Săptămâna 1 de sarcină

De-acum începe călătoria minunată spre a deveni mamă. O viață crește în pântecele tale.

Din punct de vedere practic nu ești încă însărcinată. Prima săptămână de sarcină este considerată de medicii ginecologi cea în care ai avut ciclu menstrual pentru ultima dată. Este momentul în care corpul tău se pregătește pentru ovulație și pentru fertilizare. Dacă ai contact sexual și lucrurile merg bine, sarcina se va instala în următoarele două săptămâni.

Cum se stabilește care este prima săptămână de sarcină

Medicii ginecologi iau în considerare data ultimului ciclu menstrual pentru a stabili în ce săptămână de sarcină ești. Doar din punct de vedere calendaristic se consideră nouă luni de sarcină.

Cum se calculează săptămânile de sarcină? De exemplu: dacă prima zi a ultimului ciclu menstrual a fost 20 martie – atunci trei luni de sarcină vei avea pe 20 iunie. Pe 20 septembrie vei fi însărcinată în șase luni.

Este destul de dificil să îți dai seama când ovulul a fost fecundat și când ai rămas de fapt însărcinată. Nu este de mirare că multe femei nu știu cu exactitate când a fost perioada de ovulație. Din acest motiv specialiștii consideră că sarcina începe de fapt în prima zi a ultimei menstruații chiar dacă înseamnă cu două săptămâni de fecundarea ovulului.

Când se calculează săptămânile de sarcină și data probabilă a nașterii se consideră că durata între ciclurile menstruale este de 28 de zile. Totuși, nu puține sunt cazurile când menstruația vine mai târziu, chiar și după 35-37 de zile. Un calcul exact îl poate face medicul ginecolog. În plus, în săptămâna 12 de sarcină vei face ecografia morfologică. Aceasta va oferi detalii despre starea fătului și stadiul sarcinii.

De ce este important să începi să iei acid folic

Dacă aveai planificată o sarcină este bine să iei deja acid folic, deși nu ai confirmarea că ești însărcinată. 400 micrograme de acid folic reduc cu 70% riscul ca bebelușul tău să se nască cu defecte de tub neural. În timpul sarcinii necesarul este și mai mare, ajungând la 6-800 micrograme. Cel mai bine este să discuți cu medicul tău pentru a vedea care sunt nevoile tale.

Alimente bogate în acid folic pe care este recomandat să le consumi în perioada de concepție și în timpul sarcinii

Acidul folic sau vitamina B9 reduce semnificativ riscul apariției defectelor de tub neural, cum sunt spina bifida sau anencefalia, care este fatală. Spină bifida este o malformație care constă într-o „fisurare a coloanei“ și se caracterizează prin dezvoltarea incompletă a creierului și a coloanei vertebrale.

Acidul folic poate preveni și bolile ce constau în subdezvoltarea craniului ori diverse malformații faciale precum „buza de iepure“ sau „gura de lup“. Nu în ultimul rând, acidul folic este util în susținerea creșterii rapide a placentei și a fătului.

Studiile au demonstrat, de-a lungul timpului, că femeile cu deficiențe de acid folic au fost predispuse de trei ori mai mult la nașterea prematură a copilului sau a unuia cu o greutate mică la naștere, comparativ cu cele care nu duceau lipsă de această vitamină.

Când se produce ovulația

În cazul în care tu și partenerul tău vă doriți un copil acum este momentul să încercați cel mai mult să obțineți o sarcină. Este indicat să țineți cont de calendarul de ovulație pentru a vă spori șansele de a deveni părinți. Cea mai fertilă perioadă este în primele două zile ale ovulației. Totuși, poți rămâne însărcinată și după ovulație având în vedere că spermatozoizii pot rezista și câteva zile în corpul femeii.

În mod normal, ciclul menstrual al femeii este de 28-32 de zile. Totuși, nu este anormal dacă nu te încadrezi în aceste limite. Prima zi a menstrei este considerată prima zi a ciclului. Sângerarea durează între 3 și 7 zile.

La începutul fiecărui ciclu, pe ovare încep să se dezvolte mai mulți foliculi (mici chisturi care conțin câte un ovul). În ziua ovulației unul dintre ei inhibă dezvoltarea celorlalți urmând ca el să fie marele câștigător ce se va elibera. Acesta va fi preluat de către trompele uterine. El va aștepta cuminte fecundarea pentru a urca mai apoi în uter.

Calculator de ovulație

Dacă în maximum 24 de ore nu este fecundat, ovulul se va degrada și fertilizarea va trebui să aștepte până luna viitoare. Chiar dacă pare foarte puțin timp, nu te speria. vestea bună este că spermatozoizii au o durată de viață mai lungă și, dacă ei vor ajunge primii în trompele uterine, vor putea aștepta ovulul pentru a-l fecunda.

Gândind așa, ai cam trei zile la dispoziție pentru a concepe un copil. Dacă menstruația ta durează mult, atunci când se termină sângerarea este posibil să mai ai doar câteva zile sau niciuna până la ovulație. Aceasta are loc între a 12-a și a 14-a zi a ciclului tău menstrual.

Ce trebuie să faci în această săptămână

În acestă perioadă este important să aveți un stil de viață cât mai sănătos. Alimentația trebuie să fie cât mai corectă astfel încât să aducă un aport echilibrat de macro și micronutrienți, faceți mișcare și încercați să fiți cât mai pozitivi.

Este important să porniți pe drumul spre a fi părinți cât mai bine informați. Poate nu vreți încă să vă apucați de citit cărți, dar puteți să discutați cu prietenii sau rudele voastre care au trecut deja prin această etapă a vieții lor. De asemenea, puteți să faceți planuri legate de bugetul necesar unei sarcini și al primilor ani de viață ai copilului, de carieră.

Analize înainte de a rămâne însărcinată

Înainte de a rămâne însărcinată este bine să faci câteva analize și să faci și un control stomatologic pentru a evita eventuale complicații în timpul sarcinii.

Pentru următoarele analize vei reveni cu o probă de urină și pentru a ți se lua sânge. Ți se vor recolta 3 sau 4 eprubete de sânge pentru următoarele analize: grupă de sânge, Rh, hemoleucograma, glicemia, testele LUES, VDRL, Ac anti HIV, Ag HBS și testul TORCH.

Rh-ul este un test necesar înainte de a rămâne însărcinată. În cazul în care se constată o eventuală incompatibilitate între tine și partenerul tău se va urmări apariția de anticorpi anti-grup sau anti-Rh. Medicul care îți urmărește sarcina va ști ce are făcut pentru ca bebelușul să nu aibă probleme.

Hemoleucograma reprezintă o analiză a sângelui matern care poate semnala existenţa unor carențe în organism, a unor infecții sau a unor afecţiuni care să împiedice dezvoltarea sarcinii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

copilul meu

Daca te gandesti sa ai un copil, discuta acest lucru cu partenerul tau. Luati in considerare modul in care un copil va poate influenta emotiile si relatia si totodata situatia financiara. Daca sunteti la primul copil, atunci ar trebui sa aflati înainte ce presupune rolul de parinte. Petreceti timp cu familia si cu prietenii care au deja copii si intrebati-i cum este sa fii parinte. In acest fel veti afla si bune, si rele, si cele mai.. putin placut mirositoare (scutece etc).

sfaturi

Sfaturi pentru a ramane insarcinata: daca pana acum nu tineai cont de perioada ciclului menstrual, acum este timpul sa începi calculele. Este foarte folositor sa-ti cunosti corpul si sa stii care este perioada in care ovulezi, pentru ca astfel cresc sansele sa ramai insarcinata si sa faceti sex la momentul oportun.

ce spun studiile
  • mananca multe legume verzi
  • bucura-te de mult sex
  • cumpara acid folic
  • apuca-te de yoga