Săptămâna 2 de sarcină se numeşte impropriu așa, pentru că sarcina nu e încă instalată. Este săptămâna în care se produce ovulația și, dacă ovulul eliberat va fi fecundat, se va transforma într-un bebeluș.
De la concepție la naștere e însă cale lungă și e important să știi prin ce schimbări trece trupul tău, dar și care sunt pașii pe care-i parcurge micuțul tău.
Cu o săptămână în urmă, estrogenul și progesteronul în cantități mari au făcut ca în uterul tău să se formeze un țesut bine irigat cu sânge, pregătit să primească un potențial ovul fecundat. În același timp, în ovare, ovulele ajung la maturitate în foliculi (saci plini cu lichid).
Săptămâna 2 de sarcină. Momentul în care ovulezi
La începutul acestei săptămâni, de obicei între a 14-a și a 28 zi a ciclului menstrual, se produce ovulația. Un ovul este eliminat din folicul, absorbit din ovar și transportat în trompa uterină.
În următoarele 12 până la 14 ore, ovulul va fi fecundat de unul dintre cei 250 de milioane de spermatozoizi (în medie) ejaculați de partener și vor înota din vaginul tău, prin cervix, în sus spre uter și trompele uterine, unde va penetra ovulul.
În călătoria de 10 ore, doar aproximativ 400 de spermatozoizi vor supraviețui și doar unul singur va reuși să străpungă membrana ovouului.
În următoarele 10 până la 30 de ore, nucleul spermatozoidului se unește cu cel al ovulului și astfel ele își vor combina materialul genetic. Dacă spermatozoidul prezintă un cromozom Y, bebelușul tău va fi băiat, în cazul în care este vorba de un cromozom X, vei avea o fetiță.
- CITEȘTE ȘI: Cum concepi fată sau băiat? Metoda Shettles, calendarul chinezesc și kitul de selecție a sexului
Fiecare copil se dezvoltă în ritmul lui chiar și în uter
În timpul celor 3 sau 4 zile ale călătoriei din trompa uterină în uter, ovulul fertilizat (zigotul) se va divide în 16 celule identice.
Odată ajuns în uter, zigotul se numește morula. După încă o zi sau două, se va fixa în endometrul îngroșat, continuându-și uimitoarea transformare. Din acest moment, morula se numește blastocit.
Celulele din interior vor deveni embrion, lichidul care-l înconjoară – sacul amniotic. Iar celulele exterioare se vor transforma în placentă, un organ care va oferi oxigen și substanțe nutritive fătului.
NOTĂ: Fiecare copil se dezvoltă în ritmul lui chiar și în uter. Informațiile de față sunt menite să te ajute să-ți formezi o idee despre cum se dezvoltă bebelușul.
Săptămâna 2 de sarcină. Cum se instalează sarcina
Ultimul ciclu a debutat în urmă cu două săptămâni, așa că probabil ești la ovulație acum sau în scurt timp. Va trebuie să mai aștepți cel puțin două săptămâni înainte să ai un test pozitiv de sarcină.
Majoritatea bebelușilor se nasc la 38 de săptămâni după fertilizarea ovulului, dar din moment ce e dificil să știi cu exactitate când a fost fecundat ovulul, ginecologul va calcula data nașterii la 40 de săptămâni de la ultima sângerare menstruală (presupunând că ai un ciclu regulat. Pentru femeile care nu au ciclu regulat, se apelează la ecografie).
Poți calcula și tu data probabilă a nașterii cu ajutorul calculatorului de AICI.
Când trebuie să ai raport sexual pentru a rămâne însărcinată
Ca să profiți la maximum, e bine să ai contact sexual cu 48 de ore înainte de ovulație și a doua zi după. În acest fel, te asiguri că spermatozoizii care trăiesc în organismul tău aproximativ 10 zile se vor întâlni cu ovulul care nu rezistă decât 24 de ore.
Înainte să ajungi în dormitor, fă-ți temele: informează-te despre cum poți afla exact care e momentul ovulației și cât durează până când se instalează o sarcină.
Cele mai potrivite poziții sexuale pentru a rămâne însărcinată
Nu există dovezi că o anumită poziție sexuală duce cu siguranță la concepție. Poate ai auzit că poziția misionarului favorizează, datorită faptului că sperma e ejaculată mai aproape de cervix, dar nu sunt studii care să confirme asta. Sincronizarea rămâne un factor crucial.
Orgasmul ajută?
Sunt oameni care cred că dacă femeia are orgasm imediat după bărbat, are șanse mai mari să rămână însărcinată, dar nu există dovezi care să susțină această afirmație.
Orgasmul femeii nu are importanță în procesul de concepție, dar este posibil ca sperma să ajungă mai ușor în trompa uterină cu ajutorul contracțiilor uterului.
Ar trebui să stai întinsă după ce faci dragoste?
Nici în această privință nu există dovezi, dar nu strică să încerci. Dacă rămâi la orizontală în următoarele 15 minute după contactul sexual, permiți spermei să rămână în vagin. Bineînțeles că la fiecare ejaculare sunt milioane de spermatozoizi, așa că și dacă te ridici imediat, tot vor rămâne suficienți.
