Săptămâna 33 de sarcină

Teoretic mai ai doar șapte săptămâni pentru a ajunge la termenul final al sarcinii. Probabil totul pare din ce în ce mai greu și ți se pare dificil să te relaxezi odată ce ai intrat în săptămâna 33 de sarcină. Ești în al treilea trimestru și începi să-ți imaginezi cum ar fi viața ta alături de bebeluș. Se schimbă multe în viața ta și trebuie să te adaptezi la toate, din mers.

Pe măsură ce timpul trece, cel mai probabil devii din ce în ce mai entuziasmată. Data nașterii se apropie. Încearcă să rămâi relaxată și concentrează-te asupra ultimelor lucruri care trebuie făcute, evident, împreună cu partenerul tău.

 Săptămâna 33 de sarcină – Cum se dezvoltă bebelușul

În săptămâna 33 de sarcină bebelușul tău are în jur de 38-43 cm în lungime și cântărește aproximativ 1,8-2 kg. 

Fătul la 33 de săptămâni de sarcină

Bebelușul tău se pregătește să vină pe lume și să continuă să ia în greutate în fiecare săptămână. Fiecare copil este diferit și creșterea poate varia în acest timp. Așadar, dacă bebelușul tău nu se încadrează în parametrii prezentați puțin mai sus, nu-ți face griji, deoarece este complet normal în majoritatea cazurilor.

Bebelușul tău are deja propriul său sistem imunitar. Anticorpii trec de la tine la copilul tău pe măsură ce copilul continuă să se dezvolte.

Săptămâna aceasta, fătul cântărește puțin peste 1.800 de grame și măsoară în jur de 43 de centimetri (mărimea unui ananas). Nu mai are pielea ridată și nici chipul de extraterestru, iar scheletul lui este mult mai puternic.

Oasele din craniu nu s-au unit încă între ele, ca să-i permită să se strecoare prin canalul vaginal în timpul nașterii (presiunea este atât de mare, încât unii copii se nasc cu capul conic).

Dacă i se întâmplă și copilului tău, nu-ți face griji, își va reveni în câteva zile. Oasele craniului se vor alipi abia când este adult, ca să-i permită creierului să crească în timpul copilăriei și adolescenței.

Săptămâna 33 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

săptămâna 33 de sarcină
Corpul femeii în săptămâna 33 de sarcină

Dacă ai ajuns în săptămâna 33 de sarcină înseamnă că te afli în luna a 8-a, trimestrul al III-lea. Mai ai 7 săptămâni până la naștere.

Corpul tău în săptămâna 33 de sarcină

În această perioadă, multe părți ale corpului tău vor suferi schimbări. Unele modificări, cum ar fi creșterea secțiunii mediane și a sânilor, sunt evidente. Corpul tău se adaptează la sarcină. Aproape fiecare schimbare va reveni la normal după naștere.

Corpul tău produce mai mult sânge decât de obicei, iar volumul tău de sânge va crește cu aproximativ 40%. Inima va începe să pompeze mai repede pentru a face față acestei schimbări și chiar o vei simți cum bate cu putere.  Acest lucru este normal, dar dacă observi că acest lucru se întâmplă mai des, ar trebui să mergi la un control de specialitate.

Partea superioară a uterului este la aproximativ 13 cm de buric. Fiind în a 33-a săptămână de sarcină, creșterea în greutate totală ar trebui să fie în jur de 10 până la 13 kg.

