Este important să știi cum evoluează sarcina pe luni pentru că doar în felul acesta vei putea să înțelegi cum se dezvoltă, pas cu pas, organismul micuțului tău și vei realiza cât e de important să iei toate măsurile pentru a-l proteja și a-i sprijini creșterea.
Sarcina durează nouă luni, iar antropologii au ajuns la concluzia că aceasta este exact perioada necesară pentru ca mama, copilul și familia să se pregătească pentru noua formulă, să supraviețuiască și, în felul acesta, să se perpetueze specia.
Unul dintre primele lucruri care îți vor da bătăi de cap la început de drum va fi să înțelegi ce vârstă are sarcina ta. Se spune că sunt, în total, nouă luni de sarcină, însă nu e chiar așa. Vei vedea că medicul care te monitorizează se va referi mai degrabă la săptămâna de sarcină și la trimestru, nu la lună, iar acestea se stabilesc în funcție de data exactă a concepției (dacă o știi), prima zi a ultimei menstruații și/ sau dimensiunea fătului, așa cum reiese la ecografie.
Să te raportezi la luna de sarcină în care ești și să corelezi cu săptămâna despre care vorbește medicul este destul de dificil, mai ales că o lună nu are exact patru săptămâni (în afara lunii februarie, nici o altă lună nu are exact patru săptămâni, ci mai mult, fiind vorba de 30, 31 de zile).
Se consideră că fiecare trimestru de sarcină cuprinde aproximativ 3 luni, primul trimestru se încheie cu săptămâna 13 de sarcină, iar cel de-al doilea odată cu săptămâna 27 de sarcină. Iată cum poți monitoriza sarcina pe luni!
Sarcina pe luni: prima lună de sarcină
În această perioadă se încadrează săptămânile 5, 6, 7 și 8 de sarcină, iar acestea sunt, pentru multe gravide, cele mai dificile, din cauza grețurilor și a schimbărilor hormonale care au loc. (Se consideră că săptămânile 1-4 fac parte din luna zero de sarcină).
Dacă faci un test de sarcină, ar putea ieși pozitiv încă din săptămâna a treia de sarcină, dar nu neaparat. Poate nu testul, ci simptomele precoce de sarcină vor fi cele care îți vor sugera că ovulul a fost fertilizat, a ajuns în uter și a început să crească. Simptomele apar cam în săptămâna a patra și pot cuprinde:
- înțepături sub burtă;
- pete de sânge pe slip;
- oboseală inexplicabilă;
- dureri la nivelul sânilor;
- durerile de spate;
- un simț al mirosului mai puternic decât de obicei;
- un gust metalic în gură;
- amețeli;
- bufeuri;
- secreția mai mare de mucus cervical.
Pentru că toată această gamă de simptome corespunde și cu instalarea menstruației, testul de sarcină corect făcut și, ulterior, analiza de sânge sau consultul medical vor confirma faptul că găzduiești o nouă viață.
E important să îți alegi un medic ginecolog de încredere pentru monitorizarea sarcinii și să ai deja în vedere faptul că urmează să faci analizele necesare în primul trimestru de sarcină. De altfel, pe toată perioada sarcinii vei face o serie de analize și ecografii pentru a cunoaște eventualele probleme, a le remedia dacă se poate și pentru a te asigura că micuțul crește cum trebuie.
La finalul primei luni de sarcină, copilașului tău încep să i se dezvolte degetele la mâini și picioare, iar căile respiratorii și organele interne îi sunt în plin proces de formare. Dacă vrei să știi exact cum evoluează sarcina odată cu trecerea fiecărei săptămâni, poți afla de aici:
- Săptămâna a patra de sarcină
- Săptămâna a cincea de sarcină
- Săptămâna a șasea de sarcină
- Săptămâna a șaptea de sarcină
- Săptămâna a opta de sarcină
Sarcina pe luni: luna a doua de sarcină
Luna a doua de sarcină cuprinde săptămânile 9, 10, 11, 12. Până în săptămâna a 10-a de sarcină, teoretic, grețurile ar trebui să dispară, dacă nu cumva este vorba despre o sarcină toxică. La finalul acestei luni, copilul are deja reflexele formate și încep să se formeze sinapsele (legăturile neuronale). Organele vitale – rinichii, intestinele, creierul și ficatul (care acum fabrică celule roșii) – sunt la locul lor și încep să funcționeze, chiar dacă dezvoltarea lor va continua pe tot parcursul sarcinii.
Aceasta este perioada în care se fac testele de screening, care arată gradul de risc pentru anumite afecțiuni (anomalii cromozomiale, precum sindromul Down). Este vorba despre analize de sânge care măsoară nivelul a două proteine și o ecografie special numită Translucența Nucală (TN). În cazul în care rezultatele sunt nesatisfăcătoare, medicii recomandă amniocenteza, o procedură care presupune o puncție transabdominală și recoltarea de lichid amniotic pentru diagnosticarea unei anomalii cromozomiale.
Dacă vrei să știi exact cum evoluează sarcina odată cu trecerea fiecărei săptămâni, poți afla de aici:
- Săptămâna a noua de sarcină
- Săptămâna a zecea de sarcină
- Săptămâna 11 de sarcină
- Săptămâna 12 de sarcină
Sarcina pe luni: luna a treia de sarcină
Luna a treia de sarcină cuprinde săptămânile: 13, 14, 15, 16, 17. Începând cu săptămâna a 13-a de sarcină, se reduce considerabil riscul unui avort spontan.
E posibil ca după săptămâna a 14-a de sarcină starea ta să se îmbunătățească în mod considerabil și tot de acum burtica începe să se vadă, iar la ecografia din această perioadă vei afla cu siguranță care este sexul copilului. Tot acum, vei mai avea parte de o experiență emoționantă: începi să simți mișcările copilului.
Până în săptămâna 18 poți face amniocenteza, în cazul în care medicul a recomandat acest lucru.
Dacă vrei să știi exact cum evoluează sarcina odată cu trecerea fiecărei săptămâni, poți afla de aici:
- Săptămâna 13 de sarcină
- Săptămâna 14 de sarcină
- Săptămâna 15 de sarcină
- Săptămâna 16 de sarcină
- Săptămâna 17 de sarcină
Sarcina pe luni: Luna a patra de sarcină
Luna a patra de sarcină cuprinde săptămânile: 18, 19, 20 și 21. Începând din această perioadă, va trebui ca, atunci când te odihnești în pat, să stai pe o parte, și nu pe spate. În felul acesta, te asiguri că uterul nu presează arterele și sângele circulă cum trebuie către copilul tău.
Pentru că burta e în plin proces de expansiune și ligamentele se întind, s-ar putea să simți dureri care, dacă sunt persistente, trebuie semnalate medicului.
E posibil ca libidoul tău să fie la cote maxime în această perioadă, dar, la fel de normal, este și să te afli la cealaltă extremă. Trebuie să știi că, dacă nu există restricții medicale, sexul în sarcină este permis, chiar până aproape de naștere.
Dacă vrei să știi exact cum evoluează sarcina odată cu trecerea fiecărei săptămâni, poți afla de aici:
Sarcina pe luni: Luna a cincea de sarcină
Luna a cincea de sarcină cuprinde săptămânile: 22, 23, 24, 25. Aceasta este perioada în care corpul tău suferă o serie de modificări: apar vergeturile, pielea se pătează, se umflă picioarele etc. În această perioadă, este posibil ca medicul să mai recomande o serie de analize pentru a descoperi eventuale infecții, riscul de preeclampsie sau de diabet gestațional.
Dacă vrei să știi exact cum evoluează sarcina odată cu trecerea fiecărei săptămâni, poți afla de aici:
Sarcina pe luni: luna a șasea de sarcină
Luna a șasea de sarcină cuprinde săptămânile: 26, 27, 28, 29, 30. În săptămânile 27-36 de sarcină se recomandă vaccinarea gravidei cu vaccinul DTP împotriva difteriei, tetanosului și a tusei convulsive, care vor proteja nu doar gravida, ci și copilul până ajunge la vârsta optimă pentru vaccinare.
Începând cu săptămâna 28, intri în al treilea trimestru de sarcină, când poți deja discuta cu medicul tău despre cum vei naște: natural sau prin cezariană. Împreună cu partenerul, te poți pregăti de cursurile de puericultură, unde veți învăța despre îngrijirea unui nou născut. Pe baza atestatului, tatăl primește mai multe zile libere de la serviciu.
Dacă vrei să știi exact cum evoluează sarcina odată cu trecerea fiecărei săptămâni, poți afla de aici:
- Săptămâna 26 de sarcină
- Săptămâna 27 de sarcină
- Săptămâna 28 de sarcină
- Săptămâna 29 de sarcină
- Săptămâna 30 de sarcină
Sarcina pe luni: Luna a șaptea de sarcină
Luna a șaptea de sarcină cuprinde săptămânile 31, 32, 33, 34. În această perioadă, copilul se mișcă mult, iar corpul tău se pregătește deja de naștere. E posibil să simți contracțiile Braxton Hicks, care te-ar putea alarma, însă este o situație normală. Dacă, totuși, ai mai mult de patru contracții pe oră, anunță medicul, pentru a te asigura că nu este vorba despre un indiciu al nașterii premature.
În această perioadă poți pregăti bagajul pentru maternitate și poți citi povești de naștere, scrise de mămici care au născut în țară sau în străinătate.
Este posibil ca în săptămânile care urmează să te deplasezi greu, să ți se umfle mâinile și picioarele, să ai dureri de spate, să respiri greu și să experimentezi disconfortul arsurilor la stomac.
Dacă vrei să știi exact cum evoluează sarcina odată cu trecerea fiecărei săptămâni, poți afla de aici:
Este momentul să citești despre alăptare, pentru ca această provocare să nu te prindă pe picior greșit. Găsești cele mai importante informații în Ghidul de alăptare, scris de Dr Jack Newman, o lucrare de referință pentru mamele interesate de noile perspective privind alăptarea. Cartea poate fi cumpărată de AICI.
Sarcina pe luni: luna a opta de sarcină
Luna a opta de sarcină cuprinde săptămânile 35, 36, 37 și 38. Medicul care îți urmărește sarcina îți va cere să monitorizezi mișcările fătului și să îl anunți dacă observi diferențe mari de la o zi la alta. Acum vei merge probabil săptămânal la control și vei mai face ecografii și o serie de analize specifice trimestrului al treilea de sarcină.
În situația în care ai dureri de cap care nu trec, modificări de vedere, dureri puternice de burtă și senzație de greață, anunță de urgență medicul, pentru că acestea pot fi semne de preeclampsie, o afecțiune care presupune spitalizare de urgență.
Copilașul s-a întors deja cu capul în jos pentru a se pregăti pentru naștere și e foarte probabil să fi simțit momentul în care și-a schimbat poziția. Trebuie să cunoști semnele care anunță travaliul și să încerci să te odihnești și să te pregătești psihic pentru marea întâlnire.
Pregătește scoica de mașină, pentru a-l aduce acasă în siguranță pe cel mic și gândește-te cum îți vei anunța rudele și prietenii că ai născut și când ți-ar plăcea să primești primele vizite. Nu te grăbi să faci invitații acasă după naștere, este foarte posibil ca atunci să nu îți dorești să vezi pe nimeni în afara bebelușului și a partenerului de viață. Ar fi bine ca, atât familia, cât și musafirii să cunoască regulile esențiale care trebuie respectate când vizitezi un nou născut.
Dacă vrei să știi exact cum evoluează sarcina odată cu trecerea fiecărei săptămâni, poți afla de aici:
Sarcina pe luni: luna a noua de sarcină
Luna a noua de sarcină cuprinde săptămânile 39, 40, 41 și 42. Poți naște oricând, iar așteptarea ți se pare probabil obositoare. Arzi de nerăbdare să-ți cunoști micuțul și să (re)intri în rolul de mamă.
Dacă naști prin cezariană programată, acest lucru se va întâmpla în săptămâna 39 de sarcină. În anumite situații, medicul poate decide să inducă travaliul, fără a mai aștepta declanșarea naturală.
Există câteva modalități prin care ai putea ajuta declanșarea travaliului înainte ca medicul să aibă această inițiativă, însă acestea sunt doar parțial sau deloc dovedite științific. Este vorba despre sex, acupunctură, consumul de mâncare picantă, o plimbare lungă, ceaiuri.
Dacă vrei să știi exact cum evoluează sarcina odată cu trecerea fiecărei săptămâni, poți afla de aici:
Dacă ți s-a părut interesant acest articol despre sarcina pe luni, îți recomandăm să citești și:
- Analize în primul trimestru de sarcină
- Durerile de cap în sarcină
- Vitaminele în sarcină
- De ce este esențial acidul folic în sarcină
- Vitamina D în sarcină. La ce riscuri se supun femeile cu deficit?
- Ce trebuie să faci în ultimul trimestru de sarcină
- Cum naște o femeie. Nașterea naturală, pas cu pas (Video)
- Nașterea prin cezariană: 10 idei ca să o transformi într-o experienţă plăcută