Vitaminele în sarcină. Când se iau și în ce cantități

Cristina Călin, redactor
Vitaminele în sarcină

Alimentația corectă este importantă în orice etapă a vieții, însă în timpul sarcinii trebuie să avem o grijă deosebită să îi asigurăm organismului toate vitaminele și mineralele necesare.

În timpul sarcinii, o femeie are nevoie de mai multe vitamine și minerale, dar și de o cantitate suplimentară de carbohidrați, proteine și grăsimi. De exemplu, dacă înainte de sarcină erau suficiente 0,8 g/kg corp de proteine, în cele 9 luni cât este însărcinată o femeie are nevoie de 1,1 g/kg corp.

Vitaminele în sarcină sunt necesare pentru dezvoltarea corectă a bebelușului. Sunt femei care pot asigura cantitatea necesară de micro și macronutrienți din alimentație, altele care au nevoie de suplimente.

Când ai nevoie de suplimente alimentare cu minerale și vitamine în sarcină?

Atunci când ai deficit de anumite vitamine și minerale în sarcină este nevoie să apelezi la suplimente. Înainte de a face acest pas este necesar să faci anumite analize de sânge. Corectarea deficiențelor este necesară pentru a avea un bebeluș sănătos.

Gravidele care suferă de sindromul Hyperemesis gravidarum trebuie să apeleze la ajutorul suplimentelor alimentare. Acest sindrom provoacă stări de vomă și amețeli grave, care în timp duc la scăderea în greutate și deficiențe nutriționale.

Femeile care au restricții alimentare (diete vegane, alergii sau intoleranțe) trebuie să înlocuiască micro și macronutrienții din hrană cu cei din suplimente alimentare pentru a se asigura că bebelușul se dezvoltă corect.

Femeile fumătoare ar trebui să renunțe la acest obicei pentru a-și proteja propria viață, dar mai ales pe cea a bebelușului. Totuși, sunt cazuri în care acest lucru nu se întâmplă, iar suplimentele cu vitamina C și acid folic nu trebuie să lipsească din viața gravidei.

În cazul sarcinilor cu gemeni sau tripleți medicul vă poate recomanda să creșteți cantitatea de micro și macronutrienți ingerați prin consumul de suplimente alimentare.

În cazuri foarte rare apar și mutațiile genetice, iar MTHFR este una dintre ele. Mutația MTHFR este o anomalie în codificarea genetică a unei persoane care interferează cu capacitatea organismului de a produce enzima MTHFR. Enzima MTHFR, la rândul său, este substanța chimică produsă de organism pentru a metaboliza în mod adecvat acidul folic (vitamina B9). În acest caz, gravida trebuie să ia un anumit tip de acid folic din suplimente alimentare pentru a se asigura că bebelușul nu se va naște cu complicații de sănătate.

Sunt femei care nu au o dietă bogată în nutrienți chiar și când sunt însărcinate, motiv pentru care trebuie să asigură mineralele și vitaminele în sarcină prin consumul de supliemente alimentare.

Există experți ca cei din Congresul American al Medicilor Obstrticieni și Ginecologi care recomandă ca indiferent de circumstanțe femeile însărcinate să ia suplimente alimentare. Acidul folic este obligatoriu în mai multe țări din lume din cauza riscului de defecte de tub neuronal și spina bifida.

Cum alegem vitaminele în sarcină?

La fel ca oricare alte medicamente și suplimentele alimentare trebuie avizate și aprobate de statul în care sunt puse în vânzare. Alege producătorii consacrați și întotdeauna cere sfatul medicului care îți supraveghează sarcina.

Vitaminele prenatale au o formulă care le permite să acopere cererea mai mare de micronutrieți a organismului în timpul sarcinii. Studii observaționale au arătat că scad riscul de naștere prematură sau de preeclampsie, potrivit mayoclinic.org. Totuși, nu trebuie să confunzi aceste vitamine cu o alimentație sănătoasă și echilibrată.