Simptome în săptămâna 33 de sarcină:

În această săptămână este posibil să observi unele schimbări la funcționarea inimii tale (bătăi mai rapide). În afară de aceasta, celelalte simptome pe care le poți experimenta în săptămâna 33 includ:

  • Durere în spate. Pe măsură ce copilul crește, uterul mărit aplică mai multă presiune asupra nervului sciatic, care este cel mai mare nerv din corpul tău. Aplicarea unei presiuni asupra acestui nerv poate provoca dureri de spate numite sciatică. Pentru a calma durerea de spate, încercă să schimbi partea de dormit pentru a atenua durerea sciatică. Terapia fizică poate reduce, de asemenea, durerile de spate care sunt prezente înainte și după sarcină.
  • Cel mai probabil, gleznele și picioarele tale vor fi umflate. Gleznele și picioarele tale se vor umfla mai mult decât înainte. Uterul în creștere exercită presiune asupra venelor care trec prin picioare și picioare. Susține-ți picioarele și picioarele timp de câteva minute, de câteva ori pe zi.
  • Alte simptome: dificultăți de somn, arsuri stimacale, dificultăți de respirație, contracții Braxton Hicks.

Fiind în ultimul trimestru, trebuie să fii pe deplin informată și să cunoști semnele travaliului timpuriu. 

Semnele travaliului precoce includ următoarele:

  • Contracțiile vor apărea mai frecvent și la intervale regulate.
  • Durerea lombară și crampele la picioare nu se vor opri.
  • Ruperea apei.
  • Este posibil să observi o scurgere vaginală cu sânge sau maroniu.

Ai putea crede că ești în travaliu, dar uneori ar putea fi doar contracțiile Braxton Hicks. Aceste contracții sunt rare și nu se apropie și mai intense ca contracția travaliului timpuriu.

Dacă ai contracții pentru o perioadă mai lungă de timp și acestea devin din ce în ce mai puternice și mai dese, mergi rapid la cel mai apropiat spital. Totuși, este prea devreme pentru ca bebelușul tău să se nască și medicii vor ști cum să te ajute.

Din cauză că fătul a crescut și, odată cu el și burtica ta, te miști mai greu, mergi legănat și ți-e greu să găsești o poziție confortabilă (ca să nu mai vorbim despre somn…).

S-ar putea să simți furnicături și chiar amorțeală în vârful degetelor, la încheieturi și în palme. Ca multe alte țesuturi din trupul tău, articulațiile rețin lichid, care presează asupra unui nerv, dând sindromul de tunel carpian.

Această presiune poate da furnicături și chiar amorțeală, durere puternică sau medie ca intensitate. Încearcă să porți o brățară protectoare (o găsești în magazinele specializate în articole sportive) sau să dormi cu mâna sprijinită pe o pernă.

Dacă meseria ta impune mișcări repetate din încheietură (operator calculator sau asamblezi produse la linie), nu uita să le miști ușor (un soi de gimnastică) de câte ori ai ocazia sau măcar în pauze.

Multe femei se simt încă sexy în acest stadiu al sarcinii, iar partenerii lor le dau dreptate. Poate că ați fost nevoiți să faceți câteva ajustări, dar puteți face sex fără griji până când ți se rupe apa sau începe travaliul.

Săptămâna 33 de sarcină. Ce ar trebui să faci săptămâna asta

Ecografia de sarcină în săptămâna 33

Dacă faci o ecografie în a 33-a săptămână de sarcină, vei vedea că bebelușul tău ține ochii deschiși în timp ce este treaz. Ecografia va arăta mișcările bebelușului, respirația, tonusul muscular și cantitatea de lichid amniotic. De asemenea, va măsura ritmul cardiac al bebelușului și modul în care se schimbă atunci când copilul se mișcă sau când ai contracții.

Stilul de viață și dieta în săptămâna 33 de sarcină

După cum am spus mai devreme, în a 33-a săptămână de sarcină, vei avea picioare umflate. Nu uita să bei multă apă și să te hidratezi. De asemenea, este esențial să ai grijă ce și cât mănânci. Specialiștii recomandă să oprezi pentru o varietate de alimente, inclusiv proteine, carbohidrați, vitamine, minerale și grăsimi.

Un aport nutrițional echilibrat este cel mai bun mod de a fi sigură că primești toți nutrienții necesari. Medicul tău îți prescrie un supliment de vitamine prenatale și doza potrivită.

Sexul în săptămâna 33 de sarcină

Majoritatea femeilor se întreabă dacă mai pot avea relații sexuale sigure în această perioadă a sarcinii. Este complet sigur, dacă medicul tău nu ți-a dat alte recomandări. Fii conștientă de faptul că organismul tău se schimbă și poate fi puțin mai dificil pentru tine, dar există mai multe moduri de a face sexul în timpul sarcinii puțin mai confortabil.

Lista de verificare în săptămâna 33 de sarcină:

Ești suficient de aproape pentru a da naștere copilului tău, așa că ar trebui să începi să te pregătești pentru ziua nașterii. Ultimele săptămâni de sarcină vor zbura destul de repede, așa că acum este cel mai bun moment pentru a începe să faci toate lucrurile importante dacă nu ai făcut-o deja.

Caută un pediatru pentru copilul tău

Alege un medic pentru copilul tau. Discută cu prietenii, colegii de muncă, alți membrii ai familiei și obține recomandări despre un medic pediatru la care vei înscrie copilul după naștere.

Stabilește detalii legate de ce se va întâmpla după naștere

Este timpul să te gândești la marile decizii de după naștere. Când vei face botezul? Te gândești să i se recolteze celule stem din cordonul ombilical? Ai de gând să stai acasă cu copilul tău timp de 2 ani? Acestea sunt lucruri la care ar trebui să te gândești, să vorbești cu partenerul tău și să iei decizii importante.

Caută un pat sigur pentru bebelușul tău

Asigură-te că spațiul de dormit al copilului este sigur. Nu contează ce tip de pat vei alege, este foarte important să urmezi instrucțiunile de montare pentru siguranța celui mic.

Informează-te despre ce presupun travaliul, nașterea și perioada post-partum

Informează-te despre etapele travaliului, nașterea naturală, dar și cea prin cezariană. Nu uita că nicio naștere nu seamănă cu cealaltă. Fiecare femeie care se confruntă cu o durere diferită și fiecare travaliu este diferit.

Fă-ți planul de naștere

Fă un plan de naștere. Nu poți prezice nașterea, dar este util să ai alături pe cineva care să te ajute la gestionarea durerii și care să fie în cameră cu tine după naștere. Poate chiar partenerul tău.

Pregătește hainele bebelușului

Dacă ai primit deja hainuțe și păturici pentru viitorul bebeluș le poți spăla și călca de pe acum. Fii foarte atentă la toate lucrurile cu care va intra în contact piele bebelușului tău. Alege un detergent care este etichetat ca hipoalergenic.

Stabilește un buget pentru perioada de după naștere

Calculează costurile pe care le implică aducerea pe lume a unui copil. Creșterea unui copil nu este ieftină. Sunt o mulțime de lucruri de cumpărat. Dar, de asemenea, există o mulțime de moduri prin care te poți gândi la economisirea banilor acum.

Ce să-l întrebi pe medicul tău în săptămâna 33 de sarcină?

În a 33-a săptămână de sarcină, îl poți întreba medicul despre următoarele lucruri:

  • Despre doza corectă de vitamine și minerale.
  • Ce tipuri de alimente să mănânci în timpul sarcinii.
  • Dacă îți poate recomanda un medic pediatru.
  • Cere-i un sfat despre bătăile rapide ale inimii.
  • Întreabă-l ce tipuri de activități fizice poți face pentru a reduce umflarea picioarelor.

Monitorizează mișcările fătului

Cât de des ar trebui să simți mișcările

Fătul ar trebui să se miște cu aproximativ aceeași frecvență cu care a făcut-o în ultima lună. Fiecare bebeluș are însă ritmul lui de dezvoltare și nu există un tipar. Atâta timp cât nu sesizezi schimbări majore în activitatea lui, totul e perfect.

