Săptămâna 3 de sarcină

În trupul tău a avut loc o întâlnire memorabilă: un singur spermatozoid a străpuns membrana ovulului și l-a fertilizat. Câteva zile mai târziu, ovulul fertilizat a ajuns în uter și a început să crească. Se formează un copilaș!

Săptămâna 3 de sarcină. Cum se dezvoltă bebelușul

În acest moment, micuțul e doar un ghem (numit blastocist) format din câteva sute de celule care se multiplică. Cele care se vor transforma în placentă încep să producă hormonul sarcinii hCG (gonadotropină corionică umană), care le „spune” ovarelor să nu mai producă ovule și să crească producția de estrogen și progesteron, care împiedică uterul să elimine mucoasa și, odată cu ea, embrionul.

În săptămâna 3 de sarcină bebelușul tău are 0,1-0,2 mm, cam cât un cap de ac.

Între timp, lichidul amniotic continuă să se acumuleze în jurul ghemului de celule și va deveni sacul amniotic. Acest lichid îl va proteja pe micuț în următoarele luni.

Acum, micul blastocist primește oxigen și nutrienți printr-un sistem circulator primitiv, format din tuneluri microscopice care leagă copilul de peretele uterin. Abia peste o săptămână se va dezvolta placenta suficient cât să preia această responsabilitate.

saptamana 3

Săptămâna 3 de sarcină. Poți face un test de sarcină

La sfârșitul acestei săptămâni poți face acasă un test de sarcină care va fi concludent. Dacă rezultatul e negativ, nu te grăbi să crezi că nu ești însărcinată – poate te-ai testat prea devreme (acest gen de test dă un rezultat clar dacă aștepți câteva zile sau o săptămână după data la care trebuia să ai menstră). Așteaptă câteva zile și, dacă tot nu sângerezi, repetă testul. Dacă mai trece o săptămână și tot nu ai menstruație, dar testul e negativ, mergi la medic.

Indiferent dacă vei face un test de sânge sau unul de urină, trebuie să știi că ambele măsoară nivelul hormonului HCG – gonadotropină corionică umană, hormon ce este eliberat de organismul unei femei însărcinate. Hormonul HCG este prezent și în sânge și în urină și poate fi identificat la 10-14 zile de la concepție. 

Un test de sarcină este pozitiv în momentul în care nivelul hormonului HCG este mai mare sau egal cu valoarea 35 mlU/ml și este negativ când valoare hormonului este ai mică de 5 mlU/ml.

Orice test ai alege, urmează întocmai instrucțiunile producătorului. Pentru unele teste este suficient să colectezi urina într-un recipient, iar apoi să pui cu o pipetă pe test sau să-l înmoi, acolo unde este indicat. Există și modalitatea de a plasa urina direct pe test.

Totuși, chiar dacă testul de sarcină va fi pozitiv, nu vei putea mai nimic în cazul în care mergi la ecografie. Ar trebui să mai aștepți minimum o săptămână pentru ca fătul să poate fi detectat de medic.

Cum se schimbă corpul tău

Multe femei își dau seama că sunt însărcinate încă înainte de a face un test de sarcină. Semnele care avertizează sunt următoarele:

