Săptămâna 14 de sarcină

De acum te vei simți mai puțin obosită și nu îți va mai fi atât de rău. Te vei putea bucura de sarcină fără să mai ai stări de vomă și amețeli. Vei avea mult mai multă energie, dar îți va fi și foarte foame mult mai des decât până acum. Trebuie să ai grijă este de alimentație, pentru că nu este momentul să câștigi foarte mult în greutate.

În săptămâna 14 de sarcină placenta ta pompează sânge, vitamine, nutrienți și hormoni către făt prin cordonul ombilical.

Ce se întâmplă cu bebelușul în săptămâna 14 de sarcină

Bebelușul la 14 săptămâni de sarcină: 9 cm și 42 g

În acest moment, fătul poate să întredeschidă ochii, se poate încrunta, poate urina și poate să-și sugă degetul. Datorită impulsurilor controlate de creier, el poate avea câteva expresii faciale.

Rinichii produc urină, care se elimină în lichidul amniotic care-l înconjoară – un proces pe care-l va continua până la naștere. Poate strânge pumnii și, dacă faci o ecografie în viitorul apropiat, îl poți vedea sugându-și degetul.

În acest moment, măsoară 9 centimetri (aproximativ cât o lămâie) și cântărește aproximativ 42 de grame. Corpul se dezvoltă mai repede decât capul, care stă acum pe gâtul care se observă clar. Până la sfârșitul acestei săptămâni, brațele lui vor crește proporțional cu restul trupului. Picioarele trebuie să se mai lungească.

În această perioadă începe să-i crească pe trup un perișor fin numit lanugo. Ficatul începe să producă bilă, semn că funcționează, iar splina – globule roșii. Deși încă nu-i simți mișcările, mânuțele și picioarele lui sunt mult mai flexibile și mai active.

Săptămâna 14 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

Săptămâna 14 de sarcină: luna 3, trimestrul 2

Bine ai venit în al doilea trimestru! Energia ți-a revenit, sânii nu mai sunt la fel de sensibili și ai scăpat probabil și de senzația de greață. Dacă nu, ai răbdare! Teoretic, ar trebui să dispară în viitorul apropiat, deși sunt femei care au grețuri matinale încă o lună, două.

Începe să ți se vadă burtica

Din cauză că uterul a mai coborât spre zona pubiană, probabil că acum se vede burtica de gravidă. Asta este îmbucurător pentru tine și partener – aveți confirmarea că bebelușul crește în uterul tău. Burtica fiecărei gravide se va vedea diferit, în funcție de constituția fizică, dar și de numărul de sarcini anterioare.

Este momentul să mergi la shopping prin magazinele care vând haine de gravidă pentru a-ți cumpăra câteva obiecte vestimentare.

Bucură-te de această perioadă minunată! E normal să-ți faci griji uneori, dar mai bine concentrează-te pe sănătatea ta și a copilului și ai încredere că totul va fi bine.

Vei afla sexul fătului

Fată, băiat sau… surpriză? Datorită ecografiilor, poți afla foarte simplu răspunsul. Dar ar trebui s-o faci? E un moment emoționat și se pare că numărul celor care vor să afle este aproximativ egal cu al celor care nu vor. Dacă faci parte din ultima categorie, anunță medicul și tehnicianul să nu ți-l spună accidental.

Avantajele aflării:

  • Multe femei susțin că după ce află sexul, între ea și bebeluș se creează o legătură și mai puternică.
  • Poți restrânge lista numelor.
  • Poți alege în cunoștință de cauză hăinuțele.

Avantajele așteptării:

  • Dacă pentru tine și partenerul tău nu contează sexul copilului, așteptarea nu va fi importantă
  • Tu, partenerul tău și familiile voastre veți avea o surpriză plăcută în ziua nașterii.
  • Dacă îți e indiferentă culoarea hăinuțelor sau a căruciorului, atunci le poți cumpăra când vrei.

Simptome deranjante în a 14-a săptămână de sarcină

Chiar dacă mare parte a simptomelor care te-au deranjat până acum au dispărut sau s-au ameliorat, rămân unele care te vor însoți și în trimestrul II de sarcină.

Durere de ligament rotund

Durerea de ligament rotund se manifestă fie ca o durere scurtă și intensă, ca un junghi, fie ca o jenă continuă chinuitoare pe care o poți simți pe o singură parte sau pe ambele părți ale abdomenului inferior sau la nivelul zonei inghinale. Apare pentru că ligamentele care susțin uterul într-o continuă creștere se îngroașă și se întind. De cele mai multe ori apare atunci când îți schimbi poziția, când te ridici brusc în picioare, când strănuți sau tușești.

Apariția varicelor

Vei observa pe picioare vase de sânge mari, umflate care apar din cauza volumului de sânge suplimentar pe care îl produci pentru a-ți hrăni viitorul bebeluș. Este posibil să nu poți preveni complet apariția venelor varicoase, care pot fi ereditare, poți să le reduci efectele. Poartă ciorapi speciali, mergi pe jos perioade mai lungi de timp pentru a menține circulația sângelui și stai în pat cu picioarele ridicate, deasupra nivelului inimii.

Modificări la nivelul pielii

În această perioadă vei observa niște schimbări la alunițele pe care deja le ai sau apariția unora noi. Nu este nimic neobișnuit datorită hormonilor de sarcină. Totuși, este bine să îi arăți medicului tău și să mergi la o evaluare la un dermatolog.

Sângerări gingivale

Aproximativ jumătate dintre femeile însărcinate au probleme cu gingiile, care sângerează la periaj sau la curățarea cu ața dentară. Acest lucru se întâmplă din cauza inflamațiilor, care poartă denumirea de gingivită de sarcină și apare în principal din cauza schimbărilor hormonale. Ca să minimizezi efectele este necesar să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi.

Ar fi bine ca în această perioadă să mergi și la stomatolog pentru a-ți remedia eventualele probleme, dar și pentru un detartraj și o curățare profesională.

Îți crește libidoul

În primul trimestru de sarcină din cauza tuturor simptomelor care ți-au dat viața peste cap nu prea ai avut dispoziția necesară pentru relații intime cu partenerul tău. Acum că acestea s-au ameliorat sau poate au trecut de tot parcă simți că ai vrea să faceți sex. Dacă medicul ginecolog spune că nu sunt probleme poți să dai curs dorințelor.

După actul sexual este normal să simți crampe ușoare, dar și contracții de intensitate mică. În mod normal trec foarte repede.

Săptămâna 14 de sarcină. Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

Trimestrul II de sarcină este cel în care te vei bucura cel mai mult de faptul că ești însărcinată pentru că dispar cele mai supărătoare dintre probleme, iar burtica nu este atât de mare încât să facă dificilă mișcarea.

Găsește o sală unde să practici exerciții prenatale

Dacă nu ai făcut-o încă, acum e momentul să începi să faci sport. Alătură-te unei echipe unde să te simți motivată. Multe femei descoperă astfel că practicarea unor astfel de exerciții este o modalitate minunată de a cunoaște și a sta de vorbă cu alte femei gravide.

Printre sporturile recomandate se află exercițiile în apă, yoga prenatală sau Pilates, plimbările în grup și cursurile de dans pentru gravide.

Atunci când faci sport alege îmbrăcăminte potrivită, din materiale care să îți permită să respiri. Poate ți se pare ceva banal, dar ține cont chiar și de lenjeria intimă care trebuie să fie din bumbac de cea mai bună calitate. Sutienul ar trebui să fie unul sport, pentru a-ți putea susține sânii în creștere, dar care să nu aibă cusături care să te facă să te simți inconfortabil.

Anunță la locul de muncă că ești însărcinată

Dacă nu ai făcut-o până acum, este momentul să anunți la locul de muncă faptul că urmează să devii mamă. Pentru a face acest lucru trebuie să ai o scrisoare de la medicul ginecolog, pe care o vei depune la Departamentul de Resurse Umane de unde vei lua și un număr de înregistrare. Apoi, urmează să mergi la medicul de Medicina Muncii care va trebui să constate dacă sarcinile pe care le îndeplinești sunt potrivite cu starea ta și va trimite recomandări către Departamentul de Resurse Umane dacă se impun.

Ce trebuie să facă partenerul în săptămâna 14 de sarcină

În această săptămână puteți merge împreună la cursuri prenatale, în care veți învăța ce presupune nașterea, dar și ce trebuie să faceți după ce vine pe lume bebelușul.

Poți să îi faci partenerei tale o surpriză și să planifici o vacanță în doi, în care să vă bucurați de experiențe unice. Încă puteți zbura cu avionul, iar ea are energie să colinde străzi pitorești în orașe până acum necunoscute. Poate fi ultima ieșire în doi.

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

copilul meu

Copilul tau acum este capabil sa apuce, sa tina ochii pe jumatate deschisi, sa se incrunte si sa se strambe. Unii copii incep inca de acum sa-si suga degetul! Incepe sa le creasca par deschis la culoare, isi au deja sprancene.

De acum incolo placenta este suportul complet al copilului tau. In afara de hranirea bebelusului aceasta produce hormoni care ajuta sarcina. Interesant!

Primele teste. Ai posibilitatea de a face teste pentru a vedea daca copilul tau ar putea suferi de sindromul Down. In functie de rezultatul bitestului (care consta in ecografie, teste genetice si analize de sange) pai putea alege sa faci amprenta vilozitatilor corionice sau amniocenteza. Aceste teste de diagnostic presupun un mic risc de a pierde sarcina, dar oamenii de stiinta incearca sa gaseasca solutii pentru a combate acest risc. Amprenta vilozitatilor corionice se efectueaza la aproximativ 12 saptamani de sarcina, iar amniocenteza la aproximativ 16 saptamani.

sfaturi

Sanatatea sarcinii: daca te confrunti cu o raceala sau cu dureri de cap in timpul sarcinii, nu presupune ca toate remediile naturale sunt sigure. Daca vrei sa folosesti aromaterapie, remedii naturiste sau homeopate, cel mai bine ar fi sa-ti consulti medicul inainte.

ce spun studiile
  • fa-ti primele teste pentru sanatatea sarcinii
  • ce exercitii noi ai mai incercat?