Săptămâna 32 de sarcină

Odată ajunsă în săptămâna 32 de sarcină, ești destul de aproape de ziua cea mare, mai ai până atunci aproximativ două luni. Oasele și organele bebelușului tău – cu excepția câtorva – sunt acum dezvoltate. Pe lângă evoluțiile celui mic, vei observa și câteva schimbări la tine, mai ales în jurul abdomenului și a zonei pelvine. Iată tot ce trebuie să știi despre această etapă a sarcinii tale.

Săptămâna 32 de sarcină. Cum se dezvoltă bebelușul

Fătul la 32 de săptămâni de sarcină

În săptămâna 32 de sarcină bebelușul are aproximativ 42,5 cm în lungime și cântărește între 1,5 kg.

Copilul tău crește în acest moment al sarcinii și se schimbă pe zi ce trece, pregătindu-se pentru a-și face intrarea în lume. Fătul cântărește peste 1.500 de grame și măsoară aproximativ 42 de centimetri, ocupând mult spațiu în uterul tău. Tu iei în greutate aproximativ 500 de grame săptămânal și jumătate dintre ele se duc direct la făt.

De fapt, în următoarele 7 săptămâni el va acumula cam o treime sau o jumătate din greutatea totală pe care o va avea la naștere.

Săptămâna 32 de sarcină dezvoltarea fetală

În ultimele săptămâni, copilul a fost destul de translucid, cu organe interne vizibile. În săptămâna 32 de sarcină, depozitele de grăsime de sub piele se răspândesc și devin mai compacte. Acest lucru îl fac pe bebe să arate mai opac, apropiindu-l de aspectul pe care îl vei vedea la naștere.

Unghiile, oasele și alte organe interne sunt complet formate, inclusiv plămânii, deși mai au ceva până ajung la maturitate. Oasele, deși modelate în forma potrivită, sunt moi și maleabile. Mai trebuie să se întărească.

În comparație cu celelalte părți ale corpului, capul este mai mare. Copilul se întoarce de obicei în poziția cu capul în jos, ceea ce este mai confortabil pentru el.

Acum are unghiuțe la degetele de la mâini și de la picioare și păr adevărat sau, cel puțin, puf adevărat. Pielea devine mai netedă și mai catifelată pe măsură ce acumulează grăsime.

Săptămâna 32 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

săptămâna 32 de sarcină
Corpul femeii în săptămâna 32 de sarcină

Dacă ești însărcinată în 32 de săptămâni ești în luna a șaptea de sarcină, trimestrul al III-lea.

În timp ce bebelușul tău se pregătește pentru viață în afara pântecului tău și corpul tău se pregătește pentru ultima etapă a sarcinii și pentru naștere.

Burta de sarcină în săptămâna 32

Bebelușul în creștere îți extinde burta până la un punct în care nu-ți mai poți vedea picioarele. Partea superioară a uterului este acum la 13 cm de buric. Odată cu uterul în expansiune, pielea ta se întinde și formează vergeturi. Acestea îți pot provoca uneori mâncărimi din cauza expansiunii rapide a pielii.

Ce schimbări vei simți în săptămâna 32 de sarcină

Există o mulțime de transformări care au loc în corpul tău înainte de nașterea copilului. Ele duc la o serie de semne și simptome la care ar trebui să fii atentă. Acestea includ:

Sânii

Unul dintre lucrurile pe care corpul tău le face pentru a se pregăti pentru viața după naștere este să se „aprovizioneze” cu lapte matern. Primul lot din acest lapte este cunoscut sub numele de colostru și conține o mulțime de proteine, grăsimi și IgA secretoare pentru copil. În săptămâna 32, din sânii tăi poate curge colostru. Nu te alarma, este complet normal în această etapă a sarcinii.

Arsuri stomacale

Pe măsură ce uterul se extinde, el împinge în sus organele din jurul său, inclusiv stomacul. Acest lucru determină componentele acide ale stomacului să curgă înapoi în esofag, dându-ți arsuri la stomac. Ca să-ți fie mai ușor, dormi pe două perne și mănâncă puțin și des.

Constipație 

Aceeași expansiune a uterului pune, de asemenea, presiune asupra colonului și rectului, ceea ce poate restricționa fluxul conținutului lor. Acest lucru oferă organismului mai mult timp pentru a absorbi apa din scaun, provocând constipație.

Contracții Braxton-Hicks

În acest timp, este, de asemenea, probabil să simți contracții ușoare care pot varia de la jumătate de minut la două minute și se întâmplă cam de 5-6 ori pe oră. Acestea sunt cunoscute sub numele de contracții Braxton-Hicks și sunt modul în care organismul se pregătește pentru contracțiile reale ale travaliului.

Oboseală

Greutatea crescută a bebelușului o vei resimți din plin și te va face să te simți din ce în ce mai obosită. Mușchii spatelui și picioarele sunt afectați în special de această creștere a greutății. De asemenea, este posibil să nu mănânci suficient. Acest lucru te face să ai un nivel scăzut de zahăr din sânge,dându-ți stări de slăbiciune și amețeală.

Ca să se adapteze nevoilor tale și ale fătului, volumul sângelui care curge prin venele tale a crescut cu 40-50% de când ești însărcinată.

Dureri de spate

Pe măsură ce avansează sarcina, s-ar putea să înceapă să te doară spatele. Dacă se întâmplă asta, anunță medicul curant, mai ales dacă nu ai avut astfel de dureri înainte. Acesta poate semnul declanșării unei nașteri premature.

Uterul mărit și modificările hormonale

Uterul mărit îți schimbă centrul de greutate, întinde și slăbește mușchii abdominali. Din această cauză îți schimbi postura și ai dureri de mijloc.

Modificările hormonale care au loc în timpul sarcinii îți înmoaie articulațiile și ligamentele care unesc osul pelvic de coloana vertebrală. Din acest motiv ești ușor dezechilibrată și ai dureri când mergi, când stai mult timp în picioare, când te întorci în pat de pe o parte pe alta, te ridici de pe scaun.

Săptămâna 32 de sarcină. Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

Ecografia din săptămâna 32 de sarcină

Imaginea cu ultrasunete în această săptămână, ți-l va arăta pe bebe în mișcare, mai ales dacă ai norocul să o faci atunci când el este treaz. În săptămâna 32, copilul doarme 70% din timp.

Cu ultrasunetele imagistice de mai bună calitate, poți vedea mai multe detalii despre copilul tău, de exemplu că are păr! Dacă faci ecografii 3D sau 4D îi vei observa cu emoție degetele și unghiile de la picioare.

Nou tău stil de viață din săptămâna 32 de sarcină

Cu două luni înainte de naștere, stilul tău de viață se va învârti în jurul marelui moment. Ar trebui să faci exerciții ușoare, astfel încât să nu-ți petreci întreaga zi pe spate. Acest lucru ar trebui să te ajute cu hemoroizii care pot apărea în această etapă a sarcinii.

Sexul în săptămâna 32 de sarcină

Multe femei se bucură de sex atunci când sunt însărcinate, trebuie doar să găsești poziții confortabile pentru tine. Cu toate acestea, dacă ai avut unele complicații în timpul sarcinii, ar trebui să luați o mică pauză până după nașterea copilului.

Asigură-te că vei fi ajutată de prieteni și familie

După venirea pe lume a bebelușului le vei fi recunoscătoare celor care te pot ajuta. E o idee bună să faci o listă – cine și cu ce te poate ajuta.

  • Roagă o prietenă să-ți asigure măcar pentru primele zile mâncarea pentru cină.
  • Roagă un vecin sau un prieten să se ocupe de tomberonul tău de gunoi, să plimbe cățelul, să ude florile sau să le dea de mâncare animalelor tale de companie.

Folosește creme hidratante

În această perioadă a sarcinii este posibil să simți că ai pielea foarte uscată. Se poate și să te mănânce, mai ales în zona burții. Folosește creme hidratante, care nu au parfum sau substanțe chimice cu potențial periculos, mai ales că pielea ta este destul de sensibilă. Poți încerca să porți doar haine din bumbac pentru a ameliora mâncărimile.

Nu lăsa vergeturile să te streseze

90% dintre femeile însărcinate au vergeturi, potrivit Asociației Americane de Dermatologie. Hidratează-te bine, atât bând apă suficientă, cât și cu creme potrivite. De asemenea, este important să faci mișcare în mod regulat pentru a păstra elasticitatea pielii. Oricum, vergeturile după naștere acestea se vor estompa.

Poți intra în concediul prenatal

Din acest moment ai dreptul să intri în concediul prenatal până naști. Acesta face parte din concediul de maternitate și poartă denumirea de concediu de sarcină. Ai dreptul la 63 de zile de concediu prenatal, însă dacă vrei să mergi în continuare la serviciu nu te oprește nimeni. Poți să iei toate cele 126 de zile ale concediului de maternitate după naștere.

Concediul prenatal ți-l dă mediul ginecolog care îți supraveghează sarcina, dar trebuie parafat și de medicul de familie.

Câți bani vei lua în concediul prenatal

Potrivit OUG nr. 158/2005 vei primi 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia asiguratorie pentru muncă. 

Conform Codului Fiscal, indemnizația de maternitate nu se impozitează, ți se reține doar CAS-ul (25%), suma fiind suportată din bugetul asigurărilor sociale de stat. Indemnizația de maternitate se ia în calcul la calculul indemnizației de creștere a copilului și, astfel, valoarea acesteia poate crește.

Săptămâna 32 de sarcină. Ce ar trebui să facă partenerul tău

Amândoi sunteți pe cale să deveniți părinți, așa că, partenerul tău trebuie să-ți fie alături în tot ce faci în săptămâna 32 de sarcină și în perioada următoare.

  • Pe măsură ce sarcina se apropie de final va trebui să mergi la control din ce în ce mai des. Nu face asta singură, mergeți împreună! Așa va afla prin ce schimbări trece corpul tău și va crea și o conexiune cu viitorul său copil.
  • Dacă tu oricum ai renunțat la cafea, alcool, ţigară, același lucru al trebui să-l facă și el, mai ales când se află în prezența ta.
  • Încercați să aveți amândoi o alimentaţie cât mai sănătoasă şi faceți mişcare (plimbări, aerobic pentru gravide, înot). În felul acesta tu vei reuşi să-ţi menţii greutatea în limitele „admise” şi bebeluşul tău va avea mai multe şanse să crească sănătos, iar tati va fi în formă.
  • Roagă-l din când în când să-ți facă un masaj de relaxare la picioare, mai ales! Te va ajuta cu siguranță să te relaxezi.
  • Pe lângă faptul că pate prelua o parte din treburile tale, ar putea să pună la cale o mini-vacanță surpriză sau măcar să te scoată în oraș, într-un loc liniștit.

Partenerul tău poate asista la naștere, dacă vrea

Acesta este un moment unic, o experiență de neuitat și, deși în majoritatea țărilor civilizate tatăl este încurajat să participe la naștere, în România totul este la stadiul de teorie.

Practic, nici mamele, nici medicii și nici tații nu încurajează acest lucru. Cei din urmă temându-se probabil să-și vadă partenerele desfigurate de efort și durere. Mulți medicii români (din spitalele de stat) susțin că nu sunt de acord cu această practică din cauza microbilor care se pot transmite. Totuși, dacă vrei să ai partenerul cu tine în sala de nașteri depune din timp la registratura maternității o cerere în acest sens.

În România, Legea nr. 46/21.01.2003 privind Drepturile Pacientului, Monitorul Oficial nr. 51/29.01.2003 prevede că:

  • Pacientul poate beneficia de sprijinul familiei, al prietenilor, de suport spiritual,  material și de sfaturi pe tot parcursul îngrijirilor medicale.
  • La solicitarea pacientului, în măsura posibilităților, mediul de îngrijire și tratament va fi creat cât mai aproape de cel familial.

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

copilul meu

Bebelusul tau atinge acum 42 cm lungime si cantareste aproximativ 2,2 kilograme. Un copil nascut in acest stadiu are acum sanse mari de supravietuire, dar va avea nevoie in continuare de ajutor, in ceea ce priveste respiratia si hranirea.

sfaturi

Concentreza-te asupra…

Sfaturilor despre sarcina: ai ratat majoritatea petrecerilor? Reia activitatile de sambata noaptea cu un cocktail non-alcoolic. Incearca sucurile de fructe proaspete peste gheata zdrobita, combinate cu apa tonica sau suc. Apoi asaza-te cu picioarele in sus si relaxeaza-te!

ce spun studiile
  • fa-ti toate poftele si degusta cu placere
  • gandeste-te la alaptare: naturala sau biberon?
  • mergi la inot