Săptămâna 30 de sarcină

Mai ai doar 10 săptămâni până îți vei ține copilul în brațe! A 30-a săptămână de sarcină va veni la pachet cu câteva dificultăți și întrebări. Fii pregătită să le înfrunți și să înveți cum să faci lucrurile mult mai ușoare și confortabile pentru tine și copilul tău. 

Săptămâna 30 de sarcină. Cum se dezvoltă bebelușul

Fătul la 30 de săptămâni de sarcină

În săptămâna 30 de sarcină bebelușul cântărește 1,30 kg și măsoară aproximativ 38 de centimetri.

Bebelușul tău crește rapid și ocupă din ce în ce mai mult spațiu. Pe măsură ce copilul crește, cantitatea de lichid amniotic va fi redusă, iar acesta este un semn de dezvoltare normală.

Poziția bebelușului în săptămâna 30 de sarcină

Așa cum tu te pregătești pentru ziua cea mare, la fel face și micuțul tău. La 30 de săptămâni, bebelușul tău va fi așezat într-o poziție cu capul în jos și așteaptă-te să coboare mai mult în pelvisul tău în următoarele câteva săptămâni. 

Săptămâna 30 de sarcină. Dezvoltarea fetală

  • Ochii bebelușului tău încep să distingă ceea ce este în jur.
  • Bebelușul poate acum să facă diferența între lumină și întuneric. Când se nasc bebelușii, ei se pot concentra doar asupra obiectelor găsite chiar în fața lor. Vederea lui continuă să se dezvolte, dar bebelușul va ține ochii închiși mult timp chiar și după naștere. Abia peste câteva luni va distinge cu claritate obiectele aflate de distanță.
  • Organele majore sunt dezvoltate. 
  • Bebelușul tău va câștiga în jur de 230 g în fiecare săptămână pentru a proteja sistemele corpului care sunt dezvoltate. 
  • Auzul bebelușului tău este îmbunătățit și îl poți vedea chiar mișcându-se ca răspuns la unele sunete puternice.
  • Sistemul imunitar al copilului se dezvoltă. Se mişcă mult pentru că e puternic şi încă mai are loc în uter. Îşi face depozite de grăsime şi fier, pielea devine netedă şi laguno dispare de pe față

La această dată, fătul are aproximativ 38 de centimetri și cântărește 1.300 de grame (cât o varză). Este înconjurat de un litru de lichid amniotic, dar volumul acestuia se va micșora pe măsură ce fătul crește.

Cât de mare este copilul meu la 30 de săptămâni de sarcină?

Dimensiunea la care a ajuns abdomenului tău este un indiciu cert că bebelușul devine mai mare în fiecare zi. Acum cântărește aproximativ 3 kilograme. El va lua în greutate aproximativ jumătate de kilogram pe săptămână în următoarele șapte săptămâni.

Săptămâna 30 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

Corpul femeii în săptămâna 30 de sarcină

Dacă ești însărcinată în 30 de săptămâni, te afli în luna a 7-a de sarcină. Au mai rămas doar 2 luni!

În aceste zile este posibil să te simți din ce în ce mai obosită. Încercă să găsești o poziție confortabilă de dormit. Este mai bine să te culci mai devreme decât de obicei și să dormi mai mult dimineața. Acum este foarte important să dormi suficient. Trage un pui de somn și în timpul zilei. Îți va îmbunătăți energia. 

Ce ce schimbă în interiorul tău

În această etapă, copilul tău va ocupa o parte mai mare a uterului, care se va extinde sub cutia toracică pentru a lăsa mai mult spațiu pentru bebelușul care este în creștere. E posibil să te simți mai stângace decât de obicei și asta deoarece pe măsură ce burtica ta crește, punctul de gravitație se schimbă puțin. S-ar putea să simți că îți pierzi echilibrul.

Simptome în săptămâna 30 de sarcină

Când ajungi în a 30-a săptămână de sarcină, vei avea unele dintre următoarele simptome:

Probleme cu somnul 

Este posibil să observi că ești mai obosită decât de obicei și că ai dificultăți în a adormi noaptea. Caută cea mai bună poziție de somn. Dacă insomnia este de lungă durată, discută cu medicul tău.

