Săptămâna 19 de sarcină. Fătul îți aude vocea: vobește-i și spune-i povești

Săptămâna 19 de sarcină

Săptămâna 19 de sarcină

Săptămâna 19 de sarcină – Cum se dezvoltă bebelușul

Noutatea săptămânii

Dezvoltarea senzorială ia avânt. Creierul se împarte acum în arii destinate auzului, gustului, mirosului, văzului și simțului tactil. Unii cercetători susțin că acum fătul ți-ar auzi vocea, așa că nu te sfii să citești cu voce tare, să-i vorbești sau să-i cânți cântecele vesele.

Cât despre dimensiuni, bebelușul măsoară 15 centimetri și cântărește aproximativ 240 de grame (cât un dovlecel). Mâinile și picioarele sunt proporționale cu restul corpului.

Rinichii continuă să producă urină, iar părul de pe cap să crească. Pielea lui este acoperită cu o substanță alb-cenușie, de consistență grasă, care împiedică pielea să se stafidească în lichidul amniotic.

Săptămâna 19 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

Crezi că acum ești mare? În săptămânile care urmează burta ta va crește și mai repede. Din acest motiv, s-ar putea să simți junghiuri în abdomenul inferior sau chiar dureri ascuțite, mai ales când îți schimbi poziția după o zi obositoare. Cel mai probabil este vorba despre întinderea ligamentelor care susțin uterul. Nu trebuie să-ți faci griji din cauza asta, dar sună-ți medicul dacă durerea se acutizează sau persistă.

E posibil să observi schimbări și în ceea ce privește pielea ta. Ai palmele roșii? Nu trebuie să te îngrijorezi – e din cauza estrogenului. La fel de bine îți pot apărea pete întunecate deasupra buzei superioare și pe frunte – cloasma sau „masca gravidității”. Și sfârcurile se pot închide la culoare, ca și pistruii, cicatricele, subțioarele, zona inghinală și vulva. Linia neagră care apare pe burtă între buric și pubis se numește linea nigra.

În mod normal, aceste pete dispar după naștere. Între timp însă, protejează-te de soare, care intensifică schimbarea pigmentului. Acoperă-te, folosește o pălărie și cremă de protecție solară când ieși din casă.

Săptămâna 19 de sarcină. Numele copilului

Pentru multe cupluri e amuzantă alegerea numelui bebelușului. Pentru altele însă este o adevărată tortură și implică negocieri aprinse. Oricum ar fi pentru tine, este o decizie importantă deoarece alegi ceva ce va dura o viață întreagă (doar dacă urmașul tău nu decide la un moment dat să-și schimbe numele). Iată câțiva factori de care ar trebui să ții cont când alegi numele:

Felul în care sună și compatibilitatea

Un lucru la care trebuie să te gândești e cum sună numele când îl rostești cu voce tare. E melodios? Aspru? Se potrivește cu numele de familie? Unul dintre lucrurile pe care trebuie să le eviți e ca ambele nume să se termine cu aceeași silabă sau să formeze o cacofonie.

Originalitatea

Un nume neobișnuit are avantajul de a-l face pe copilul tău să iasă în evidență. Pe de altă parte, un nume de care nu a auzit nimeni sau doar câțiva îl pot pronunța poate atrage asupra lui o atenție nedorită.

Rudele și prietenii

Mulți părinți aleg numele copilului după cel al unui bunic, al unei rude  sau prieten. Dar chiar vrei o mulțime de Mihai în casă? Mai bine caută adânc în arborele genealogic al familiei; poate găsești o comoară neașteptată. Iar dacă te temi că rănești sentimentele cuiva, alege primul nume din familia unuia dintre voi și numele mijlociu din familia celuilalt.

Înaintașii și zestrea genetică

Dacă moștenirea genetică e importantă pentru copil, atunci alegeți un nume care să reflecte asta. Citește și concentrează-te pe zona din care provin familiile voastre.

Semnificația

Poate că nu mulți știu că Ingrid înseamnă „fiica eroului”, dar poți lua în considerare acest nume dacă pentru tine semnifică ceva. Același lucru este valabil pentru toate numele care au o anumită însemnătate.

Inițialele și poreclele

Oamenii, și mai ales copiii, sunt nemiloși când vine vorba despre porecle, așa că încearcă să le anticipezi pe cele mai neplăcute și alege-i numele în așa fel încât să nu-ți pui copilul în situații jenante.

Unul dintre cele mai relevante teste este rostirea cu voce tare a numelui ales, preferabil într-un spațiu deschis. Dacă nu te simți în largul tău, înseamnă că nu ai făcut cea mai bună alegere.

Săptămâna 19 de sarcină. Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

Alege creșa. Poate că ți se pare prea devreme, dar niciodată nu e prea devreme să faci un plan prin care să păstrezi echilibrul între familie și muncă. Dacă ai nevoie de o creșă cu program redus sau întreg, trece-ți numele pe mai multe liste de așteptare pentru că atunci când va veni timpul, vei fi avea mai multe opțiuni.

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

Îți recomandăm și

copilul meu

Acum bebelusul incepe sa castige in greutate. La sfarsitul acestei saptamani, copilul tau va cantari 300 de grame si va avea cam 20 de centimetri lungime. Simturile sale incep si ele sa se dezvolte, putand sa simta gustul, sa miroasa, sa auda, sa vada si sa atinga, toate acestea dezvoltandu-se intr-o zona specializata a creierului sau. De asemena, bebelusul doarme si se trezeste acum la intervale regulate. A inceput deja sa-si antreneze plamanii si sa practice tehnici de respiratie care sa-l pregateasca pentru lumea de afara.

sfaturi

Sfaturi pentru sarcina: stai confortabil? O pozitie corecta poate minimaliza disconfortul oferit de sarcina, cum ar fi durerile de spate. Atunci cand stai in fund, asigura-te ca partea de jos a spatelui este sprijinita de spatarul scaunului si mentine-ti talpile pe podea. Yoga este o metoda fantastica pentru a invata cum sa stai in pozitii corecte – ai incercat-o pana acum?

ce spun studiile
  • fa o noua lista de intrebari pentru doctorul tau/ moasa ta
  • incearca sa reduci consumul de cafeina