Săptămâna 24 de sarcină. Crește riscul de naștere prematură

Săptămâna 24 de sarcină

săptămâna 24 de sarcină

Săptămâna 24 de sarcină – Cum se dezvoltă bebelușul

Noutatea săptămânii

Fătul se dezvoltă în ritm rapid și acum cântărește cu 100 de grame mai mult decât săptămâna trecută. Are în jur de 30 de centimetri lungime (cât un știulete de porumb), are o siluetă zveltă, dar trupul este proporționat și în scurt timp se va rotunji.

Creierul se dezvoltă la fel de rapid, ca și papilele gustative. În plămâni au apărut „ramurile copacului respirator”, precum și celulele care produc surfactant, o substanță care permite sacilor aerieni să se umple cu aer și împiedică alipirea alveolelor când se dezumflă, în timpul expirării.

Pielea este încă subțire și translucidă, dar acest lucru se va schimba în viitorul apropiat.

Săptămâna 24 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

În ultimele săptămâni, fundul uterului a ajuns la nivelul ombilicului și acum are dimensiunea unei mingi de fotbal. În această perioadă, cele mai multe gravide fac testul de toleranță orală la glucoză. Acest test se folosește pentru descoperirea diabetului gestațional.

Netratat, un diabet în sarcină poate duce la anomalii ale fătului, probleme respiratorii, bebeluși cu greutate mai mare, punând problema nașterii prin cezariană. În același timp, bebelușul poate avea probleme după naștere (nivel scăzut de zahăr în sânge).

Dacă nu ai știut până acum care sunt semnele declanșării unei nașteri premature, e timpul să afli.

Săptămâna 24 de sarcină. Nașterea prematură

Mai mult de 10% dintre bebeluși se nasc înainte de termen. Aproximativ un sfert dintre aceste nașteri sunt provocate de medici (induc nașterea sau optează pentru cezariană) din cauza unei probleme medicale grave cum ar fi preeclampsia sau încetarea evoluției fătului.

Celelalte sunt cunoscute ca nașteri spontane înainte de termen. Ai șansa să naști înainte de termen dacă sarcina are sub 37 de săptămâni, ți s-a rupt apa sau colul cervical este dilatat, dar nu ai contracții.

Deși există factori de risc cunoscuți care pot provoca nașterea prematură (cum ar fi infecții ale tractului genital, insuficiența cervicală sau probleme ale placentei) sunt și situații în care cauzele nașterii premature sunt necunoscute. Din acest motiv este bine să știi mai multe despre acest subiect.

Care sunt semnele nașterii înainte de termen

Sună-ți imediat medicul dacă ai una dintre aceste simptome, iar sarcina nu a împlinit 37 de săptămâni:

 • O scurgere vaginală mai abundentă.
 • Schimbarea texturii scurgerii – devine apoasă, vâscoasă sau are firicele de sânge.
 • Orice sângerare vaginală (chiar dacă e vorba despre pete).
 • Durere abdominală, crampe asemănătoate cu cele menstruale sau mai mult de patru contracții într-o oră (chiar dacă nu sunt dureroase).
 • Creșterea presiunii în zona pelviană (senzația că fătul împinge).
 • Durere de spate, în partea inferioară, mai ales dacă până atunci nu te-a durut spatele.

Unele dintre aceste simptome te pot deruta, cum ar fi presiunea din zona pelviană și durerea de spate, iar contracțiile pot fi cele de tip Braxton Hicks, adică inofensive. Dar mai bine să previi decât să regreți, așa că dacă ai vreo suspiciune, ia legătura cu medicul.

Dacă se naște prematur, copilul va fi bine?

Cu cât se naște mai aproape de termen, cu atât are mai multe șanse să supraviețuiască, fiind puțin probabil să aibă probleme de sănătate. Bebelușii prematuri care se nasc între 34 și 37 de săptămâni sunt în general bine, deși vor avea mai multe probleme respiratorii față de cei născuți la termen.

Pe de altă parte, există bebeluși născuți la 24 de săptămâni trăiesc datorită tehnologiei medicale avansate, dar trebuie ținuți mult timp în unitățile specializate și uneori au probleme de sănătate pe termen lung.

Cel mai bun lucru pe care-l poți faci ca să reduci riscul unei nașteri premature este să eviți tot ce pune în pericol sarcina: țigările, băutura, drogurile. Mănâncă sănătos, mergi la toate consulturile prenatale și anunță medicul de orice schimbare intervenită în sarcină.

Ce ar trebui să faci săptămâna asta

Ocupă-te de amenajarea casei. Ar fi bine ca înainte de sosirea copilului să termini pregătirile. Recrutează-l pe partenerul tău, un prieten apropiat, o rudă sau un meseriaș ca să te ajute (tu ar trebui să eviți să eviți anumite activități, cum ar fi mutatul mobilei). Iată ce ar trebui să faci:

 • Instalează sau verifică detectoarele de fum, asigură-te că ai un extinctor și fă un plan de evacuare în caz de incendiu.
 • Repară sau cumpără piesele de mobilier de care ai nevoie.
 • Zugrăvește camera copilului, pune draperii și ansamblează mobila pentru bebeluș.

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

Îți recomandăm și

copilul meu

Copilul tau are aproximativ 32 de cm lungime si cantareste aproximativ 500 de grame. Pielea sa este inca foarte delicata si translucida – cu venele destul de vizibile. Copiii nascuti in acest stadiu pot supravietui, dar au nevoie de terapie intensiva. Cu tehnologia de azi si imoplicarea medicilor si a asistentelor medicale, mult mai multi copii nascuti prematur supravietuiesc. O veste buna.

sfaturi

Concentreza-te asupra…

Viitorului tatic: este momentul sa se intereseze asupra numarului de zile de concediu paternal la care are dreptul. In general este vorba de cinci zile lucratoare dar, daca viitorul tatic urmeaza un curs de puericultura, obtine inca cinci zile suplimentare de concediu. Nu neglijati acest aspect, si o zi in plus conteaza!

ce spun studiile
 • ai rezolvat problema concediului de maternitate?
 • ia o pauza de relaxare intr-un bazin
 • incearca sa stai cu picioarele ridicate cand ai ocazia