Săptămâna 23 de sarcină

săptămâna 23 de sarcină

Săptămâna 23 de sarcină – Cum se dezvoltă bebelușul

Noutatea săptămânii

Pentru că a învățat cum să se miște, fătul pare că dansează. Acum măsoară mai mult de 30 de centimetri și are peste 500 de grame (cât un mango mare). Îl poți vedea „zvârcolindu-se” sub hainele tale.

Vasele de sânge din plămâni s-au dezvoltat și aceștia sunt gata să-și preia rolul, iar fătul a început să capteze zgomotele, pregătindu-se pentru viața extrauterină.

Sunetele puternice i-au devenit familiare – ca lătratul câinelui sau zgomotul făcut de aspirator – așa că probabil nu se va speria când le va auzi după naștere.

Săptămâna 23 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

În ultimele săptămâni este posibil să ți se fi umflat gleznele și picioarele, mai ales seara sau vara, în zilele călduroase. Circulația lentă în membrele inferioare, combinată cu schimbările din sânge, poate duce la retenția apei, ceea ce are ca rezultat edemele (umflături).

După naștere, corpul va scăpa de surplusul de apă și este posibil ca în timpul acestui proces să urinezi și să transpiri mai mult. Între timp, întinde-te pe partea stângă, cu picioarele ridicate pe o pernă. Evită să stai picior peste picior și nu sta așezată sau în picioare în același loc pentru mult timp.

În plus, încearcă și fă mișcare periodic. Poartă ciorapi speciali (pe care-i pui dimineața, imediat după ce te-ai trezit) și încălțăminte comodă. În timp ce unele edeme sunt normale în timpul sarcinii, în anumite zone ale corpului, umflăturile excesive pot fi un avertisment pentru preeclampsie.

Preeclampsia (numită în trecut toxemie gravidică) este definită ca o tensiune arterială mai mare de 140 mm Hg pentru cea sistolică şi de 90 mm Hg pentru cea distolică (adică 140/90, pe înţelesul tuturor) după cea de-a 20-a săptămână de sarcină. O altă caracteristică a preeclampsiei este nivelul de proteine în urină mai mare de 0,3 g în 24 ore.

Majoritatea femeilor care suferă de preeclampsie fac o formă uşoară a acestei afecţiuni în jurul datei naşterii, iar cu îngrijire adecvată nu întâmpină probleme foarte mari. Însă, nediagnosticată sau netratată la timp, preeclampsia este foarte periculoasă, deoarece duce la eclampsie.

Dacă gleznele sau picioarele ți se umflă brusc și mai mult decât degetele de la mâini sau dacă te-ai umflat la față și ți-au apărut pungi sub ochi, atunci sună imediat medicul.

Interesează-te despre recoltarea celulelor stem

Dacă ai luat în considerare această procedură, află că ea constă în stocarea sângelului de la nivelul cordonului ombilical al copilului și din placentă și congelarea pentru uzul medical viitor. Cordonul ombilical este bogat în celule stem, cele care stau la baza formării elementelor sanguine și a sistemului imunitar.

Celulele stem au proprietatea de a se transforma în alt gen de celule și datorită acestui lucru pot repara țesuturi, organe și vase de sânge. Sunt folosite în tratarea diferitelor afecțiuni. Până în acest moment s-a demonstrat că aceste celule au vindecat cu succes mai mult de 70 de afecțiuni.

  • Poți plăti stocarea celulelor stem într-o bancă privată de celule stem, unde să fie păstrate doar pentru uzul familiei tale. Poți alege această variantă, indiferent de spitalul în care vei naște. Băncile private preferă să încheie contractul în trimestrul doi de sarcină. Cel mai indicat e să vorbești cu medicul tău ca să te ajute să alegi cea mai potrivită soluție.

Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

Scrie-i o scrisoare bebelușului în care să-ți dezvălui sentimentele pentru el. O poți păstra pentru tine sau o poți face publică după naștere sau când dorești tu. Iată câteva idei:

  • Imaginează-ți cum ar fi ziua perfectă petrecută împreună cu copilul tău
  • Scrie care sunt visele, speranțele și dorințele tale pentru copil.
  • Încearcă și descrie ce înseamnă pentru tine noțiunea de mamă și ce crezi că te va face să fii o mamă bună.

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

copilul meu

Plamanii bebelusului tau sunt in curs de dezvoltare si se pregatesc pentru prima mare gura de aer. Capul copilului si corpul sunt acum in proportii normale si fatul incepe sa auda din ce in ce mai multe sunete din exteriorul uterului – de ce nu ii pui niste muzica clasica? Aparent, copiii o indragesc. Dar ce prefera copilul tau: Mozart sau Madonna? Incearca si vei afla.

sfaturi

Concentreza-te asupra…

Copilului tau: Nu te-ai gandit inca la niciun nume? Poate ca ai avut intotdeauna un favorit. Poate ca nu ai nicio idee. Daca ai nevoie de inspiratie, incearca o carte cu nume de copii. Aici poti gasi majoritatea numelor si semnificatiile lor. Ai putea chiar sa intocmesti o lista cu top zece nume de fete si baieti, din care sa selectezi numele preferat inainte de ziua cea mare.

ce spun studiile
  • gandeste-te la cum va arata patutul celui mic
  • ia in considerare si concediul de maternitate…
  • … sau pe cel de paternitate
  • pestele gras e perfect pentru tine acum