Odată intrată în săptămâna 22 de sarcină, fără îndoială lucrurile se aglomerează în burtica ta! Bebelușul tău crește și ocupă din ce în ce mai mult spațiu. Uterul tău se întinde la aproximativ 2 cm deasupra buricului pentru a-i face loc bebelușului care ia în greutate în fiecare săptămână.
În această etapă, copilul tău devine mai activ din punct de vedere fizic și vei putea simți copilul mișcându-se în interiorul corpului tău din ce în ce mai intens. Este posibil să nu simți primele mișcări. Le vei simți ca pe o senzație de fluturat. Pe măsură ce trece timpul, mișcările bebelușului vor deveni mai puternice, mai frecvente și mai vizibile.
Săptămâna 22 de sarcină. Cum se dezvoltă bebelușul
Copilul tău are acum aproape 28,8 cm lungime și cântărește aproximativ 478 de grame. Îl poți compara cu dimensiunea unei conopide mici.
Din cauza lipsei de țesut adipos, copilul este încă foarte slab. Cu ajutorul ecografiei făcută în săptămâna 22 de sarcină îți vei putea face o idee mai exactă despre cum va arăta copilul tău.
- CITEȘTE ȘI: Când facem ecografii în sarcină
Poziția bebelușului în săptămâna 22 de sarcină
La 22 de săptămâni, bebelușul tău este încă în poziție verticală și va continua să rămână în această postură în următoarele trei până la cinci săptămâni. La cât este de micuț, se poate mișca în voie!
Dezvoltarea fetală în săptămâna 22 de sarcină
- Organele interne cresc rapid, iar pielea bebelușului este încă ridată și acoperită cu lanugo.
- Pleoapele se pot distinge de sprâncene. Ochii sunt formați, dar partea colorată a ochiului – irisului încă nu are pigment.
- Ficatul începe să producă mai multe enzime care vor descompune bilirubina (produs secundar obținut din descompunerea celulelor roșii din sânge). Se știe că globulele roșii fetale au o durată de viață mai scurtă, astfel încât producția de bilirubină la făt este semnificativ crescută. Bilirubina produsă de făt trece din sângele fetal în sângele mamei prin placentă. Ficatul mamei eliberează bilirubina fetală.
- În această perioadă, sistemul senzorial al bebelușului începe să se dezvolte. Bebelușul începe să-și atingă fața, picioarele și trunchiul.
- El poate percepe deja lumina și întunericul și îți poate auzi vocea și bătăile inimii. Dacă viitorul tău copil este o fată, în acest stadiu se formează uterul, ovarele și ovulul.
La 28 de centimetri și aproape o jumătate de kilogram (cât un o conopidă mică), fătul începe să semene cu un nou-născut. Buzele, pleoapele și sprâncenele se disting cu ușurință și pe gingii i-au apărut mugurii dentari. Ochii s-au format și ei, dar irisul (zona colorată) încă nu e pigmentată.
Dacă ai putea vedea în interiorul uterului, ai zări firicele fine de păr (laguno) care-i acoperă trupul. În abdomenul lui se dezvoltă încet și sigur pancreasul – esențial în producerea unui hormon important. Dacă ai fetiță, organele genitale sunt în plină formare, iar dacă ai băiat, testiculele încep să coboare din abdomen în scrot.
Săptămâna 22 de sarcină. Cum se schimbă viața ta
Ajunsă în săptămâna 22, te afli în luna a cincea de sarcină, trimestrul al II-lea.
Încă de acum două săptămâni copilul tău are o creștere constantă și, în cele din urmă, va trebui să te obișnuiești cu asta, deoarece burta ta va continua să crească.
Burtica ta în săptămâna 22 de sarcină
Când ajungi în săptămâna 22 de sarcină, burta ta va începe să arate din ce în ce mai mult ca o burtică de gravidă. Toți cei din jurul tău vor putea acum să recunoască că ești însărcinată. Mulți oameni vor întinde mâna pentru a-ți atinge burta. Dacă nu-ți place, spune-le asta!
