Săptămâna 12 de sarcină

Săptămâna 12 de sarcină este foarte importantă pentru bebelușul tău: toate organele i s-au format. Burtica începe și ea să crească din ce în ce mai mult și, dacă nu ai făcut-o deja, trebuie să anunți pe toată lumea că urmează să aduci pe lume un copil.

Cum se dezvoltă bebelușul

Fătul are 5,5 cm și 14 grame.

În săptămâna 12 cea mai importantă achiziție a bebelușului tău este că începe să aibă reflexe. Fătul își mișcă degetele (știe să le îndoaie și să strângă pumnul), călcâiele se curbează ușor, mușchii oculari se contractă, poate face cu gurița mișcări care imită suptul. De fapt, dacă-i dai un imbold prin burtă, va reacționa, deși tu nu-l simți.

Intestinele, care au crescut atât de mult încât ajung până la inserția cu cordonul ombilical, vor începe să se retragă în abdomen, iar rinichii secretă urina care se acumulează în vezica urinară.

În același timp, celulele nervoase se multiplică cu repeziciune și formează sinapse (legături neuronale). Ochii, care s-au format inițial pe lateralele capului, încep să se apropie. Urechile sunt la locul lor. Acum, fătul măsoară 5,5 centimetri (dimensiunea unei lămâi mici) și cântărește aproximativ 14 grame.

Cum se schimbă viața ta în săptămâna 12 de sarcină

Ești în trimestrul I de sarcină, luna a 3-a

Uterul tău a crescut și medicul poate simți acum fundul uterului la nivelul etajului abdominal inferior. Chiar dacă nu ai nevoie încă de haine de gravidă, vei observa că talia ți s-a îngroșat, mai ales dacă aceasta nu e prima sarcină. Chiar dacă nu vrei să-ți schimbi acum garderoba, trebuie să renunți la hainele fixe, inconfortabile.

În această perioadă e posibil să ai arsuri la stomac (indigestii) – o senzație neplăcută care pornește din epigastru (capul pieptului) și urcă până la esofagul inferior. În timpul sarcinii, placenta produce progesteron și acesta relaxează valva care separă esofagul de stomac. Neplăcuta senzație de arsură apare mai ales când stai întinsă.

Multe femei se confruntă însă cu această problema abia când sarcina este mult mai avansată și uterul presează stomacul. Disconfortul poate fi de la moderat la foarte neplăcut.

Află mai multe despre secrețiile vaginale din perioada sarcinii

Nu te îngrijora dacă ai scurgeri mai abundente decât înainte să rămâi însărcinată. E normal. Ceea ce observi pe chilot e leucoree –  o secreție inodoră sau cu miros slab. Se poate să fi avut această problemă și înainte de sarcină, doar că acum e o cantitate ceva mai mare, parțial din cauza nivelului crescut de estrogen și a fluxului mărit de sânge în zona vaginală. Aceste scurgeri sunt secreții din cervix și vagin, celule desprinse de pe pereții vaginului și flora bacteriană (normală) din vagin.

Ar trebui să anunți medicul despre aceste scurgeri?

Dacă e o cantitate mai mare de secreție apoasă și transparentă, atunci e mai dificil de spus dacă e vorba despre mucus sau lichidul amniotic. Dacă ai vreun dubiu, adresează-te medicului. E bine să-l contactezi atunci când:

  • Nu ai încă 37 de săptămâni, dar ai observat că scurgerea e mai abundentă și s-a schimbat (e mai apoasă, seamănă cu mucusul sau are firicele de sânge). Acesta poate fi semnul unei nașteri premature.
  • Ai o scurgere inodoră, care-ți provoacă disconfort – ca durerea la urinare sau contact sexual, usturime, mâncărime sau arsură – sau ai vulva inflamată. Asta înseamnă că ai putea avea candidoză.
  • Ai observat o scurgere apoasă albă sau cenușie, care miroase a pește după contactul sexual (când scurgerea se combină cu sperma). Aceasta poate fi un alt fel de infecție, numită vaginită bacteriană.
  • Scurgerea e galbenă sau verzuie și are un miros neplăcut. Infecția poate fi tricomoniază, e cauzată de tricomonas și se transmite pe cale sexuală. Alte posibile simptome sunt roșeața, iritația, mâncărime în zona vulvei sau vaginului și disconfort la urinare și contact sexual.
  • Scurgerea miroase urât și e galbenă, verde sau cenușie. În acest caz ai putea avea o altă infecție vaginală sau transmisibilă pe cale sexuală, chiar dacă nu ai mâncărimi, usturimi sau arsuri.

Dacă bănuiești că ai una dintre aceste infecții, nu încerca să te tratezi singură cu medicamente luate fără rețete. Simptomele nu sunt mereu ușor de sesizat, așa că e important să iei legătura cu medicul care îți poate pune diagnosticul corect și recomanda tratamentul potrivit.

Sângerările în săptămâna 12 de sarcină

Sângerările care apar în săptămâna 12 de sarcină pot fi semnale de alarmă sau pot să nu însemne nimic. De exemplu, pentru că în această perioadă colul uterin este mai sensibil pot apărea sângerări ușoare în urma unui contact sexual lucru care nu este nu ar trebui să te îngrijoreze. Dacă apar hemoragii sau sângerări consistente trebuie să anunți medicul imediat, mai ales dacă ai și crampe.

Dureri de cap

În săptămâna 12 durerile de cap se pot intensifica, din cauza modificărilor hormonale, scăderii nivelului de zahăr din sânge, a oboselii, dar și a stresului. Încearcă să vezi care sunt cauzele care declanșează durerile și să eviți acele situații. Dacă ți se pare că migrenele devin din ce în ce mai puternice sau sunt altfel decât cele de până în acest moment contactează-ți medicul.

Amețeli

Nu scapi de amețeli nici în săptămâna 12 de sarcină. Hormonii își tot fac de cap, dar nu sunt singurii vinovați. Presiunea arterială care crește produce și ea astfel de simptome. Încearcă să bei apă suficientă, să mănânci puțin și des și să nu te supraîncălzești. Când te simți amețită stai jos sau chiar întinde-te, dacă ai această posibilitate.

Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

Fixează un buget pentru copil

Împreună cu partenerul tău, hotărăște cum vă veți descurca cu noile cheltuieli care vor încărca bugetul vostru: hăinuțe pentru copil, mâncare, scutece, jucării și lista poate continua.

Hotărâți împreună cum să strecurați aceste cheltuieli în buget. Dacă reușiți să renunțați la unele cheltuieli acum, atunci puteți începe să economisiți pentru copil.

Anunță sarcina la locul de muncă

Este momentul să anunți la serviciu că ești însărcinată. Medicul ginecolog îți va da o scrisoare medicală pe care trebuie să o duci la departamentul de resurse umane. Nu uita să iei o copie care să aibă număr de înregistrare. Informează-te cu privire la drepturile pe care le ai:

  • 16 ore libere pe lună pentru analize
  • reducerea programului de lucru cu 25% dacă activitatea îi pune sănătatea în pericol
  • nu mai trebuie să pleci în delegații, să faci ture de noapte sau ore suplimentare
  • nu mai poți fi concediată decât în condiții speciale (faliment, reorganizare judiciară)

Folosește protecție solară

În jurul celei de-a 12-a săptămâni de sarcină îți pot apărea pete negre pe piele. Dacă te expui la soare fără să aplici cremă cu protecție UV ele se vor accentua.

Exerciții Kegel

Femeile gravide care fac exerciţii Kegel își cresc șansele să aibă o naştere mai uşoară. Întărirea muşchilor în timpul sarcinii poate ajuta la dezvoltarea capacităţii de a-i controla în timpul travaliului şi naşterii.

Ce trebuie să facă partenerul

Este momentul să discutați din ce în ce mai concret despre variante de nume, despre amenajarea camerei copilului, despre ce se va întâmpla după naștere și împărțirea responsabilităților.

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

copilul meu

Copilul tau deja a inceput sa se miste mai mult, dar fiind atat de mic este posibil sa nu-l simti inca. In aceasta perioada creste accelerat in lungime. Bebelusul are acum aproximativ 8 centimetri, este de dimensiunile unei prune si cantareste proximativ 60 de grame. Placenta este bine formata acum, dar inca nu isi face treaba la nivel maxim, ci mai astepata pana in saptamana 14 cand preia controlul.

sfaturi

Concentreza-te pe…

Ziua cea mare: acum cunosti data cand copilul se va naste dar nu uita, este doar o data estimativa si cei mai multi copii nu se nasc la data asteptata.

ce spun studiile
  • mergi la primul control ante-nastere
  • mananca gustari sanatoase
  • mergi la inot