prietenele tale și petreceți puțin timp de calitate împreună.
Săptămâna 34 de sarcină. Ce ar trebui să facă partenerul
- Sexul în săptămâna 34 de sarcină este permis, dar partenerul tău trebuie să înțeleagă că nu mai puteți practica toate pozițiile de odinioară! Dacă sunteți atenți la detalii, sexul nu este periculos nici pentru tine, nici pentru bebeluș în săptămâna 34 de sarcină. Bebelușul își poate schimba brusc poziția, iar anumite poziții îl pot deranja. Discută cu partenerul tău despre asta și alegeți împreună poziții confortabile.
- Îți poate găti mese sănătoase și poate face și alte treburi prin casă în locul tău: să pună rufele la spălat, să spele vasele ca să nu mai stai tu așa mult în picioare, să dea cu aspiratorul ori să ude florile.
- Dacă mai aveți un copil, partenerul tău ar trebui să fie cel care îl scote zilnic în parc, îl duce și-l ia de la grădiniță. Tu trebuie să-ți păstrezi energia pentru ziua cea mare care se apropie cu pași repezi!
- Aproximativ 15% dintre femeile însărcinate suferă de depresie în timpul sarcinii, iar omul de lângă tine ar trebui să fie atent la semne, să te asculte, să te susțină și să te încurajeze. Dacă vei ști că el este cu sufletul alături de tine, îți va fi mult mai ușor să depășești acestă perioadă.
- Bine ar fi să te scoată la o plimbare scurtă în fiecare seară. Va fi un bun prilej ca tu să faci mișcare, dar și pentru a comunica deschis unul cu celălalt. Romantismul are multe forme, iar să fiți, de mână, pe o alee de parc la asfințit, este una dintre ele.
Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.
Îți recomandăm să te uiți și la acest video
Copilul tau are acum aproximativ 42 cm lungime si cantareste cam 2,2 kg. Ambele sisteme, cel digestiv si cel intestinal sunt complet functionale – stiai ca bebelusul tau poate, uneori, urina pana la o jumatate de litru in lichidul amniotic? Primul scaun al bebelusului este in asteptare in intestinele sale, gata de fi eliminat o data ce copilul tau s-a nascut.
Concentreza-te asupra…
Zilei cea mare: Daca ai si alti copii, stabileste cine se va ocupa de ei cand tu vei fi la maternitate. Nu uita ca este posibil sa trebuiasca sa pleci la miezul noptii, in graba, asa ca apeleaza la cineva care locuieste foarte aproape.
- pregateste-ti geanta cu de toate pentru marea zi
- nu uita sa ai niste gustarele la indemana
- continua sa faci exercitii usoare