Săptămâna 21 de sarcină. Partenerul tău poate fi fericit, crește de sex

Săptămâna 21 de sarcină

săptămâna 21 de sarcină

Săptămâna 21 de sarcină – Cum se dezvoltă bebelușul

Noutatea săptămânii

Fătul cântărește aproape 400 de grame și are 26 de la centimetri (din creștet la călcâi, cam cât un morcov).

Probabil deja ai impresia că exersează artele marțiale din moment ce mișcările fine s-au transformat în lovituri. E posibil să-ți dai seama că există o rutină a activității lui. Ca evoluție, fătul are acum gene și sprâncene, iar dacă ai fetiță, atunci vaginul ei a început să formeze.

Săptămâna 21 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

În mod normal, în aceste zile ar trebui să te simți confortabil. Încă nu ești prea mare și majoritatea stărilor neplăcute de la începutul sarcinii au dispărut. Dacă te simți bine, relaxată, bucură-te de această perioadă, deoarece trimestrul trei poate aduce o nouă serie de neplăceri.

Nu se poate spune că nu o să mai ai mici probleme. De exemplu, acneea. Dacă te afli în această situație, folosește un săpun delicat și spală-te pe față (sau pe brațe) de două ori pe zi, asigurându-te că fardurile pe care le folosești nu sunt pe bază de ulei. Nu lua pastile împotriva acneei și nu folosi niciun fel de unguent pentru o trata înainte să te sfătuiești cu medicul.

Săptămâna 21 de sarcină. La fel de bine este posibil să-ți apară varice

Pe măsură ce crește sarcina, crește și presiunea asupra venelor de pe picioare. Nivelul crescut de progesteron, care face pereții venelor să se relaxeze, poate agrava situația.

Ai mai multe șanse să faci varice dacă există precedente în familie. Acestea se pot înmulți dacă ai sarcini succesive sau ai înaintat în vârstă. Ca să previi apariția lor sau să minimalizeze efectul, fă în fiecare zi exerciții, ține picioarele ridicate atunci când ai ocazia, dormi pe stânga și poartă ciorapi speciali.

Tot acum pot apărea la suprafața pielii ramificații venoase subțiri, mai ales pe glezne, picioare și față. Pot avea formă de picioare de păianjen, raze de soare sau crengi de copac sau pot fi doar niște linii fără un model anume. Deși ți se par neplăcută la vedere, aceasta e singura problemă deoarece nu cauzează disconfort și de obicei dispare după naștere.

Săptămâna 21 de sarcină. Sexul în timpul sarcinii

Unele femei gravide simt că dorința sexuală le-a crescut până la cer, cel puțin în anumite perioade. Asta se datorează fluxului sanguin crescut din zona pelviană și automat mărirea sensibilității și a lubrifierii vaginului datorită schimbărilor hormonale.

E însă la fel de normal să nu tânjești după sex. Dacă ai mâncărimi și dureri, te simți neatrăgătoare sau pur și simplu obosită, libidoul tău va scădea. Dacă nu ai chef de sex, spune-i partenerului tău ce simți și asigură-l că-l iubești. E important să comunicați și să vă sprijiniți în această perioadă, ca să treceți împreună peste toate modificările care intervin în viața voastră. Amintește-ți că, în afară de sex, există și alte moduri de a fi intimi.

Sexul e interzis în perioada sarcinii?

Dacă trebuie să eviți sexul e pentru că ai următoarele probleme sau simptome:

 • Placentă praevia
 • Amenințare de naștere prematură
 • Sângerare sau scurgere vaginală inexplicabile
 • Crampe abdominale
 • Insuficiență cervicală
 • Cervix dilatat
 • Ți s-a rupt apa, chiar dacă ai pierdut doar câțiva stropi
 • Ar trebui să alegi abstinența dacă partenerul tău are sau a avut herpes genital (chiar dacă l-a tratat și acum nu are nici un fel de simptome). Aceleași reguli se aplică și în cazul sexului oral (dacă are herpes bucal).
 • Nu face sex dacă partenerul tău are orice boală cu transmitere sexuală, dacă nu v-ați tratat amândoi și rezultatul a venit apoi negativ.
 • Sunt și alte situații în care medicul te va sfătui să nu întreții relații sexuale. De exemplu dacă ai avut anterior o naștere prematură îți va sugera să întrerupi la un moment dat contactele sexuale și să le reiei undeva în a 37-a săptămână

Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

Fă o condică pentru bebeluș. În scurt timp, familia și prietenii te vor întreba ce-ți dorești sau ai nevoie pentru bebeluș (în cazul în care cineva vrea să organizeze o petrecere înainte de naștere). Fă o condică în care să notezi ce-ți trebuie. Încearcă să treci acolo produse mici, rezonabile ca preț, deși nu strică să treci și un cărucior, un scaun special pentru mașină sau un scaun de masă pentru bebeluși. Prietenii pot face echipă pentru a cumpăra un obiect mai important și mai scump.

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

Îți recomandăm și

copilul meu

Sistemul digestiv al bebelusului tau este acum complet format si copilul incepe sa inghita cantitati mici de lichid amniotic. Copilul tau poate chiar sughita – vei sti acest lucru pe masura ce miscarile bebelusului vor deveni mult mai ritmice.

sfaturi

Concentreza-te asupra…

Relatiei tale: doar unul dintre voi isi doreste sa afle sexul copilului? Discutati deschis. Incercati sa nu lasati problema sa scape de sub control si pregateste-te sa dai inapoi, daca este necesar. In plus, uneori medicii nu va vor sa spune care este sexul fatului intrucat ecografiile nu sunt 100% clare.

ce spun studiile
 • rezerva-ti timp pentru relaxare
 • ia gustari si mese mici
 • arata-le prietenilor ecografiile