Săptămâna 15 de sarcină

În timpul săptămânii 15 de sarcină este posibil să nu mai simți nicio stare de rău dimineața sau acestea să fie foarte trecătoare. Totuși, apar alte simptome mai puțin plăcute. Bebelușul tău crește din ce în ce mai mult și se pregătește în fiecare zi pentru marea întâlnire cu tine.

Săptămâna 15 de sarcină- Cum se dezvoltă bebelușul

Bebelușul la 15 săptămâni de sarcină: 10 cm și 70 g

Fătul a crescut și are aproximativ 10 centimetri și 70 de grame (cât o lămâie). Principala lui ocupație este înghițirea lichidului amniotic pe nas și pe tractul respirator, ceea ce ajută alveolele din plămâni și sistemul digestiv să se dezvolte.

Fătul la 15 săptămâni de sarcină

Acum, picioarele sunt mai lungi decât brațele și fătul își poate folosi articulațiile și fragmentele membrelor. Deși pleoapele sunt încă închise, poate sesiza lumina. Dacă pui fasciculului unei lanterne pe burta ta, e posibil ca fătul să reacționeze.

Papilele gustative sunt și ele în formare și dacă urmează să faci o ecografie în viitorul apropiat vei putea afla cu siguranță dacă e băiat sau fetiță. Să nu fii dezamăgită dacă rămâne încă un mister.

Se poate afla cu certitudine sexul copilului doar dacă există claritate a imaginii în momentul efectuării ecografiei și fătul stă într-o anumită poziție. El sau ea poate sta încovrigat, ascunzându-și astfel organele genitale.

Săptămâna 15 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

Săptămâna 14 de sarcină: luna 3, trimestrul 2

Cum se dezvoltă bebelușul în săptămâna 15 de sacină

Deși sarcina a avansat mult, ai putea fi surprinsă de apariția unor simptome neașteptate. De exemplu, dacă ai nasul înfundat, e din cauza modificărilor hormonale și a creșterii fluxului de sânge în mucoasa nazală. Această afecțiune se numește „rinita gravidei”. Unele femei au chiar sângerări nazale ca rezultat al volumului mare de sânge și al dilatării capilarelor.

Dacă trebuie să faci amniocenteza, aceasta poate fi efectuată de acum până la 20 săptămâni. Testul poate identifica sute de anomalii genetice sau cromozomiale. Dacă devii agitată până la aflarea rezultatului, consolează-te cu ideea că cele mai multe femei primesc vești bune legate de bebeluș.

Să nu te mire dacă tu sau partenerul tău veți fi mai stresați în această perioadă. Multe cupluri care așteaptă un copil își fac griji în legătură cu sănătatea și educarea micuțului. Cu toate acestea, este o perioadă magică a sarcinii pentru majoritatea femeilor.

Mișcările bebelușului

Atunci când simți primele mișcări ale fătului este cea mai uimitoare experiență oferită de sarcină. Cam atât ai avut de așteptat ca micuțul să fie suficient de puternic încât să lovească și să-l simți.

Când se simte prima mișcare

Deși începe să se miște pe la 7-8 săptămâni, tu vei simți abia între 16 și 22 de săptămâni (îi poți vedea însă „acrobațiile” la ecografie). Mamele veterane simt mișcările – chiar și cele mai subtile – mult mai devreme decât cele care sunt la prima sarcină. Femeile care au mai fost însărcinate fac diferența între mișcările fătului și cele date de gaze. La fel se întâmplă cu femeile mai zvelte.

Cum se simt primele mișcări

Femeile au comparat senzația cu pocnetul unei floricele de porumb, cu un peștișor care înoată, bătaia aripilor de fluture sau bolboroseala. Probabil că nu-ți vei da seama că sunt mișcări ale fătului dacă ai gaze sau îți e foame, dar odată ce le vei simți regulat, nu le vei mai confunda. Ai mai multe șanse să sesizezi primele mișcări dacă stai întinsă.

Când trebuie să te îngrijorezi în legătură cu primele mișcări

Deși fătul se mișcă de ceva timp, multe dintre lovituri nu sunt suficient de puternice ca să le simți. Abia mai târziu, în plin trimestru doi, el va lovi destul de tare încât le să simți regulat.

Din acel moment, fii atentă la ele și anunță-ți medicul dacă ți se pare că sunt mai rare sau mai slabe. Mai puține mișcări înseamnă un semnal de alarmă și atunci vei avea nevoie de un test de stres ca să se verifice starea fătului.

Odată ajunsă în trimestrul al treilea, medicul tău îți poate recomanda să aloci în fiecare zi o perioadă de timp în care să stai liniștită și să numeri mișcările.

Amniocenteza

În termeni medicali, amniocenteza reprezintă puncția transabdominală efectuată la gravidă în scopul recoltării de lichid amniotic pentru studiul caracterelor sale chimice, spectrofotometrice, citogenetice. Amniocenteza permite determinarea motricității fetale, a gradului de suferință fetală în cazul imunizării maternofetale, diagnosticarea unei anomalii cromozomiale.

Această procedură este recomandată între săptămânile 15 și 20 de sarcină în cazul în care medicul ginecolog suspectează vrea anomalie cromozomială sau genetică. Această analiză poate să stabilească dacă bebelușul suferă de sindrom Down, trisomia 13, trisomia 18, anomaliile cromozomilor sexuali – sindromul Turner (afectează numai fetițele și se caracterizează prin statură mică, distanță mare între ochi, pleoape lăsate, fața triunghiulară, gât palmat, sterilitate, etc) sau sindromul Klinefelter (afectează băieții și se manifestă prin organe genitale mici, sâni măriți, corp disproporționat, talie înaltă, sterilitate, etc).

Pe langa anomaliile cromozomiale, amniocenteza depistează și bolile genetice: fibroza chistică (boală care afectează plămânii, pancreasul și glandele salivare), boala Tay-Sachs (afecțiune metabolică), boala Huntington (afecțiune care determina grave tulburări neurologice și retard mental) și defecțiunile de tub neural: splina bifida și anencefalia.

Creșterea în greutate

Din fericire, în această perioadă ai scăpat aproape de tot de stările de rău și de grețuri, așa că poți să mănânci tot ce vrei. Dacă ai fost o persoană normoponderală înainte de sarcină acum ar trebuie să acumulezi în jur de 4-500 de grame pe săptămână până la finalul sarcinii. Un aport suplimentar de 340 de calorii este suficient pentru ca bebelușul tău să se dezvolte cum trebuie. Ai grijă ca meniul tău să acopere toată gama de nutrienți.

Săptămâna 15 de sarcină. Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

Vorbește cu bebelușul

Deși nu sunteți față în față, acesta e un început în crearea legăturii dintre voi. Dacă ți se pare absurd să aveți o conversație propriu-zisă, povestește-i ceea ce faci, citește cu voce tare sau împărtășește-i dorințele secrete pe care le ai pentru viitorul lui. Acesta este un exercițiu folositor pentru atunci când fătul va veni pe lume. Dacă vorbești mult cu bebelușul, îl ajuți să-și dezvolte mai repede vorbirea.

Fă mișcare

Există o mulțime de locuri unde poți face mișcare în mod organizat, dar poți și să mergi pe jos. Dacă mergi la sală poți alege Pillates, yoga pentru femei însărcinate, aqua gym sau diferite tipuri de dansuri potrivite pentru femeile gravide.

Ce trebuie să facă partenerul

Acum că ți-a revenit energia, s-ar putea să te simți mai energică și în dormitor. Desigur, cu toate celelalte simptome de sarcină la 15 săptămâni, pe care s-ar putea să le simți, dacă nu ajungi chiar până la sex, este complet de înțeles. Partenerul tău trebuie să aibă răbdare cu tine și să aștepte momentul în care tu ești pregătită.


Îți recomandăm să te uiți și la acest video

copilul meu

Lichidul amniotic ramane la o temperature constanta, cu o jumatate de grad mai mare decat restul temperaturii corpului tau – lucru care-ti va tine bebelusul intr-o stare confortabila si calduroasa. Tot in aceasta perioada, fatul va incepe sa auda primele sunete, cum ar fi bataile inimii tale si vocea ta. Asa ca incepe sa vorbesti cu el de pe acum. Asta daca nu ai inceput deja s-o faci!

sfaturi

Concentreaza-te pe…

Relatia de cuplu: te simti sexi? In mod surprinzator, foarte multe femei incep sa recastige apetitul sexual in perioada sarcinii. Sexul poate fi mai atragator ca niciodata: nivelul ridicat de hormoni din sani si vagin te fac sa ajungi la orgasm mai repede ca niciodata.

ce spun studiile
  • rasfata-te la spa
  • nu uita sa te hidratezi
  • nu uita de exercitii