Șapte cauze de avort spontan

Anca Vlad
avort spontan

Avortul spontan la începutul sarcinii este atât de comun încât medicii îl consideră o parte normală a procesului de reproducere. Cu toate acestea, pierderea unei sarcinii nu este un eveniment peste care se trece cu ușurință.

Trisha Thompson a împărtășit, pentru Psichology Today, experința ei, povestindu că, după câteva luni de la nașterea fiului său, a hotărât să rămână însărcinată din nou deoarece își dorea ca micuții ei să fie de vârstă apropiată. Dorința ei s-a împlinit când fiul său avea 13 luni, dar înainte să îi poată împărtăși soțului plecat din țară vestea, ea a suferit un avort spontan. „Sarcina avea 5 săptămâni și dacă nu aș fi știut că încercam sa mai avem un copil, nici nu mi-aș fi dat seama că sunt gravidă” ne spune tânăra marcată de acest eveniment. Obstetricianul i-a confirmat că aproximativ 15% din sarcinile cunoscute (cu testul de sarcină pozitiv) si chiar jumătate din totalul sarcinilor se sfârșesc prin avort spontan în primul trimestru. Cu toate că medicul a încercat să îi explice că sarcina nu s-a oprit din evoluție din cauza ei, Trisha a depășit foarte greu acea pierdere.

Dacă ai avut un avort spontan, probabil vrei să afli de ce s-a întâmplat și ce poți face pentru a preveni repetarea situației. Pentru început trebuie să te relaxezi deoarece dacă ai rămas însărcinată prima dată, ai 80% șanse să ai o nouă sarcină din care să rezulte un copil sănătos, ne spune Dr. Henry Lerner, Profesor de obstetrică și ginecologie la Facultatea de Medicina a Universității Harvard. Urătorul pas este să accepți faptul că este posibil să nu afli niciodată de ce acea sarcină s-a oprit din evoluție.

„De cele mai multe ori avortul spontan este un eveniment izolat și nu se poate identifica cu exactitate motivul producerii acestuia,” spune Dr. Lerner. În cazul femeilor care au două sau trei avorturi spontane sau recurente (după cum sunt numite în această situație), ele află că au o problemă medicală care le oprește sarcina din evoluție, dar și în cazul avorturilor recurente, în jumătate din cazuri nu se cunoaște cauza.

Trisha ne povestește că, deși nu a aflat niciodată care a fost motivul din cauza căruia sarcina ei s-a oprit din evoluție, la două luni după acest eveniment a rămas însărcinată și a adus pe lume un bebeluș sănătos, născut la două săptămâni după aniversarea de 2 ani a fratelui său.

Următoarele sunt câteva dintre cele mai comune motive din cauza cărora apar avorturi spontane și recurente.

Cauze de avort spontan: Anomalii cromozomiale

Dr. Bryan Cowan, Șeful Departamentului de Obsterică și Ginecologie din cadrul Universității Mississippi și purtător de cuvânt  al Colegiului American al medicilor obstetricieni și ginecologi, ne spune că anomaliile cromozomiale sunt responsabile pentru 60% din avorturile spontane înregistrate.

Cromozomii sunt niște structuri microscopice din interiorul fiecărei celule, ei conținând genele. Fiecare om are 23 de perechi de cromozomi, un set de la mamă și unul de la tată. Uneori, când ovulul și spermatozoidul se întâlnesc, unul dintre ei are un defect care nu permite cromozomilor să se alinieze cum trebuie. În acest caz, embrionul rezultat are niște anomalii cromozomiale și de regulă sarcina se oprește din evoluție. De multe ori, partenerii care au suferit avorturi recurente află în urma testelor genetice că suferă de anomalii cromozomiale care nu îi afectează pe ei, dar care provoacă imposibilitatea de formare a unui embrion.

Dacă ai suferit un avort spontan, ai răbdare. Șansele sunt în favoarea ta și vei rămâne însărcinată din nou și vei naște un copil sănătos, totuși, dacă pierzi încă o sarcină ai putea lua în considerare testarea genetică a embrionului avortat. Dacă se dovedește că acesta nu a suferit de anomalii cromozomiale, poți începe să cauți alte motive responsabile pentru avortul spontan, conform spuselor doctorului Jonathan Scher, specialist în probleme de fertilizare.

Cauze de avort spontan: Anomalii uterine și incompență cervicală

Dacă ai un uter cu o forma anormală sau un uter septat, avortul spontan se produce deoarece fie embrionul nu se poate implanta sau nu este hrănit suficient chiar dacă a reușit să nideze. Conform doctorului Cowan, 10% din avorturile spontane sunt cauzate de anomaliile uterine. Incompetența sau insuficiența cervicală reprezintă o altă problemă deoarece la sfârșitul primului trimestru, embrionul a crescut suficient de mult încât face colul să proemine în vagin, iar dacă cervixul este slăbit, nu poate ține fetusul.

Există posibilitatea ca medicul tău să nu descopere asta până nu ai avut avoruri recurente, veste bună este ca uterul septat se poate corecta chirurgical, iar dacă suferi de incompetență cervicală medicul îți va recomanda o intervenție numită cerclaj care îți va ține colul închis. Este posibil să fii nevoită să stai la pat sau chiar să te internezi pe perioada sarcinii pentru a micșora riscul de avort spontan.

Cauze de avort spontan: boli imunologice

„Când realizezi că organismul femeii privește spermatozoizii ca pe niște corpuri străine, este uimitor că o sarcină se poate produce,” spune Dr. Scher. De cele mai multe ori, ovulul fecundat trimite un mesaj mamei prin care o roagă să nu îl trateze ca pe un microb și sarcina se dezvoltă fără incidente. Există totuși momente când embrionul nu este acceptat de corpul mamei și este atacat de anticorpii antifosfolipidici (anticorpi care atacă propriile țesuturi și implicit și embrionii) care sunt responsabili pentru multe avorturi spontane pe care medicii le considerau inexplicabile până acum.

Nu s-au efectuate foarte multe studii în acest domeniu, tratamentele fiind încă în stadiu experimental. Dr. Scher a avut totuși succes tratându-și pacientele cu aspirină, heparină și steroizi.

Cauze de avort spontan: Afecțiuni netratate cum ar fi probleme cu tiroida (Hipo și Hipertiroidie) și Diabet zaharat necontrolat

 Afecțiunile tiroidei și diabetul zaharat necontrolat sunt asociate cu mediile uterine „nefavorabile”. Efectele acestor afecțiuni fac supraviețuirea embrionului dificilă, conform spuselor Dr. Scher.

Pentru a preveni aceste probleme fă schimbările recomandate și urmează tratamentul sugerat de medicul tău pentru a ține diabetul sub control. Afecțiunile tiroidiene sunt de cele mai multe ori corectate prin medicație.

Cauze de avort spontan: Sindromul ovarelor polichistice (SOP)

Dr. Scher spune că recent s-a descoperit că acesta este unul dintre motivele apariției avortului recurent. Femeile cu SOP au un nivel de testosteron crescut care printre altele produce și ovulații și menstruații neregulate. „Chiar și în cazul femeilor care nu suferă de diabet, SOP produce rezistență la insulină care împiedică endometrul să se dezvolte cum trebuie,” explică Dr. Scher. El estimează că 5-10% din femeile aflate la vârsta fertilă suferă de SOP.

Totuși, s-a descoperit că antidiabeticele orale cum ar fi metforminul au avut succes în reducerea riscului de avort spontan la femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice.

Cauze de avort spontan: infecții bacteriene

Multe microorganisme trăiesc în tractul reproducător atât al femeilor, cât și al bărbaților fără a le pune sănătatea în pericol, ba chiar ajutând. Există totuși bacterii care pot provoca probleme, inclusiv pot provoca avortul spontan. Două dintre acestea sunt mycoplasma hominis și ureaplasma urealyticum, ele trăiesc în mod normal în tractul genital atât al femeilor cât și al bărbaților, dar pot crește riscul de avort spontan. La femei, infecțiile cu aceste bacterii pot produce inflamarea endometrului ceea ce face imposibilă dezvoltarea embrionului. Infecția este asimptomatică așa că singura modalitate de a afla dacă tu sau partenerul tău sunteți purtători este să vă testați.

Vestea bună este că aceste infecții se tratează cu ușurință cu antibiotice.

Cauze de avort spontan: stilul de viață (fumatul, consumul de alcool, droguri și toxice din mediul extern)

Dr. Scher spune că „nicotina trece de bariera feto-placentară și intervine în procesul de transport sanguin și de dezvoltare fetală.” Fumătoarele au de două ori mai multe șanse să piardă o sarcină decât nefumătoarele. Consumul a mai mult de două băuturi alcoolice pe zi crește riscul de avort spontan, de asemenea și consumul de droguri recreaționale are același efect. Nu în ultimul rând, femeile care lucrează în anumite tipuri de mediu- ferme, săli de operații, cabinete stomatologice sau laboratoare clinice- au șanse mai mari de avort spontan pentru care nu se cunosc motivele.

Ce poți face? Dr. Lerner sugerează să renunți la obiceiurile nocive înainte de a încerca să rămâi însărcinată pentru a te bucura de șanse cât mai mari de a duce la termen o sarcină sănătoasă.

Semne de avort spontan

În sarcina mică sângerarea de nidație este normală, dar dacă începi să simți crampe similare celor de la menstruație, dureri abdminale severe și sângerare este posibil să se producă un avort spontan și trebuie să îți anunți medicul care în urma consultului poate observa o dilatare a colului uterin ceea ce denotă un avort spontan. Dacă ai suferit un avort spontan într-o sarcină mica este posibil să nu ai nevoie de tratament medical, dar în alte cazuri este nevoie de un chiuretaj care să curețe țesutul embrionar.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa