Totul despre sarcina extrauterină (sarcina ectopică). Când se vede sarcina extrauterină la ecograf

Sarcinile extrauterine nu permit embrionului să se dezvolte și pot pune în pericol viața gravidei.

Theodora Fintescu, redactor
dureri gravida
Durerea abdominală puternică poate semnala ruperea unei trompe, provocată de o sarcină extrauterină.

Sarcina extrauterină apare atunci când ovulul fertilizat începe să se dezvolte în afara uterului, de cele mai multe ori, pe una dintre trompele uterine. Sarcina etrauterină reprezintă o urgență medicală și este importantă intervenția rapidă. Altfel, trompa uterină se poate rupe, iar acest lucru poate determina o hemoragie internă care amenință viața femeii.

În peste 90% dintre cazurile de sarcină ectopică, ovulul fertilizat se dezvoltă în una dintre trompele uterine, ca în imaginea de mai jos. În restul cazurilor, localizarea poate fi la nivelul ovarelor (o astfel de sarcină se numește sarcină ovariană), al colului (sarcină cervicală) și chiar în abdomen (sarcină abdominală).

În mod normal, ovulul fertilizat călătorește prin trompele uterine către uter, unde se implantează și crește. În afara uterului, o astfel de sarcină nu are cum să supraviețuiască și, mai mult, pune în pericol viața femeii. De asemenea, nu există posibilitatea medicală de a muta o astfel de sarcină în uter, așa că singura soluție rămâne eliminarea ei.

Sarcina normală versus sarcina ectopică (dreapta). În imaginea din dreapta se vede cum embrionul se dezvoltă în afara uterului.

De cele mai multe ori, sarcinile extrauterine sunt cauzate de afecțiuni inflamatorii pelvine, provocate de boli cu transmitere sexuală, precum chlamydia, gonoree, mycoplasma etc.

Alți factori de risc sunt endometrioza, fumatul, folosirea contracepției intrauterine (ca steriletul), tratamente sau intervenții chirurgicale la nivelul abdomenului, anomalii ale trompelor uternine, fertilizarea in vitro, intervenții de corecție chirurgicală a unei trompe uterine.

De multe ori, sarcinile ectopice apar la femei care nu au factori de risc și din motive care nu pot fi identificate de medici.

Simptomele sarcinii extrauterine

Este foarte important pentru o femeie să știe ce înseamnă sarcina extrauterină și care sunt riscurile pe care le implică, pentru a putea acționa rapid și corect, prezentându-se la medic și spunându-i simptomele relevante. La început, simptomele sarcinii extrauterine sunt aceleași ca ale unei sarcini normale:

 • lipsa menstruației
 • senzația de greață
 • oboseală
 • sensibilitate la nivelul sânilor

Pe măsură ce sarcina ectopică avansează, apar și alte simptome, care ar trebui să o îngrijoreze pe gravidă, ele sugerând o eventuală rupere a trompei uterine:

 • crampe abdominale
 • sângerarea vaginală sau secreție maronie
 • dureri intense în abdomentul inferior
 • dureri în zona pelvisului
 • dureri de umăr
 • febră
 • slăbiciune musculară
 • amețeală
 • durere severă bruscă în abdomen sau pelvis
 • scăderea tensiunii arteriale
 • leșin

Când se vede sarcina extrauterină la ecograf

Este important ca sarcina extrauterină să fie identificată cât mai repede, pentru a evita complicațiile. Investigațiile necesare pentru depistarea acesteia sunt ecografia transvaginală și hormonul de sarcină beta- HCG (gonadotropina corionică umană).

Uneori, în aproape 20% dintre cazuri, sarcina ectopică nu poate fi identificată ecografic atunci când este foarte mică, iar în acest caz medicul se ghidează după evoluția valorii HCG, astfel: dacă HCG este 1500 – 2000 mIU/l, iar sarcina nu poate fi detectată ecografic intrauterin, riscul ca aceasta să fie extrauterină este foarte mare.

Dacă valoarea HCG este mai mică și sarcina nu poate fi detectată în uter, este posibil fie ca sarcina să fie intrauterină, dar încă foarte mică, fie să fie extrauterină. În această situație, medicul recomandă reluarea examenului ecografic și o nouă verificare HCG în câteva zile.

Cum se elimină o sarcină extrauterină. Tratamentul necesar

Pentru că embrionul nu se poate dezvolta în altă parte decât în uter, sarcina extrauterină trebuie eliminată cât mai repede, fie cu tratament medicamentos, fie chirurgical. În unele cazuri, embrionul se elimină fără intervenție, spontan, ceea ce poate provoca sângerare ușoară sau severă, aceasta din urmă necesitând intervenție chirurgicală.

Medicul evaluează starea pacientei și, în funcție de datele obținute ecografic și de valoarea beta- HCG, decide modul de intervenție.

Tratamentul medicamentos, Metotrexat, care oprește creșterea embrionului, poate fi administrat doar dacă starea pacientei este bună, sacul gestațional este mai mic de 4 cm, iar valoarea beta- HCG nu depășește 5000 UI/ml.

Administrarea lui se face intravenos, intramuscular, sau chiar la nivelul sarcinii, în doză unică sau în doze multiple. După administrarea acestuia, pentru confirmarea eficienței, se urmărește valoarea beta- HCG până la dispariția totală.

Intervenția chirurgicală este o urgență în cazul sarcinilor ectopice rupte, dar poate fi făcută și în cazul pacientelor care nu pot fi monitorizate în urma tratamentului medicamentos. Operația se face fie laparoscopic, fie printr-o incizie la nivelul abdomenului.

Îndepărtarea laparoscopică a unei sarcini ectopice- simulare video

Sarcina nouă după o sarcină extrauterină

Când situația o impune, odată cu eliminarea chirurgicală a ovulului fecundat, medicul poate efectua și operația de salpingectomie, adică ablația chirurgicală a unei trompe sau a ambelor.

În cazul în care este vorba despre o singură trompă, iar cealaltă este viabilă, este posibilă instalarea unei noi sarcini. Dacă, însă, este vorba despre salpingectomie bilaterală, adică ambele trompe au fost îndepărtate, nu se mai poate obține o sarcină în mod natural, ci doar prin reproducere umană asistată, precum fertilizare in vitro sau inseminare artificială, cu introducerea ovulului fecundat direct în uter.

După o sarcină ectopică, riscul ca și următoarea să fie la fel este destul de mare, însă există și sansa ca lucrurile să decurgă bine și ovulul fecundat să ajungă în uter și să se dezvolte corespunzător.

Sarcina trebuie monitorizată cu atenție, pentru ca medicul să poată interveni la timp în cazul în care nici de această dată nu ajunge în uter.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol despre sarcina extrauterină, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa