Săptămâna 27 de sarcină. Ce simptome ar trebui să te trimită la urgență

Săptămâna 27 de sarcină

Săptămâna 27 de sarcină

Săptămâna 27 de sarcină. Cum se dezvoltă bebelușul

Noutatea săptămânii

În această perioadă, fătul cântărește aproximativ 900 de  grame (cât o conopidă) și măsoară 37 de centimetri din creștet până în călcâie. Doarme și se trezește la intervale regulate, închide și deschide ochii și poate chiar își suge degetul.

Pentru că numărul de neuroni este în continuă creștere, creierul lui este mult mai activ. Deși plămânii sunt încă imaturi, ar putea funcționa – cu mult ajutor medical – dacă bebelușul s-ar naște acum.

Dacă simți mici impulsuri, e pentru că fătul sughite. Fiecare episod durează doar câteva clipe și nu-l deranjează, așa că relaxează-te.

Săptămâna 27 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

Cel de-al doilea trimestru se apropie de sfârșit, și corpul tău intră pe ultima sută de metri a transformării, așa că s-ar putea să sesizezi noi simptome. De exemplu, pe lângă durerile de spate, poți avea uneori cârcei la picioare.

La urma urmelor, e normal, din moment ce acestea trebuie să suporte o greutate mai mare, dar și din cauză că uterul s-a mărit și pune presiune pe venele care aduc sângele din picioare către inimă și pe nervii care leagă trunchiul de picioare.

Din păcate, aceste crampe musculare pot deveni mai dureroase pe măsură ce sarcina înaintează. Crampele musculare la picioare apar mai des noaptea, deși nu sunt excluse nici ziua.

Atunci când apare un astfel de cârcel, e bine să întinzi piciorul ca să diminuezi durerea. Întinde-l bine, după care flexează ușor laba piciorului către tibie. Dacă e posibil, fă câțiva pași, dacă nu, maseză bine gamba.

Poate că ți se va părea mult prea devreme ca să te gândești la asta acum, dar ar trebui să iei în considerare metodele contraceptive după naștere. Ar fi bine să iei niște decizii înainte de venirea pe lume a bebelușului. Dacă te gândești de exemplu la legarea trompelor, trebuie să anunți dinainte. Nu e nicio problemă dacă te răzgândești între timp.

Săptămâna 27 de sarcină. Simptome pe care nu trebuie să le ignori

În timpul sarcinii apar tot felul de înțepături, dureri și senzații ciudate, așa încât poate fi dificil să decizi ce e normal și ce nu, și dacă e cazul să iei legătura cu medicul.

Ca totul să fie și mai complicat, unele simptome pot fi mai mult sau mai puțin urgente și depind de starea ta de sănătate, de istoricul medical sau de cât de avansată e sarcina.

Iată, totuși, câteva simptome care ar putea indica probleme. Dacă ai una din ele sau mai multe, ia imediat legătura cu medicul:

Înainte de împlinirea a 37 de săptămâni

 • Presiune în zona pelviană (senzația că bebe împinge), durere în partea inferioară a spatelui (mai ales dacă e ceva neobișnuit pentru tine), crampe abdominale asemănătoare cu cele menstruale sau mai mult de patru contracții într-o oră.
 • Mărirea cantității scurgerii vaginale sau schimbarea de orice tip: dacă devine apoasă, seamănă cu mucusul sau e sângerie (chiar dacă e roz).

În orice perioadă a sarcinii

 • Fătul se mișcă sau lovește mai puțin decât de obicei
 • Ai durere persistentă în zona abdominală sau senzație de apăsare
 • Sângerări vaginale, pete sau scurgere apoasă
 • Durere sau arsură când urinezi sau nu poți urina deloc
 • Stare severă de vomă sau vomă însoțită de durere sau febră
 • Frisoane sau febră peste 37,5 grade Celsius
 • Vedere blurată sau dublă
 • Durere puternică și persistentă de cap sau orice durere de cap însoțită de tulburarea vederii, greutate la vorbire sau amorțeală
 • Orice umflătură a feței (mai ales în jurul ochilor), orice umflătură a degetelor mai mult decât ți se întâmplă în mod normal, umflarea severă și bruscă a picioarelor și gleznelor sau asimilarea a 2 kilograme sau mai mult în doar o săptămână
 • Durere puternică din cauza cârceilor care nu cedează la mișcare sau masaj sau dacă unul dintre picioare este mai umflat decât celălalt
 • Traumă în zona abdominală
 • Senzație de leșin, amețeală, palpitații sau bătăi rapide ale inimii
 • Dificultate în respirație, tuse cu sânge sau durere în piept
 • Constipație severă și durere abdominală sau diaree care durează mai mult de 24 de ore
 • Mâncărime pe tot corpul
 • Orice problemă de sănătate pentru care ai chema Salvarea indiferent dacă are sau nu legătură cu sarcina (de exemplu, agravarea astmului sau o răceală care merge mai degrabă spre rău decât spre bine).

Chiar dacă ai simptome care nu apar pe această listă, ai încredere în instinctele tale și ia legătura cu medicul ori de câte ori crezi că e nevoie. Dacă sunt probleme vei primi ajutor, dacă nu, te vei liniști.

Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

Alăptarea. Dacă iei în calcul alăptarea bebelușului și nu are cine să te învețe ce ai de făcut, roagă medicul să-ți recomande pe cineva care te poate ajuta. Îți recomandăm și cartea doctorului Jack Newman, ”Ghidul de alăptare”, un ghid complet în care vei găsi absolut totul despre alăptare. Îl poți comanda de AICI.

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

Îți recomandăm și

copilul meu

Copilul tau masoara aproximativ 34 cm si cantareste in jur de 800 de grame. Plamanii bebelusului tau sunt dezvoltati, dar nu complet. Pentru a-i pregati pentru viata de afara, copilul respira lichidul amniotic. Acest lucru poate genera un sughitat – pe care il vei simti sub forma de batai ritmice in burta ta.

sfaturi

Concentreza-te asupra…

Sanatatii sarcinii: poti face o analiza de sange pentru a verifica daca esti anemica. Anemia te poate face sa te simti obosita si poate afecta starea de sanatate a placentei, asa ca, daca esti anemica, este important sa cresti nivelul fierului cu suplimente.

ce spun studiile
 • alege cine vrei sa fie cu tine in salonul in care vei naste
 • hidrateaza-te!