Săptămâna 34 de sarcină

  Săptămâna 34 de sarcină

  Săptămâna 34 de sarcină. Cum se dezvoltă bebelușul

  Noutatea săptămânii

  Fătul cântărește acum aproximativ 2.300 (cât un pepene mic) și măsoară cam 44 de centimetri din creștet până la călcâie. Straturile de grăsime – care îl vor ajuta să-și regleze temperatura în viața extrauterină – dau pielii un aspect neted. Sistemul nervos central se maturizează, ca și plămânii.

  Dacă ți-ai făcut griji din cauza unei nașteri premature, vei fi fericită să afli că bebelușii născuți la 34-37 de săptămâni, care nu au probleme de sănătate, vor fi bine.

  Poate că va fi nevoie să stea o perioadă în incubator și poate că va avea, pe termen scurt, probleme cu respirația, dar pe termen lung se va dezvolta la fel ca un bebeluș născut la termen.

  Săptămâna 34 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

  Probabil că de săptămâna aceasta s-a instalat din nou oboseala, deși nu mai ai acea senzație de sfârșeală pe care ai avut-o în primul trimestru.

  Oboseala este justificată acum, ținând cont de stresul fizic la care ești supusă zilnic și de faptul că nu te odihnești bine noaptea din cauză că trebuie să urinezi des și găsești destul de greu o poziție confortabilă de somn.

  Acum e timpul să începi să te protejezi ca să-ți conservi energia pentru ziua nașterii și cele de după. Dacă ai stat mult timp așezată sau întinsă, nu te ridica repede. Sângele se scurge în picioare, cauzând o scădere temporară a tensiunii ateriale, ceea ce-ți poate cauza amețeală.

  Dacă observi pe burtică pete roșii, dar nu le ai și pe coapse și fese, atunci e posibil să ai prurit gravidic (urticarie). 1% dintre femeile însărcinate se confruntă cu această afecțiune inofensivă.

  Ar fi bine totuși să mergi la medic ca să te asiguri că nu e ceva mai grav. El îți va da un tratament care te va ajuta să te simți mai bine și, dacă e nevoie, te va trimite la un dermatolog.

  Dacă însă ai mâncărimi pe tot corpul, chiar dacă nu ai o erupție, mergi imediat la medic: s-ar putea să ai probleme la ficat.

  Trei întrebări despre cezariană

  Care sunt șansele să naști prin cezariană?

  În zilele noastre, aproximativ o treime din femeile însărcinate nasc prin cezariană. În unele cazuri, intervenția este programată din timp, în timp ce în altele se impune din cauza unor complicații.

  Săptămâna 34 de sarcină. Când se impune cezariana?

  Se apelează la această intervenție chirurgicală atunci când cervixul nu se mai dilată, bebelușul se blochează sau scade ritmul bătăilor inimii lui. O cezariană este planificată din timp în următoarele condiții:

   • nașterea precedentă a fost tot prin cezariană, prin incizia pe verticală a uterului (dacă a fost făcută prin incizie orizontală, atunci poți naște pe cale naturală).
   • ai suferit o intervenție invazivă, ca miomectomia (îndepărtarea chirurgicală a fibroamelor uterine).
   • ai mai mult de un făt (unii gemeni se pot naște pe cale vaginală, dar feții multipli doar prin cezariană)
   • bebelușul este foarte mare (macrosomie fetală).
   • bebelușul este în prezentația pelviană (vine cu șezutul înainte) sau transversală (este în diagonală).
   • ai placenta praevia (când placenta este foarte jos în uter și blochează cervixul).
   • copilul are o boală sau o anomalie care ar face ca nașterea vaginală să fie riscantă.
   • ești HIV pozitiv și testele efectuate înainte de naștere arată o încărcătură virală mare.

  Săptămâna 34 de sarcină. Ce implică o operație cezariană?

  În mod normal, această intervenție durează 45-50 de minute. Copilul este scos din uter în primele 5-10 minute, restul timpului fiind alocat cusăturilor la nivelul uterului și al abdomenului.

  Înainte de operația propriu-zisă ți se face anestezie spinală, epidurală sau generală. După ce ești anesteziată, se face o incizie pe piele. În majoritatea cazurilor, aceasta se face orizontal, deoarece se vindecă mai bine, e mai puțin dureroasă și recuperarea este mai rapidă.

  După intrarea în uter cu o tăietură puțin mai mare decât capul copilului, acesta este scos. Cordonul ombilical este prins și tăiat și bebelușul este dat medicului neonatolog.

  Ginecologul elimină apoi placenta, coase uterul, verifică ovarele și trompele, apoi pune la loc diferitele straturi de țesuturi și coase pielea. Cu totul, această procedură durează aproximativ 30 de minute, după care ești dusă într-un salon.

  Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

  Ia lecții de acordarea primului-ajutor la bebeluși. Ar fi o idee bună s-o faci înainte de nașterea copilului. Vei învăța tehnici cu ajutorul cărora să te descurci în situații care pot pune în pericol viața copilului – dacă se îneacă în timp ce mănâncă, dacă nu respiră după o căzătură sau a fost cât pe ce să se înece în apă, de exemplu.

  Tot acolo înveți ce măsuri să iei ca să previi anumite accidente. Tehnicile folosite în cazul bebelușilor sunt diferite față de cele folosite în cazul copiilor mai mari, așa că e important să le înveți pe toate.

  Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

  Îți recomandăm și

  copilul meu

  Copilul tau are acum aproximativ 42 cm lungime si cantareste cam 2,2 kg. Ambele sisteme, cel digestiv si cel intestinal sunt complet functionale – stiai ca bebelusul tau poate, uneori, urina pana la o jumatate de litru in lichidul amniotic? Primul scaun al bebelusului este in asteptare in intestinele sale, gata de fi eliminat o data ce copilul tau s-a nascut.

  sfaturi

  Concentreza-te asupra…

  Zilei cea mare: Daca ai si alti copii, stabileste cine se va ocupa de ei cand tu vei fi la maternitate. Nu uita ca este posibil sa trebuiasca sa pleci la miezul noptii, in graba, asa ca apeleaza la cineva care locuieste foarte aproape.

  ce spun studiile
  • pregateste-ti geanta cu de toate pentru marea zi
  • nu uita sa ai niste gustarele la indemana
  • continua sa faci exercitii usoare