Bebe la 26 săptămâni în burtică

bebe la 26 săptămâni în burtică
Bebe la 26 săptămâni în burtică

Cum se dezvoltă bebelușul la 26 săptămâni de sarcină

Când bebe a ajuns la 26 de săptămâni de locuit în burtică te apropii de finalul celui de-al doilea trimestru de sarcină și te pregătești să intri în al treilea! Dacă ești însărcinată în 26 de săptămâni, te afli în luna a 6-a de sarcină. Au mai rămas doar 3 luni!

Ochii frumoși ai bebelușului tău s-ar putea deschide săptămâna aceasta. Acei ochi mici – care au fost închiși în ultimele luni pentru ca retina, partea ochiului care permite focalizarea imaginilor, să se poată dezvolta – încep să se deschidă la 26 de săptămâni de sarcină.

Asta înseamnă că bebelușul tău poate vedea ce se întâmplă acum, deși, din păcate, vederea în uterul tău nu este chiar atât de interesantă!

Iată un joc pe care-l poți face cu bebe la 26 săptămâni în burtică: luminează-ți abdomenul cu o lanternă.  Bebe ă s-ar putea să lovească ca răspuns de genul: „Hei, mami! Scoate-mi lumina aia din ochi!”

În acest moment, irisul, care este partea colorată a ochiului, încă nu are prea multă pigmentare – dar se va contura în următoarele luni, așa că este prea devreme să începi să ghicești culoarea ochilor micuțului tău.

Și din punct de vedere al simptomelor, este posibil să te lupți mai mult cu insomnia și cu „stângăcia de sarcină” , pe măsură ce burtica continuă să crească. În curând, bebelușul tău se va simți puțin înghesuit în uter – dar să nu-ți faci griji, există încă mult spațiu acolo pentru a crește.

Noutatea săptămânii 26

Rețeaua nervoasă din urechea fătului este mult mai dezvoltată și mai sensibilă. Acum, el poate auzi vocea ta și a partenerului tău.

Absoarbe și elimină cantități mici de lichid amniotic, esențial pentru dezvoltarea plămânilor. Această așa-zisă respirație este un bun exercițiu pentru atunci când se va naște și va trage prima gură de aer.

Pentru că a continuat să acumuleze grăsime, acum cântărește aproximativ 700 de grame și măsoară, din cap până la călcâie, 35 de centimetri (cam cât un fir de praz). Dacă ai băiețel, testiculele lui încep să coboare în scrot, o „călătorie” care va dura 2-3 luni.

Pentru bebe la 26 săptămâni în burtică, plămânii devin mai puternici şi copilul ar avea şanse să respire neasistat medical dacă s-ar naşte prematur. Din acest moment creşte câte un cm pe săptămână!

Începe activitatea undelor cerebrale la 26 săptămâni de sarcină

Uită-te ce se (mai) întâmplă săptămâna aceasta: activitatea undelor cerebrale a bebelușului tău se pregătește în acest stadiu al dezvoltării fetale, ceea ce înseamnă că micuțul tău nu numai că  poate auzi zgomote ci și acum poate răspunde la ele. Nu în atâtea cuvinte, desigur, dar cu o creștere a pulsului sau a mișcării.

Bebe a ajuns la 26 de săptămâni în burtică. Cum se schimbă viața ta?

Te-ai înscris la cursuri sportive pentru gravide? Mergi la controalele prenatale? Ai terminat de amenajat camera bebelușului? Pe lângă toate aceste sarcini, asigură-te că mănânci sănătos și te odihnești suficient.

În această perioadă este posibil să-ți crească un pic tensiunea arterială, deși, la fel de bine, e posibil să rămână mai scăzută decât înainte să rămâi însărcinată (în general, tensiunea arterială tinde să scadă la finalul primului trimestru, cu un maxim de scădere între 22 și 24 de săptămâni).

Săptămâna 26 de sarcină. Preeclampsia

Este o afecțiune serioasă caracterizată prin tensiune arterială ridicată – apare în general după 37 de săptămâni, dar nu e o regulă, așa că ar fi bine să cunoști simptomele care o însoțesc.

Ia imediat legătura cu medicul tău dacă ți se umflă fața sau îți apar pungi sub ochi, degetele de la mâine se umflă mai mult decât de obicei, picioarele și gleznele ți se umflă brusc sau mult sau iei în greutate mai mult de 2 kilograme într-o săptămână.

Dacă preeclampsia este gravă, poți avea și alte simptome.

Anunță imediat medicul dacă ai o durere de cap severă sau persistentă, ai probleme cu vederea (vezi dublu sau blurat, vezi puncte sau luminițe, ești sensibilă la lumină sau îți pierzi temporar vederea), ai dureri intense, simți presiune în abdomenul inferior sau vomiți.

Dacă în ultimul timp te doare mijlocul, asta e din cauză că uterul a crescut – făcându-te să-ți schimbi centrul de greutate, forțând mușchii abdominali și presând poate pe un nerv -, dar și din cauza schimbărilor hormonale care-ți afectează încheieturile și ligamentele.

Mai mult, surplusul de greutate pe care trebuie să-l cari înseamnă mai multă muncă și stres pentru mușchi și articulații. Acesta e motivul pentru care la finalul zilei nu te simți tocmai bine. Mersul, statul în picioare sau așezată mai mult timp, ca și aplecatul și ridicatul greutăților, pun presiune suplimentară pe spate.

O baie caldă sau o compresă aplicată pe zona dureroasă te pot ajuta (unele femei preferă compresele reci). Încearcă să ai o postură corectă peste zi, evită activitățile care te fac să te apleci și să te sucești în același timp, ia pauze dese atunci când stai mai mult în picioare (același lucru e valabil și pentru statul pe scaun), dormi pe o parte sau alta, pune o pernă între genunchi și dormi cu ei îndoiți, folosind o alta sub burtă.

26 săptămâni de sarcină. Fă planul pentru naștere!

Acesta îți va prinde bine ca să știi din timp cum vrei să naști și să discuți pe această temă cu medicul. Procesul creării acestui plan poate fi un mod minunat de a afla mai multe despre naștere.

Ține însă minte că procesul nașterii poate fi imprevizibil și va trebui să ai mintea deschisă ca să poți ajusta planul din mers.

La ce folosește acest plan?

Dacă-l folosești ca pe o unealtă educațională prin care să afli mai multe despre travaliu și  naștere sau ca pe un ghid de comunicare cu medicul care te supraveghează, atunci nu ai cum să dai greș.

Într-un studiu efectuat pe această temă, 54% dintre respondente au susținut că odată cu începerea nașterii acest plan nu le-a mai fost de fost de folos, în timp ce 46% spun că acest plan le-a ajutat să trăiască experiența pe care și-au dorit-o.

Dacă decizi să faci acest plan, el poate fi atât de lung sau de scurt pe cât dorești. De exemplu: „Vreau să nasc pe cât de natural se poate. Nu-mi oferiți analgezice și nu interveniți decât dacă este neapărat necesar” / „Aș vrea ca travaliul să fie relativ ușor de suportat, așa că prefer ca epidurala să-mi fie făcută cât mai devreme”.

Câțiva factori de care ar trebui să ții cont

  • Vrei să experimentezi travaliul fără analgezice sau vrei epidurală? Dacă nu ești sigură, ar trebui să-ți notezi asta.
  • Vrei ca nașterea să fie un eveniment privat la care să participe doar partenerul tău și echipa medicală? Vrei să-ți fie alături și alți membri ai familiei sau prieteni? Ești de acord să asiste la naștere studenții la medicină sau medicii rezidenți?
  • După nașterea bebelușului, vrei să taie partenerul tău cordonul ombilical?
  • Ai de gând să alăptezi?
  • Vrei ca bebelușul să stea în același salon cu tine?

Ce ar trebui să faci la 26 săptămâni de sarcină

Lămurește anumite probleme personale. Imediat după nașterea copilului te vei confrunta cu decizii, așa că ar fi bine să începi să te gândești de pe acum la ele și să te sfătuiești cu parterul tău.

Iată câteva exemple: vrei că băiețelul vostru să fie circumcis? Îl veți boteza? Veți alege nașii? Tu sau partenerul tău vă veți lua concediu de maternitate sau veți angaja o bonă? Chiar dacă ești convinsă că veți fi pe aceeași lungime de undă nu strică să stați de vorbă care evitați neînțelegerile și certurile.

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

copilul meu

Pregateste-te pentru un puseu de crestere majora. Dezvoltarea creierului bebelusului tau, a simturilor si a sistemului nervos este destul de intensa in aceasta perioada, deci este foarte important sa ai o alimentatie corecta si consistenta. Mare atentie la loviturile primite din burtica, pe masura ce copilul reactioneaza la lumina puternica si sunetele exterioare!

sfaturi

Daca lucrezi, angajatorul nu te poate discrimina, nu te poate concedia sau sa te propuna pentru concediere pentru orice motiv legat de sarcina, nastere sau de concediul de maternitate. Daca crezi ca se intampla acest lucru, poti sesiza autoritatile competente.

ce spun studiile
  • rezerva-ti un loc la cursurile speciale ante-nastere
  • fa un plan pentru cand vine marea zi
  • mananca multe legume verzi
  • o manichiura nu suna rau, nu?