  • Sâni tensionați, umflați. Multe femei susțin că sensibilitatea pe care o simt în sâni este diferită față de cea de dinaintea menstruației.
  • Te simți brusc foarte obosită. Ești de-a dreptul epuizată? Nivelul crescut de progesteron și efortul pe care-l face organismul pentru „instalarea” micuțului te vor face să te simți ca după un maraton.
  • Urinare frecventă. La scurt timp după ce ai rămas gravidă, vei descoperi că mergi foarte des la toaletă. Explicația este creșterea vascularizării pelvisului.
  • Dezvoltarea mirosului. În primele luni de sarcină, majoritatea femeilor sunt foarte sensibile la mirosuri. Acesta poate fi un efect secundar al creșterii nivelului de estrogen în organism.
  • Greață. Aversiunea față de anumite alimente este mai des întâlnită decât celebrele pofte. Vei descoperi uimită că alimente care-ți plăceau înainte acum îți provoacă repulsie.
  • Greață sau vărsături. Grețurile matinale apar abia la câteva săptămâni de la instalarea sarcinii, dar sunt și cazuri în care apar mai devreme.
  • Temperatură corporală ridicată. Dacă ți-ai măsurat temperatura și ai descoperit că a fost ridicată 18 zile la rând, probabil ești însărcinată.
  • Sângerări sau hemoragii. Unele femei au observat picături rozalii sau roșu-închis pe chilot în perioada în care ar fi trebuit să aibă menstra (dacă ai asemenea sângerări, dar și dureri, ia legătura cu medicul pentru că poate fi semn al unei sarcini ectopice).
  • Balonare. Progesteronul relaxează mușchii din tot corpul, inclusiv din tractul digestiv. Din această cauză, digestia este încetinită ceea ce poate duce la gaze și balonare și poate crea senzații incomode în intestin. 

http://totuldespremame.ro/calculator-data-nastere

Ce trebuie să faci în săptămâna 3 de sarcină

Cumpără un test de sarcină

Pregătește un test de sarcină pentru eventualitatea în care nu ai menstruație. Testele care se pot folosi acasă au rezultate concludente la câteva zile /o săptămână de la data la care ar fi trebuit să vină menstruația. Pentru rezultate sigure, fă acest test dimineața, când urina are concentrație maximă.

Vitamine prenatale

Poți vorbi cu medicul tău despre tipul de vitamine prenatale pe care le poți lua. De asemenea, continuă să iei acid folic pentru ca bebelușul tău să se dezvolte așa cum trebuie.

Cărți despre sarcină

În săptămâna 3 de sarcină poți începe să citești cărți dedicate sarcinii, dar și nașterii pentru a fi pregătită de marea întâlnire cu bebelușul tău. Îți recomandăm:

Evită băile fierbinți

În timpul sarcinii, și mai ales la începutul ei, este recomandat să eviți băile foarte fierbinți. De asemenea, nu este indicat să mergi la saună, jacuzzi sau băi cu aburi.

Caută un medic să îți urmărească sarcina

Dacă nu ai deja un medic ginecolog este cazul că începi să cauți unul cu care să te potrivești. Ia în calcul modul nevoile tale și modul în care vrei să naști. Este important să te gândești și la maternitatea la care vrei să naști.

Ce trebuie să facă partenerul

În această săptămână de sarcină, viitorul tată nu are foarte multe lucruri de făcut. Poate însă să își încurajeze partenera să aibă un stil de viață sănătos în care el să fie parte activă. Ieșiți la plimbare în doi și faceți zilnic mișcare moderată.

Este momentul să renunți la fumat și la alcool, dar și la alte activități care interferează în mod negativ cu statutul de părinte responsabil.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

copilul meu

Acum esti la apogeul fertilitatii si este cel mai potrivit moment sa incercati sa aveti un copil. In mod normal, temperatura corpului creste usor dupa ovulatie datorita hormonului progesteron care circula prin corpul tau. O alta metoda de a identifica perioada de ovulatie este prin observarea texturii mucusului cervical, daca este elastic si curat ca albusul oului, atunci acesta indica ovulatia. Asigura-te ca abuzezi din plin de aceasta perioada facand foarte mult sex. Asa ca… ce mai astepti?

sfaturi

Sfaturi pentru a ramane insarcinata: este timpul sa consulti Kama Sutra? Se pare ca anumite pozitii sexuale te pot ajuta sa ramai insarcinata. Alege pozitiile care maximizeaza penetrarea, cum ar fi pe la spate, pentru ca in acest fel sperma este depozitata cat mai aproape posibil de colul uterin, crescand sansele de reusita.

ce spun studiile
  • fa cat mai mult sex. Si mai mult.
  • ia acid folic
  • citeste cat mai multe despre sarcina
  • continua cu exercitiile de la yoga