Vitaminele în sarcină. Acidul folic

Acidul folic sau vitamina B9 joacă un rol esențial în dezvoltarea bebelușului. Doza recomandată pentru o femeie însărcinată este de 600 ug de acid folic pe zi pentru a reduce riscul de defecte de tub neuronal, malformații cardiace și spina bifida. Administrarea corectă a acidului folic se face preconcepțional și în primele 6-8 săptămâni de sarcină. Totuși, există medici care recomandă tuturor femeilor aflate la vârstă fertilă să consume zilnic 400 ug de acid folic, pentru că o sarcină neplanificată se poate întâmpla oricând.

Vitaminele în sarcină. Fierul

Corpul are nevoie de mult mai mult fier în timpul sarcinii, mai ales că nivelul de sânge crește cu 50%. Fierul este necesar pentru a transporta oxigenul în sânge și pentru dezvoltarea sănătoasă a fetusului și a placentei. Suplimentarea aportului de fier în timpul sarcinii este cu atât mai importantă cu cât anemia feriptivă este foarte des întâlnită în această perioadă din viața unei femei. Rezultatele lipsei de fier se văd și după naștere, când lăuza este mai predispusă la depresie, iar bebelușul la anemie.

Doza recomandată de fier în timpul sarcinii este de 27 mg/ zi. În urma analizelor medicul curant poate să o crească. Femeile însărcinate care nu au probleme cu lipsa fierului nu trebuie să depășească această doză pentru că pot surveni constipația, stările de vomă și creșterea nivelului de hemoglobină.

Vitaminele în sarcină. Vitamina D

Vitamina D este importantă pentru buna funcționare a sistemului imunitar, pentru sănătatea sistemului osos și pentru diviziunea celulară. Lipsa ei în timpul sarcinii crește riscul de naștere prematură, diabet gestațional și de naștere prin cezariană. Doza zilnică recomandată pentru o gravidă este de 600 IU/ zi.

Vitaminele în sarcină. Magneziu

Magneziu este implicat în sute de reacții chimice ce au loc în organismul nostru ce au legătură cu sistemul imunitar, cu musculatura și cu funcționarea sistemului nervos. Deficiența de magneziu în timpul sarcinii duce la naștere prematură și la hipertensiune cronică.

Vitaminele în sarcină. Vitamina A

Vitamina A este foarte importantă pentru dezvoltarea vederii fătului, dar și a sistemului său imunitar. Totuși, nu trebuie depășite dozele zilnice recomandate, pentru că excesul este depozitat în ficat, ceea ce duce la malformații congenitale la bebeluș. De aceea, suplimentele de vitamina A nu sunt recomandate, alimentația fiind o sursă suficientă.

Vitaminele în sarcină. Vitamina E

Vitamina E ajută la dezvoltarea sistemului imunitar, dar nu trebuie luată din suplimente, ci din alimente. Excesul duce la ruptură de sac amniotic și dureri abdominale puternice. Doza zilnică admisă pentru o gravidă este de 10 mg.

Vitaminele în sarcină. Vitamina C

Vor lua suplimente cu vitamina C gravidele fumătoare, consumatoare de alcool, dar și cele cu sarcini multiple. Doza zilnică necesară este 50 mg/zi iar dozele prea mari (peste 1 gram/zi) pot afecta negativ fătul.

Vitaminele în sarcină. Calciu

Există un transfer de calciu de la mamă la făt care crește mult în trimestrul al treilea, din luna a VII –a de sarcină fătul primind de la mamă ¾  din calciu fetal.

Necesarul de calciu în sarcină crește cu 0,5-0,8 g/zi față de necesarul femeii negravide (0,8 g/zi). În mod frecvent, gravidele primesc în ultimul trimestru suplimente de calciu + vitamina D.

Vitaminele în sarcină. Zinc

Deficiența acestuia poate fi teratogenă la om (studiile în acest caz sunt în curs). S-a constatat ca aportul scăzut de zinc se asociază cu greutatea fetală mică la naștere. Doza zilnică recomandată pentru o gravidă este de 15 mg.

Vitaminele în sarcină. Iod

Iodul este esențial pentru buna funcționare a glandei tiroide, mai ales în timpul sarcinii. Deficiența de iod duce la instabilitate mentală, probleme cu auzul sau chiar la pierderea sarcinii. Doza zilnică recomandată pentru o femeie însărcinată este de 150 micrograme.

Citiți mai multe despre primele semne de sarcină și în articolele de mai jos:

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa