Săptămâna 1 de sarcină. Mare atenție la ce mănânci și la acidul folic

Săptămâna 1 de sarcină

Săptămâna 1 de sarcină

Săptămâna 1 de sarcină. Copilul meu

Dacă te gândești să ai un copil, discută acest lucru cu partenerul tău. Luați în considerare modul în care un copil vă poate influența emoțiile și relația și, totodată, situația financiară. Dacă sunteți la primul copil, atunci ar trebui să aflați înainte ce presupune rolul de părinte. Petreceți timp cu familia și cu prietenii care au deja copii și întrebați-i cum este să fii părinte. În acest fel, veți afla și bune, și rele, și cele mai… puțin plăcut mirositoare (scutece etc).

Corpul meu

Sarcina se calculează din prima zi a ultimei menstruații, așa că în primele două săptămâni de sarcină nu eșți cu adevărat însărcinată. Dacă este o sarcina planificată, încearcă să mănânci sănătos, nu ocoli alimentele bogate în folati (legume cu frunze verzi, fasole, mazăre, grâu integral) și adaugă și niște suplimente de acid folic (ajută la prevenirea defectelor cum ar fi spină bifidă, o malformație a coloanei vertebrale ).

Dacă plănuiți să aveți un copil, asigurați-vă că încercați din răsputeri având foarte multă activitate sexuală. Această te ajută să fii în formă pentru sarcină (care poate fi destul de solicitantă din punct de vedere fizic ). În cazul în care nu practici niciun sport, o alegere bună ar fi un abonament la yoga sau la înot. Te vor pregăti fizic pentru lunile ce vor urma, că să nu mai menționăm de momentul nașterii.

Săptămâna 1 de sarcină. Sfaturi

Sfaturi pentru a rămâne însărcinată: dacă până acum nu țineai cont de perioada ciclului menstrual, acum este timpul să începi calculele. Este foarte folositor să-ți cunoști corpul și să știi care este perioada în care ovulezi, pentru că astfel cresc șansele să rămâi însărcinată și să faceți sex la momentul oportun.

Ține evidența zilelor fertile cu ajutorul calculatorului pentru ovulație, disponibil AICI.

To do:

  • mănâncă multe legume verzi
  • bucură-te de mult sex
  • cumpără acid folic
  • apucă-te de yoga.

Informații generale de reținut

Perioada de sarcină este împărțită în trei trimestre. Primul se consideră din prima săptămână de sarcină până la finalul celei de-a 13-a, cel de-al doilea între 14 și 27 de săptămâni, iar ultimul din cea de-a 28-a săptămână până la naștere.

Bine de știut este că data probabilă a nașterii, chiar și cea indicată de medicul care face ecografiile morfofetale, este doar estimativă. Studiile au arătat că doar 5% dintre bebeluși vin pe lume în data indicată de medici. În restul cazurilor nașterile au loc cu o săptămână înainte sau cu una după data probabilă de care știai.

Analize obligatorii în primul trimestru de sarcină

Imediat ce ți-ai dat seama că ești însărcinată, te poți programa la ginecolog. El va recomanda, la început, o ecografie intravaginală pentru a se asigura că sarcina nu este extrauterină. Tot acum, cel mai probabil, vei face și un Papanicolau și un test de secreții.

De ce este important să știi grupa de sânge și RH-ul

Pentru următoarele analize vei reveni cu o probă de urină și pentru a ți se lua sânge. Ți se vor recolta 3 sau 4 eprubete de sânge pentru următoarele analize: grupă de sânge, Rh, hemoleucograma, glicemia, testele LUES, VDRL, Ac anti HIV, Ag HBS și testul TORCH.

Grupa de sânge și Rh-ul este un test pe care trebuie să îl faci deoarece în cazul în care se constată o eventuală incompatibilitate între tine și partenerul tău, se va urmări apariția de anticorpi anti-grup sau anti-Rh pentru a se stabili o conduită ulterioară.

Hemoleucograma reprezintă o analiză a sângelui matern care poate semnala existenţa unor carențe în organism, a unor infecții sau a unor afecţiuni care să împiedice dezvoltarea sarcinii.

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

Îți recomandăm și

copilul meu

Daca te gandesti sa ai un copil, discuta acest lucru cu partenerul tau. Luati in considerare modul in care un copil va poate influenta emotiile si relatia si totodata situatia financiara. Daca sunteti la primul copil, atunci ar trebui sa aflati înainte ce presupune rolul de parinte. Petreceti timp cu familia si cu prietenii care au deja copii si intrebati-i cum este sa fii parinte. In acest fel veti afla si bune, si rele, si cele mai.. putin placut mirositoare (scutece etc).

sfaturi

Sfaturi pentru a ramane insarcinata: daca pana acum nu tineai cont de perioada ciclului menstrual, acum este timpul sa începi calculele. Este foarte folositor sa-ti cunosti corpul si sa stii care este perioada in care ovulezi, pentru ca astfel cresc sansele sa ramai insarcinata si sa faceti sex la momentul oportun.

ce spun studiile
  • mananca multe legume verzi
  • bucura-te de mult sex
  • cumpara acid folic
  • apuca-te de yoga