Este săptămâna 17 de sarcină și în ultimele două săptămâni copilul tău și-a dublat greutatea. Data nașterii este mai aproape cu fiecare zi care trece și chiar acum începe să se formeze țesutul adipos care îl ajută pe micuțul tău aibă căldură. De asemenea, joacă un rol important în metabolism. Până acum, sistemele circulator și urinar funcționează și au apărut părul de pe cap, sprâncenele și genele.
Dacă ești una dintre viitoarele mame căreia nu i s-a văzut burtica până acum, lucrul acesta este pe cale să se schimbe în săptămâna 17 de sarcină. De asemenea, este posibil să observi revenirea apetitului tău la normal.
Săptămâna 17 de sarcină- Cum se dezvoltă bebelușul
Fătul cântărește aproximativ 140 de grame (cât un avocado) și are în jur de 13 centimetri.
Scheletul copilului începe să se transforme și, din cartilaginos, devine osos. Cordonul omblical, legătura cu placenta, se îngroașă și devine mai puternic.
În această săptămână copilul tău are 13 cm, cântărește aproximativ 140 și răspunde la sunete. Se formează stratul de grăsime subcutanat crucial pentru termoreglare. Placenta crește odată cu fătul. Multe vase de sânge din placentă asigură cererea crescândă de hrană și oxigen.
Cât de mare este copilul tău la 17 săptămâni de sarcină?
Cum spuneam mai sus, copilul are aproximativ 13 cm în această etapă, având aproximativ de dimensiunea unui cartof. Pielea este ridată și fătul are multe de făcut; până la momentul nașterii, el sau ea își va umple pielea mai normal.
Dezvoltarea fetală în săptămâna 17 de sarcină
- În această etapă a sarcinii, fătul începe să arate mult mai uman. Pe lângă părul care crește pe cap, se dezvoltă și sprâncenele și genele. Pleoapele sunt închise, dar ochii înșiși se pot mișca și gura se poate deschide și închide.
- Unghiile de la mâini și de la picioare cresc, iar bebelușul tău a dezvoltat și o prindere fermă!
- Copilul tău a devenit din ce în ce mai mare în ultimele două săptămâni și asta înseamnă că el sau ea a avut nevoie de o placentă mai mare. Amintește-ți că placenta este organul care furnizează hrană fătului, elimină deșeurile și îndeplinește alte roluri importante. Până la sfârșitul sarcinii, placenta va cântări aproximativ 510 g.
- CITEȘTE ȘI: Ghidul dimensiunilor fătului în timpul sarcinii. Cât ia bebe în greutate în ultima lună de sarcină
Săptămâna 17 de sarcină. Cum se schimbă viața ta
În săptămâna 17 de sarcină ești în luna a treia, trimestrul I.
Burtica ta începe să fie din ce în ce mai vizibilă. Limitele taliei tale cu care te obișnuisei vor dispărea treptat pe măsură ce uterul se dezvoltă în sus și în afara pelvisului.
În această etapă a sarcinii, multe femei încep să capete o strălucire care rezultă din creșterea volumului sanguin și o creștere a hormonilor. Aceasta poate însemna păr lucios, gros și piele strălucitoare. Poate că nu te simți foarte plină de farmec, dar nu fi surprinsă dacă partenerul tău observă.
Fătul se mișcă mai mult
Unul dintre cele mai vizibile semne în această etapă a sarcinii este creșterea frecvenței și a forței mișcării fetale. Este de obicei o etapă interesantă pentru majoritatea cuplurilor. Așteptă-te ca acest lucru să continue și să se intensifice în săptămânile următoare.
Primele semne ale mișcării fetale apar de obicei la aproximativ 18-20 de săptămâni, dar pot fi mai devreme. Este bine să fii atentă la orice indicii că bebelușul tău este în mișcare, dar nu te aștepta la mișcări puternice. În această etapă a sarcinii, vei percepe orice mișcare ca senzații de fluturare. Acestea sunt un bun indiciu că bebelușul este sănătos și se dezvoltă corect în burtica ta. Peste câteva săptămâni și vei începe să observi mișcări mai viguroase.
Simptome în săptămâna 17 de sarcină
Nu este neobișnuit ca femeile să se simtă puțin copleșite de această etapă: până la 1 din 10 raportează că a experimentat stres sau anxietate la un moment dat în timpul sarcinii. Pot exista multe motive pentru acest lucru, dar în timpul celui de-al doilea trimestru, multe femei simt că își dau seama brusc de responsabilitatea pe care o poartă acum pentru copilul lor în creștere.
În același timp, nu este neobișnuit ca femeile să se simtă neatractive cu noul lor corp de gravidă și acest lucru poate provoca tensiuni în relațiile intime. Indiferent de cauza oricăror experiențe emoționale negative, este important să discuți cu prietenii și familia pentru a obține sprijinul de care ai nevoie.
Iată câteva dintre celelalte simptome pe care le poți avea:
- oboseală și dificultăți de somn
- gingii umflate sau care sangereaza
- durere pe partea laterală a burții
- dureri de cap
- sângerări nazale
- balonare sau constipație
- indigestie
Uneori te simți dezechilibrată? Pe măsură ce burtica crește, centrul tău de greutate se schimbă, așa că uneori te poți simți nesigură pe picioare. Încearcă să eviți situațiile care implică riscul de a cădea.
Poartă încălțăminte cu tocuri joase (dar nu espadrile) care să reducă riscul de a te împiedica: un traumatism în zona abdomenului poate fi periculos atât pentru tine, cât și pentru copil.
Ai grijă și la centura de siguranță din mașină: prinde cureaua inferioară sub burtă, în dreptul șoldurilor, iar pe cea superioară trece-o printre sâni.
- CITEȘTE ȘI: 13 mituri despre sarcină
Săptămâna 17 de sarcină. Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta
Probabil că ai avut deja prima ecografie de sarcină între săptămânile 8 și 14. Aceasta este de obicei urmată de o alta la 18-21 săptămâni. Aceasta este o ecografie de rutină, deoarece îți va oferi o idee fiabilă despre data probabilă a nașterii (DPN) și, de asemenea, îți va confirma câți copii ai.
- CITEȘTE ȘI: Când facem ecografii în sarcină
Pe lângă ecografii, ar trebui să fii conștientă de faptul că în această etapă poți face anumite teste de screening pentru o serie de tulburări grave de dezvoltare (inclusiv sindromul Down). Medicul tău ți-a vorbit, probabil, deja despre ele. Dacă nu a făcut-o încă, deschide tu discuția despre acest subiect.
Stilul de viață în săptămâna 17 de sarcină
Sarcina ta poate fi o perioadă dificilă pentru tine, dar fă tot posibilul să urmezi un stil de viață sănătos. Dieta ta ar trebui să conțină o mare varietate de alimente din toate grupele recomandate, inclusiv un amestec de fructe și legume proaspete ori de câte ori este posibil. De asemenea, ar trebui să încerci să bei între 8 și 10 pahare de apă pe zi, deoarece hidratarea gravidei este foarte importantă.
- CITEȘTE ȘI: Șapte reguli de bază în dieta femeilor gravide
Săptămâna 17 de sarcină. Ce ar trebui să facă partenerul
Încă din timpul sarcinii, micuţul sau micuţa îşi fac simţită prezenţa. Din păcate, sentimentele femeii sunt mult diferite faţă de cele ale bărbatului în timpul celor nouă luni. Pentru tine, realitatea este mult mai uşor de perceput pentru că o simţi prin toţi porii fiinţei tale. Pentru el, însă, este ceva care se întâmplă „altundeva” şi se poate simţi exclus.
Implică mai mult partenerul
Majoritatea bărbaţilor îşi „activează” instinctele paterne abia după ce văd copilul cu ochii lor şi nu rareori, se simt vinovaţi din această pricină. Iar spectacolul viitoarei mămici care acum stă în patul conjugal şi îşi mângâie burtica poate deveni uşor frustrant pentru că el nu îşi găseşte locul în noua ecuaţie.
CITEȘTE ȘI: Cum să-ți implici partenerul în sarcină
Implică-l şi vorbeşte-i despre tot ce îţi trece prin cap despre copil. Faceţi liste cu nume, cere-i părerea despre cine ar trebui să fie naşul copilului, staţi de vorbă şi fă-ţi timp să îl asculţi şi pe el. Sub nici o formă, nu îi reproşa că nu înţelege. Pentru că, într-adevăr, nu înţelege tot ceea ce se petrece cu tine şi îl vei face să bată în retragere.
Explică-i cât este de important să te asculte şi să te însoţească la ecografii. Văzând mişările copilului, se va simţi mai apropiat de el. Acum este momentul să îl întrebi ce ţine minte despre tatăl său de pe vremea când era puşti. Care este cea mai frumoasă amintire sau, dimpotrivă, cea mai neplăcută.
Fă-l să simtă că, deşi nu mai beţi vin roşu în dormitor şi nu îl mai uimeşti cu seturile de lenjerie dantelată, intimitatea voastră este mai frumoasă şi mai profundă ca niciodată.
Înțelege-ți partenerul
Un alt aspect important este să nu te aştepţi să-ţi citească gândurile. Dacă ai poftă de o îngheţată, nu sta îmbufnată pe canapea pentru că nu i-a dat prin cap s-o cumpere în drum spre casă. E mult mai eficient să-i spui ce vrei. Înainte, putea să-ţi ghicească micile mofturi. Acum sunt cu totul altele şi nici măcar tu nu ştii întotdeauna ce vrei, recunoaşte. Cum ar putea să ştie el?
Discuţiile de la suflet la suflet sunt cel mai bun tratament pentru ca relaţia voastră să nu aibă de suferit ci, dimpotrivă, să devină mai apropiată. Multe mămici în devenire se plâng pentru că soţii lor nu par interesaţi nici de literatura de specialitate. Citeşte tu cărţile despre sarcină şi copii şi povesteşte-i pasajele cele mai interesante. Îi vei stârni interesul mult mai uşor decât dacă îi reproşezi că este insensibil.
Pentru el, acum cel mai important este să aducă bani în casă. Vorbeşte instinctul lui ancestral de a-şi proteja familia. Mai mult timp petrecut la birou nu însemnă că s-a îndepărtat de tine, ci că este preocupat să aibă grijă de voi, în special de tine şi de minunea din burtica ta.
Îl vei convinge că ai nevoie şi de sprijin moral şi afectiv numai cu vorba bună, pe când reproşurile îi vor accentua anxietatea. Judecă şi singură! Cine iese câştigat dacă tu ai chef de-un masaj dar nu spui decât că te doare spetele? El se va simţi prost că tu duci tot greul sarcinii, nu va îndrăzni să-ţi propună un masaj pentru că nu i l-ai cerut, iar tu te bosumfli pentru că „nu te iubeşte”… Ba te iubeşte! Aşa că dă-i şansa să te facă să te simţi bine şi să fie galant! Iar de la un masaj la o hârjoneală pe cinste nu e decât un pas.
Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.
Îți recomandăm să te uiți și la acest video
Urmeaza vremuri incitante. Bebelusul devine din ce in ce mai activ, iar pantecul tau s-ar putea sa fie acum indeajuns de mare pentru a simti primele miscari din burtica. Ai simtit vreo miscare pana acum? Greutatea bebelusului tau s-a dublat acum in ultimele doua saptamani, totusi este inca destul de mic cat sa-ti incapa in palma.
Concentreaza-te pe…
Sfaturi pentru sarcina: Ai bufeuri? Acestea se pot intampla frecvent datorita nivelului ridicat de progesteron care face ca vasele de sange sa se dilate. De asemenea, in timpul sarcinii, metabolismul se accelereaza, rezultand in senzatii mai puternice de caldura. Din aceste motive e bine sa porti haine pe care sa le poti da jos mai usor. Evita mancarea picanta, consumul de alcool si cofeina, pentru ca si acestea pot cauza bufeuri.
- poarta cu tine gustari sanatoase
- nu uita sa te hidratezi
- ce-ai zice de niste lectii de aerobic in apa?