Săptămâna 25 de sarcină

săptămâna 25 de sarcină

Săptămâna 25 de sarcină – Cum se dezvoltă bebelușul

Noutatea săptămânii

Din creștet până la călcâie, fătul măsoară 34 de centimetri și are o greutate de aproximativ 600 de grame (cât un nap).

Și-a schimbat însă înfățișarea pentru că sub pielea lui a început să se acumuleze grăsime. Datorită acesteia, pielea ridată a devenit netedă și fătul începe să semene din ce în ce mai bine cu un nou-născut. Mai mult, i-a crescut părul și, dacă l-ai putea vedea, i-ai observa culoarea și textura.

Săptămâna 25 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

Nu numai fătul are mai mult păr, ci și tu. Nu e vorba că s-ar fi îndesit, ci că datorită hormonilor nu-ți mai cade așa rău. Bucură-te de acest lucru cât poți, pentru va începe să cadă din nou după naștere.

Ai observat cu siguranță că nu te mai poți mișca la fel de grațios ca înainte de sarcină. Dacă medicul nu-ți interzice, atunci ar fi bine că continui să faci mișcare, cu condiția să respecți câteva reguli: nu face exerciții dacă te simți obosită și oprește-te mediat dacă simți dureri, amețeală sau respiri cu greutate.

Nu te întinde pe spate și evită sporturile de contact ca și exercițiile care-ți solicită echilibrul. Asigură-te că bei suficientă apă și că te încălzești înainte de a face mișcare.

Dacă faci testul de glucoză, între săptămânile 24 și 28, e posibil să ți se recolteze o a doua eprubetă de sânge ca să ți se verifice anemia. Dacă rezultatul indică o anemie cauză de deficiența de fier (cea mai comună formă de anemie), medicul îți va recomandă suplimente pe bază de fier.

Ai început să te gândești la nume pentru bebeluș? Alegerea lui este foarte importantă, deși ar trebui să fie și distractivă. Poate ar trebui să iei în calcul numele din familie (stră-străbunicul Ilarie) sau numele unui personaj literar sau de film (Greta, Elisabeta sau Diana).

Află mai multe despre îngrijirea din al treilea trimestru de sarcină

Între 28 și 36 de săptămâni va trebui să mergi la control o dată la două săptămâni. Cu o lună înainte de naștere, controalele vor avea loc o dată pe săptămână.

Ce face medicul la fiecare control?

Te va întreba despre starea fizică și emoțională și va discuta despre anumite probleme.

Printre altele, va vrea să știe dacă ai avut contracții, sângerări vaginale sau scurgeri neobișnuite, dacă ai avut dureri de cap, dacă ești anxioasă sau depresivă. Răspunde sincer la toate aceste întrebări.

Te va întreba despre mișcările bebelușului

Îți va aminti să iei imediat legătura cu el dacă ai impresia că mișcările s-au rărit. La un moment dat, va trebui să ții cont de mișcările în anumite perioade ale zilei.

Te va cântări și-ți va analiza urina pentru a căuta semne de preeclampsie, infecții ale tractului urinar sau alte probleme.

Îți va măsura tensiunea arterială și-ți va verifica gleznele, mâinile și fața, analizând dacă sunt umflate.

Va verifica bătăile inimii fătului și va face un examen abdominal pentru a verifica mărimea și poziția copilului.

Apoi va măsura distanța dintre osul pubian și fundul uterului pentru a determina dacă micuțul se dezvoltă normal.

E posibil să-ți verifice și cervixul. Nu te aștepta la un astfel de consult la fiecare vizită, deoarece mulți medici nu apelează la el decât dacă este absolut necesar (amenințare de naștere prematură). Dacă ai depășit data nașterii, atunci va verifica cervixul ca să vadă dacă și când să provoace nașterea.

Te va avertiza asupra semnelor preeclampsiei și importanța prezentării de urgență la spital. Dacă se apropie data nașterii, îți va aminti care sunt semnele travaliului și când trebuie să iei legătura cu medicul.

Dacă ai anumite întrebări legate de naștere, fă o listă împreună cu partenerul tău și ia-o cu tine la următoarea vizită.

Va discuta cu tine despre perioada postpartum (planurile legate de alăptare sau circumcizie și folosirea anticoncepționalelor). Dacă nu ai ales încă un pediatru pentru bebeluș, medicul îți va putea recomanda câțiva.

Săptămâna 25 de sarcină. Ce analize urmează

În funcție de situația ta, ți s-ar putea propune:

Hematocritul/hemoglobina.

Aceste test de sânge se recomandă pentru depistarea anemiei și este repetat în timpul trimestrului trei.

Testul pentru depistarea diabetului gestațional.

Dacă testul de glucoză realizat între săptămânile 24 și 28 a avut valori normale, atunci poți sta liniștită. Dar dacă valorile au fost anormale, vei fi testată din nou.

Vaccin de imunizare.

Dacă ai RH negativ, acest test va fi repetat și ți se va face un vaccin cu imunoglobulină la 28 de săptămâni (dacă partenerul tău este testat și are RH-ul negativ ca și tine, atunci vei fi sigură că și bebelușul îl va avea negativ și nu trebuie să mai faci vaccinul de imunizare).

Teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală.

Dacă există riscul să fi fost expusă la o astfel de boală, atunci ți se va recomanda analiza secreției vaginale (pentru gonoree și chlamydia), iar sângele îți va testat pentru sifilis și HIV.

Testul pentru depistarea streptococului de grup B.

Între 35 și 37 de săptămâni, vei fi testată vaginal și anal pentru streptococul de grup B. Dacă rezultatul e pozitiv, nu vei fi tratată imediat, pentru că tratamentul în acest moment nu garantează că bacteria nu va reveni. Vei fi însă tratată cu antibiotice intravenos dacă ai intrat în travaliu.

Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

Clarifică situația concediului postnatal. În mod normal, legea îți asigură un concediu de maternitate. La alegerea ta și a angajatorului, poți opta pentru o anumită perioadă. Gândește-te bine ce vrei să faci și anunță din timp la HR.

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

copilul meu

Majoritatea organelor vitale ale copilului tau sunt formate si sunt la locul lor. Si pielea bebelusului tau devine treptat mai putin transparenta. In restul sarcinii copilul va continua sa creasca si sa manance bine, asa ca tu trebuie sa te odihnesti cat de des poti – corpul tau inca lucreaza din greu!

sfaturi

Concentreza-te asupra…

Sanatatii sarcinii: varicele sunt frecvente in timpul sarcinii. Sunt vene care s-au umflat si care apar cel mai frecvent pe picioare. Pot aparea, de asemenea, si la nivelul vulvei. De obicei se vindeca dupa nastere. Exista modalitati de a reduce probabilitatea aparitiei venelor varicoase. Trebuie sa eviti sa stai in picioare pentru perioade lungi de timp, sa faci zilnic miscare (mers pe jos, inot) si sa dormi cu picioarele la un nivel mai ridicat decat restul corpului (poti folosi perne sub glezne sau poti ridica patul, astfel incat sa stea inclinat). Ai putea incerca, de asemenea, colantii de suport – ii poti cumpara de la majoritatea farmaciilor – nu sunt atractivi, dar au efect!

ce spun studiile
  • ai incercat hainele speciale pentru femei insarcinate?
  • pune-i muzica relaxanta celui mic sau canta-i chiar tu
  • rasfata-te la un tratament cosmetic

Te-ar mai putea interesa