Dacă încercați de mai bine de un an să obțineți o sarcină și nu ați avut succes (sau între 3 și 6 luni dacă ai peste 35 de ani) sau nu ai cicluri regulate, atunci trebuie să iei legătura cu un specialist în fertilizare.
Sarcina în săptămâna 2 pentru mamă
În cea de-a doua săptămână de sarcină corpul tău este pregătit să primească o sarcină. Îți va trimite o serie de semnale care anunță că se produce ovulația:
Cele mai importante simptome ale ovulației
Crampe abdominale. Pentru unele femei, ovulația declanșează și dureri abdominale, dar care nu sunt de intensitate mare.
Schimbări la nivelul secrețiilor vaginale. Înainte de ovulație, o să observi cum secrețiile devin mai fluide și transparente. Aceste secreții seamănă cu albul oului crud. După ovulație, secrețiile pot deveni mai alb-tulbure și mai consistente sau pot să dispară.
Schimbări la temperatura bazală a corpului. Unul dintre semnele ovulației e acela că temperatura corpului poate fi mai ridicată. Folosește un termometru pentru a vedea care e temperatura corpului. Fă acest lucru în fiecare dimineață înainte să te dai jos din pat. Notează rezultatele într-un carnețel sau pe mobil și vezi când se formează un tipar în care poți să depistezi zilele în care ai temperatura mai mare. Atunci este perioada cea mai fertilă pentru tine.
Ce trebuie să faci în săptămâna a doua de sarcină
În săptămâna 2 de sarcină este important să ai un stil de viață cât mai sănătos. Nu doar la ceea ce mănânci trebuie să ai grijă, ci este bine să faci și mișcare și să păstrezi un echilibru emoțional.
Vitaminele prenatale
Dacă nu ai luat până acum vitamine prenatale, acum e momentul potrivit să începi s-o faci. Asigură-te că ele conțin cel puțin 400 de micrograme de acid folic, ca să reduci riscul unui avort spontan sau apariția malformațiilor la copil.
Ca să nu uiți să le iei în fiecare zi, pune sticluța lângă periuța de dinți sau lângă lucrul pe care știi că-l folosești atunci când te trezești.
Analize
Dacă tu și partenerul tău vă doriți să deveniți părinți este bine să discutați cu medicul ginecolog despre analize prin care să vedeți care vă este starea de sănătate.
Analizele de rutină sunt cele de glicemie, hemoleucograma, testele pentru bolile cu transmitere sexuală, grupa de sânge, RH, testul pentru hepatita B (dacă e pozitiv, copilul va primi tratament specific la naștere). Grupa de sânge și Rh-ul sunt teste pe care trebuie să le faci. În cazul în care se constată o eventuală incompatibilitate între tine și partenerul tău se va urmări apariția de anticorpi anti-grup sau anti-Rh.
De asemenea, medicul va verifica tensiunea și sănătatea inimii, iar ginecologul va recomanda și testul Papanicolau și un examen de secreții.
O altă categorie de analize sunt cele care arată dacă ai afecțiuni care pot pune sarcina în pericol. Testele de sânge vor arăta dacă ai infecții precum toxoplasmoză, rubeolă, rujeolă, infecția primară cu virusul citomegalic). Unele infecții pot să se transmită copilului prin placentă sau în timpul nașterii. Dacă se întâmplă asta consecințele pot fi grave pentru bebeluș. Mai mult decât atât, unele infecții te afectează mai tare dacă ești deja însărcinată sau pot conduce la complicații, cum ar fi nașterea prematură.
Îți recomandăm să te uiți și la acest video
Cu cat iti pregatesti corpul mai mult pentru sarcina, cu atat mai bine. Evident, lucrurile ca mancatul sanatos (muuulte legume cu frunze verzi), exercitiile fizice (yoga si inotul sunt grozave) si renuntatul la fumat fac diferenta. Consumul de acid folic este de asemenea important, pentru ca acesta previne defectele congenitale cum ar fi spina bifida. Incearca sa te imprietenesti cu cantarul de baie chiar daca niste kilograme in plus pot face acest lucru sa para imposibil. Nu te interioriza: discuta cu prietenii apropiati si cu familia despre cum te simti. Decizia de a avea un copil poate declansa o furtuna in sentimentele tale si este bine sa te asiguri ca ai un sprijin.
Concentreaza-te pe… viitorul tatic: nu numai dieta ta este importanta pentru a ramane insarcinata, ci si dieta partenerului. Pentru ca spermatozoizii ajung la maturitate in aproximativ 10 saptamani, partenerul tau ar trebui sa aiba o dieta sanatoasa cu cel putin 3 luni inainte de a va pune planul in aplicare. Din farfurie nu ar trebui sa ii lipseasca antioxidantii, zincul, seleniul (se gaseste in alimente precum ton, alune braziliene si cereale integrale), acizii grasi esentiali (alegeti peste gras) si manganul (legume cu frunze, oua, cereale integrale). Toate acestea vor contribui la formarea unor spermatozoizi sanatosi.
- marcheaza zilele fertile
- fa si mai mult sex
- ia acid folic
- incearca o noua pozitie la yoga