Trebuie să urmărești mișcările

Pentru mai multă siguranță, medicii recomandă ca după a 28-a săptămână de sarcină să monitorizezi mișcările fătului cel puțin o dată pe zi. Există mai multe moduri prin care poți număra „loviturile”, așa că întrebă medicul cum dorește s-o faci.

Iată una dintre modalități:

Alege un interval din zi când bebelușul este de obicei mai activ (ideal ar fi să monitorizezi mișcările în fiecare zi, în același interval). Stai liniștită sau întinde-te pe o parte (stânga), ca să nu fii distrasă. Cronometrează în cât timp simți 10 mișcări – lovituri, răsuciri, tresăriri.

În decurs de două ore, ar trebui să simți cel puțin 10 mișcări (nu-ți face griji pentru că probabil nu va dura atât de mult. Uneori poți să le simți pe toate în primele 10 minute). Dacă nu le simți în două ore, oprește-te și sună medicul.

Ce trebuie să faci dacă ai senzația că mișcările fătului sunt mai încete sau diferite

Dacă au devenit mai rare, trebuie să anunți medicul. Mai puține mișcări pot semnala o problemă și atunci va trebui să faci niște teste prin care să fie verificată starea copilul.

Săptămâna 33 de sarcină. Ce ar trebui să facă partenerul

Împărțiți sarcinile

S-ar putea să-ți dai seama, la un moment dat, că sunt mai multe decizii de luat decât te așteptai, așa că ai putea să le împarți cu soțul tău. Îl poți ruga să aleagă cel mai bun pat de bebeluși, scaunul de mașină pentru copil și multe altele. De asemenea, puteți asambla și vedea împreună cum funcționează scaunul auto și căruciorul, având în vedere că le veți folosi amândoi.

Vorbiți cu bebelușul

Copilul nenăscut poate auzi sunetele din exterior, inclusiv vocile părinților. Nu e niciodată prea devreme pentru a-i citi, cânta și vorbi cu cel mic. Tonalitățile joase ale partenerului vor pătrunde până la făt, existând multe motive care confirmă faptul că sugarii își aduc aminte vocile ambilor părinți după ce se nasc.

Conectați-vă ca și cuplu

S-ar putea să nu mai ai nici timp, nici energie, dar viața ta nu se va calma, cu siguranță, după ce vine pe lume cel mic. Întreabă-l pe partenerul tău dacă nu vrea să plănuiți puțin timp petrecut împreună. Nu trebuie să fie vorba de o vacanță exotică. Poate fi o ieșire la film sau o cină romantică în oraș. În plus față de reîncărcarea bateriilor și relaxare, puteți să petreceți acest timp împreună pentru a alege un nume pentru bebe sau pentru a face planuri pentru noua familie, care se va mări în curând.

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

copilul meu

Incepand din acest moment, este mult mai probabil ca bebelusul tau sa se aseze intr-o anumita pozitie. Cei mai multi bebelusi stau in aceasta perioada cu capul in jos, dar daca al tau nu sta asa, nu iti face griji, mai e timp. Cere sfaturi despre exercitii potrivite pentru a pozitiona corect bebelusul. Poate ai observat ca perioadele de somn si cele in care bebelusul este treaz au devenit mai regulate acum. Bebelusii petrec majoritatea timpului dormind, alternand intre perioadele de mare activitatea cerebrala, perioade de somn MRO (miscare rapida a ochilor) si perioade mai lungi de somn calm.

sfaturi

Concentreza-te asupra…

Sfaturilor despre sarcina si cresterea copiilor: intreaba-ti prietenele mai experimentate ce carti despre nastre, alaptare si crestere a copiilor le-au fost utile si invita-l pe partenerul tau la o sesiune de shopping la librarie. Cititi-le impreuna in saptamanile care v-au ramas la dispozitie.

ce spun studiile
  • ai rezolvat problema cu scaunul de bebelus pentru masina?
  • nu uita de yoga
  • mananca mai mult spanac