În săptămâna 22 de sarcină, burta ta măsoară aproximativ 20-24 cm de la osul pelvin până la vârful uterului. De asemenea, pot apărea vergeturi cauzate de faptul că pielea se întinde rapid și se întinde din ce în ce mai mult.
- CITEȘTE ȘI: Ce treburi casnice nu trebuie să facă o gravidă?
Simptome în săptămâna 22 de sarcină
În general, te vei simți bine în săptămâna 22 de sarcină. Totuși, există câteva simptome comune pe care le poți experimenta în acest moment. Aceste simptome includ:
Durere abdominală
Durerea abdominală este o problemă normală dacă ești însărcinată în 22 de săptămâni, dar uneori poate fi și cu adevărat înfricoșătoare. Durerea pe care ai putea să o simți poate fi ascuțită, ca un junghi sau surdă și dureroasă. Trebuie să înveți să faci diferența între o durere normală și o durere neobișnuită și să știi când să apelezi la medicul tău.
Gaze și constipație
Nivelurile de progesteron sunt mai mari în această perioadă și este posibil să ai mai multe gaze și să te confrunți cu constipația. În plus, pe măsură ce uterul devine mai mare, acesta pune o presiune suplimentară asupra intestinului. Consumul de alimente sănătoase și exercițiile fizice te vor ajuta să scapi de aceste simptome neplăcute. Pe de altă parte, atunci când uterul se întinde din cauza bebelușului, se mișcă și ligamentele care se găsesc pe uter, iar acest lucru poate provoca dureri ascuțite și surde în zona abdominală.
Varice
Varicele sunt probleme frecvente în timpul sarcinii din următoarele cauze:
- Relaxarea mușchiului neted venos- acesta este efectul progesteronului (stabilizează uterul prin relaxarea mușchiului neted. Acest lucru influențează direct funcția venoasă).
- Creșterea presiunii intravasculare care provoacă hipertensiune venoasă forțând sângele din sistemul venos profund către cel superficial.
Pentru a reduce riscul de apariție a venelor varicoase, încearcă să porți ciorapi compresivi ori de câte ori poți. De asemenea, ține picioarele sus timp de câteva minute, cel puțin o dată pe zi.
Greaţă
Modificările nivelurilor hormonale și modificările echilibrului chimic natural al organismului se normalizează de obicei în primele 12 săptămâni, dar poți avea totuși grețuri în săptămâna 22 de sarcină din cauza modificărilor hormonale.
Diaree
Este posibil să ai și diaree în săptămâna de sarcină. Din cauza modificărilor din corpul tău, poți deveni sensibilă la anumite alimente. De asemenea, diareea poate fi un semn că travaliul se apropie. Atenție, însă: combinația dintre greață, diaree și durere abdominală poate fi un simptom al unor afecțiuni grave precum apendicita sau colecistita (inflamația vezicii biliare).
Crampe
În majoritatea cazurilor, crampele la 22 de săptămâni sunt o parte normală a sarcinii. În timpul celei de-a 22-a săptămâni, o cauză frecventă a crampelor este durerea ligamentului rotund. Ligamentul rotund menține uterul în anteversie (poziția uterului când fundul său este întors înainte). Când se întinde, s-ar putea să simți o durere ascuțită, ca un junghi, în partea inferioară a abdomenului.
Contracții Braxton-Hicks
Contracțiile Braxton Hicks („contracțiile false”) sunt normale pentru această perioadă a sarcinii și nu ar trebui să îți faci griji din cauza lor. De obicei sunt slabe sau încep puternic și devin din ce în ce mai puțin intense. Contracțiile Braxton-Hicks sunt neregulate și se simt ca o încordare în abdomenul inferior, care începe în partea superioară a mușchilor uterini și iradiază în jos.
Presiunea pelviană
Este simplu. Copilul tău crește, volumul sângelui tău crește și toate acestea contribuie la presiunea pelviană pe care începeți să o simți. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te întinzi pe o parte și să încerci să te concentrezi pe respirație. Încearcă să faci o diferență între presiunea pelvină și durerea pelvină. Dacă simți durere în loc de presiune, îți va fi greu să mergi. În acest caz, trebuie să te adresezi imediat medicului tău.
Creșterea libidoului
Dorința sexuală crescută este un alt simptom din săpămâna 22 de sarcină de sarcină și este unul pozitiv. Deoarece există un volum suplimentar de sânge în corpul tău, organul tău genital va fi de asemenea super sensibil și poate duce la orgasme puternice și o lubrifiere crescută.
- CITEȘTE ȘI: Libidoul, încotro?
Hemoroizi
Uterul tău crește de la o zi la alta și pune mai multă presiune asupra venelor pelvine. Aceasta crește presiunea intravasculară în venele hemoroidale, ceea ce contribuie la formarea hemoroizilor. Dacă medicul nu-ți limitează activitățile fizice zilnice, mergi pe jos sau poți face exerciții fizice cel puțin 5 minute pe zi. Bea multe lichide și consumă alimente bogate în fibre ajută, deoarece la prevenirea apariției hemoroizilor.
Dureri de spate
Durerea de spate se datorează presiunii suplimentare exercitate de bebelușul tău, dar apare și din cauza greutății suplimentare. Dormi cu o pernă pentru corp și fă un masaj prenatal pentru a ușura durerea de spate.
Secreții vaginale crescute
Modificările secrețiilor vaginale sunt frecvente în această etapă din cauza fluxului sanguin crescut. Acest lucru poate duce, de asemenea, la creșterea secrețiilor vaginale. Dar dacă observi că mirosul sau culoarea scurgerii tale vaginale s-au schimbat, este bine la medic deoarece poate fi semnul unei infecții.
De asemenea, o proteină numită fibronectină fetală ar putea fi prezentă în secreția vaginală. Un screening al fibronectinei fetale se face între săptămâna 22 și săptămâna 34 de sarcină la femeile cu risc crescut de travaliu prematur pentru a exclude aceasta posibilitate.
Sforăit
Sforăitul este destul de comun în rândul gravidelor. Pe măsură ce burtica îți crește, îți este din ce în ce mai dificil să găsești o poziție confortabilă de dormit.
- În acest moment, vei descoperi că burtica ta s-a transformat în magnet pentru mâini. Nu e nimic rău dacă să le spui celor care vor să-ți atingă burta că ai prefera să nu o facă, dacă asta simți. În cazul în care cineva îți spune că la această vârstă a sarcinii ai burta prea mare sau prea mică, amintește-ți că fiecare făt se dezvoltă în ritmul lui.
- Ce e important e că trebuie să mergi periodic la controalele prenatale ca să te asiguri că totul e în regulă și că bebelușul se dezvoltă normal. E posibil ca în această perioadă să-ți apară vergeturi pe abdomen, care s-a întins ca să se adapteze „cerințelor”.
Cel puțin jumătate dintre gravide se aleg cu vergeturi până nasc. Aceste fâșii subțiri de piele cu o textură diferită de cea normală pot varia de la roz la maro închis (în funcție de culoarea pielii tale) și devin din ce în ce mai vizibile pe măsură ce sarcina avansează. Deși de cele mai multe ori ele sunt pe burtă, pot apărea și pe fese, coapse, șolduri și sâni.
Nu s-a dovedit științific că loțiunile minimalizează sau împiedică apariția lor, așa că tot ce poți să faci e să te hidratezi corespunzător.
Părul este mai des și mai strălucitor
În realitate, nu ți s-a îndesit părul, atâta doar că nu mai cade așa mult.
Ce să faci: dacă e o binecuvântare, atunci bucură-te de părul des. Dacă e o problemă, roagă-ți coafeza să-ți schimbe tunsoarea în așa fel încât să te simți bine. Stai liniștită, situația asta nu va dura la nesfârșit. După naștere, părul va începe să-ți cadă, chiar și în șuvițe.
