Sarcina extrauterină apare atunci când ovulul fertilizat începe să se dezvolte în afara uterului, de cele mai multe ori, pe una dintre trompele uterine. Sarcina etrauterină reprezintă o urgență medicală și este importantă intervenția rapidă. Altfel, trompa uterină se poate rupe, iar acest lucru poate determina o hemoragie internă care amenință viața femeii.
În peste 90% dintre cazurile de sarcină ectopică, ovulul fertilizat se dezvoltă în una dintre trompele uterine, ca în imaginea de mai jos. În restul cazurilor, localizarea poate fi la nivelul ovarelor (o astfel de sarcină se numește sarcină ovariană), al colului (sarcină cervicală) și chiar în abdomen (sarcină abdominală).
În mod normal, ovulul fertilizat călătorește prin trompele uterine către uter, unde se implantează și crește. În afara uterului, o astfel de sarcină nu are cum să supraviețuiască și, mai mult, pune în pericol viața femeii. De asemenea, nu există posibilitatea medicală de a muta o astfel de sarcină în uter, așa că singura soluție rămâne eliminarea ei.
De cele mai multe ori, sarcinile extrauterine sunt cauzate de afecțiuni inflamatorii pelvine, provocate de boli cu transmitere sexuală, precum chlamydia, gonoree, mycoplasma etc.
Alți factori de risc sunt endometrioza, fumatul, folosirea contracepției intrauterine (ca steriletul), tratamente sau intervenții chirurgicale la nivelul abdomenului, anomalii ale trompelor uternine, fertilizarea in vitro, intervenții de corecție chirurgicală a unei trompe uterine.
De multe ori, sarcinile ectopice apar la femei care nu au factori de risc și din motive care nu pot fi identificate de medici.
Simptomele sarcinii extrauterine
Este foarte important pentru o femeie să știe ce înseamnă sarcina extrauterină și care sunt riscurile pe care le implică, pentru a putea acționa rapid și corect, prezentându-se la medic și spunându-i simptomele relevante. La început, simptomele sarcinii extrauterine sunt aceleași ca ale unei sarcini normale:
- lipsa menstruației
- senzația de greață
- oboseală
- sensibilitate la nivelul sânilor
Pe măsură ce sarcina ectopică avansează, apar și alte simptome, care ar trebui să o îngrijoreze pe gravidă, ele sugerând o eventuală rupere a trompei uterine:
- crampe abdominale
- sângerarea vaginală sau secreție maronie
- dureri intense în abdomentul inferior
- dureri în zona pelvisului
- dureri de umăr
- febră
- slăbiciune musculară
- amețeală
- durere severă bruscă în abdomen sau pelvis
- scăderea tensiunii arteriale
- leșin
Când se vede sarcina extrauterină la ecograf
Este important ca sarcina extrauterină să fie identificată cât mai repede, pentru a evita complicațiile. Investigațiile necesare pentru depistarea acesteia sunt ecografia transvaginală și hormonul de sarcină beta- HCG (gonadotropina corionică umană).
Uneori, în aproape 20% dintre cazuri, sarcina ectopică nu poate fi identificată ecografic atunci când este foarte mică, iar în acest caz medicul se ghidează după evoluția valorii HCG, astfel: dacă HCG este 1500 – 2000 mIU/l, iar sarcina nu poate fi detectată ecografic intrauterin, riscul ca aceasta să fie extrauterină este foarte mare.
Dacă valoarea HCG este mai mică și sarcina nu poate fi detectată în uter, este posibil fie ca sarcina să fie intrauterină, dar încă foarte mică, fie să fie extrauterină. În această situație, medicul recomandă reluarea examenului ecografic și o nouă verificare HCG în câteva zile.
- CITEȘTE MAI MULT: Simptome precoce de sarcină. Ce semne sunt la patru săptămâni
Cum se elimină o sarcină extrauterină. Tratamentul necesar
Pentru că embrionul nu se poate dezvolta în altă parte decât în uter, sarcina extrauterină trebuie eliminată cât mai repede, fie cu tratament medicamentos, fie chirurgical. În unele cazuri, embrionul se elimină fără intervenție, spontan, ceea ce poate provoca sângerare ușoară sau severă, aceasta din urmă necesitând intervenție chirurgicală.
Medicul evaluează starea pacientei și, în funcție de datele obținute ecografic și de valoarea beta- HCG, decide modul de intervenție.
Tratamentul medicamentos, Metotrexat, care oprește creșterea embrionului, poate fi administrat doar dacă starea pacientei este bună, sacul gestațional este mai mic de 4 cm, iar valoarea beta- HCG nu depășește 5000 UI/ml.
Administrarea lui se face intravenos, intramuscular, sau chiar la nivelul sarcinii, în doză unică sau în doze multiple. După administrarea acestuia, pentru confirmarea eficienței, se urmărește valoarea beta- HCG până la dispariția totală.
Intervenția chirurgicală este o urgență în cazul sarcinilor ectopice rupte, dar poate fi făcută și în cazul pacientelor care nu pot fi monitorizate în urma tratamentului medicamentos. Operația se face fie laparoscopic, fie printr-o incizie la nivelul abdomenului.
- CITEȘTE MAI MULT: Sarcina extrauterină și pericolele ei
Sarcina nouă după o sarcină extrauterină
Când situația o impune, odată cu eliminarea chirurgicală a ovulului fecundat, medicul poate efectua și operația de salpingectomie, adică ablația chirurgicală a unei trompe sau a ambelor.
În cazul în care este vorba despre o singură trompă, iar cealaltă este viabilă, este posibilă instalarea unei noi sarcini. Dacă, însă, este vorba despre salpingectomie bilaterală, adică ambele trompe au fost îndepărtate, nu se mai poate obține o sarcină în mod natural, ci doar prin reproducere umană asistată, precum fertilizare in vitro sau inseminare artificială, cu introducerea ovulului fecundat direct în uter.
După o sarcină ectopică, riscul ca și următoarea să fie la fel este destul de mare, însă există și sansa ca lucrurile să decurgă bine și ovulul fecundat să ajungă în uter și să se dezvolte corespunzător.
Sarcina trebuie monitorizată cu atenție, pentru ca medicul să poată interveni la timp în cazul în care nici de această dată nu ajunge în uter.
La câte săptămâni se vede embrionul
După săptămâna 4 de sarcină, embrionul se poate observa cu ajutorul ecografului. Trebuie menționat că între săptămânile 4 și 9 viitorul bebeluș poartă numele de embrion sau făt. Apoi, îi poți spune…bebe! Hai să vedem ce surprize îți va dezvălui ecograful în săptămânile 4-9 de sarcină despre viitorul tău copil. Informații oferite de news-medical.net.
Săptămâna 4
În săptămânile 4 până la 5, embrionul începe să crească și să se dezvolte, celulele interioare începând să formeze două și apoi trei straturi. Se formează un strat interior numit endoderm, care devine sistemul respirator și digestiv al bebelușului.
Un strat mijlociu, denumit mezoderm, se transformă în oase, mușchi, inima și vase de sânge; iar un strat exterior numit ectoderm se transformă în creier și în sistemul nervos.
De-a lungul acestor primele săptămâni, un mic sac de gălbenuș furnizează embrionului hrană până când placenta se formează complet câteva săptămâni mai târziu și preia rolul de a furniza hrană și oxigen.
Săptămâna 5
În acest moment, embrionul are aproximativ 2 mm lungime și dezvoltă deja un sistem nervos. Pe măsură ce ectodermul se dezvoltă, un strat de celule începe să se plieze pentru a forma tubul neural care mai târziu devine creier și măduva spinării.
Începe să se formeze și o altă structură în formă de tub, care va deveni inima, iar unele vase de sânge sunt deja prezente. Unele dintre aceste vase de sânge leagă copilul de mamă și în cele din urmă formează cordonul ombilical.
Săptămâna 6
În timpul celei de-a șasea săptămâni, embrionul crește rapid, tubul neural începe să se închidă, iar inima începe să pompeze sânge. În acest stadiu, bătăile inimii pot fi uneori observate la o ecografie.
Caracteristicile de bază ale feței încep să devină evidente, inclusiv canalele care vor forma urechea internă și arcadele care vor alcătui o parte a maxilarului.
Există și zone îngroșate în care se vor forma ochii. Corpul începe să devină curbat și devin vizibili mugurii mici ai membrelor care se vor dezvolta în picioare și brațe. La capătul tubului neural se formează o umflătură care se va dezvolta în creier și cap.
Săptămâna 7
Până în săptămâna 7, embrionul măsoară aproximativ 10 mm, iar creierul, capul și fața încep să se dezvolte rapid. Celulele nervoase suferă o dezvoltare continuă pe măsură ce creierul și măduva spinării încep să prindă formă. Fruntea este mare și lentilele ochilor încep să se formeze.
De asemenea, urechea internă începe să se dezvolte, iar mugurii brațului se lungesc și capătă o formă de paletă. Acestea se vor dezvolta în cele din urmă în mâini.
Săptămâna 8
Până în săptămâna 8, copilul este denumit embrion sau făt. Picioarele formează cartilaj și cresc în lungime, deși părțile picioarelor, cum ar fi genunchii, coapsa și degetele de la picioare, nu sunt încă distincte. Degetele au început să se formeze, urechile au început să devină în formă de cochilie și ochii sunt vizibili.
Embrionul (fătul) este încă cuprins în sacul amniotic și primește nutrienți din sacul vitelin, dar placenta continuă să se dezvolte și formează structuri care îi vor permite să se atașeze de uter. Fătul poate avea acum aproximativ 11 până la 14 mm lungime.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol despre sarcina extrauterină, îți recomandăm să citești și: