Sarcina pe săptămâni: iată cu ce simptome te poți confrunta!

Daniela Ionita

Sarcina reprezintă una dintre cele mai importante perioade din viața unei femei, în cadrul căreia o nouă viață ia naștere în interiorul său, conturându-se din ce în ce mai mult și mai vizibil de la o săptămână la alta.

Bineînțeles, nicio schimbare nu apare fără să lase o urmă în corpul și organismul mămicii, materializându-se prin simptome de greață, disconfort digestiv sau chiar amețeli. Dacă și tu abia ai aflat că ești însărcinată, iar bucuria nu are margini, citește în continuare și află cum evoluează sarcina pe săptămâni, dar și cum își va lăsa amprenta asupra stării tale generale.

Pentru a păstra o evidență clară, se ține cont de fiecare modificare care apare în cadrul sarcinii pe săptămâni și luni. Femeile care încă nu știu câte săptămâni are o sarcină, trebuie cunoască un aspect important: numărătoarea săptămânilor de sarcină se începe din prima zi a ultimei menstruații, însumând, astfel, 40 de săptămâni.

Pentru a-ți răspunde și altor întrebări, cum ar fi „ce simți când se fixează sarcina”, poți citi în continuare, pentru a afla care sunt cele mai frecvente simptome pe care le poți avea în funcție de etapa în care te regăsești. 

Simptome firești ale sarcinii pe săptămâni

  • Primele trei săptămâni

Primul simptom evident și cunoscut de toată lumea este întreruperea menstruației. Fie că întârzie sau lipsește cu desăvârșire, dereglarea menstruală este un prim indiciu care să îți dea de gândit că ai putea fi însărcinată. Bineînțeles, acest indiciu poate fi interpretabil în cazul femeilor care au menstruația neregulată, situație în care testul de sarcină se dovedește a fi de folos.

  • Săptămânile 4-7

Pentru a ști la ce simptome să te aștepți, poți ține cont de efectele sarcinii pe săptămâni și trimestre; de exemplu, săptămânile 0-13 fac parte din primul trimestru. Aceasta este perioada în care vei observa că ești predispusă la cele mai multe simptome neplăcute, mai ales din cauza faptului că organismul tău trebuie să se obișnuiască cu un nou stil de viață. În săptămânile 4-7 vei avea parte de senzații de greață, vărsături, sângerări ale gingiilor, mici sângerări vaginale, poftă ridicată pentru anumite alimente.

  • Săptămânile 8-10

Greața matinală devine o situație frecventă cu care o să te confrunți, sânii vor crește în dimensiune, schimbările bruște ale dispoziției devin din ce în ce mai acute, iar riscul de a dezvolta infecții vaginale crește substanțial. Din acest motiv, trebuie să mergi constant la medic și să ții cont de toate schimbările care vin la pachet cu sarcina pe săptămâni.

  • Săptămânile 11-13

Săptămânile 11-13 fac parte din sfârșitul primului trimestru, care îți va oferi armonie și echilibru în corp, în ciuda fazei inițiale. Acesta este momentul în care majoritatea mămicilor vor să descopere cât mai multe despre evoluția sarcinii, găsind cu ajutorul motoarelor de căutare informații utile pe baza cuvintelor cheie „sarcina pe săptămâni poze” sau „sarcina pe săptămâni video”.

  • Săptămânile 14-25

Săptămânile 14-25 fac parte din trimestrul al doilea de sarcină și însumează simptome mult mai ușor de suportat decât cele resimțite în primele săptămâni. Îți va reveni buna dispoziție, în timp ce abdomenul și sânii vor crește în continuare. Cu toate acestea, este recomandat să îți faci analizele și investigațiile necesare, pentru a se verifica poziția fătului pe săptămâni, dar și pentru a se analiza procesul său de evoluție.

  • Săptămânile 28-40

Trimestrul al treilea, constituit din săptămânile 28-40, este cel în care dereglările hormonale își refac simțită prezența prin simptome neplăcute, cum ar fi:

  • arsuri la stomac;
  • crampe musculare, constipație, apariția hemoroizilor, insomnii;
  • umflarea picioarelor, fiind nevoie de încălțăminte cu un număr mai mare;
  • nevoia acută și frecventă de a urina;
  • frisoane din cauza venelor dilatate;
  • amorțeala mâinilor și picioarelor;
  • semne incipiente de travaliu din cauza apariției contracțiilor Braxton Hicks;
  • coborârea bebelușului în bazin.

Săptămâna 37 de sarcină este esențială, fiind chiar cea de dinaintea marelui și fericitului eveniment. Femeile pot naște oricând în intervalul săptămânilor 38-42, așa că săptămâna 37 este cea în care trebuie să pui la punct ultimele detalii înainte de apariția bebelușului pe lume.

Săptămânile 41-42

Săptămânile 41-42 sunt considerate a fi cele peste termenul obișnuit, însă nu este nimic greșit nici dacă sarcina se prelungește. Cu toate acestea, nu este indicat ca sarcina să aibă loc după săptămâna 42, situație în care medicii recomandă anumite stimulente care pot declanșa nașterea. Astfel, contorizarea perioadei de sarcină pe săptămâni este esențială mai ales pentru medici, care știu exact care sunt situațiile pe care le poți întâmpina în funcție de săptămâna în care te afli, intervenind mai ușor în momentul în care ceva nu decurge în parametri optimi.Simptomele resimțite în cadrul perioadei de gestație pot fi diferite de la o femeie la alta în funcție de metabolism, predispoziții, stil de viață și stil alimentar. Din acest motiv, specialiștii recomandă o alimentație care să cuprindă fructe, legume și cereale, astfel încât bebelușul să se dezvolte sănătos, iar mămica să poată lupta cu forță cu toate stările și durerile pe care le experimentează. Vrei să te documentezi mai pe larg despre sarcina pe săptămâni? Vizitează acest portal web, special conceput pentru părinți și femei însărcinate, și informează-te responsabil.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa