Săptămâna 18 de sarcină

Dacă ai fost uimită de creșterea rapidă a bebelușului tău până în săptămâna 18 de sarcină, există încă o mulțime de vești mari în viața intrauterină a micuțului tău. În acest stadiu, el sau ea poate căsca, se poate întinde și chiar poate face expresii faciale precum încruntarea. Simțul gustului bebelușului se dezvoltă, iar papilele gustative pot distinge acum între dulce și amar. În timp ce toate acestea se întâmplă, vei continua să simți mișcările bebelușului tău în burtă. 

Săptămâna 18 de sarcină. Cum se dezvoltă bebelușul

Fătul măsoară acum 14 centimetri și cântărește aproximativ 200 de grame (cât un ardei gras). Își petrece timpul flexându-și brațele și picioarele – mișcări pe care vei începe să le simți din ce în ce mai puternic în perioada următoare.

Burtica ta de gravidă este din ce în ce mai vizibilă și te sfătuim să nu te ridici prea repede din pat sau de pe scaun, deoarece mișcările bruște pot provoca amețeli.

Poziția bebelușului în săptămâna 18 de sarcină

Când ești la începutul lunii a cincea de sarcină, s-ar putea să simți primele mișcări ale bebelușului tău. În timp ce el își încearcă mușchii, tu dezvolți pofte intense de mâncare. În acest timp, copilul tău cântărește aproape 200 g și are o lungime de 14 cm și jumătate.

Mai este mult timp înainte ca bebelușul să se pregătească să iasă din limitele uterine. Prin urmare, este poziționat astfel încât capul să fie încă aproape de piept și picioarele îndreptate în jos.

Dezvoltarea fetală în săptămâna 18 de sarcină

  • Multe dintre reflexele bebelușului se dezvoltă în acest stadiu, inclusiv auzul, înghițirea și suptul.
  • De asemenea, se va mișca foarte mult, așa că acum este un moment bun să începi să fii mai vigilentă la orice semn că brațele și picioarele micuțului tău se mișcă în interiorul burticii.
  • Acum, că bebelușul a luat mai mult în greutate și s-a dezvoltat la un stadiu mai avansat, este mai probabil să-i poți simți orice mișcare. Chiar și așa, nu te aștepta la ceva spectaculos: mișcarea fătului în săptămâna 18 de sarcină se simte mai mult ca o senzație de clocotire sau de fluturare, decât ceva mai substanțial. Mai ai puțină răbdare!

Vasele de sânge sunt vizibile prin pielea subțire, urechile sunt acum la locul lor, deși mai par puțin ieșite în afara capului. În jurul nervilor apare un strat subțire de mielină, proces care va continua și în primul an după naștere.

Dacă ai fetiță, uterul și trompele uterine sunt formate și se află la locul lor. Dacă e băiețel, organele genitale sunt vizibile acum, dar se pot „ascunde” în timpul efectuării ecografiei.

Săptămâna 18 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

Ajunsă în săptămâna 18 de sarcină, te afli în luna a patra de sarcină, trimestrul al II-lea.

Ți-e foame? Creșterea apetitului – și în special a poftelor – e destul de obișnuită în perioada aceasta. Fii atentă și alege cu grijă mâncărurile și gustările bogate în nutrienți, în locul caloriilor sărace (ferește-te de chipsuri, cola și dulciuri). Hainele mai mari și mai confortabile sunt recomandate acum, când talia ta s-a îngroșat vizibil.

Sistemul tău cardiovascular trece prin schimbări dramatice și în timpul acestui trimestru e posibil să ai tensiunea arterială mai scăzută decât în mod normal. Nu te ridica repede dacă stai întinsă, pentru că te poate lua amețeala.

De acum înainte, când te întinzi, ar fi fi bine să stai pe o parte (dacă stai pe spate, uterul  poate presa pe arterele importante, ceea ce duce la un flux redus de sânge către copil). Eventual, pune-ți sub picioare o pernă.

  • Pentru multe femei, unul dintre cele mai vizibile semne în săptămâna 18 de sarcină este mișcarea fătului. Nu toate viitoarele mămici vor putea simți orice mișcare și nu ar trebui să fii alarmată de acest lucru. În special în cazul unei prime sarcini, este absolut normal să nu simți nicio mișcare până la etapele ulterioare ale sarcinii.
  • Unele femei se pot simți puțin stângace pe măsură ce burta și sânii le cresc în dimensiune, dar acest lucru este absolut normal; probabil că te vei simți mai mult pe măsură ce săptămânile trec.
  • De asemenea, poți observa că te simți amețită din când în când, iar acest lucru se datorează faptului că este probabil ca tensiunea arterială să fie mai mică decât înainte de a rămâne gravidă. Nu trebuie să te îngrijorezi, dar ai grijă să te miști încet când te ridici, deoarece e posibill să te simți amețită.
  • Printre lucrurile ciudate pe care le vei observa de-a lungul sarcinii, în această perioadă apare linia nigra – aceasta este o linie întunecată, verticală, care apare pe abdomen și va dispărea probabil la câteva luni după naștere. Nu ai de ce să-ți faci griji și este pur și simplu rezultatul pigmentării pielii.

Burta de gravidă în săptămâna 18 de sarcină. Uterul tău are acum dimensiunea unui pepene galben. S-ar putea să-l simți chiar sub buric.

Simptome în săptămâna 18 de sarcină

În această fază a sarcinii, este obișnuit ca femeile să simtă uneori dureri abdominale. Acest lucru poate apărea din mai multe motive, inclusiv constipație sau balonare. De asemenea, poate rezulta din întinderea ligamentelor abdominale, deoarece susțin cerințele crescute ale uterului în creștere. Multe femei suferă și de dureri de cap în acest moment al sarcinii.

Atât durerile abdominale, cât și durerile de cap sunt simptome comune ale sarcinii, în cele mai multe cazuri sunt complet nesimificative și nu reprezintă o amenințare pentru tine sau copilul tău. Cu toate acestea, unele cazuri sunt grave și vor necesita investigații medicale suplimentare.

Solicită imediat sfatul medicului dacă durerea abdominală este însoțită de oricare dintre următoarele simptome:

  • sângerare sau pete
  • strângerea regulată a uterului
  • scurgeri vaginale neobișnuite
  • durere sau arsură atunci când urinezi

 În mod similar, ar trebui să mergi la un control medical dacă durerea de cap este însoțită de oricare dintre următoarele simptome:

  • probleme cu vederea, cum ar fi încețoșarea sau vedea lumini intermitente
  • durere sub coaste
  • vărsături
  • umflarea bruscă a feței, mâinilor, picioarelor sau gleznelor

Săptămâna 18 de sarcină. Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

Ecografia din săptămâna 18 de sarcină

Probabil că ai făcut deja prima ecografie de sarcină între săptămânile 8 și 14. Aceasta este de obicei urmată de o altă scanare la 18-21 săptămâni. Aceasta este o ecografie de rutină, deoarece îți va oferi o idee fiabilă despre data probabilă a nașterii (DPN) și, de asemenea, îți va confirma câți copii ai!

Această procedură non-invazivă îl ajută pe medic să observe care e stadiul de dezvoltare a copilului, poate verifica placenta și cordonul ombilical, poate determina dacă data nașterii este cea calculată inițial și dacă ai unul sau mai mulți copii. În timpul acestei examinări, poți vedea fătul mișcându-se sau sugându-și degetul. Spune-i partenerului să te însoțească sau cere o poză pe care să o pui în albumul bebelușului.

Pe lângă ecografii, ar trebui să fii conștientă de faptul că în această etapă poți face anumite teste de screening pentru o serie de tulburări grave de dezvoltare (inclusiv sindromul Down). Medicul tău ți-a vorbit, probabil, deja despre ele; dacă nu a făcut-o încă, deschide tu discuția despre acest subiect.

Stilul de viață în săptămâna 18 de sarcină

Sarcina ta poate fi o perioadă dificilă pentru tine, dar fă tot posibilul să urmezi un stil de viață sănătos. Dieta ta ar trebui să conțină o mare varietate de alimente din toate grupele recomandate, inclusiv un amestec de fructe și legume proaspete ori de câte ori este posibil. De asemenea, ar trebui să încerci să bei între 8 și 10 pahare de apă pe zi, deoarece hidratarea gravidei este foarte importantă.

Exercițiile din timpul sarcinii

În mod normal, dacă ești sănătoasă și sarcina ta decurge normal, poți continua să muncești și să faci sport așa cum ai făcut în primul trimestru – cu mici ajustări cauzate de mărimea burticii.

Ce poți face: Alege exercițiile de nivel mediu și evită săriturile și schimbările bruște de poziție.

De unde ar trebui să înceapă persoanele care au fost sedentare dar vor să facă mișcare

Mai întâi, sfătuiește-te cu medicul tău. Apoi va trebui să încerci cu exerciții ușoare efectuate în perioade scurte de timp (15 minute pe săptămână), după care crește timpul exponențial până ajungi la o jumătate de oră pe zi.

Ce poți face: Plimbările sunt modul cel mai simplu prin care să începi un program de mișcare și nici nu cer un echipament special. Multor femei le place să înoate în timpul sarcinii, deoarece apa diminuează surplusul de greutate.

Ce sunt exercițiile Kegel

Acestea îți tonifică și întăresc mușchiul pubo-coccigian (PC), care se întinde din fața osului spatelui până la osul pubic. El formează un „hamac” ce susține vezica urinară, vaginul și o parte din rect. Aceste exerciții previn scurgerile de urină (incontinența) din timpul și de după sarcină și chiar ajuta în procesul nașterii. Mai mult, exercițiile Kegel măresc fluxul sanguin în zonele rectală și vaginală, așa că pot calma hemoroizii.

Cum se execută: Încordează mușchiul vaginal ca și cum ca ai încerca să nu urinezi sau să întrerupi jetul când urinezi. Tine mușchii abdominali și ai picioarelor relaxați, dar nu-ți tine respirația. Contractă mușchii timp de 8-10 secunde, în seturi de câte 10, și fă câte 3 sau 4 seturi pe zi.

Săptămâna 18 de sarcină. Ce ar trebui să facă partenerul

Cu excepția cazului în care medicul a remarcat că sarcina ta prezintă anumite riscuri, viața sexuală poate continua ca în mod normal pe toată durata sarcinii.Unele cupluri se bucură de sex regulat pe tot parcursul sarcinii, în timp ce altele simt nevoia unei pauze. În această fază a relației voastre, poate doriți să explorați modalități alternative de a face dragoste sau de a fi tandri unul față de celălalt. Important este să discutați despre sentimentele voastre unul cu celălalt și să comunicați deschis.

Dacă înainte de a apărea sarcina eraţi doi oameni îndrăgostiţi, acum veţi deveni şi cei mai buni prieteni, aliaţi fără drept de veto în marea aventură a vieţii, naşterea unui copil. Viaţa voastră intimă se modifică pe măsură ce sarcina se face din ce în ce mai simţită. Aveţi nevoie de multă încredere reciprocă şi de comunicare pentru ca lucrurile să reintre în normal. Este posibil şi firesc să nu te simţi la fel de atrăgătoare ca înainte.

Nu te ascunde în spatele unui tricou larg şi nu sparge becurile din dormitor! Pur şi simplu discută despre sentimentele tale cu partenerul tău şi explică-i că ai nevoie să îţi spună că te iubeşte aşa cum eşti. Abordaţi tema cu umor şi delicateţe, iar onestitatea ta îl va ajuta să se deschidă la rândul său.

Probabil şi el este înspăimântat că ar putea face rău copilului. Dacă medicul v-a dat liber la sex, nu aveţi de ce să vă îngrijoraţi! Creaţi împreună o atmosferă plăcută în dormitor, discutaţi despre ceea ce simţiţi şi nu te sfii să spui lucrurilor pe nume. Te simţi mai confortabil cu o lumină difuză? Acoperă lampa de pe noptieră cu o eşarfă.

Dacă lui îi e teamă să nu rănească bebelușul, aminteşte-i că aveţi acordul medicului şi că micuţul este protejat mai bine decât poate părea.

Este o idee bună să te însoţească la controalele periodice pentru ca să se simtă mai liniştit. Pentru confortul tău şi al burticii, încercaţi poziţii noi! Aveţi toate motivele să vă faceţi de cap iar entuziasmul tău pentru nou, perfect justificat în aceste condiţii, s-ar putea să fie molipsitor! În plus, obiceiul de a vorbi deschis despre preferinţele voastre din dormitor vă va apropia şi mai mult şi va conferi sarcinii o aură binevenită de normalitate.

Pentru că, oricât de bizar s-ar putea să te simţi uneori, fii sigură că totul este normal! Chiar şi momentele în care vă întrebaţi dacă veţi fi în stare să aveţi grijă de copil. Toate cuplurile responsabile au momente de panică. Tocmai această panică dovedeşte că vă pasă şi că totul va fi bine!

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

copilul meu

Acum copilul tau are cam 16 cm lungime – lungimea unui creion – si cantareste in jur de 135 grame. Dintii bebelusului s-au format acum in gingii si primele radacini ale dintilor permanenti se formeaza tot acum. Placenta face minuni in aceasta perioada, oferindu-i bebelusului toate substantele nutritive de care are nevoie. De asemenea, il si protejeaza, facand ca majoritatea infectiilor din sangele tau sa nu treaca si la el. Actioneaza si ca o bariera impotriva substantelor periculoase, filtrandu-le si nepermitandu-le sa-ti afecteze bebelusul.

sfaturi

Concentreaza-te pe…

Sfaturi pentru sarcina: Acum ca burtica ta creste, trebuie sa fii pregatita deoarece prietenii, familia, si chiar si oamenii pe care nu-i cunosti vor vrea s-o atinga. Pe unele viitoare mame nu le deranjeaza toata aceasta atentie, pentru altele este destul de coplesitoare. Daca nu esti genul de persoana careia sa-i placa sa fie atinsa, spune-le politicos acest lucru sau indeparteaza-te usor de ei.

ce spun studiile
  • bucura-te de fructe proaspete
  • aprovizioneaza-ti corpul cu mult calciu
  • fa exercitii, dar fara sa te suprasoliciti