Anumite vitamine și minerale trebuie să se regăsească obligatoriu în dieta viitoarei mame încă de la momentul concepției. Află și ce vitamine și minerale trebuie evitate!
De-a lungul timpului, obstetricienii au făcut recomandări diferite privind regimul alimentar al femeii însărcinate. În prezent, este considerat corect ca femeia gravidă să mănânce o varietate de alimente, astfel încât să obțină o creștere adecvată a greutății în sarcină și să asigure aportul necesar de substanțe nutritive pentru dezvoltarea armonioasă a fătului.
O importanță deosebită în nutriția gravidei, pe lângă aportul de proteine animale și vegetale, glucide și lipide, o au și vitaminele și mineralele, carența sau excesul acestora putând influența starea de sănătate a fătului.
Marea majoritate a medicilor suplimentează de la începutul sarcinii alimentația gravidei cu preparate ce conțin vitamine și minerale. „Dar nu întotdeauna acestea sunt necesare femeii însărcinate care are o stare bună de sănătate și o alimentație corectă, este de părere Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie.
Am trecut în revistă principalele vitamine și minerale și am amintit pe scurt rolul lor:
Acidul folic
Aportul scăzut de de acid folic poate determina un risc crescut al apariției defectelor de tub neural la făt, anemiei megaloblastice, creșterii riscului de avort, de naștere prematură, de hipotrofie fetală.
Administrarea corectă a acidului folic se face preconcepțional și în primele 6-8 săptămâni de sarcină. Cantitatea necesară de acid folic este 400 micrograme/ zi.
Vitamina B12
Este necesară sintezei proteice iar nivelurile scăzute de vitamina B12 se constată la persoanele cu diete vegetariene. Sugarii alăptați de mame adepte ale regimului vegetarian prezintă deficit de vitamina B12 și acestora li se recomandă obligatoriu 2 micrograme de vitamina B12 + 10 micrograme de vitamina D.
Vitamina B6
Carența acesteia poate determina dermatite, anemii, neuropatii periferice.
Suplimentele cu conținut de vitamina B6 se recomandă mai ales gravidelor tinere și celor cu multe nașteri în istoric.
Vitamina C
Vor lua suplimente cu vitamina C gravidele fumătoare, consumatoare de alcool, dar și cele cu sarcini multiple.
Doza zilnică necesară este 50 mg/zi iar dozele prea mari (peste 1 gram/zi) pot afecta negativ fătul.
Vitamina D
Ajută la absorbția și utilizarea calciului în organism, deficitul de vitamina D ducând la apariția rahitismului.
Vitamina A
Necesarul de vitamina A în sarcină nu e mult crescut, de aceea nu se recomandă suplimentarea ei. În exces e dăunătoare putând determina malformații fetale cardiovasculare sau hidrocefalie.
Calciul
Există un transfer de calciu de la mamă la făt care crește mult în trimestrul al treilea, din luna a VII –a de sarcină fătul primind de la mamă ¾ din calciu fetal.
Necesarul de calciu în sarcină crește cu 0,5-0,8 g/zi față de necesarul femeii negravide (0,8 g/zi). În mod frecvent, gravidele primesc în ultimul trimestru suplimente de calciu + vitamina D.
Fierul
Gravida cu valoare normală a hemoglobinei își poate asigura necesarul de fier printr-o alimentație echilibrată, nefiind necesare suplimente pe bază de fier. Necesarul zilnic de fier pentru femeia gravidă este de aproximativ 30 mg/zi.
Dacă se constată prezența unei anemii feriprive se va institui terapia cu fier împreună cu suplimentele de zinc și cupru (fierul scăzând absorbția acestora).
Zincul
Deficiența acestuia poate fi teratogenă la om (studiile în acest caz sunt în curs). S-a constatat ca aportul scăzut de zinc se asociază cu greutatea fetală mică la naștere.
Nu uita! 6 sfaturi pentru viitoare mame:
În sarcină dietele alimentare trebuie evitate.
Gravida trebuie să respecte un regim alimentar echilibrat, care să-i asigure toate principiile alimentare necesare dezvoltării armonioase a fătului.
Femeile însărcinate sănătoase, cu o alimentație corectă nu necesită suplimente ce conțin vitamine și minerale.
Unele vitamine și minerale luate în exces pot influența negativ dezvoltarea fetală.
Suplimentele alimentare tip vitamine și minerale nu se administrează pe tot parcursul sarcinii (se recomandă mai ales în primele săptămâni și spre sfârșitul sarcinii)
Suplimentele alimentare se vor lua doar cu recomandarea medicului curant.
Citește și:
9 reguli pentru a aduce pe lume un copil sănătos
Analize în primul trimestru de sarcină
Anemia în sarcină
Importanţa acidului folic înainte de sarcină
Teste pentru gravide în funcţie de trimestru