Dureri de spate 

Durerea de spate este un simptom cu adevărat comun al sarcinii. De obicei, se agravează în al treilea trimestru. Mai ai în jur de 10 săptămâni de sarcină și ai mai multe kilograme în plus, de aici și durerile de spate.

Crampe

Corpul tău este supus unei oarecare tensiuni. Copilul tău ocupă spațiul. Toți mușchii, oasele, hormonii și vasele de sânge lucrează acum pentru două persoane și acest lucru îți poate provoca crampe. Bea suficiente lichide și încearcă să te odihnești puțin. Dacă nu se oprește, sună medicul. 

Modificări ale dispoziției 

Este normal să începi să experimentezi schimbări de dispoziție în această perioadă. Îți trec o mulțime de lucruri prin minte și te simți mai obosită cu această greutate suplimentară. Dacă schimbările de dispoziție nu te lasă să dormi și interferează cu activitățile de zi cu zi, discută cu medicul tău. Este un lucru comun în rândul femeilor însărcinate să experimenteze chiar și un episod de depresie în timpul sarcinii. Discută cu medicul tău dacă recunoști semnele de depresie.

E posibil să câștigi 1, 2 numere în plus la pantofi 

Unele femei însărcinate pot suferi modificări ale picioarelor, purtând încălțăminte ceva mai mare. Este momentul potrivit să investești într-o pereche de pantofi de calitate, care să-ți ofere confort până la sfârșitul sarcinii. Uită de tocul înalt și ai grijă de picioarele tale.

Dureri de încheieturi

Ca totul să fie complet, ligamentele tale sunt mai moi din cauza schimbărilor hormonale, așa că încheieturile au de suferit, contribuind la pierderea echilibrului.

Mâncărimi de piele

Pentru că burta crește din ce în ce mai mult și pielea devine tot mai uscată te vei confrunta cu mâncărime dese. Aplică creme de piele puternic hidratante, dar bea și apă în cantități suficiente pentru ca pielea să își recapete elasticitatea.

Dificultăți de respirație

Pe măsură ce uterul crește în dimensiuni va apăsa tot mai mult pe stomac ce și diafragmă. Acestea vor pune presiune pe plămâni, iar tu respiri tot mai greu. Situația nu va mai dura foarte mult pentru că fătul va coborî spre pelvis și va scădea presiunea pusă pe plămâni. Până atunci încearcă să te miști ușor și să stai cât mai mult în poziție verticală. Dacă simți dureri în piept contactează medicul.

Scurgeri vaginale maronii

În timpul sarcinii organismul tău va produce o cantitate mai mare de estrogen care va duce la sporirea secrețiilor vaginale. Spre sfârșitul sarcinii acestea își pot schimba culoarea, devenind aproape maro, din cauză că sunt amestecate și cu mici cantități de sânge. În această perioadă colul uterin este mai sensibil și în timpul actului sexual sau al controlului ginecologic este posibil să sângerezi puțin. Nu este nimic anormal. Îngrijorarea apare atunci când scurgerile sunt de culoarea roșu intens și au un miros puternic. În acest caz, mergi urgent la medic.

Depresia de sarcină

Îți amintești schimbările de dispoziție din prima parte a sarcinii? Combinația dintre simptomele neplăcute și modificările hormonale sunt de vină pentru starea ta de irascibilitate.

E normal însă să te întrebi cum va decurge nașterea și dacă vei fi un părinte bun, dar, dacă nu te poți scutura de angoase și devii din ce în ce mai agitată, ia legătura cu medicul curant.

Poți fi acea 1% dintre femeile care se confruntă cu depresia în timpul sarcinii. Anunță-ți medicul dacă ți se întâmplă des să fii nervoasă sau anxioasă.

Arsurile la stomac te supără în săptămâna 30 de sarcină

Există două motive principale pentru care arsurile în sarcină sunt o problemă comună la gravide. În primul rând, corpul tău se confruntă cu o intensificare a producţiei de progesteron. Acest hormon relaxează muşchii, pentru a ajuta organismul să se pregătească pentru naştere. Din păcate, progesteronul nu face discriminare şi destinde toţi muşchii din corp, inclusiv sfincterul de la intrarea în stomac. Întrucât acesta devine mai relaxat, alimentele şi acidul se pot întoarce mult mai uşor înapoi în esofag, astfel provocând arsurile.

Al doilea motiv devine mai evident pe măsură ce copilul creşte. E o problemă de spaţiu. Nevoia copilului de a-şi face loc devine tot mai mare, micuțul împingând orice găseşte în drum şi punând presiune asupra tractului digestiv. Astfel, acidul poate ieşi mai uşor din stomacul aflat sub presiune.

Ce poți face pentru a ameliora arsurile la stomac:

  • Evită alimentele declanşatoare. Unele femei au arsuri stomacale indiferent de ce ar mânca, dar sunt unele alimente care pot declanşa mai uşor simptomele. Ca regulă generală, evită mâncărurile grase, ciocolata, cafeaua şi băuturile carbogazoase cu cofeină. Alcoolul şi ţigările ar trebui oricum evitate în timpul sarcinii, însă e bine să ştii că şi ele sunt asociate cu refluxul gastroesofagian.
  • Mănâncă moderat. Mesele bogate pot pune presiune suplimentară pe sfincterul de la intrarea în stomac. Ai putea începe o dietă de eliminare, adică să renunți treptat la câte un aliment din cele pe care le consumi, pentru a afla ce anume îţi provoacă arsurile. Cu un pic de consecvență, nu va dura mult până să îţi dai seama ce anume ar trebui să nu mai mănânci.
  • Lasă gravitaţia să te ajute. Poate fi destul de dificil să te simți confortabil atunci când un copil creşte în burta ta, însă încearcă să stai şi să dormi în poziţii cât mai verticale. Gravitaţia îţi va ajuta stomacul să menţină mâncarea şi acidul. Poţi să foloseşti şi câteva perne în plus.
  • Ai grijă de greutatea ta. Păstrarea greutății în limitele recomandate de medic te va ajuta să reduci presiunea de pe tractul digestiv.

Săptămâna 30 de sarcină. Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

Ecografia din săptămâna 30 de sarcină

Ecografia din săptămâna 30 de sarcină nu este esențială, dar medicul tău o poate recomanda pentru a vedea cum decurge creșterea și dezvoltarea bebelușului. Liniile feței bebelușului tău sunt mai dezvoltate. Poți observa la această ecografie dacă ochii bebelușului sunt deschiși. 

Pe lângă ecografie, ți se va face și un test fetal non-stres.  Acest tip de stres poate spune dacă bebelușul nu primește oxigenul necesar sau poate indica alte tipuri de suferință fetală.

Pregătește o parte din lucrurile de care vei avea nevoie după naștere

Asamblează toate lucrurile de care va avea nevoie bebelușul. Acesta este un lucru pe care-l poți face cu ajutorul partenerului tău sau al unui prieten.

Leagănul, coșul sau căruciorul pot fi dificil de asamblat, mai ales atunci când nu dormi suficient noaptea, așa că mai bine te apuci de acum de ele. Leagănul electric (dacă vrei să folosești) și monitorul pentru bebeluș au nevoie de baterii, așa că asigură-te că ai provizii. Pont: ia în calcul bateriile reîncărcabile sau acumulatorii.

Mănâncă sănătos și echilibrat

În cel de-al doilea trimestru de sarcină sunt recomandate alimentele bogate în calciu și vitamina D, care ajută la o bună dezvoltare a dinților și a întregului sistemul osos al fătului. Totodată, include mâncăruri ce conțin acizi grași omega 3, esențiali pentru dezvoltarea creierului copilului. Nu uita și de vitamina A (betacaroten), însă alege surse alimentare sigure în sarcină.

  • Calciu: Lapte, migdale, semințe de susan, brânzică dulce, iaurt, orez, brânză, sardine
  • Truc pentru momentele când te simți obosită: Ține o pungă de migdale în geantă atunci când nu ești acasă și ai nevoie de mai multă energie.
  • Betacaroten: portocale, papaya, morcovi, spanac, mango, broccoli, cartof dulce
  • Acizi grași omega 3: somon, nuci, sardine

Fă mișcare

Dacă ai posibilitatea de a ajunge la săli de sport unde sunt clase speciale pentru gravide, nu ezita să mergi. Nu doar că exercițiile de acolo sunt gândite special pentru starea ta, dar este și o metodă excelentă de a socializa cu alte viitoare mămici.

