Săptămâna 12 de sarcină. Află sexul bebelușului!

Săptămâna 12 de sarcină este un moment important, pentru că se apropie finalul primului trimestru de sarcină, iar gravida începe să se simtă mai bine, atât fizic, cât și emoțional. Grețurile se reduc semnificativ, riscul de avort spontan scade, iar hormonii își reduc cantitatea, ceea ce face ca și irascibilitatea gravidei să dispară.

Din acest moment, copilul crește într-un ritm mai alert decât până acum, iar dacă burta ta era discretă, pregătește-te de momentul în care va deveni evident faptul că ești gravidă.

Cum se dezvoltă copilul în săptămâna 12 de sarcină?

La 12 săptămâni, fătul începe să aibă reflxe. Își îndoaie degetele, strânge pumnii și începe să facă mișcări cu gura, similare celei din timpul suptului. Rinichii au început să secrete urina, care se acumulează deja în vezică.În creier au început să se formeze legăturile neuronale, iar ochii, formați inițial pe laterale, încep să se apropie. În săptămâna 12 de sarcină, fătul măsoară 5,5 centimetri, cât o lămâie de dimensiuni mici, și cântărește aproximativ 14 grame. Găsești AICI mai multe informații despre dezvoltarea fătului în această perioadă.

În Cartea bebelușului, scrisă de Dr. William Sears, întemeietor al conceptului de attachment parenting, vei afla toate informațiile esențiale despre sarcină și despre îngrijirea copilului până la trei ani. Cartea poate fi comandată de AICI

Haine utile în garderoba gravidei

Pentru că dimensiunile tale încep să se schimbe, este momentul să faci ordine în șifonier și să pui la păstrare hainele care, dacă nu te strâng încă, în câteva săptămâni sigur nu vor mai fi potrivite.

Garderoba gravidei, în general, nu trebuie să cuprindă foarte multe piese vestimentare, ci, mai degrabă, unele astfel croite încât să poată fi adaptate pentru fiecare perioadă a sarcinii. Chiar dacă tentația de a-ți cumpăra haine multe de gravide este mare, vei observa rapid că investiția nu se justifică, pentru că vei fi tentată să le porți exclusiv pe cele în care te simți cel mai comod.

Consultantul de imagine Gabi Urdă recomandă următoarele piese vestimentare în șifonierul gravidei:

  • Un pardesiu în A sau cu un cloș mai larg sau o haină de stofă stil cocon, oversized, care să aibă suficientă deschidere în zona burții crescânde. Acestea își vor păstra actualitatea și în următoarele sezoane și pot fi ușor de accesorizate ușor pe parcursul sarcinii și după.
  • O rochie neagră cu decolteu în V și talia de sub sâni. Este bine ca talia să fie dintr-o bandă elastică, pentru a fi ajustabilă, să nu aibă o închidere cu fermoar. Și aceasta este o piesă extrem de versatilă, cu un sacou, cardigan, jachetă deasupra, cu dresuri și botine, cu balerini sau pantofi cu toc. Sau îi puteți pune dedesubt un tricou sau maiou, ori o puteți purta ca strat peste un jeans slim.
  • Pulover cu nasturi asimetric, oversized, eventual cu colțuri lungi, care pot acoperi burta. Peste un tricou, cămașă sau maiou este haina care o să vi se pară extrem de confortabilă și usor de transformat într-o ținută de week-end cu jeanși sau colanți, dar și într-una de birou cu o fustă sau un pantalon larg.
  • O cămașă de jeans, oversized, poate fi chiar și bărbătească. Că o purtați ca atare peste pantaloni sau fustă, ca o purtați descheiată, că o înnodați sau prindeți cu o curea sub sau peste burtă, ea o să vă fie de ajutor toată sarcina. De asemenea, este la fel de indispensabilă în orice weekend sau ieșire în parc după ce veți naște.
  • O fusta din tricot elastic sau cu o bandă lată de elastic în talie. Sunt gravide care o vor purta peste burtă, sunt și cele care o vor purta sub burtă, insă în ambele cazuri este foarte utilă cu tricou sau maiou peste, cu un sacou sau un pulover asimetric.

În Cartea bebelușului, scrisă de Dr. William Sears, întemeietor al conceptului de attachment parenting, vei afla toate informațiile esențiale despre sarcină și despre îngrijirea copilului până la trei ani. Cartea poate fi comandată de AICI

Ecografia care depistează anomalii

Ecografia care se face în această perioadă a sarcinii este foarte importantă, pentru că rezultatele acesteia, corelate cu analizele de sânge din cadrul dublu testului arată dacă fătul are anormalii cromozomiale (sindrom Down, sindrom Edwards, fibroză chistică, malformații cardiace, boala Tay Sacs sau spina bifida). Acesta este un test de screening, care nu stabilește un diagnostic, ci, mai degrabă, poate arăta un risc crescut sau scăzut de probleme. În urma acestui risc stabilit, se poate recomanda amniocenteza, un test care presupune recoltare de lichid amniotic din interiorul placentei pentru a se putea pune un diagnostic clar.

Sexul copilului se vede bine în jurul săptămânii 16 de sarcină, însă dacă medicul are un aparat bun și micuțul stă în poziția corectă, este foarte posibil să afli încă de acum dacă ai băiat sau fetiță.

Încep arsurile și problemele digestive

Pregătește-te ca, începând din acest moment, să apară diverse probleme digestive. Foarte multe gravide suferă de arsuri, care dispar însă odată cu nașterea. Explicația este următoarea: progesteronul produs de placentă relaxează valva care separă esofagul de stomac, iar când uterul presează stomacul disconfortul este și mai mare.

Există câteva alimente despre care se spune că ar potoli arsurile: migdale, papaya, băuturi pe bază de aloe vera, semințe de chimen, banane. De asemenea, poți folosi ghimbir în mâncăruri și băuturi. Un mic truc ce te-ar putea ajuta când te chinuie arsurile este mestecarea unei gume, timp de aproximativ 30 de minute.

Nu trebuie să mânânci ”pentru doi”

De îndată ce burta devine vizibilă, vei avea parte, probabil, de tot felul de sfaturi. Unul dintre ele ar putea fi acela de a mânca mai mult, cât pentru doi. Este, însă, cât se poate de greșit să faci acest lucru. Nu ai face decât sa-ți accentuezi starea de rău și, evident, să te îngrași mai mult decât este cazul. Cel mai important este să mănânci exact cât ai nevoie și să optezi pentru alimente sănătoase.

Un alt lucru care te-ar putea deranja în această perioadă este o secreție vaginală abundentă, cauzată de nivelul ridicat de estrogen și de fluxul sangvin mărit din zona vaginală. Aceste secreții provin din cervix și vagin și nu ar trebui să ridice probleme.

Poți citi aici experiența unei gravide în săptămâna 12 de sarcină: Jurnal de sarcină la a treia: săptămâna 12, iar următoarele linkuri te-ar putea ajuta să obții informații relevante despre sarcina ta:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

copilul meu
sfaturi
ce spun studiile