Se îndesește părul de pe corp
Hormonii sexuali cunoscuți sub denumirea de androgeni pot determina creșterea părului din barbă, de deasupra buzei superioare, pomeți și obraji.
Ce să faci: Pensarea sau epilarea țin sub control această problemă.
Unghiile cresc mai repede
Este posibil ca unghiile să-ți crească mai repede în această perioadă și să-și schimbe textura. La unele femei se întăresc, în timp ce la altele se subțiază sau devin casante.
Ce poți face: Protejează-ți unghiile cu mănuși din cauciuc atunci când faci curățenie și folosește crème hidratante.
Culoarea pielii se modifică
Unele gravide susțin că nu au avut niciodată pielea atât de strălucitoare. Altele, în schimb, realizează că schimbările hormonale le-au agravat problemele deja existente cum ar fi acneea.
Ce poți face: folosește un săpun delicat și spală-te pe față (sau pe brațe) de două ori pe zi, asigurându-te că fardurile pe care le folosești nu sunt pe bază de ulei. Nu lua pastile împotriva acneei și nu folosi niciun fel de unguent pentru o trata înainte să te sfătuiești cu medicul.
Pielea se pătează
O cantitate crescută de melanină creează o linie subțire, închisă la culoare, ce se întinde de la ombilic până la osul pubian. Și la nivelul feței pot apărea pete întunecate.
Ce poți face: Folosește o cremă protectoare cu SPF 15 sau mai mare, pălărie și evită expunerea la soare între orele 10.00 – 14.00.
Sfârcurile și areolelele se măresc.
Vei descoperi că sfârcurile și zonele care le înconjoară (areolele) sunt mai mari și mai închise la culoare. Micile umflături de pe areole, cunoscute sub numele de tuberculii lui Montgomery, își pot mări și ele dimensiunile.
Acești tuberculi produc grăsimi ce luptă împotriva bacteriilor și ajută la lubrifierea pielii. La unele femei, vasele de sânge de la nivelul sânilor sunt mai pronunțate. Toate aceste modificări au rolul de a pregăti sânii pentru alăptare.
Ce poți face: Nimic!
Picioarele se umflă
Reții apă și picioarele ți se umflă, dându-ți impresia că îți trebuie pantofi mai mari și mai largi. Această senzație va dispărea după naștere.
Ce poți face: Cumpără-ți încălțăminte confortabilă.
Săptămâna 22 de sarcină. Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta
Ecografia din săptămâna 22 de sarcină
Ecografia îți arată imagini ale bebelușului în interiorul uterului. Poți vedea dezvoltarea bebelușului tău prin intermediul acestei investigații, precum și mișcările și poziția fătului. De asemenea, medicul îți poate spune sexul copilului în timpul ecografiei din săptămâna 22 de sarcină. Cel mai probabil copilul va părea că doarme. Bebelușii au perioade de somn și perioade de activitate când se află în uter.
Stilul de viață în săptămâna 22 de sarcină
Mănâncă alimente sănătoase
O varietate de alimente sănătoase precum fructele, legumele, lactatele cu conținut scăzut de grăsimi, fasolea, pâinea cu cereale, peștele și carnea slabă ar trebui incluse în meniul tău de zi cu zi. Bea multe lichide și încearcă să minimizezi aportul de cofeină la mai puțin de 200 mg pe zi.
Nu mânca pește bogat în mercur (cum ar fi peștele-spadă, macroul), alege pește cu conținut scăzut de mercur (somon, cod, ton sau creveți). Te vei surprinde singură că începi să consumi o cantitate excesivă de alimente și vei mânca necontrolat. Creșterea apetitului în timpul sarcinii este destul de normală.
Nu uita de vitaminele prenatale
Vitaminele prenatale furnizează vitamine și minerale suplimentare de care ai nevoie. Administrarea vitaminelor necesare ajută, de asemenea, la reducerea riscului unor malformații congenitale.
