Săptămâna 30 de sarcină. Ce frici are o femeie însărcinată

Săptămâna 30 de sarcină

Săptămâna 30 de sarcină

Săptămâna 30 de sarcină. Cum se dezvoltă bebelușul

Noutatea săptămânii

La această dată, fătul are aproximativ 39 de centimetri și cântărește 1.300 de grame (cât o varză). Este înconjurat de un litru de lichid amniotic, dar volumul acestuia se va micșora pe măsură ce fătul crește.

Vederea lui continuă să se dezvolte, dar bebelușul va ține ochii închiși mult timp chiar și după naștere. Când îi va deschide, va reacționa la schimbări, dar numai la obiectele care sunt la câțiva centimetri de ochi.

Abia peste câteva luni va distinge cu claritate obiectele aflate de distanță.

Săptămâna 30 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

Este posibil să te simți obosită zilele acestea, mai ales dacă nu dormi bine. Mai mult, ești mai neîndemânatică decât de obicei, ceea ce e de înțeles: nu numai că ești mai grea, dar din cauza burții care continuă să crească ți se schimbă centrul de greutate, afectându-ți echilibrul.

Ca totul să fie complet, ligamentele tale sunt mai moi din cauza schimbărilor hormonale, așa că încheieturile au de suferit, contribuind la pierderea echilibrului.

Tot din cauza relaxării ligamentelor ți se lățesc labele picioarelor, așa că e posibil să fii nevoită să-ți cumperi pantofi noi.

Îți amintești schimbările de dispoziție din prima parte a sarcinii? Combinația dintre simptomele neplăcute și modificările hormonale sunt de vină pentru starea ta de irascibilitate.

E normal însă să te întrebi cum va decurge nașterea și dacă vei fi un părinte bun, dar, dacă nu te poți scutura de angoase și devii din ce în ce mai agitată, ia legătura cu medicul curant.

Poți fi acea 1% dintre femeile care se confruntă cu depresia în timpul sarcinii. Anunță-ți medicul dacă ți se întâmplă des să fii nervoasă sau anxioasă.

Săptămâna 30 de sarcină. Fricile care însoțesc nașterea

Te gândești cu teamă la naștere? Nu ești singura și este normal. Iată însă câteva dintre cele mai comune temeri și cum le poți face față:

Săptămâna 30 de sarcină. Nu vei face față durerii

Una din 5 mămici susține că temerile i s-au accentuat în trimestrul trei de sarcină. Multe femei știu din timp că vor apela la analgezice care să le ușureze durerile și cele mai multe cer anestezie epidurală.

Altele însă sunt hotărâte să nască fără ajutorul medicamentelor și sunt dispuse să accepte disconfortul și eventualele dureri și pentru asta învață anumite tehnici care le vor fi de folos.

Având pregătirea fizică și psihică necesare, ele consideră că nașterea naturală este unul dintre cele mai satisfăcătoare și dătătoare de putere sentimente.

Ai nevoie de epiziotomie

Epiziotomia este o intervenție chirurgicală care constă în secționarea mucoasei vaginale și a mușchilor superficiali ai perineului cu scopul de a facilita expulzia fătului în cursul nașterii.

Unele femei suferă rupturi de perineu în timpul nașterii chiar dacă li s-a făcut epiziotomie (ruptură care poate fi de la aproape invizibilă la gravă, fiind necesare copci).

Vorbește cu medicul tău și află cât de des și în ce condiții se folosește această procedură și cum te poate ajuta să o eviți fără să suferi rupturi.

Există dovezi că sunt șanse să scapi de copci dacă masezi zona perineală cu cinci săptămâni înainte de naștere.

Vei scăpa conținutul intestinelor

70% dintre femei au spus că s-au temut de acest lucru înainte de naștere. Dintre ele, 39% chiar au făcut-o, dar doar 22% s-au simțit jenate.

Deși ți se pare greu de crezut acum, dacă se întâmplă în timpul nașterii ca atunci când împingi copilul să scapi și conținutul intestinelor, nici măcar nu va clipi medicul sau asistenta. Cineva va curăța înainte ca tu să-ți dai seama ce s-a întâmplat.

Săptămâna 30 de sarcină. Ți-e teamă de intervențiile medicale inutile

Cea mai bună cale de a scăpa de această temere este să discuți sincer cu medicul tău curant. Dacă îl respecți și ai încredere în el, poți fi sigură că va face ce e mai bine pentru tine și pentru bebeluș în momentul nașterii.

Trebuie să naști prin cezariană

Din moment ce una din 5 femei aflată la prima naștere își aduce bebelușul pe lume prin operație cezariană, atunci teama ta e explicabilă.

Dacă ai hotărât să naști pe cale naturală, dar ești nevoită să o faci prin cezariană, atunci poate fi dezamăgitor. Unele femei susțin chiar că s-au simțit trădate, mai ales că luaseră lecții de respirație. Aveau vise legate de nașterea perfecta pe cale naturală sau au considerat că cezariana nu ar fi fost absolut necesară.

S-ar putea să te ajute faptul că multe femei au considerat nașterea altfel decât cum se așteptau, indiferent dacă a fost pe cale natural sau prin cezariană.

Nu vei ajunge la timp la spital

Nașterile care se declanșează acasă sunt extrem de rare, mai ales la prima sarcină. Dacă nu poți scăpa de teama asta și crezi că te ajută, citește și informează-te cât se poate de mult despre declanșarea travaliului ca să recunoști ușor semnele și să ajungi din timp la spital.

Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

Asamblează toate lucrurile de care va avea nevoie bebelușul. Acesta este un lucru pe care-l poți face cu ajutorul partenerului tău sau al unui prieten.

Leagănul, coșul sau căruciorul pot fi dificil de asamblat, mai ales atunci când nu dormi suficient noaptea, așa că mai bine te apuci de acum de ele.

Leagănul electric (dacă vrei să folosești) și monitorul pentru bebeluș au nevoie de baterii, așa că asigură-te că ai provizii. Pont: ia în calcul bateriile reîncărcabile sau acumulatorii.

Documentează-te pentru ce urmează! Îți recomandăm ”Ghidul pentru alăptare al dr. Jack Newman”, ”Cartea bebelușului”, ”Copii crescuți cu blândețe”, ”Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor” și pachetul ”La început de drum”.

Îți recomandăm și

copilul meu

Pe masura ce se depun din ce in ce mai multe straturi de grasime, copilul tau devine tot mai rotofei. Bebelusul e de asemenea destul de activ, intrucat mai exista inca spatiu pentru a lovi cu piciorul. Se va inregistra si o dezvoltare majora a creierului in acest stadiu, crescand capacitatea copilului de a invata.

sfaturi

Concentreza-te asupra…

Sfaturilor despre sarcina: Ai vrea sa rontai pic de carbune? Nu te alarma – exista o multime de pofte ciudate ale sarcinii. Putina moderatie nu strica, dar cu siguranta vei trece cu bine si peste aceasta perioada.

ce spun studiile
  • mergi la cursuri speciale pentru gravide
  • te-ai gandit unde o sa stea cel mic in masina?
  • nu uita de yoga