Nu uita de exercițiile Kegel

Exerciţii Kegel, cunoscute şi sub numele de exerciţii pelviene, sunt recomandate în cadrul multor cursuri de educație prenatală. Acest tip de exerciții ajută la întărirea muşchilor care susţin uterul, vezica urinară şi intestinele. Exerciţiile Kegel ajută, totodată, la întărirea muşchilor vaginali.

Femeile gravide care fac exerciţii Kegel își cresc șansele să aibă o naştere mai uşoară. Întărirea muşchilor în timpul sarcinii poate ajuta la dezvoltarea capacităţii de a-i controla în timpul travaliului şi naşterii.

Săptămâna 30 de sarcină. Ce ar trebui să facă partenerul

S-ar putea să sufere de Sindromul Couvade

Sindromul Couvade, numit şi sarcină simpatetică, se manifestă prin prezenţa simptomelor fizice şi psihice ale gravidităţii la bărbaţi: greaţă matinală, vărsături, creştere în greutate, dezechilibre hormonale, dureri de cap, indigestie, dureri de spate, tulburări ale somnului, irascibilitate şi, în cazurile ”grave”, chiar dureri ale naşterii în timpul travaliului partenerei.

Sindromul Couvade nu este recunoscut ca o afecţiune medicală (din moment ce nici pentru femei sarcina nu este o boală, de ce ar fi pentru bărbaţi?). Din moment ce nu este o boală, nu are nevoie nici de tratament. Aşa că, viitoare mămici, staţi liniştite. Tăticii sunt perfect sănătoşi.

Cum se tratează Sindromul Couvade

Oricum, simptomele taţilor dispar brusc când copilul se naşte. Sau cel puţin aşa a fost în cazul soţului meu. După ce ne-am întors de la maternitate i-au dispărut toate manifestările, nu mă mai imita în nimic. Ba chiar avea tendinţa de a-l copia pe cel mic, iar acesta nu ştiu ce sindrom este. Probabil unul încă nedescoperit.

Discutați despre prelevarea de celule stem

Recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical a devenit o parte importantă a planului de naștere pentru tot mai multe familii. Interesul tot mai crescut față de prelevarea celulelor stem a făcut ca piața băncilor private să crească foarte mult. Peste 15 firme de recoltare își dispută supremația în România. Prețurile recoltării celulelor stem la naștere și stocarea acestora într-o bancă specializată ajung la câteva mii de euro. Pachetele includ kitul necesar recoltării, testarea celulelor stem și păstrarea acestora pe o perioadă de 20 -25 de ani. Depozitarea celulelor stem recoltate se face fie în țară, fie la sediile băncilor din Germania, Danemarca, Anglia sau Grecia.

Organizează plecarea la spital

Dacă maternitatea unde vei naște se află la distanță mare de casa voastră sau dacă locuiești într-un oraș mare și aglomerat ar fi bine să faceți un test pentru a vedea în cât timp parcurgeți drumul. În cazul în care urmează să naști natural acest lucru este cu atât mai important.

Discută la birou despre concediul paternal

Este momentul ca viitorul tată să se pregătească pentru timpul pe care îl va petrece acasă. Discută cu colegii despre cine îți va prelua sarcinile, rezolvă tot ce poți din timp ca apoi să te poți bucura în liniște de bebelușul tău.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

copilul meu

Pe masura ce se depun din ce in ce mai multe straturi de grasime, copilul tau devine tot mai rotofei. Bebelusul e de asemenea destul de activ, intrucat mai exista inca spatiu pentru a lovi cu piciorul. Se va inregistra si o dezvoltare majora a creierului in acest stadiu, crescand capacitatea copilului de a invata.

sfaturi

Concentreza-te asupra…

Sfaturilor despre sarcina: Ai vrea sa rontai pic de carbune? Nu te alarma – exista o multime de pofte ciudate ale sarcinii. Putina moderatie nu strica, dar cu siguranta vei trece cu bine si peste aceasta perioada.

ce spun studiile
  • mergi la cursuri speciale pentru gravide
  • te-ai gandit unde o sa stea cel mic in masina?
  • nu uita de yoga