Renunță la fumat
Dacă ești fumătoare, trebuie să renunți imediat la țigări. Fumatul crește șansele de avort spontan și de apariție a unor probleme de sănătate în timpul sarcinii. De asemenea, fumatul poate provoca travaliu prematur și greutate mică la naștere.
Alcoolul nu este permis
Tot ceea ce consumi trece la bebeluș prin placentă. Deci, dacă bei alcool, acesta va trece și la copilului tău. Alcoolul afectează dezvoltarea creierului bebelușului și poate provoca, de asemenea, SAF – sindromul alcoolic fetal. SAF provoacă mai târziu probleme mentale, de creștere și de comportament.
Nu uita de exercițiile fizice
A avea o rutină de exerciții pe măsură ce sarcina progresează este o idee grozavă. Nu te forța; doar fă niște exercitii simple cu care să te simți confortabil, mergi la yoga sau la piscină dacă nu ai restricții.
- CITEȘTE ȘI: Exercițiile fizice în sarcină
Săptămâna 22 de sarcină. Ce ar trebui să facă partenerul
Sexul în săptămâna 22 de sarcină
Să spargem mai întâi stereotipurile! Da, ai voie să faci sex în timpul sarcinii și nu, asta nu-ți va răni copilul. Pe măsură ce burtica ta crește, vei observa că va interfera cu activitățile tale zilnice, inclusiv cu sexul. Din cauza dimensiunii burticii tale, este posibil să nu poți face unele dintre pozițiile tale preferate. Așadar, va trebui să fiți creativi amândoi și să descoperiți poziții care vor fi confortabile pentru tine și partenerul tău.
Alte lucruri pe care trebui să le facă partenerul
- Îți poate face un masaj sera, înainte de culcare pentru a te ajuta să te relazexi.
- Se poate apuca deja să pregătească zona în care va dormi bebelușul (camera sa ori o zonă din dormitorul vostru.
- Dacă vreți să faceți o ședintă foto din timpul sarcinii, el poate căuta un fotograf cu recuzită și experiență.
- Începeți să citiți împreună despre diferite tipuri de scutece și discută cu partenerul tău despre fiecare în parte.
- Când aveți o clipă liberă începeți să faceți liste cu prenumele potrivite pentru viitorul vostru copil.
Să-și ia ca temă de gândire dacă vrea să fie alături de tine în sala de nașteri. Femeile care urmează să aducă pe lume un copil vor putea să aibă alături de ele în sala de nașteri o persoană pe care o aleg în prealabil. Ministerul Sănătății a trimis către direcțiile de sănătate publică județene și către Direcția de Sănătate Publică București recomandările cu privire la modul în care se va face acest lucru.
Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI
Îți recomandăm să te uiți și la acest video
Copilul tau arata acum ca un mic nou-nascut, cu trasaturi faciale din ce in ce mai bine definite. Scheletul continua, de asemenea, sa se dezvolte si oasele din interiorul craniului bebelusului tau incep sa se intareasca – desi vor ramane in continuare niste „zone moi”.
Concentreza-te asupra…
Sanatatii in timpul sarcinii: hemoroizii sunt venele umflate care captusesc canalul anal. Sunt comuni in timpul sarcinii, deoarece hormonii de sarcina fac venele sa se relaxeze. Hemoroizii pot provoca mancarimi, se simt imflamati si pot sangera un pic – mai ales dupa ce mergi la toaleta. Daca ai hemoroizi, incearca sa bei multa apa si sa mananci alimente bogate in fibre. Daca starea de disconfort cauzata de hemoroizi este accentuata, ai putea cere sfatul medicului sau farmacistului pentru un tratament adecvat. Si nu iti face griji, hemoroizii dispar de obicei dupa nastere.
- obisnuieste-te cu sarcina si ce presupune ea si fii fericita
- mananca multe gustari sanatoase
- fii atenta la hidratare
- incearca sa faci cat mai multe lucruri relaxante